Cseppecskevirág rózsaszín, pink- Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.danziger.co.il/
Cseppecskevirág fehér - Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) -small Cseppecskevirág sárga, narancs - Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) -small Cseppecskevirág lila - Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) -small Cseppecskevirág rózsaszín, pink- Osteospermum ecklonis (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.danziger.co.il/ -small

Bérkalkulátor 2022 - munka.krp.hu

Cseppecskevirág (viharvirág) gondozása

Latin neve: Osteospermum ecklonis

A Dél-Afrikából származó cseppecskevirág rendkívül szívós növény, virágzását pedig májustól egészen októberig élvezhetjük abban az esetben, ha tiszteletben tartjuk az igényeit. A cseppecskevirágok egyre kedveltebbek a kertben, kellemes színű margarétához hasonló virágait sokan szeretik. Aki a margarétát kedveli, az a cseppecskevirágot is imádni fogja. A tavaszi virágkínálat bővítésében nagy szerepet játszanak. Egyéves, évelő vagy örökzöld törpecserjék, csak részben télállók.

Az évelő változatok az Osteospermum családba tartoznak, ezek között vannak fagytűrő és örökzöld változatok, de van, amelyiket fagymentes helyen kell teleltetni. A családba tartozó fajok többnyire lándzsa alakú levelekkel rendelkeznek, a virágok sugár alakú fészekvirágzatok. A virágok színe a fehértől a rózsaszín árnyalatokon át bíbor liláig terjed. Mivel ezeket a színeket csak nagyon meghatározott környezetbe tehetjük, így a pirossal, bordóval, kékkel nem ajánlatos keverni, nagyon furcsa színhatása van. A bíbor lila változatok legjobban fehér lobélia, fehér ternye esetleg fehér futómuskátli társaságában mutatnak a legjobban. A fehér változatokat ültethetjük piros futómuskátli, kék lobélia mellé, a rózsaszíneket szintén fehér virágú vagy más rózsaszín árnyalatú növények közé. Gyakran olyan nagy tömegben hozza virágait, hogy azok a növényt teljesen betakarják. Magassága maximum 25-40cm lehet.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A cseppecskevirág legfőképpen a napos helyet kedveli, az árnyéktól ezért óvni kell. Ajánlott balkonnövény, mivel a tűző napot is szereti.

Hőigénye:

A szélsőséges időjárási viszonyokat jól tűri, de a nem fagytűrő fajtákat be kell szedni télire és fagymentes helyen kell teleltetni.

Vízigénye:

Közepes vízigényű, tanácsos az esőtől védeni, mert nem kedveli a túl sok vizet.
Viszont ha ládába, cserépbe ültettük ne hagyjuk teljesen kiszáradni a talaját, mert a növény "alvó módba" megy, hogy túlélje az aszályos időszakot, megszakítja a virágképzést is és nem könnyen fog újra virágba borulni.

További gondozása:

A cseppecskevirág a tápanyagban közepesen dús, porózus talajt szereti. Ügyeljünk arra, hogy az elvirágzott hajtások ne maradjanak sokáig a növényen. A virágzásuk meghosszabbítható az elvirágzott hajtások eltávolításával. Virágai vázában is sokáig díszlenek.
Ajánlott gondoskodni a tápanyag utánpótlásukról.

Szaporítása:

Az évelő változatok nyár közepén szedett félfás hajtásdugvánnyal szaporíthatók. A nem évelő változatok magvetéssel szaporíthatók. Áprilisban vethetjük állandó helyére, 20 cm-es sortávolságra. A kikelt növényeket 15 cm-es tőtávra ritkítsuk meg. Bár nem vízigényes növény a magvetés valamint a kiritkítás után a kis növénykéket rendszeresen kell öntözni. Később még a hosszabb, száraz időszakban is csak mérsékelt öntözést igényel.

A cseppecskevirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Nedves nyarakon a szürkepenész ellen feltétlenül védeni kell, érzékeny rá.
Nedvesebb, pangó vizű talajban elpusztulhat.

Források:
http://www.femina.hu/
http://www.viragszerviz.hu/
http://www.gazlap.hu/
http://en.wikipedia.org/