Anyósnyelv 4 - Sansevieria trifasciata (novenytar.krp.hu)
Anyósnyelv  - Sansevieria trifasciata (novenytar.krp.hu) -small Anyósnyelv 2 - Sansevieria trifasciata (novenytar.krp.hu) -small Anyósnyelv virága 3 - Sansevieria trifasciata (novenytar.krp.hu) -small Anyósnyelv 4 - Sansevieria trifasciata (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Anyósnyelv gondozása

Latin neve: Sansevieria trifasciata

Az anyósnyelv vagy fácánlevél vagy tigrislevél (Sansevieria sp.) a Liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. A Sansevieriák nemzetségébe mintegy 60 faja ismert, őshonosak a trópusi Afrikában és Ázsia egyes részein, de megtalálható Dél Afrika melegebb vidékein, Afrika keleti partjainál lévő szigeteken is. Néhányan közülük ismert szobanövények. Másokat (Sansevieria hyacinthoides) rostjaik miatt termesztenek, amelyet vontatókötél készítésére, de akár szőnyegszövésre is használnak.

A kínaiak szerint a Hét Isten azoknak adományozta a hét erényt, akik Sansevieriát tartottak. A növényt a lakás bejáratnál helyezték el ragyogó, mázas cserépben, amelyet sárkányok, és főnixmadarak díszítettek. A hiedelem szerint a szerencsehozó sárkányokat mágnesként vonzza magához. A szerencse bambuszhoz hasonló népszerűségnek örvendett.

Az NASA és az Associated Landscape Contractors of America 1989-es tanulmánya szerint 17 növény (amit gyakran használnak szobanövényeknek vagy nyári díszítő elemeknek) képes eltávolítani az olyan mérgező vegyszereket a levegőből, mint a triklóretilén, a benzol és a formaldehid, ugyanakkor csökkentik a széndioxid szintet a fotoszintézis által. Ezen növények közt szerepel az anyósnyelv is, mely mesterséges fény mellett is képes fotoszintetizálni valamint éjszaka is termel oxigént, és köt meg széndioxidot. Így nem csak szobánkat díszíti, de egészségünkre is jó hatással van.

Hazájában több méter magasra is megnő. A növény szukkulens tulajdonságokat mutat. A húsos, kardszerű levelek és a vaskos rizómák szerepet játszanak a víz visszatartásában. A lakásban tartott idősebb növények rendszerint virágoznak, hosszú száron a tavaszi hónapokban hozzák apró, fürtben fejlődő fehér, sápadt zöld, lila vagy rózsaszín virágaikat. A virágok illata különösen sötétedés után erős.

A Sansevieriára azt mondják, hogy mindig szökni készül. Ugyanis rizómáival gyorsan terjed. Különösen a számára optimális száraz, napos körülmények között. Gyakran szétnyomja a tartóedényét is. Szabad földön az anyanövénytől távolabb hozza a felszínre új hajtásait. Ezt nem tudja megtenni szobanövényként, ezért szinte kiugrik a cserépből. Ha mélyre ültetjük, a gyökere elérve a cserép alját újra a felszínre tör. Amikor az új hajtás levelet fejleszt, átültetéssel egybekötve szaporíthatjuk. Akár függőkosárba is tarthatjuk a kisebb termetű burjánzó fajtákat. A variegát fajták kivételével szaporíthatjuk levéldugványokkal is az anyósnyelvet.

Igényei, gondozása:

Bárki számára könnyen tartható, szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény az anyósnyelv. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, a ragyogó napsütést. Egyetlen dologra kell ügyelnünk, ne öntözzük túl, mert akkor könnyen elpusztulhat.

Fényigénye, hőigénye:

Igényei nagyon szerények. Napos helyen és félárnyékban, sőt árnyékban, fényszegény körülmények között is megmarad, bár ilyenkor különösen megnyúlhat.

