Cseppecskevirág rózsaszín, pink- Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.danziger.co.il/
Cseppecskevirág fehér - Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) -small Cseppecskevirág sárga, narancs - Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) -small Cseppecskevirág lila - Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) -small Cseppecskevirág rózsaszín, pink- Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.danziger.co.il/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Cseppecskevirág (viharvirág) gondozása

Latin neve: Osteospermum ecklonis

A Dél-Afrikából származó cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) rendkívül szívós növény, virágzását pedig májustól egészen októberig élvezhetjük abban az esetben, ha tiszteletben tartjuk az igényeit. Manapság több néven is találkozhatunk vele, de a legtöbben cseppecske virág néven ismerik. További gyakran használt nevei az afrikai margaréta, a viharvirág és az osteospermum.

A cseppecskevirág egyre kedveltebb a kertben, kellemes színű margarétához hasonló virágait sokan szeretik. Aki a margarétát kedveli, az a cseppecskevirágot is imádni fogja. A tavaszi virágkínálat bővítésében nagy szerepet játszik.

Az egyéves, évelő vagy örökzöld törpecserjék csak részben télállók. Az évelő változatok az Osteospermum családba tartoznak, ezek között vannak fagytűrő és örökzöld változatok, de van, amelyiket fagymentes helyen kell teleltetni. A családba tartozó fajok többnyire lándzsa alakú levelekkel rendelkeznek, a virágok sugár alakú fészekvirágzatok.

A virágok színe a fehértől a rózsaszín árnyalatokon át a bíbor liláig terjed. Mivel ezeket a színeket csak nagyon meghatározott környezetbe tehetjük, így a pirossal, bordóval, kékkel nem ajánlatos keverni, nagyon furcsa színhatása van. A bíbor lila változatok legjobban fehér lobélia, fehér ternye esetleg fehér futómuskátli társaságában mutatnak a legjobban. A fehér változatokat ültethetjük piros futómuskátli, kék lobélia mellé. A rózsaszíneket szintén fehér virágú vagy más rózsaszín árnyalatú növények közé.

Gyakran olyan nagy tömegben hozza virágait, hogy azok a növényt teljesen betakarják. Magassága maximum 25-40cm lehet.

Igényei, gondozása

Fényigénye

A cseppecskevirág napimádó növény, mely rengeteg napfényt igényel, hogy szépen fejlődjön és virágozzon. Tehetjük tűző napra vagy részleges árnyékba, de minden nap minimum 6-8 óra közvetlen napfényt igényel. Mivel szereti a tűző napot is, ajánlott balkonnövény.

Nagyon meleg, intenzív napsütéses régiókban részleges árnyék szükséges lehet, de hűvösebb területeken a legjobb olyan helyre ültetni, ahol állandóan éri a napfény.

Ha nem kap elég napsütést, szárai megnyúlhatnak és nem fog sok virágot hozni. Ugyanakkor, ha túl sok közvetlen napfényt kap, a levelei megperzselődhetnek és a virág elhervadhat.

Hőigénye

Általánosságban nappal 20-27 °C, este pedig 10 °C körüli hőmérséklet az ideális a cseppecske virág számára.

A szélsőséges időjárási viszonyokat jól tűri, de a nem fagytűrő fajtákat be kell szedni télire és fagymentes helyen kell teleltetni. Mivel Dél-Afrikából származik, ahol a meleg és száraz körülményekhez szokott, ezért szereti és igényli is a meleget, a magasabb hőmérsékletet.

A cseppecskevirág nem fagytűrő virág és nem is ajánlott fagyos hőmérsékletnek kitenni. A hideg, kemény fagyos telű régiókban jobb egynyári növényként nevelni vagy bevinni télire.

Vízigénye

Közepes vízigényű növény, tanácsos az esőtől védeni, mert nem kedveli a túl sok vizet. Viszont ha ládába, cserépbe ültettük ne hagyjuk teljesen kiszáradni a talaját, mert a cseppecskevirág "alvó módba" megy, hogy túlélje az aszályos időszakot, megszakítja a virágképzést is és nem könnyen fog újra virágba borulni.

