aloe vera növény (novenytar.krp.hu)
aloe vera levél (novenytar.krp.hu) -small aloe vera gyökereztetése vízben (novenytar.krp.hu) -small aloe - (novenytar.krp.hu) -small aloe vera növény (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Aloe vera gondozása

Latin neve: Aloe

Az Aloe vera növény világos, de tűző naptól mentes, télen száraz, hűvös helyet igényel. Megfelelő teleltetése azért is fontos, mert a legtöbb faj télen virágzik. A leggyakrabban termesztett (pozsgás) fajok a laza, a vizet jól áteresztő talajt kedvelik. Jól szaporíthatók sarjhajtásaikról, az elágazó fajok pedig a levágott ágakból készített dugványokról is.

Az aloe vera pozsgás növény, mely könnyedén megél félszáraz és száraz éghajlaton is. A képessége, hogy ellenáll a szárazságnak és megtartja a vizet a húsos leveleiben lehetővé tette, hogy durva sivatagi körülmények közt is túléljen. A növény pozsgás levele gélszerű anyagot tartalmaz, mely gazdag jótékony hatású összetevőkben. Ezek vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és poliszaharidok, melyek hozzájárulnak az aloe vera növény gyógyító tulajdonságaihoz.

Az Aloe vera "rövid" történelme

Az aloe vera történelme évezredekre nyúlik vissza, a növény gyógyító hatását az ősi Egyiptomiak, Görögök és Rómaiak is felfedezték. Használták gyógyító tulajdonságai miatt, használták vallásos rituáléknál és kozmetikai célokra is. Az ősi Egyiptomban az aloe verát a halhatatlanság növényének tartották.

A kereskedelmi útvonalakon keresztül elterjedt a világ más tájain is. Megtalálta az utat Indiába, Kínába és más Ázsiai országokba is, ahol a tradicionális orvoslás szerves részévé vált.

A közelmúltat tekintve az aloe vera a 20. században vált nagyon népszerűvé, mint természetes gyógymód és mint kozmetikai összetevő. Hűsítő és hidratáló tulajdonságai tették népszerű választássá a bőrápolási termékek összetevői között.

Manapság számos aloe vera vagy aloe verát tartalmazó testápoló érhető el, valamint hűsítő hatása miatt napégés utáni kezelésként is sokan használják vagy legalábbis hallottak már róla. A világ számos helyein termesztik és egyre szélesebb körben alkalmazzák különböző iparágak, ide tartozik a kozmetika, a gyógyszeripar, a gyógynövényes orvoslás is, köszönhetően a nagyszámú jótékony egészségügyi hatásának és sokoldalú felhasználási lehetőségeinek.

Aloe vera gondozása

Az aloe vera gondozása röviden: világos hely, de kevés közvetlen napfénnyel. Hőmérséklettől és páratartalomtól függően öntözzük, földje legyen vízáteresztő, a pangó vizet nem szereti. 10 és 35 °C közötti hőmérsékleten nevelhető. Alább pedig részletesen kifejtve is olvasható hogyan kell az aloe vera növényt gondozni, mert bár egyszerűnek tűnik, mégis sok hibát lehet véteni nevelése közben.

Fényigénye

Az aloe vera télen és nyáron is világos helyet igényel, ezért ideális ha olyan helyre tesszük, ahol naponta több órán keresztül világos van. Az aloe vera lakásban elhelyezhető délnyugati fekvésű ablak közelébe, ahol már a kevésbé erős közvetlen napsütést is jól tolerálja.

Nyáron a dél körüli órákban (de. 10 - du. 16), amikor intenzív a napsütés és a hőmérséklet is magas, lehetőleg árnyékos vagy közvetlen napfénytől mentes helyen legyen, mert a nagyon erős napsugárzás hatására üde zöld levelei megbarnulnak, megégnek.

Hosszan tartó, erős napsütésnek kitéve levelei akár teljesen ki is száradhatnak, el is halhatnak. Ilyen körülmények között egy gyengébb növény pár nap alatt teljesen el is száradhat.

A kiszáradt levelek már nem nyerik vissza eredeti állapotukat, viszont az erősebb, csak megbarnult levelek idővel visszanyerik eredeti zöld színűket, ha a továbbiakban védve vannak a tűző naptól.

Kertben vagy teraszon is olyan helyre tegyük ami inkább félárnyékos, ahol a késő délutáni vagy esti órákban kap csak közvetlen napfényt, vagy tehetjük egy olyan fa alá is, ahol szűrt napfényt kap.

