Díszcsalán (novenytar.krp.hu)
Díszcsalán - virága (novenytar.krp.hu) -small Díszcsalán - Forrás: flickr.com - puzzler4879 -small Díszcsalán barnás - Forrás: flickr.com - gardeninginaminute -small Díszcsalán (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Díszcsalán (Virágcsalán) gondozása

Latin neve: Coleus

Az egyik legtarkább és legszínesebb egynyári virágunk a coleus, magyar nevén díszcsalán. Ültetése és gondozása is egyszerű. Nyáron napos helyen lesz a legszebb színű, de félárnyékban is jól fejlődik. Ültethetjük cserépbe, balkonládába, vagy a kertbe. Csoportosan ültetve a legszebb, érdemes több tövet is elültetni. Szaporítása magról és dugványozással is lehetséges.

A díszcsalán eredeti élőhelye Afrika és Ázsia, de hazánkban is nagyon jól érzi magát. Több faj már az 1860-as évek óta jelen van Európában, mégsem kap itthon kiemelt figyelmet. A díszcsalád kb. 60-80 cm magasra megnövő egynyári virág, amelynek a levelei tarka színben pompáznak.

A díszcsalán fajtáit a 19. században fedezte fel Karl Ludwig von Blume amikor Indonéziába, Java szigetére utazott. Ekkor kapta a Coleus blumei latin nevet, de sokan csak röviden coleus néven említik. Időközben a kertészetek egyre több díszcsalán fajtát hoztak létre és levédették azok neveit. Emiatt a 20. század végén átkeresztelték a növényt és már nem használják a Colus blumei latin nevet, helyette a különböző fajtákat már Solenostemon scutellarioides és Plectranthus scutellarioides neveken hívják. A díszcsalánt hazánkban is több néven ismerik, elterjedt még a csalánvirág és virágcsalán elnevezése is.

A díszcsalán fajták a leveleik színében és egyre inkább a leveleik formájában is eltérnek. Színük lehet halványsárga, rózsaszínes, barnás, egészen a sötét liláig, mely szinte már fekete.

Gondozása:

A díszcsalán gondozása egyszerű, a nedves de jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt szereti. Ültethetjük napra és félárnyékba is. Télen a szobában nevelhetjük tovább, tavasszal a fagyok elmúltával kiültethetjük. Legegyszerűbb szaporítási módja, ha tavasszal vízben gyökereztetjük.

Nyáron érdemes a hajtáscsúcsokat folyamatosan visszavágni, így tömör dús bokros, színes növényt kapunk. Ahhoz, hogy a levelek ne veszítsék el színpompájukat, el kell távolítanunk az elszáradt, árnyékban lévő leveleket.

A fagyokat nem viseli el, ezért ahol hideg a tél, ott a kertben csak egynyári növényként tudjuk tartani. A díszcsalán szobanövényként tartva évelő virág, csak a teleltetéséhez szükséges körülményeket kell biztosítani számára.

Fényigénye

A díszcsalán nyáron a kertben a világos, de félárnyékos helyet szereti, mivel a túl sok és erős közvetlen napfény károsíthatja, megperzselheti leveleit. A legjobb ha a reggeli és esti órákban 2-4 óra közvetlen napfényt kap, de a nap melegebb óráiban félárnyékban van és csak szórt fényt kap.

A díszcsalán szobanövényként a lakásban tartva is igényli a fényt. Ha a lakás ablakain a déli órákban nem tűz be a nap, akkor lényegében bármelyik ablakba tehetjük, mivel nem kell óvni az erős napsugaraktól. Ha a lakás ablakain erősebben tűz át a nap, akkor jobb egy északi vagy déli fekvésű ablakba helyezni.

Érdemes figyelni hogy érzi magát a virág és annak megfelelően árnyékosabb vagy világosabb helyre tenni.

Hőigénye

A díszcsalán szereti a meleget, mivel trópusi helyről származik. Nyáron az ideális hőmérséklet számára 21 °C és 29 °C között van. Valamennyire képes tolerálni a magasabb hőmérsékletet is, de tartósan ez stresszt okozhat a növény számára és levelei megéghetnek vagy elhervadhatnak. A legmelegebb órákban érdemes árnyékba tenni vagy árnyékolni. Télen 10-15 °C körüli hőmérséklet az ideális számára.