Helyezzük ablak közelébe, mert a világos szűrt fényt kedveli, de vigyázzunk, mert a túl erős (tűző) napfény hatására a levelek elsárgulnak. Legjobban a 18 °C körüli hőmérsékletet szereti. Ügyeljünk, hogy télen se legyen 10 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.

Vízigénye:

A túlöntözéstől kell csak igazán óvni. A szűkös vízellátáshoz idomult. Ezt bizonyítják a vaskos, fényes felületű, viaszréteggel borított levelek is. Az anyósnyelv leveleit ne permetezzük, nincs rá szüksége. Havonta öntözzük, ritkábban tápoldatozhatjuk is, de csak nagyon kevésre van szüksége. Két locsolás között hagyjuk a földet kicsit megszikkadni.

További gondozása:

Ápolása során a túltáplálás a túlöntözéshez hasonlóan, kifejezetten hátrányos. Az átültetés csak legfeljebb két-három évente, nyár elején esedékes, akár Florasca C típusú földbe vagy hasonló, nem túlságosan kötött és nem is túl tápdús földbe, földkeverékbe. A cserép vagy más tartóedény aljába célszerű vízgyűjtő és vízelvezető drén rétegként sódert elteríteni.

Szaporítása:

A szaporítása nyári levéldugványozással a legegyszerűbb. Az érett, keménnyé vált levélből vágott 6-8 cm hosszú levéldarabok, enyhén nyirkos homokba vagy homok-tőzeg-perlit keverékébe eldugványozva gyökereztethetők meg jól. A már gyökeres és hajtáskezdeményt is fejlesztett levéldarabok kettesével-hármasával ültethetők cserépbe, ami azonban soha se legyen aránytalanul nagy.

Sarjakról is szaporítható az anyósnyelv átültetés alkalmával. Ilyen módon nyerhetők a csíkos, a sárgaszegélyű és másféle levélszínű változatok esetében is a színeződést jól örökítő utódok. Ezek levéldugványozása ugyanis csak egyszerű zöld alapszínű utódokat eredményezhet, amelyek ugyan szintén nagyon jól nevelhetők.

A sarjelválasztáshoz a cserépből kiemelt föld- illetve gyökérlabdát kissé meg kell bontani, hogy a sarjak kiindulási helye előtűnjön. Minden leválasztásra kerülő sarjhoz tartozzon gyökérrész, ami az arányos méretű cserépbe egyesével, de akár kettesével-hármasával történő beültetést követően a tovább nevelés sikerének feltétele.

Az anyósnyelv leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Barna rozsdafoltok gyakran feltűnhetnek az anyósnyelv levelein és ezeket már eltüntetni sem lehet. Újabbak képződése megelőzhető, ha nem kerül a levelek közé víz, kiváltképpen nem a hűvös, borús időszakokban.

A túlöntözés miatt előforduló tőből kidőlés, tőrothadás, sárguló levelek, elhalás esetén, ha az egész tövet érinti, a felső levelekből készítsünk levéldugványt, a többi részét pedig dobjuk ki. A nyirkosan, nedvesen tartott anyóslevelek töve néhány hét alatt kirothad, a növény kidől. Ha csupán az anyósnyelv egy részét támadta meg a betegség, akkor vegyük ki a cserépből, a beteg részeket pedig vágjuk ki. A vágási felületekre szórjunk ként és ültessük el újra. Tegyük melegebb helyre és tartsuk szárazon.

Érzékeny a pajzstetvekre.

Figyelmeztetés:

Vastag és hegyes végű levelei akár komoly sérüléseket is okozhatnak, ha óvatlan a gyerek, másrészt viszont - és talán ez a nagyobbik veszély - a növény levele, valamint hajtása egyaránt mérgező. Ennek következtében allergiás tüneteket válthat ki. Mindez megnyilvánulhat enyhébb bőrpír, de akár hányás és hasmenés formájában is - ha esetleg csipeget a növényből.

Források:
http://www.kertpont.hu/
http://www.edenkert.hu/
http://www.ezermester.hu/
http://www.femina.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!