Alokázia - Alocasia (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.excelsagardens.com/
Alokázia virága - Alocasia (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.edenkert.hu/ -small Alokázia 2 - Alocasia (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.rareexpectations.com/ -small Alokázia 3 - Alocasia (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://commons.wikimedia.org/ -small Alokázia - Alocasia (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.excelsagardens.com/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Alokázia (Ránclevél) gondozása

Latin neve: Alocasia

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó évelő, virágzó növény. Szép levelei és érdekes virága egyedivé teszi hazai virágaink között. Mivel gumós növény, ha a levelei valami miatt leszáradnának, nem kell aggódni, mert újra kihajt. A Fülöp-szigetekről származó növény fémes, zöld levelei a szélükön fehérek. A hosszú levélnyélen ülő levelek erezete vakító fehér, fonákjuk pedig bíborvörös. A vegetációs időszak során ez a mutatós cserepes növény nagy meleget igényel. Virágot is hoz, bár virágai jelentéktelenek.

A legszebb egzotikus levéldísznövények egyike. Eredeti élőhelyén elég sok változata fellelhető. Általában Ránclevél, Alocasia amazonica vagy Alocasia sanderiana néven található. Tavasztól őszig egyre nagyobb leveleket hajt (a levelek elérhetik a 40 cm-t is) majd virágzik, a Kontyvirágfélékre jellemző fellevélből és torzsából álló kedves virágot növeszt. (Hasonló a Kála virágjához csak zöld a buroklevél).

A növekedési időszak végén a levelek is és a virág is elfonnyad, ne ijedjünk meg mert ez teljesen természetes. Az Alokázia télire visszahúzódik a rizómába (vagyis a gyöktörzsbe), ilyenkor kiszedhetjük a cserépből és egy száraz meleg helyen teleltethetjük a gyöktörzset (hasonlóan a Káláéhoz) de szárazabban tartva tavaszig a földben is maradhat. A növény mérgező, ezért ha csak lehetséges tartsd távol a gyermekektől.

Igényei, gondozása:

Fényigény:

Eredeti élőhelyén az aljnövényzethez tartozik, jóformán csak szűrt fényt kap. Ezért nálunk is félárnyékban érzi a legjobban magát. Tartsuk egy világos helyen, de óvjuk a túl erős napsütéstől, ha kell nyáron árnyékoljuk vagy tegyük egy olyan ablakba ahol csak kevés közvetlen napfényt kap.

Hőigény:

Mivel az alokázia trópusi növény, szereti a meleget. Legalább 15-18 °C -ot igényel, de inkább 20-25 °C az ideális a számára. Télen vigyázzunk nehogy az ajtó kinyitásakor huzatot kapjon, mert tapasztalataink szerint meglehetősen érzékeny a hirtelen hőmérséklet csökkenésre. Nyáron pedig a túl nagy meleg okozhat problémát ha kevés a levegő páratartalma.

Vízigény:

Rendszeresen ellenőrizzük a talaját, ha a felső 1-1,5 cm kiszáradt öntözzünk. Az ültető közegnek mindig kissé nedvesnek kell lennie, de nagyon vigyázzunk, hogy ne álljon a cserép vízben mert a gyökerek kényesek a pangóvízre és hamar rothadásnak indulnak.

Állandó magas páratartalomra van szüksége, ha a cserép egy szélesebb tálcán vízben áll, a párásítás megoldott, de még jobb ha a cserepet nedvszívó agyaggolyókkal megrakott tálcára tesszük. Lakásban télen célszerű rendszeresen permetezni ha nagyon száraz a levegő, és ilyenkor is gondoskodjunk megfelelő szellőzésről!

További gondozása:

Tavasszal a növekedés megindulása előtt ültessük át a rizómákat. Az ültetőközeget magunk is összeállíthatjuk az alábbiak szerint: két rész tőzeg, egy rész virágföld, egy rész homok vagy perlit.

Általában nem szükséges tápoldatozni, mert évente úgy is átültetjük új földbe a növényeket, de nyáron egy kevés tápoldat azért nem árt (két-három hetente általános levéldísznövényeknek való tápoldat).

Ha a növekedési időszakban az alokázia levelei elfonnyadnak túl sok a víz, ültessük át óvatosan és az elrothadt gyökereket távolítsuk el. Ha a levelek elszáradnak bepöndörödnek növeljük a páratartalmat. A kártevők ellen pedig permetezzünk növényvédő szerrel, de csak akkor ha szükséges.

Szaporítása:

Rizómák szétosztásával vagy dugvánnyal szaporítható tavasszal. Miután szétosztottad a rizómákat ültesd el a talajkeverékébe. Átültetéskor a gyökerek között találhatunk kis gumókat, ezekkel szaporíthatjuk növényünket.

Az alokázia leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Károsíthatja a takácsatka és a pajzstetvek. Túlöntözés esetén a gyökerek elrothadhatnak.
Mindig ellenőrizd le az új növényeket, mielőtt beviszed a házba vagy az üvegházba.

Figyelmeztetés:

Az alokázia tejnedve erősen mérgező. Szárának és levelének nedve éles-hegyes kálcium kristályokat és egy fehérjelebontó enzimet tartalmaz. Bőrre kerülve irritációt okozhat, rosszabb esetben pedig dermatitis-t vagyis bőrgyulladást. Ez viszketéssel, erős fájdalommal jár. Ha bőrünket éri, a lehető leghamarabb bő vízzel le kell öblíteni. Elfogyasztva irritálja a nyálkahártyát, feldagadhat tőle a torok, ami légzésbénuláshoz vezethet. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.

Források:
http://www.edenkert.hu/
http://www.viragvarazslat.gportal.hu/
http://www.husevonoveny.hu/
http://www.novenykatalogus.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!