A teljes naphoz apránként hozzá kell szoktatni a virágot. Ezt elkezdhetjük amikor már ~15 cm magasra nőtt. Eleinte fél - 1 órára tegyük ki, majd pár naponta növelhetjük ezt az időt. Ahogy tovább nől és erősödik a növény egyre jobban fogja tolerálni a közvetlen napfényt.

Hőigénye

Az aloe vera trópusi virág, ebből adódóan a hideget kevésbé szereti. Ha a szabadban a hőmérséklet 10 °C alá esik már ajánlott bevinni a lakásba. Egy nagyobb, erős példány akár 5 °C-ig kibírhatja, de nem érdemes kísérletezgetni vele, a fagypont alatti hőmérsékletet ritkán éli túl.

Árnyékban elviseli a 35 - 40 °C-ot is, de ha ez szárazsággal is társul, akkor gyakrabban kell öntözni is. Legjobb számára az átlagos vagy kicsit meleg, 17 - 27 °C közötti hőmérséklet.

Vízigénye

Az aloe vera vízigénye alacsony, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Buzgó locsolásunk inkább árt, mint használ a növénynek, a pangó víztől gyökerei könnyen elrothadnak. Legtöbbször a helytelen öntözés miatt pusztul el az aloe vera virág. Jobb alul öntözni, mint túlöntözni.

Földjét két öntözés között hagyjuk teljesen kiszáradni, ez nagyon fontos. Viszont amikor itt az ideje, akkor alaposan öntözzük meg, földje ázzon át teljesen, de a cserép alatti tálkából öntsük ki a kifolyt vizet.

Átlagos körülmények között heti egyszeri locsolás bőven elegendő számára. A nyári kánikulai napokon kell esetleg többször felé néznünk, de ha tálkájában víz maradna öntözés után, azt rögtön öntsük ki. Ha nem tesszük, azt vehetjük észre, hogy alsó levelei egyesével besárgulnak, megpuhulnak, elvizesednek, lekonyulnak majd elfonnyadnak. Ha ezt látjuk, valószínűleg víz maradt a cserép alatt. Ha ekkor kiöntjük, az aloe vera megmenekül, de az a levél ami már elkezdett fonnyadni nem fog helyre jönni. Ha vizesedik a levele, az is lehet, hogy nem elég vízáteresztő a földje vagy túl sokat volt öntözve.

Ha az aloe vera télen a fürdőszobában van tartva, nem megfelelő szellőztetés mellett nagyon sok párát kap. Ilyenkor szinte nem is kell öntözni, mert annyi vizet felvesz a levegőből, hogy a gyökerein keresztül már nincs is szüksége többre és egy mondhatni felesleges öntözés után akár el is pusztulhat a növény, ha földje nem tud gyorsan kiszáradni.

Száraz, meleg nyári napokon a szabadban tartott aloe vera, ha nagyon jó vízáteresztő földben van tartva akár 3 naponta is locsolható. Ugyanakkor vigyázni kell, mert ha a locsolás után jön egy lehűlés, egy esőzés és nem tud kiszáradni a virág földje, akkor könnyen elvizesedhet egy-egy alsó levele.

Azt hogy pontosan hány naponta szükséges az aloe vera öntözése, nem lehet szabályba foglalni, figyeljük a földjét, hogy ne legyen állandóan nedves, viszont ha a földje elválik a cserép oldalától akkor itt lehet az ideje az öntözésnek. Maga az aloe vera is "árulkodik" arról, ha kevés neki a víz: a leveleinek a tapintása nem kemény, ruganyos, hanem puha és benyomható a levélszövet.

Egy viszonylag egyszerű módszerrel megállapítható, hogy meglocsolhatjuk-e már újra az aloe vera virágot. Ehhez közvetlenül a cserép szélén toljunk a földjébe egy vékony pálcikát (nem akarjuk megsérteni a gyökerét) és próbáljunk a cserép aljáról óvatosan felhúzni egy ici-pici földet. Ha a felszínre került föld nedves, akkor még határozottan nincs itt az aloe vera öntözésének ideje. Várjuk meg míg földje teljesen kiszárad.

Tápoldatozása

Tápoldatozni ajánlatos, de nem feltétlenül szükséges, ha az öntözésre használt vízben sok ásványi anyag van. Ugyanakkor az aloe vera is, mint minden növény, meghálálja az extra tápanyagot, jobban fejlődik tőle. Tápoldatozni minden második öntözésnél ajánlott, levéldísznövényekhez való tápoldattal.

