Banán - Musa paradisiaca - 1 (novenytar.krp.hu)
Banán - Musa paradisiaca - 2 (novenytar.krp.hu) -small Banán - Musa paradisiaca - 3 (novenytar.krp.hu) -small Banán - Musa paradisiaca - 3 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.puravida-garden.nl/ -small Banán - Musa paradisiaca - 1 (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Banánfa (törpe) gondozása

Latin neve: Musa paradisiaca

A banánfa (Musa paradisiaca) a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3–5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50–70kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Termése bogyótermés. Az átlagosan 10–15cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Banánkivitel szempontjából első helyen ma Ecuador áll.

Bár vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett triploid változat mag nélküli. Magok hiányában sarjadzással, aszexuálisan szaporodik, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjának tekinthetők, az így keletkező monokultúra pedig csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Hazánkban a törpe banán - tudományos nevén Musa nana vagy Musa cavendishii - cserepes kis példányai kerülnek a virágüzletekbe. A banántartás azonban legfeljebb érdekesség, nálunk a banán termővé nevelése még mindig nem olcsó hobbi.

A banánfélék - még a törpék is - a két métert is meghaladó termőkori, tekintélyes méretükkel azt a tévhitet keltik a szemlélőben, hogy ezek fás növények. Valójában minden banán egyszikű évelő növény. Az évelő rész a föld alatti gyökértörzs. Ebből nőnek ki az áltörzset képező hajtások. A belül üreges áltörzset a csavarvonalban elhelyezkedő, fél-egy méteres hosszúságú levelek mereven egymásra boruló levélnyél hüvelyei alkotják.

A kifejlődő áltörzsön tör elő a hatalmas fürtös virágzat. Ennek minden egyes virágából megtermékenyítés nélkül fejlődnek ki a mag nélküli, besárgulva szívesen fogyasztott, jellegzetes alakú gyümölcsök. Sajátságos, hogy a távoli termőhelyekről hazánkba jutásig a hosszú szállítási távolságra tekintettel rendszerint zölden leszedésre kerülő banánfürtök szép sárgára érnek 14–15°C-on egy-hat hét alatt.

A termőkorig eltelik jó pár hónap, nálunk pedig többnyire két év is. Ezalatt éri el a törpebanán is a 2, 2.5 m-es magasságot. Ilyen magasan terülnek szét az ekkor már közel méteres hosszúságú, fénylő zöld, többnyire barna foltos levelei. A növény már életében helyet ad sarjutódainak a gyömölcsérlelés után előbb-utóbb elszáradó, a korábbi kifejlődésű áltörzsön.

A banánvásárlásra a legjobb időszak a március vége április eleje. Ilyenkor lesz időnk nyáron nevelgetni, és mire téli telelő helyet kell keresnünk már, egy nagy és erős banánfánk lesz, amely átvészeli a telet. A legtöbb banán, amit kereskedelembe forgalmaznak, túl kicsi cserépben érkezik hazánkba, ezért érdemes első lépésként átültetni egy két számmal nagyobb cserépbe.

Igényei, gondozása:

Fényigénye, hőigénye:

Nevelésének meghatározója, hogy sok fényt és meleget kíván, bár nyáron a kánikulai hőség lassítja növekedését, a 20–25°C körüli hőmérséklet a legkedvezőbb számára. Ennél melegebb időben a banánfa levelei sárgulnak, ezért a nagy melegben érdemes árnyékos védett helyre vinni a növényt. Télen 16°C körüli hőmérsékleten növekedése folytatódik. A kifejlett növény ilyenkor a terméseit jól beérleli 3–4 hónap alatt. Teleltethető hűvös, 10°C körüli hőmérsékleten, nem túl fényszegény helyen is. Termőkoráig fűtetlen helyen is áttelel, ekkor azonban takarni kell, hogy levegőzhessen és fagy ne érje. Szobában teleltetéskor lehetőleg ablak közelébe, de fűtőtesttől távol legyen.

Vízigénye:

Mivel Dél-Ázsia nedves trópusairól származik, a cserepes - edényes - banánfa is igényli a bőséges vízellátást. Melegben különösen fontos a bő és rendszeres öntözése, lehetőleg lágy vízzel, legjobb esővízzel. Az öntözővíz hőmérséklete sem közömbös, 13–14°C-nál ne legyen alacsonyabb. Azt is megsínyli, ha földje a nagyon bőséges öntözés miatt túlságosan vizes.

Ha lehetséges, nyáron a nagy levelek gyakori vízpermetezésével teremthető meg a fejlődéshez kedvező párás környezet. A kóros levélbarnulás a vízhiány, illetve páraszegénység miatt következhet be.

Télen a nyugalmi állapotára tekintettel csak ritkán és kis vízmennyiséggel szabad öntözni, hogy földje éppen csak ki ne száradjon. Öntözővíz ne kerüljön a levelei tövébe és a levelekre sem mert könnyen barnulást, rothadást idézhet elő. Ilyenkor érdemes a cserepet nedves kavicsos tálcára állítani.

További gondozása:

Földje legyen jó vízáteresztő. A laza szerkezetű, humuszban és tápanyagban gazdag, semleges vagy kissé savanyú kémhatású föld, illetve földkeverék megfelelő a banánfa neveléséhez egész életében. Fenyőlom, marhatrágya és agyag egyenlő arányú keverékéből készíthetünk számára jó földet.

Tápanyagigénye kifejezetten nagy. Ennek kielégítésére legalább a nyári időszakban havonta kapjon trágyalevet vagy összetett műtrágyából készült, 0.5%-os töménységű tápoldatot.

Nevelése kezdetén, az első két évben, az ekkor még különösen gyors gyarapodása miatt többször át kell ültetni egyre nagyobb cserépbe. Mivel a nagy levelek könnyen sérülnek, fésűszerűen felrepedezhetnek, csak olyan esetben kerüljön nyárra ki a szabadba, kertbe, ha adódik számára szélvédett, napos hely.

A növény sajnos csak 1 vagy sokszor 2 év után virágzik először, de érdemes kivárni, mert a virágzástól számítva 60-80 nap múlva szüretelhetjük a gyümölcsöt is.

A virágzat kifejlődése, a virágok kibontakozása kezdetén különösen fontos, hogy egyenletesen meleg és párás levegőjű helyen legyen. Terebélyességén kívül a szobai tartást nehezítő körülmény a termőkori meleg- és páraigényesség. Termővé nevelésre ezért csak azok vállalkozhatnak siker reményében, akiknek van ehhez elég nagy, magas üvegházuk vagy fóliaborítás alatt 1-2 m2-es szabad helyük.

Szaporítása:

Szaporítása házilag ősszel a tőből előtörő kis sarjhajtások leválasztásával a legegyszerűbb. Az arasznyira fejlődött gyökeres sarjak óvatos leválasztása után, még viszonylag kis cserépbe és laza földbe ültethetők el. Tűző napsütéstől védett, de meleg helyet kívánnak. A kiszáradásukat gátló üveg- vagy fóliaborítás alatt tarthatóak a heteken belül remélhető erőteljes begyökeresedésükig.

A banánfa leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

A kóros levélbarnulás a vízhiány, illetve páraszegénység miatt következhet be.
Télen az öntözővíz ne kerüljön a levelei tövébe és a levelekre sem mert könnyen barnulást, rothadást idézhet elő.

Ha a növény nem fejlődik, vagy nem hoz új hajtásokat, az a kevés föld és a tápanyag hiány miatt van, érdemes átültetni és tápoldattal pótolni a hiányt.

Források:
http://www.viragcenter.hu/
újságcikk

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!