- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Könnyezőpálma (filodendron) - Monstera deliciosa (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://home-and-garden.webshots.com/
Könnyezőpálma (filodendron) virága, termése - Monstera deliciosa (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.wikipedia.org/ -small Könnyezőpálma (filodendron) levele - Monstera deliciosa (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.wikipedia.org/ -small Könnyezőpálma (filodendron) érett termése - Monstera deliciosa (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.wikipedia.org/ -small Könnyezőpálma (filodendron) - Monstera deliciosa (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://home-and-garden.webshots.com/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Filodendron (könnyezőpálma) gondozása

Latin neve: Monstera deliciosa

Közismert szobanövény, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a jó néhány (sokszor megtévesztő) közönséges elnevezése. Gyakran említik könnyezőpálma néven, de rendszertanilag nem a pálmafélék (Arecaceae), hanem a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik.

Eredeti élőhelye Közép-Amerika dzsungelei, Mexikó, Guatemala, Panama és Costa-Rica trópusi esőerdei, ahol a szórt fényű, párás és csapadékos aljnövényzetből akár 20 méter magasra felkapaszkodik a fák törzsén, sokszor egészen a lombkoronáig.

Latin neve a Monstera deliciosa. A monstera nevet monstrum leveleinek köszönheti, a deliciosa elnevezés ízletes gyümölcsére utal. A Viktoriánus időben vált kedvelt dísznövénnyé. A könnyezőpálma nevet a reggelente a levélcsúcson megjelenő vízcseppekről kapta, mert ilyenkor úgy néz, ki a növény mintha könnyezne.

Filodendron levelei, virágzása és gyümölcse

A filodendron legjellemzőbb vonása az óriásira növő szív alakú levelei

Bőrszerű, fényes, szív alakú levelei 40-90 cm hosszúak és 30-70 cm szélesek lehetnek. A fiatal növények levéllemeze egyszerű, sima levélszéllel, a karéjos, és a jellegzetes lyukas levélalak később fejlődik ki. Ezt tapasztalhatjuk a szárosztással történő dugványozásnál is, gyakran csak a csúcshajtáshoz közeli szárrészek fejlesztenek már korán perforált leveleket.

Hosszú, indaszerű lég- illetve kapaszkodógyökereit nem kell levágni, a cserében körbe lehet tekerni, vagy óvatosan a talajba szúrni, így azon keresztül is nedvességet és tápanyagot tud majd felvenni a cserépből és további támasztékot is nyújthat a növénynek. De ha nagyon zavaróak le lehet őket vágni, a növénynek semmi baja nem lesz tőle.

Ritkán virágzik a filodendron, gyümölcse hosszan érik

Magas páratartalom mellett a szobában a módszeres gondozás ellenére is csak ritkán virágzik a könnyezőpálma, gyümölcsöt pedig még ritkábban terem.

Virága rövid száron fejlődik, a legfeljebb 25 cm hosszú torzsvirágzatot krémfehér buroklevél fogja körül. A fiatal termés (a növény többi részéhez hasonlóan) magas oxálsav tartalmú, erősen mérgező, lenyelése után égető, fájdalmas marást okoz, de a legalább egy év múlva beérő termés fogyasztható, íze leginkább az ananászéra és a mangóéra emlékeztet. Ahogyan a filodendron latin nevéből, ami Monstera deliciosa is következik, gyümölcse ízletes.

Természetes körülmények között magból kibúvó szára inkább zöld gyökérre hasonlít, amely addig tekergőzik fénnyel ellentétes irányban a földön, míg fatörzset vagy más függőleges felszínt nem talál. Ekkor hajtja ki első két levelét, és kezd a lombkorona irányába "futni". Átellenesen álló levelei lehetővé teszik, hogy mindegyiküket fény érje.

Ha minden jól megy, a könnyezőpálma epifíta (más növényen él, de nem parazita) életmódra vált, elvesztve minden kapcsolatát a talajjal. A fiatal növény szív alakú levelei kevésbé, az idősebb növény nagy levelei kemények, fényesek, és jobban perforáltak.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Szerény fényigényű növény, amely egyenesen következik a természetes élőhely adottságaiból, ahol legfeljebb szórt fény jut le a zárt lombkoronák alá.

A közvetlen napfény könnyen, az ablakon keresztül is kifakíthatja, megégetheti leveleit, ezért a lakásban árnyékosabb sarkot válasszunk számára. Már csak azért is jobb sarokban vagy fal mellet nevelni, mert a növény a fény felé fog fordulni, ezért az ablak elé helyezve mindig csak a levél fonáki részét csodálhatjuk. Tehát a filodendron számár legjobb a félárnyékos, árnyékos hely.

Hőigénye:

Melegigénye átlagos, télen legalább 12-14 °C szükséges számára, bár ilyen körülmények között alig, vagy egyáltalán nem fejlődik.

Aktív növekedéskor biztosítsunk neki 18 °C feletti hőmérsékletet. 27 °C-os melegben is jól érzi magát, de ilyenkor jóval nagyobb a vízigénye, magasabb páratartalmat és jobb szellőzést igényel.

Vízigénye:

Közepesen vízigényes növény, a pangó vizet nem kedveli. A legjobb megoldás, ha egy alaposabb öntözés után hagyjuk a talaj felső néhány cm-es rétegét kiszáradni, és csak ekkor öntözünk újra.

