- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Ciklámen cserépben - rózsaszín (pink)
Ciklámen virágládában - fehér, piros, rózsaszín -small Ciklámen kertben - rózsaszín -small Ciklámen piros virágú -small Ciklámen cserépben - rózsaszín (pink) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Ciklámen gondozása

Latin neve: Cyclamen persicum

A ciklámen virág a világos, de tűző naptól mentes helyet szereti. Melegben levelei hamar elsárgulnak, lehullanak. Földjét tartsuk nedvesen, de ne álljon vízben.

A ciklámen (cyclamen) a kankalinfélék családjába tartozó évelő gumós növény. Neve az ógörög cyclos (kerek) szóból ered. Főleg Európa mediterrán részein, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt. Az egyetlen Magyarországon őshonos faj az erdei ciklámen, ami leginkább az Alpokalján található. Nemcsak virágai, hanem márványozott levelei is díszítenek. Novembertől áprilisig virágzik.

Több színben is kapható, leggyakoribbak a vörös vagy a rózsaszín különböző árnyalatai, de fehér vagy többszínű változatai is megtalálhatók. Levelei sima és fodros szélűek lehetnek.

A legismertebbek a nagyméretű hibridek, ugyanakkor egészen apró ciklámenek is léteznek, melyek éppen olyan erősek, és ugyanolyan gazdagon virágoznak, mint nagyobb társaik. A hibrideknek nincs illata, de a kis változatok kellemesen illatoznak. A választék ősszel és karácsony előtt a legnagyobb.

Igényei, gondozása:

Fényigénye, hőigénye:

A ciklámen a világos, de nem napsütéses helyet kedveli, ezért sokan két ablakszárny között tartják. Nyáron ne tegyük közvetlen tűző napra. Ősszel és télen viszont célszerű az ablakban tartani.

Cserepét északi fekvésű ablak között tartsuk, de más hűvös helység pl. fűtetlen veranda is megteszi. Május közepétől tartsuk meleg, de árnyékos helyen.

Hűvös, párás éghajlaton érzi magát a legjobban, ezért hosszú virágzási és növekedési ideje alatt tartsuk 10-15 °C -os hőmérsékleten, így akár egészen március végéig gyönyörködhetünk virágaiban. Rövidebb ideig az 5-10 °C -os hőmérsékletet is elviseli.

Nagyon fontos a hűvös helyiség és a jó szellőzés. A hőmérséklet még a szobában se haladja meg a 20 °C -ot. Nehezen viseli el a meleg szobát, a központi fűtést. Melegben levelei hamar elsárgulnak, virágai lehullanak.

Amennyiben fűtött helyiségben szeretnénk gyönyörködni benne, tegyük a növényt legalább éjszakára és azokra az időszakokra hűvös helyre, amikor amúgy sem vagyunk otthon. Keressünk neki árnyékos északi ablakot. Hűvös helyen a növény több évig él, és minden évben újra virágzik.

Vízigénye:

A ciklámen tartóssága nagymértékben függ a helyes öntözéstől, szereti a nedvességet, de öntözésével vigyázzunk. Tartsuk a földjét mindig nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy a víz ne álljon alatta.

Ne áztassuk el a növényt és ne öntsük a vizet sem a levelek közé, sem pedig a gumóra, mert ez rothadást okoz. Csak és kizárólag alulról öntözzük.

A legmegfelelőbb az, ha 2-3 naponta az alátétbe töltünk kevéske vizet. Fél napnál tovább ne álljon a víz az alátétben, de a legjobb ha öntözés után 1 órával kiöntjük a tálkában maradt vizet. Két öntözés között hagyjuk kicsit kiszáradni, de vigyázzunk, mert nem jó ha lekókadnak a levelek és a virágok, mert az már sokkhatás, ami gyengíti a cikláment.

A virágzási időszak elmúltával, késő tavasszal a ciklámen nyugalmi állapotba kerül, a virágok lenyílnak, a levelek elszáradnak. Amikor levelei elkezdtek sárgulni fokozatosan csökkentsük az öntözést, hogy a zöld részekben lévő táplálék a gumóban elraktározódjon.

