aloe - (novenytar.krp.hu)
aloe levél (novenytar.krp.hu) -small aloe 2 (novenytar.krp.hu) -small aloe - (novenytar.krp.hu) -small

Egyveleg.hu - minden ami szórakozás egy helyen - kapcsolj ki nálunk!

Aloe vera gondozása

Latin neve: Aloe

A Kárpát-medence éghajlati viszonyai közt nyáron napos, télen száraz, hűvös helyet igényel. Az aloe vera megfelelő teleltetés azért is fontos, mert a legtöbb faj télen virágzik. A leggyakrabban termesztett (pozsgás) fajok a laza, a vizet jól áteresztő talajt kedvelik. Jól szaporíthatók sarjhajtásaikról. Az elágazó fajok a levágott ágakból készített dugványokról is.

Hol tartsuk?

Legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli nyugalmi időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk az aloe vera számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó, ahol nincs radiátor. Ilyen helyen csak a helyszűkével lehet gondunk, ugyanis ha aloénk jól érzi magát, akár egy méter magasra és hasonló szélesre is megnőhet.
Nyáron a szabadba is kitehetjük, csak az esősebb időszakban figyeljünk rá, hogy pangó víz ne maradjon tálkájában.

Mivel ápoljuk?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy az aloe vera Dél-Amerika szárazabb, szinte sivatagos területeiről származik, ebből következik, hogy nem vízigényes növény, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Buzgó locsolásunk inkább árt, mint használ a növénynek: gyökerei könnyen elrothadnak. Heti egyszeri locsolás bőven elegendő számára, csak a nyári kánikulai napokon kell esetleg többször felé néznünk, de ha tálkájában víz maradna öntözés után, azt rögtön öntsük ki, ha nem tesszük azt vehetjük észre, hogy alsó levelei egyessével besárgulnak, elfonnyadnak. Ha ezt látjuk valószínűleg víz maradt a cserép alatt, ha ekkor kiöntjük, az aloe vera megmenekül, de az a levél ami már elkezdett fonnyadni nem fog helyre jönni.
Ha kinőtte cserepét, laza szerkezetű, homokos virágföldbe ültessük át. Ha jól érzi magát növényünk, a harmadik évtől kis sarjnövénykékkel ajándékoz meg minket. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól, ezután saját cserépben élhetik tovább életüket.

Igényei, gondozása:

Trópusi vidékeken honos növény, a mi éghajlatunkon nem télálló. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit az aloe vera még károsodás nélkül elvisel, 5°C. Fényigényes növény, nyáron szabadban tartható ám nem ajánlatos tűző napra kitenni, mert a levél üde zöld színe megbarnul. Ezért nyáron ha kint szeretnénk tartani, inkább félárnyékos helyre tegyük (akár kertbe akár teraszra), vagy olyan fa alá, ahol szűrt napfényt kaphat.
Nagyon jó vízgazdálkodású talajt kíván, ami azt jelenti, hogy a talaj szerkezete laza, levegős, jó vízáteresztő képességű, öntözés után nem tocsog, hanem a felesleges vizet átengedi. Az aloe vera alatt ne álljon tálkában a víz, a cserépen átfolyó vizet feltétlenül öntsük ki a tálból vagy kaspóból! Szabadban tartva rendszeresen, de ne túl gyakran öntözzük. Azt hogy pontosan hány naponként adjunk vizet a növényünknek, nem lehet szabályba foglalni, figyeljük a földjét, hogy ne legyen állandóan nedves, viszont ha a földje elválik a cserép oldalától akkor itt az ideje az öntözésnek! Maga az aloe vera is "árulkodik" arról, ha kevés neki a víz: a leveleinek a tapintása nem kemény, ruganyos, hanem puha és benyomható a levélszövet.

Tápoldatozni ajánlatos: minden második öntözésnél levéldísznövényekhez való tápoldattal öntözzük. (A levéllel díszítő növényeket nitrogénben dúsabb tápoldattal öntözzük, a flakonon olvasható az N-P-K érték, ha az első szám a legnagyobb, akkor jót választottunk.) A töménység a flakonon szerepel, ne készítsünk erősebb tápoldatot, úgysem tudja az aloe vera hasznosítani és csak feleslegesen túltápoldatoztuk.

Természetesen, akinek nincs módja nyáron szabadba tenni a növényt, ne csüggedjen el, egy világos szobában szintén szép nagyot tud nőni egy nyár alatt. Ha déli szobába tesszük, ne tegyük nyáron az ablak közvetlen közelébe, mert az üvegen áthatoló napsugaraktól ugyanúgy megbarnulnak a levelek, mintha kint hagynánk az udvaron a napon.

A téli tartása:

Télen van az aloe vera nyugalmi időszaka, ekkor világos és lehetőleg viszonylag alacsonyabb hőmérsékletű helyre tegyük. 16-18°C a legideálisabb. Ám ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld gyenge hajtásokat fog hozni. Ha párás a lakás, akkor nagyon ritkán, 2-3 hetenként elég öntözni. A szárazabb klímájú lakásokban sem kell 10-15 napnál gyakrabban öntözni télen. A tápoldatozást is csökkentsük, elég minden 3. öntözéskor tápoldatos vizet használni. Télen is vigyázzunk a pangó vízre, mert az aloe vera gyökerei nem kapnak levegőt a vizes talajban.

Házi szaporítása:

Az aloe vera növények már fiatal korban jól sarjadnak, a sarjak leválasztásával azonban érdemes várni addig, amíg a szaporulat mérete eléri a 10-15 cm-t. Ekkor borítsuk ki a cserépből a növényt, óvatosan szedjük le a földet a gyökeréről és keressük meg a sarj eredési helyét. Éles késsel válasszuk le az anyatőről és megfelelő laza, nem túl kötött és szellős talajba ültessük el a növényeinket. Természetesen nem kell feltétlenül leválasztani a sarjakat az anyatőről, hiszen egy csoportban is szép díszei a lakásnak. Viszont ekkor arra ügyeljünk, hogy elég széles cserepet válasszunk a növényünknek!
Általában elmondható, hogy az aloe vera nem nevel nagy gyökérzetet, nincs szükség mély, úgynevezett pálmacserépre az átültetéskor, inkább tálszerű, nagy átmérőjű laposabb edényt válasszunk neki.
Ne sajnáljuk jó földbe ültetni, a kertben szedett föld nem valószínű, hogy jó lesz neki. A boltban vásárolt földek közül olyat válasszunk, aminek laza a szerkezete, és egy kis finom sódert keverjünk a tőzeges földhöz, mert akkor nem fog összetömörödni a gyökerénél a talaj.

Az aloe vera leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

gyökérrothadás, pajzstetvek

Források:
http://hu.wikipedia.org/
http://www.cserepesaloevera.fw.hu/