Vízigénye

Nyáron földjét tartsuk nedvesen, de ne álljon a vízben. Akkor öntözzük, amikor földjének felső 2-3 cm-nyi rétege már száraznak érződik. Öntözzük meg alaposan és hagyjuk, hogy a cserép alján kifolyjon a felesleges víz, amit öntsünk is ki alól, ne hagyjuk benne állni.

A díszcsalán öntözésének gyakorisága több tényezőtől is függ. Melegebb, szárazabb környezetben gyakrabban szükséges öntözni, míg párás hűvös helyen ritkábban.

Ültetése

A díszcsalán ültetéséhez válasszunk jó vízáteresztő képességű földet. A föld minőségét trágyával, komposzttal javíthatjuk is, hogy több tápanyaghoz jusson.

Akár kertbe akár cserépbe ültetjük, ássunk egy kicsivel nagyobb lukat a földbe, mint amekkora a növény gyökérlabdája. Győződjünk meg róla, hogy a luk elég mély ahhoz, hogy a gyökerek kényelmesen elférjenek.

Helyezzük a növényt a lukba épp annyira, hogy a gyökérlabda teteje a föld tetejével egy szintben legyen. Óvatosan töltsük fel a lukat földdel és határozottan nyomkodjuk meg a növény körül, hogy megszüntessük a légbuborékokat.

Az ültetés végeztével alaposan öntözzük meg a földjét, hogy az leülepedjen.

Kertbe ültetve az öntözés után a növény tövéhez tegyünk körbe talajtakarót, ezzel biztosítva, hogy földje megtartsa a nedvességet. Ez főleg a nagyon meleg területeken fontos.

Teleltetése, gondozása télen:

A díszcsalán teleltetése fagymentes helyen történjen, ha meg szeretnénk tartani a következő évre is. Egy hűvös, de világos előszoba megfelelő hely számára. A meleg szobában megnyúlik, formáját veszti, főleg ha kevés fényt kap. Ezért próbáljuk meg a lehető legtöbb fényt biztosítani a díszcsalán számára télen is.

Csak akkor adjunk egy kis vizet neki, ha a levelek lógnak. Tavaszra, ha felkopaszodik, vágjuk vissza a díszcsalánt és a fagyok elmúltával ismét mehet ki a teraszra, erkélyre vagy a virágágyásba.

Más álláspont szerint ha sikerül is növényünket átteleltetni, általában felnyurgul, felkopaszodik, ezért érdemes újat venni vagy a levágott hajtásrészeket meggyökereztetni és új növényt nevelni.

Teleltetéskor megjelenthetnek levéltetvek, lisztecskék és takácsatkák.

Szaporítása:

Dugványozással:

A díszcsalán gyűjteményt könnyű bővíteni. A díszcsalán szaporítása a legegyszerűbb dugványozással. Levágunk az anyanövényről 10-15 cm hosszú hajtásokat, az alsó leveleket eltávolítjuk, és vízbe tesszük.

Nagyon könnyen gyökeresedik, pár nap múlva már meg is jelennek a gyökerek. Ekkor elültethetjük őket cserépbe. Ugyanakkor, ha csak véletlenül letörtünk egy ágacskát, azt is nyugodtan használhatjuk szaporításra.

Nem megfelelő tápértékű víz esetén előfordulhat, hogy nehezen indul el a gyökerezés, vagy a kis gyökerek apró fekete pöttyöknek látszanak a növény szárán. Ilyenkor ajánlott egy kevés tápoldatot önteni a vizébe (a flakonon feltüntetett hígítás mellett). Így garantáltan beindul a gyökeresedés.

Magról:

A díszcsalán szaporítása magról is lehetséges, a díszcsalán mag könnyen és jól csírázik. A csírázáshoz kb. 15-18 fokos melegre van szükség. A kertben a magokat február végén szórjuk el, cserépbe szinte bármikor vethetünk díszcsalán magot. Vetéstől számított kb. 2 héten belül megjelennek az első kis levélkék.

Ha a díszcsalánt kerti növénynek szánjuk, akkor úgy időzítsünk a magvetéssel, hogy az utolsó fagyok előtt kb. 10 héttel, (március) elkezdhetjük a magvetést. A magok nagyon kicsik. Nedves földre vékonyan, egyenletesen szórjuk el, majd nagyon vékonyan takarjuk. A cserepet fedjük le egy üveglappal a párásítás miatt.