A levéllel díszítő növényeket nitrogénben dúsabb tápoldattal öntözzük, a flakonon olvasható az N-P-K érték, ha az első szám a legnagyobb, akkor jót választottunk. A töménység a flakonon szerepel, ne készítsünk erősebb tápoldatot, úgysem tudja az aloe vera hasznosítani és csak feleslegesen túltápoldatoztuk.

Aloe vera ültetése és átültetése

Az aloe vera ültetése és átültetése során a legfontosabb, hogy nagyon jó vízáteresztő képességű földet használjunk. Ha az aloe vera ültetése cserépbe történik, akkor fontos, hogy nagy vízelvezető lukak legyenek a cserép alján.

Nagyon jó vízgazdálkodású talajt kíván, ami azt jelenti, hogy a talaj szerkezete laza, levegős, jó vízáteresztő képességű, öntözés után nem tocsog, hanem a felesleges vizet átengedi. Ne sajnáljuk jó földbe ültetni, a kertben szedett föld nem valószínű, hogy jó lesz neki. A boltban vásárolt földek közül olyat válasszunk, aminek laza a szerkezete, és egy kis finom sódert keverjünk a tőzeges földhöz, mert akkor nem fog összetömörödni a gyökerénél a talaj.

Ha jól érzi magát növényünk, kis sarjnövénykékkel ajándékoz meg minket. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól. Ezután az aloe vera sarjak szétültethetők és saját cserépben élhetik tovább életüket.

Az aloe vera átültetésekor és szétültetésekor is nagyon vigyázzunk a gyökereire, mert nagyon sérülékenyek és könnyen letörnek. Általában elmondható, hogy az aloe vera nem nevel nagy gyökérzetet, nincs szükség mély, úgynevezett pálmacserépre az átültetéskor, inkább tálszerű, nagy átmérőjű laposabb edényt válasszunk neki. Ha túl keskeny cserépbe ültetjük, akkor gyakrabban kell majd átültetni.

Ültetése után öntözzük meg alaposan, majd hagyjuk hogy a víz átfolyjon a földjén. Ha az aloe vera cserépbe lett ültetve, a cserépen átfolyó vizet feltétlenül öntsük ki a tálkából vagy kaspóból! A következő öntözésig hagyjuk földjét teljesen kiszáradni.

Aloe vera teleltetése

Eredeti élőhelyén meleg környezethez szokott, így az aloe vera teleltetése alatt 10 - 25 °C közötti hőmérséklet ajánlott, de 5 °C -ig még életben marad. Nem fagytűrő, ezért olyan régiókban, ahol hideg a tél, mindenképpen meleg helyre kell vinni. A huzattól óvjuk.

Teleltetése során is szüksége van a fényre, így tartsuk olyan helyen, ahol legalább 6 órán át közvetett napfényt tud kapni és legalább 10 °C-os a hőmérséklet. Lakásban tehetjük ablak közelébe, fűtött teraszra, télikertbe vagy világos lépcsőházba is. Minél melegebb helyen tartjuk, annál több fényre lesz szüksége télen, mert sötét és meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld és gyenge hajtásokat fog hozni.

Ha párás a lakás, akkor nagyon ritkán, 2-3 hetente elég öntözni, azonban a szárazabb klímájú lakásokban sem kell 10-15 napnál gyakrabban öntözni télen. A virág alkalmazkodott az alacsony páratartalmú környezethez, ezért általában nincs szüksége párásításra és nem okoz gondot számára a téli száraz beltéri levegő. Azonban, ha azt vesszük észre, hogy a levél hegye bebarnul vagy szárad, az jele lehet a túl alacsony páratartalomnak.

Télen a tápoldatozást is csökkentsük, elég minden 3. öntözéskor tápoldatos vízzel öntözni és télen is vigyázzunk a pangó vízre, mert az aloe vera gyökerei nem kapnak levegőt a vizes talajban.

Aloe vera metszése, ritkítása

Az aloe verát metszeni úgy, ahogy más növényt kell, nem szükséges, de az alsó levelek eltávolítására szükség lehet. A barna, sárga, elszáradt vagy elvizesedett, beteg leveleket jobb eltávolítani. A levél levágásához használjunk éles kést és vágjuk le olyan közel a növény törzséhez, amennyire csak lehetséges.