Öntözésének legjobb módja, ha két öntözés között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét. Könnyen megállapíthatjuk mikor szükséges újra öntözni, ha ujjunkat 2-3 cm-nyire beledugjuk földjébe. Ha száraznak érezzük, akkor itt az ideje a következő locsolásnak.

Öntözzük lassan és alaposan, hogy a víz teljesen átnedvesítse földjét, ezáltal elérje a gyökereket is. Öntözéskor figyeljünk arra, hogy a levelei ne legyenek vizesek, mert ha levelei nem tudnak megszáradni az gombásodáshoz vezethet.

Ültetése

A cseppecskevirág a tápanyagban közepesen dús, porózus, vízáteresztő talajt szereti, mely nagyon enyhén lehet savas.

A nem vízáteresztő földet keverjük össze valamilyen szerves anyaggal, például komposzt vagy érett trágya, hogy javítsuk földjének víz- és levegő áteresztő képességét. Legjobb, ha a földje laza és omlós, hogy a gyökerei könnyen tudjanak benne növekedni, ezáltal több tápanyaghoz jussanak.

Teleltetése

A cseppecskevirág zsenge évelő növény, melyet hidegebb éghajlaton gyakran egynyári növényként nevelnek. Nem fagytűrő, nagyon alacsony, fagyos hőmérsékletek esetén nem biztos, hogy túléli a telet. Olyan régiókban, ahol enyhe a tél nyugodtan kint hagyhatjuk a kertben is és áttelel, de fagyosabb régiókban ajánlott bevinni télire vagy egynyári növényként tartani. Ha télire bevisszük keressünk számára világos helyet.

További gondozása

Ügyeljünk arra, hogy az elvirágzott hajtások ne maradjanak sokáig a növényen. A virágzásuk meghosszabbítható az elvirágzott hajtások eltávolításával. Virágai vázában is sokáig díszlenek. Tápanyag utánpótlásukról ajánlott gondoskodni.

Szaporítása

Az évelő változatok nyár közepén szedett félfás hajtásdugvánnyal szaporíthatók. A nem évelő változatok magvetéssel szaporíthatók.

Szaporítása magról

Ha magunk gyűjtenénk be a magokat, várjuk meg míg a virágok kifakulnak és a magok teljesen kifejlődnek.

Áprilisban vethetjük állandó helyére, 20 cm-es sortávolságra. A kikelt növényeket 15 cm-es tőtávra ritkítsuk meg.

Bár nem vízigényes növény, a magvetés valamint a kiritkítás után a kis növénykéket rendszeresen kell öntözni. Később viszont még a hosszabb, száraz időszakban is csak mérsékelt öntözést igényel.

Szaporítása dugványozással

Nyáron vágjuk le a dugványozásra szánt szárakat, majd ültessük jó vízáteresztő földkeverékbe. Miután a dugványok gyökeret növesztettek már átültethetjük végleges helyére, cserépbe, konténerbe vagy ki a kertbe.

Szaporítása tőosztással

A növény osztását tavasszal vagy ősszel végezzük. Óvatosan ássuk ki, vagy emeljük ki cserepéből a növényt, majd szedjük le a föld nagy részét a gyökerekről. Ezután válasszuk szét két csomóra, ügyelve arra, hogy mindkét növényen elég gyökér maradjon és gyökérrendszere a lehető legjobban épen és egyben maradjon.

A cseppecskevirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai

  • Nedves nyarakon a szürkepenész ellen feltétlenül védeni kell, érzékeny rá.
  • Levelei penészesedésre hajlamosak, próbáljunk meg ügyeljni rá, hogy levelei szárazok maradjanak
  • Nedvesebb, pangó vizű talajban elpusztulhat, mivel gyökerei elrohadhatnak.

Nem számít mérgező növénynek, de elfogyasztva okozhat enyhe hányást, hasmenést.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!