Lehetőleg szobahőmérsékletű, lágy- vagy esővizet használjunk. Az esővizes öntözést meghálálja. Télen kevesebb vizet igényel. Öntözéskor a vízmennyiséget a hőmérsékletnek megfelelően növeljük illetve csökkentsük.

Szobanövényként való elterjedését nagyban segítette, hogy a filodendron a száraz levegőt jól viseli, bár párás környezetben érzi magát a legjobban. A fűtési szezonban a száraz levegő miatt néha jót tesz, ha vízzel permetezzük a leveleket.

A nagy levélfelületen sokszor megáll a por, és a vízpermettől kissé foltos lesz. Ez ellen szobahőmérsékletű vízzel történő zuhanyoztatással, hatalmasra nőtt és nagy cserépben nevelt példánynál szivacsos lemosással lehet védekezni. A zuhanyoztatásnál elkerülhetetlen, hogy a cserépben a föld nagyon átnedvesedjen, vízzel telítődjön, ezt a következő öntözéseknél figyelembe kell venni.

Milyen földbe ültessük, hogyan történjen az átültetése?

A könnyezőpálma szerves anyagban gazdag, tőzeges talajkeveréket igényel. A fiatal növényeket évente ültessük át B típusú laza virágföldbe, az idősebb növényeknél csak felszíni talaj cserét végezzünk.

A beállt növényt évente kétszer tápoldatozzuk, de ne adagoljuk túl a műtrágyát. Ennek veszélye kevésbé lényeges, ha lakásunk nagy, és a növény fejlődése nem okoz problémát. Ha kinőtte cserepét, tavasszal feltétlenül ültessük át.

További gondozása:

Dísznövényként nevelve erős karóhoz kell kötni, átlátszó horgászzsinórral rögzíthetjük masszív bambuszkaróhoz is, így szára akár a 6 m-t is meghaladhatja. Szobai körülmények között a filodendron ritkán virágzik. Virágzásának időpontja nyár. A virágfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő páratartalom. Vitorlavirághoz hasonlatos virága tömzsi száron fejlődik, amelyből a 20-25 cm hosszú, 5-7,5 cm átmérőjű gyümölcs fejlődik.

Gyümölcsöket is csak üvegházi vagy télikerti körülmények között hoz 4-6 évente. A gyümölcs beéréséhez több mint egy év szükséges. A gyümölcs kalória tartalma alacsony, kalcium és C-vitamin tartalma magas.

Idővel elfoglalja az egész lakást, így csak akkor vigyük be otthonunkba, ha tudunk neki elég helyet és teret biztosítani. A fiatal példányokon a levelek világoszöldek, míg az idősebb növényeken sötét mélyzölddé változnak. A filodendron tövéhez érdemes kisebb növényeket, vagy futó növényt beültetni, így sokkal szebb lesz az összhatás.

Hogyan történik a filodendron szaporítása:

Szaporítása magról

Magról is szaporítható, bár a növény fejlődése így sokáig tart. A magoncok csírázás után a fénnyel ellentétes irányban nőnek mindaddig, míg nem találnak egy fatörzset, amelyre felkúszhatnak. Ezt helyettesítheti az erős támaszték.

Szaporítása dugványozással vagy levélről

A helytelen neveléstől felkopaszodott, vagy túl nagyra nőtt növényt könnyedén lehet dugványozni is. A növény csúcsi részét levágva akár vízben, akár virágföld és homok keverékében könnyen gyökereztethetjük. Vágás után várjuk meg, hogy a kiszivárgó zöldes nedv beszáradjon. Hasonlóan járhatunk el a 20-30 cm-es szárrészekkel is, a talaj felett 15-20 cm-el elvágott növény pedig új leveleket fog hozni.

Szaporítása kettévágással

Ha növényünk már nagyon terebélyes, kordában tarthatjuk, ha kettévágjuk. A felső felét külön gyökereztethetjük. Alja pedig új hajtás hoz. 30 cm-es szárdarabbal már szaporítható. A levágott darabokat dugjuk félig homok és komposzt keverékébe. Begyökerezés után szerves anyagban gazdag talajba, végleges helyükre kerülhetnek.

Türelem kell a könnyezőpálma szaporításához, sokszor 6-8 hetet kell várnunk, amíg gyökeresedni kezd.

A filodendron betegségei, kártevője, pusztulásának főbb okai:

  • Az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés együttes hatásaként gombásodás léphet fel. A pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják.
  • A tápanyaghiányt - ami a kis cserépben előállhat - a könnyezőpálma nagyon megérzi, és ezt az alsó levelek elsárgulásával jelzi, ami főként az új levél megjelenésekor gyakori.
  • A barna, töredezett levélszélek a túlságosan száraz talaj miatt alakulnak ki.
  • Ha a környezet nem elég meleg a túlöntözéstől a levelek megsárgulnak, elszíneződnek, fekete foltok jelennek meg.

Figyelmeztetés:

A fiatal, éretlen termés (a növény többi részéhez hasonlóan) magas oxálsav tartalmú, erősen mérgező, lenyelése után égető, fájdalmas marást okoz.

A növény levelei és gyökere is elfogyasztva mérgezőek, hatásuk háziállatokra akár végzetes is lehet. Az általános tünetek allergia jellegűek.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!