A növény formájának megőrzése miatt eltávolíthatjuk az alsó / külső leveleket és ezzel egyben ösztönözzük is a növényt arra, hogy újabb leveleket hozzon középen és gyorsabban fejlődjön. Idővel (hosszú idő elteltével) magától is eldobhatja az alsó leveleit, melyek először besárgulnak, majd elszáradnak.

Az aloe vera termesztésekor betakarítják a termesztők az alsó, legkülső leveleket. Az alsó levelek aratása már az ültetést követő 2 hónap után lehetséges, ha szépen fejlődik a növény, de a termesztők ennél többet szoktak várni (akár 9 hónapot is) mivel számukra az is fontos, hogy a legkülső levelek és maga az egész növény is elég nagyra nőljön.

Néhány oldalon elterjedt egy téves információ, miszerint csak pár év elteltével használható a levelének nedve, emiatt fel is tették a kérdést páran, hogy honnan tudható, hogy hány éves az aloe vera. A kérdést megválaszolva, pontosan nem megállapítható, de ebből a szempontból nem is fontos, mivel már a 15 cm magas aloe vera legkülső leveleit is nyugodtan levághatjuk, felhasználhatjuk, igaz egy ekkora levél gél tartalma még elég kicsi.

Fontos tudni, hogy több mint 400 fajta aloe vera növény van, de fogyasztásra az Aloe vera barbadensis Miller (orvosi aloe vera) fajtát termesztik a leginkább, valamint terápiás és kozmetikai célokra is ez a legtöbbet termesztett fajta.

Aloe vera szaporítása

Aloe vera szaporítása sarjhajtásról

Az aloe vera szaporítása legegyszerűbb a sarjhajtásokról. Az aloe vera növények már fiatal korban jól sarjadnak, a sarjak leválasztásával azonban érdemes várni addig, amíg a szaporulat mérete eléri a 10-15 cm-t. Ekkor borítsuk ki a cserépből a növényt, óvatosan szedjük le a földet a gyökeréről és keressük meg a sarj eredési helyét.

Éles késsel válasszuk le az anyatőről és megfelelő laza, nem túl kötött és szellős talajba ültessük el a növényeinket. Természetesen nem kell feltétlenül leválasztani a sarjakat az anyatőről, hiszen egy csoportban is szép díszei a lakásnak. Viszont ekkor arra ügyeljünk, hogy elég széles cserepet válasszunk a növényünknek!

Aloe vera szaporítása gyökér nélkül

Az aloe vera szaporítása gyökér nélkül is megoldható, ha bármilyen okból nincs a sarjon gyökér, mert a kis sarjak a földbe dugva szépen gyökeret eresztenek, de vízben is szépen gyökereztethetők, igaz ennek felgyorsításához szükség lehet egy kevés tápoldatra. Fontos, hogy gyökereztetés előtt száraz legyen a sarjak alja, ezért 2 - 5 napig pihentessük őket a levegőn.

Letört aloe vera levél gyökereztetése

A letört aloe vera levél gyökereztetése normál körülmények között nem lehetséges. Bár sok videón mutatják be a végeredmény nélkül és megpróbálhatjuk magunk is vízben és földben is, de a végeredmény szinte biztosan a levél elrohadása lesz.

Levélről úgy lehet szaporítani, ha a növény törzséből és gyökeresedő részéből is hozzáadunk és ezek egyben a levéllel maradnak. Hagyjuk egy hétig száradni, majd földbe állítjuk. Ilyen módon 1-2 hét alatt hozzák is szépen az új hajtásokat.

Aloe vera gyökereztetése vízben

Az aloe vera gyökereztetése vízben kicsit trükkös, mert akkor gyökeresedik gyorsan és erőteljesen, ha a sarj törzsének alját épphogy eléri a víz vagy pont lebeg felette. Gyökereztetése előtt pihentessük levegőn 2 - 5 napig a sarjakat, hogy a törzsük alja száraz legyen és kívánják már a vizet.

Nekem az működött, hogy egy fél literes műanyag üveg tetejét és alját levágtam, majd az alsó részbe állítottam fejjel lefelé a tetejét (tehát a szája nézett lefele) és ebbe tettem a sarjat. A vizet pár naponta cseréljük ki frissre.