Helyezzük langyos, világos helyre. Amikor az első 3 levélpár már kifejlődött, érdemes visszavágni a palántát, hogy bokros dús növényt kapjunk. Az 5 cm magas palántákat már szét lehet választani, mert elnyomják egymást. A szabadba csak május második felétől tegyük ki, amikor a fagyok már nem jelentenek veszélyt.

Fa formára való neveléshez:

A díszcsalán fa formára való neveléséhez egy dugványra van szükségünk, melyet kigyökereztetünk. Miután szép gyökereket növesztett, ültessük el, és egy karóhoz kötözzük ki.

Az alsó leveleket távolítsuk el, és vigyázzunk, a csúcshajtás ne sérüljön meg. Az oldalról jövő hajtásokat rendszeresen távolítsuk el. Folyamatosan gondoskodjunk róla, hogy szép hosszú "törzset" neveljünk ki.

Díszcsalán fa (novenytar.krp.hu) Forrás: http://probalkozas.lapunk.hu/

Miután elérte a kívánt magasságot, a csúcshajtást csípjük ki. Ezáltal arra ösztönözzük a növényünket, hogy bokrosodjon. Oldalról továbbra is távolítsuk el a nem kívánatos hajtásokat, és csak a korona részben engedjük, hogy hajtson.

Hogy minél nagyobb legyen díszcsalán fánk lombozata, a koronában rendszeresen csipkedjük vissza a hajtásokat. Ha szükséges, a karót vegyük ki, és cseréljük egy hosszabbra.

A szára még ilyenkor gyenge, könnyen törik, ezért nagyobb odafigyelésre van szüksége. Egy nagyobb szél, vagy gondatlan kezelés kárt tud benne tenni, ezért fontos, hogy a cserép stabil, megfelelően nagy méretű legyen. A karóhoz való kötözést is rendszeresen el kell végeznünk, hogy a törzs ne tudjon eltörni.

A virágkezdeményeket rendszeresen csípjük ki. Ezáltal ösztönözzük a növényt hogy még több gyönyörű levélzetet növesszen.

A díszcsalán leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

 • A lisztharmat egy gombás betegség, ami fehér porszerű bevonatot képez a leveleken. A lisztharmat a levelek sárgulását és hervadását okozza.

  Túl magas páratartalom esetén jelenhet meg. Ilyenkor biztosítani kell a díszcsalán számára a megfelelő szellőzést. Ügyelni kell arra is, hogy öntözéskor a leveleire ne menjen víz.
 • A levélfoltosodás egy gombás vagy bakteriális betegség, amely sötét, vízzel átitatott elváltozásokat okoz a virág levelein.

  A beteg leveleket távolítsuk el és öntözéskor ügyeljünk rá, hogy leveleit ne érje víz. Ez esetben is a megfelelő szellőzés fontos számára.
 • A szár rothadását többféle gombás kórokozó válthatja ki. A megfertőződött szárak nagyon puhává, vizenyőssé válnak és előbb-utóbb összeesnek.

  A túlöntözés vagy a nem eléggé vízáteresztő föld hozzájárulhat a szár rothadásához.
 • A fuzáriumos hervadás szintén egy gombás megbetegedés, mely sok növényt érint. A fuzárium gomba különböző fajai okozzák. A növény "érrendszerét" támadja, megzavarva a víz és tápanyagok felszívódását. Leggyakoribb tünetei a hervadás, a levelek sárgulása vagy barnulása, visszamaradt növekedés.

  A gomba megmarad a növény földjében is, megnehezítve a kezelését. Nincs igazán hatásos kezelés rá, inkább megelőzéssel kerülhető el. Ne öntözzük túl a növényt, leveleit ne érje víz és ne legyen túl párás környezetének levegője.
 • Nyáron nagyon erős napfény hatásárai levelei megperzselődhetnek, ilyenkor ajánlott árnyékba vinni vagy árnyékolni.
 • Télen ha túl meleg van és kevés napfényt kap, akkor megnyúlhat, ilyenkor tegyük világosabb és hűvösebb helyre.

Így is ismerheted: díszcsalán, coleus, virágcsalán, csalánvirág

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!