Nyáron vigyük árnyékos helyre és havonta egyszer öntözzük, hogy ne száradjon ki teljesen. Augusztus végén ültessük át és kezdjük el újra fokozatosan öntözni. Miután kihajtott újra öntözhetjük a megszokott módon.

Lehetőleg lágy vízzel, ha tudjuk esővízzel öntözzünk. Tévhit, hogy a szobai ciklámen nem szereti a meszet és ezért nem szabad csapvízzel öntözni. A mésszel semmi baja, a vízben lévő túl nagy sókoncentrációt viseli rosszul.

Ültetése, átültetése

A ciklámen gumóját augusztusban ültessük át friss földbe és egy kicsivel nagyobb cserépbe. Ügyeljünk arra, hogy a gumót ne temessük be teljesen, a felső harmada álljon ki a földből. Ha túl mélyre kerül, rövidszárú virágokat hoz.

Átültetéshez porhanyós, tápdús, jó vízáteresztő virágföldet használjunk. Ültessük virágföld és perlit vagy sóder 1-1 arányú keverékébe. Házilag a virágföldet lazíthatjuk kevés homokkal, és tápdúsabbá tehetjük, ha kerti komposztot keverünk hozzá.

Átültetés után állítsuk a cserepet majdnem nyakig vízbe és hagyjuk, hogy felszívja azt. Utána rakjuk a növényt hűvös, de világos helyre, ablakpárkányra.

A cikláment érdemes minden nyár végén átültetni, mert jó esetben a növény "elhasználja" ősztől tavaszig a földjét. Szüksége van friss tápanyagokra a növekedéshez.

Tápoldatozása

Nemcsak a vízben lévő sóra, de a tápsóra is érzékeny, viszont tápoldatozni mindenképpen kell, hiszen ehhez szoktatták. Érdemes gyakrabban és kisebb koncetrációban tápoldatozni.

Használjunk káliumban gazdag és minden tápelemet tartalmazó virágos növényeknek való tápoldatot, hetente egyszer. 1 liter vízhez 1 ml tápoldatot adjunk.

Újravirágoztatása

Nem mindig sikerül újra virágzásra bírni a cikláment. Második vagy harmadik évi átültetés után, pedig már egyre nehezebb is. Sajnos ezek a hibrid fajták nem hosszú életűre lettek tervezve. Így ne keseredjünk el ha nem sikerül újra virágoztatni. Vegyünk egy újabb növényt és kezdődhet minden elölről.

További gondozása:

Miután elvirágzott a szabadban is töltheti a nyarat, hűvös, félárnyékos helyen, ahol akár a földbe is süllyeszthetjük a cikláment cserepestől.

Ha az elsárgult leveleket, virágokat eltávolítjuk, azokat ne vagdossuk le, hanem óvatosan tőből tépjük ki, ugyanis a visszamaradó szárak is rothadásnak indulhatnak.

Vágott virágként is tarthatjuk, mivel igen tartós vázában. Ha a virág szárát 4-6 cm hosszúságban levágjuk, akár 3-4 hétig is dísze lehet otthonunknak.

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Csak friss, zöld, kemény levelű, egészséges példányt vigyünk haza. Figyeljünk arra, hogy a nyílott virágok mellett sok bimbó is legyen a növényen.

Emeljük fel a cserepet, és nézzünk a levelek alá, hogy lássuk mennyi lapul a gumón. A sűrű levéltömegnek köszönhetően nagyon könnyen rothadni kezd a levelek tövénél a gumó. Ha már az üzletben azt látjuk, hogy a lomb alján van egy-két kókadt, nyálkás nyelű levél vagy virágbimbó, ne vegyük meg!

Szaporítása:

A ciklámen szaporításának két módja is van, ezeknek sikere egyrészt a fajtától, másrészt az odafigyelésünktől függ.

Ha nincs türelmünk hosszasan várni a virágzásra, akkor tőosztással szaporíthatjuk. Nyugalmi időszak alatt a nagy gumókat vágjuk középen ketté. Így azonnal két növényt kapunk, amelyek a következő szezonban már virágozni fognak, de a vágási felület utat nyithat a gombás betegségeknek, és az is megtörténhet, hogy mindkét fél gumó elrothad. A vágási felületet mártsuk faszénporba, és mindenképpen várjuk ki, amíg beszárad. Ezután ültessük a fél gumókat külön-külön cserépbe, de tartsuk meg az eredeti helyzetüket. Ezzel a módszerrel különösen nagy és erős tövekre számíthatunk.