Aloe vera virágzása

Az aloe vera virágzása évente egyszer télen esedékes, virága középről indul ki és a levelek fölé magasodik. Csak a kifejlett, egészséges, nagyobb méretű és legalább két éves aloe vera fog virágozni. A lakásban vagy dísznövényként tartott aloe vera normál körülmények között ritkán virágzik.

A virágzás ösztönözéséhez elő kell teremtenünk számára az ideális téli körülményeket. Ezt legkönnyebben télen tudjuk megtenni, amikor amúgy is hűvösebb a lakás. Este 5 - 10 °C, nappal 10 - 18 °C közötti hőmérséklet lenne a legideálisabb. Lakásban próbáljuk a leghűvösebb pontra elhelyezni. Emellett kapjon sok napfényt is, minimum 6 órában, de kevesebb, mint 12 órában. Nem kell közvetlen napfénynek lennie, a lényeg, hogy kapjon fényt. Este mesterséges fényt se kapjon, mert ez becsaphatja a növényt és úgy hiheti nappal van még.

Az aloe vera betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

  • Gyökérrothadás: a túlzott öntözés hatására az aloe vera gyökere elrohadhat. A túlzott öntözés első jele, ha a növény levele elvizesedik. Az elvizesedett levelet érdemes eltávolítani, mert abból folyik vissza a nedv a növény törzséhez, gyökeréhez, ezzel tovább fokozva a problémát.
  • Ha elsárgult, megpuhult, elvizesedett a levél, az a túlöntözés jele. Ne öntözzük tovább a növényt, mert ezzel el is pusztíthatjuk. Távolítsuk el a beteg levelet és hagyjuk földjét teljesen kiszáradni. Ha egyszerre több levele is elvizesedett, akkor jobb óvatosan kivenni a növényt a földből és hagyni a levegőn száradni akár 1-2 napig is, mielőtt újra elültetnénk.
  • Pajzstetvek főleg télen támadják meg, a leveleiből táplálkoznak, szívják azt és nagyon makacsul ragaszkodnak hozzá. Ennek jelei: rozsdabarnás foltok, bogarak a levélen, ragacsosak a levelei, fehér meszes foltok a leveleken, a levelek végei elszáradnak, majd végül az egész levél is.
    Legegyszerűbben rovarölő szerrel távolíthatjuk el őket. A bio módszer ennél nagyobb kitartást igényel. A nagyobb, jól látható tetveket távolítsuk el kézzel vagy akár óvatosan egy fogpiszkáló segítségével, majd mossuk le alaposan a leveleket. Ha nem ragacsos a levél, akkor tiszta vízzel is lehet, de a ragacsosságot mosószer vagy szappan nélkül nem lehet jól eltávolítani. A lemosást nagy valószínűséggel meg kell majd ismételni, akár többször is, ha azt látjuk, hogy visszajöttek a tetvek. Ennek egyik oka, hogy a pajzstetvek szeretnek megbújni a levelek tövében is, amihez nem lehet teljesen hozzáférni, valamint a miniatűr, szinte láthatatlan pajzstetvek még alapos lemosás mellett is ott maradhatnak a leveleken.
  • Az erős és túlzott közvetlen napfény hatására a levelek hirtelen bebarnulhatnak, megéghetnek, elszáradhatnak. Amint ezt látjuk, tegyük árnyékosabb vagy akár közvetlen napfénytől teljesen mentes, de világos helyre. Ezután a csak kissé megbarnult, de egyébként egészségesnek látszó levelek pár nap vagy 1-2 hét elteltével visszanyerhetik üde zöld színüket. A nagyon megégett, elszáradt levelek viszont már sajnos nem gyógyulnak meg.
  • A levelek végei barnulhatnak több okból kifolyólag is. Ha egyébként egészségesnek látszik a levél, akkor okozhatja hirtelen hőmérséklet csökkenés, hideg huzat, alacsony páratartalom. Másik oka lehet ha földjében túl sok a só vagy a csapvíz nagyon klóros, ezekre érzékeny. Ha a levelek vizesednek is, akkor valószínűleg túl lett öntözve a növény vagy nagyon magas a páratartalom.
  • A túlzott öntözés következtében gyökere, alja, törzse körül bolyhos penészesedés léphet fel. A napfénynek gombaölő hatása van és egyben a földjét is szárítja, ezért a legegyszerűbb penészesedés esetén kitenni a napra rövid időközökre. Kisebb fertőzést a napoztatós kezelés 1-2 nap alatt helyre tud hozni.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!