Egyiptomi csillagcsokor - Pentas lanceolata (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.tropicaldesigns.com/
Egyiptomi csillagcsokor - Pentas lanceolata (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/carllewis/ -small Egyiptomi csillagcsokor rózsaszín (pink) - Pentas lanceolata (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/tjes/ -small Egyiptomi csillagcsokor pink virágai - Pentas lanceolata (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/petrichor/ -small Egyiptomi csillagcsokor - Pentas lanceolata (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.tropicaldesigns.com/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Egyiptomi csillagcsokor gondozása

Latin neve: Pentas lanceolata

Az egyiptomi csillagcsokor (Pentas Lanceolata) egy mutatós virágokkal rendelkező, örökzöld növény. Jól tűri a fagypont körüli hőmérsékleteket, szépen fejlődik jó vízelvezetésű talajban napsütötte helyen. Jól tűri a félárnyékot, de jobban virágzik világos helyeken.

Amikor a legtöbb virág befejezte pompázását, épp akkor kezdi bontogatni megannyi bimbóját az egyiptomi csillagcsokor, hogy színesre fesse az ablakpárkányt. Az egyiptomi csillagcsokor az év java részében szerényen meghúzódik más növények hátterében, és csupán néhány virággal jelzi, hogy ott van. Ősszel azután felébred Csipkerózsika-álmából, és ragyogó színű, csillag alakú virágocskákból álló bugákkal hívja fel magára a figyelmet. A virágzás szeptembertől január végéig, február elejéig tart, majd következik a pihenési időszak.

A pentasz vagy más néven egyiptomi csillagcsokor Afrika trópusi vidékeiről származik, nevét csillag alakú rózsaszín, fehér, mályvaszín, piros vagy lila virágocskáiról kapta. Levelei kicsit szőrösek, hajtásai hamar felnyurgulnak, ha a hajtáscsúcsokat nem csipkedjük ki rendszeresen. Magassága cserépben nevelve nem haladja meg a 30-40cm-t.

A egyiptomi csillagcsokrot trópusi vidékeken kerti cserjeként ültetik, ott magassága eléri a 1,5 métert. Jól tűri - sőt megkívánja - a metszést, és ennek következtében egyre több hajtást növeszt, virágbugák sokaságával.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Egyenletesen meleg, jól szellőző, világos helyet igényel némi közvetlen napsütéssel. A hideg hónapok beköszöntével tegyük világos, meleg helyre.

Hőigénye:

Átlagos meleget igényel, télen legalább 12°C-ot. Fagyérzékeny, ezért télen fagymentes helyen kell tartani.

Vízigénye:

Virágzás előtt érdemes a növényt mérsékelten öntözni, hagyni kell a földjét enyhén kiszáradni. Virágzás alatt bővebb locsolást igényel. A virágzási hullám múltával mérsékeljük az öntözést, a tápoldatozást pedig hagyjuk abba.

Kedveli a párás levegőt, ezért időnként permetezzük. Ahol száraz a szoba levegője, ott célszerű naponta állott vízzel permetezni.

További gondozása:

Az egyiptomi csillagcsokor eredetileg évelő örökzöld vagy cserje, de mivel fagyérzékeny, nálunk egynyáriként tarthatjuk. Ha valaki megpróbálkozik az átteleltetéssel, akkor világos helyen és megfelelő hőmérsékleten megteheti. Teleltetéshez alaposan meg kell metszeni.

A virágzás végével jön el a metszés ideje. Vágjunk le minden csúcshajtást egyforma magasságban, előtte azonban készítsünk elő virágfölddel töltött szaporító ládát vagy cserepet, amibe a lenyesett hajtásokat betűzdeljük.

Érdemes új növényeket készíteni, és nem csak ajándékozási szándékkal, hanem azért is, mert a csillagcsokor nem hosszú életű, három-négy év után alábbhagy a virágzási kedv, és akkor jó, ha van utánpótlás.

Sajnos ennél a növénynél is megvan a veszély arra, hogy télen, zárt helyen a betegségek és kártevők, pl. a lisztecske hamar megtámadják, ezért inkább az új növényt javasolják tavaszra, mivel ápolási készítmények beszerzése legalább olyan költséges, mint maga az új növényanyag.

Jó tápdús, szerves anyagokban gazdag, trágyázott talajban fejlődik a legszebben. Az egyiptomi csillagcsokor talaja legyen laza, jó vízáteresztő. A virágzás kezdetétől fogva kényeztessük kéthetente tápoldattal is, és akkor bízhatunk abban, hogy folyamatosan virágzik február elejéig.

Az elszáradt virágzatot mindig időben törjük ki, így az oldalhajtásokat az új bimbók kifejlesztésére serkentjük.

A megmetszett növényt március-áprilisban ültessük át homokkal kevert dús virágföldbe, és a májusi fagyokig tartsuk bent a lakásban. Amikor éjszaka már nem süllyed a hőmérő higanyszála tíz fok alá, a növényt kitehetjük a szabadba, laza lombú fa árnyékába vagy félárnyékos teraszra.

A nyáron szabadban tartott növény jóval erőteljesebb és ellenállóbb lesz. Fontos azonban tudni, hogy a 10°C alatti hőmérséklet káros a számára.

Szaporítása:

Általában, magról virágágyba ültetik, amit aztán tavasszal egynyári növényként kiültetnek a kertbe, vagy évelő növényként cserépbe, dézsába. A magokat virágágyba vessük 8-10 héttel az utolsó fagy előtt.

Mikor eljött az egyiptomi csillagcsokor metszésének ideje készítsünk elő virágfölddel töltött szaporító ládát vagy cserepet, amibe a lenyesett hajtásokat betűzdeljük.

Az egyiptomi csillagcsokor leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Vigyázni kell a levéltetvekkel és takácsatkákkal. A szobában nevelt növényekre a fehér pillangók jelenthetnek veszélyt.
Télen zárt helyen a lisztecske hamar megtámadhatja.

Források:
http://portal.ujember.hu/
http://www.szepzold.hu/
http://www.edenkert.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!