A magról való szaporítás esetében az elnyílt virágok helyén kifejlődő toktermésből nyert magokat kell elvetni és a kikelt kis magoncokat türelmesen gondozgatni. Egyes gyors fejlődésű fajták már akár egy év múlva is hozhatnak virágot, míg másoknál türelmesebbnek kell lennünk és az első virágzásra három vagy akár több évet is várnunk kell.

Ha mégis a magról való szaporítás mellett döntünk:

  • Vetés előtt a magokat érdemes beáztatni meleg vízbe legalább 12 órára, hogy felpuhuljon a magház. Ezután tegyük őket komposzttal töltött cserepekbe.
  • A magokra vékonyan szórjunk egy kis homokot, vagy perlitet ami teljesen befedi.
  • Gyengéden locsoljuk be, majd egy réteg fekete fóliát helyezzünk a cserépre, hogy a fényt teljesen kirekesszük. A csírázáshoz 16 - 21 °C szükséges.
  • A csírázás 30 - 60 nap múlva megindul. Ne dobjuk ki idő előtt a cserepeket! Ha a palánták megjelennek, távolítsuk el a takaró fóliát, és tegyük a cserepet világos helyre.
  • A levelek egy apró gumóból fejlődnek. Óvatosan ültessük át őket cserepekbe, hogy tovább tudjanak növekedni.

Hogyan juthatunk magokhoz? Vásárolhatunk boltban vagy elvégezhetjük mi is a ciklámen beporzását. Úgy a legkönnyebb, ha egy ecsetet használunk. Az ecsetet tegyük egy szép, fejlett virág elé vagy alá és a virágot finoman ütögetve rázzuk rá a virágport. A virágpor felvitele már könnyebb, mert a bibe kicsit kijjebb van, mint a porzók. Mikor a virágok elhalványulnak, a szárak spirálisan összegömbölyödnek és lehajlanak a földre. Ha sikeres volt a beporzásunk a szárak végén fogjuk megtalálni a magokat. Ezekből a magokból nem biztos, hogy ugyanolyan színű virágot kapunk majd, mint az anyanövényé volt.

A ciklámen leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Otthon tartott (nem kertészetben lévő) ciklámenek esetében ritkán, de néha előfordulhat a botrítiszes betegség. Ez túl magas páratartalom, kevés fény és meleg esetén fordulhat elő. Tünetei: a ciklámen gumóján a fiatal, apró levél- és virágkezdemények először megpuhulnak, fonnyadnak, felületükön szürke penészgyep jelenik meg. Később ezek a növényrészek elszáradnak, kevés új levél és virág fejlődik. Kezelése ha nagyon muszáj növényvédő szerrel lehetséges, de törekedjünk inkább a megelőzésre. Tartsuk alacsonyabb páratartalmú helyiségben, szellőztessünk ha kell. Kapjon megfelelő mennyiségű fényt és ne legyen túl meleg.

Melegben levelei elsárgulnak, virágai lehullanak. Tartsuk hűvös helyiségben.

A barnuló levelek és foltok oka az erős fény és a száraz levegő. Permetezzük, és tegyük szórt fényre.

Károsíthatják még atkák, tripsz, levéltetvek. Ezek ellen növényvédő szerekkel védekezhetünk. A következők használata ajánlott: Vertimec1,8 EC, Mospilan 20 SP, Actara 25 WG. Atkák ellen Vertimec, tripsz ellen mindhárom alkalmazható, levéltetvek ellen az utóbbi kettő.

Figyelmeztetés:

A ciklámen gumója mérgező. Vigyázzunk nehogy kutyánk vagy macskánk kikaparja és megrágcsálja. Egy-két gumó lenyelése leginkább kellemetlen hasmenést, hányást és általános rosszullétet okoz, ha azonban a kutya vagy a gyerek kettőnél több gumót evett meg, szédülés, görcsök, légzési nehézségek, de akár átmeneti bénulás is jelentkezhet.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!