Flamingóvirág - Anthurium (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.pgvet.bc.ca/
Flamingóvirág 2 - Anthurium (novenytar.krp.hu) -small Flamingóvirág 3 - Anthurium (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.fabiovisentin.com/ -small Flamingóvirág 4 - Anthurium (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.flickr.com/photos/83402006@N00/ -small Flamingóvirág - Anthurium (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.pgvet.bc.ca/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Flamingóvirág gondozása

Latin neve: Anthurium

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül. A flamingóvirág (anthurium) virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók. A flamingóvirág „virága” tulajdonképpen csak egy buroklevél (spáta), azaz egy piros színű, fényes fellevél. A valódi virágok torzsavirágzatban, spirálisan helyezkednek el, amely a fellevél közepéből fejlődik ki.

Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. Szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hoz. A növény február és július között virágzik, az év többi szakaszában pihen. De elvirágzás után zöldnövényként is nagyon szépen mutat.

Vázában nagyon tartósak a vágott flamingóvirágok, általában egy hónapig is díszlenek, viszont fagyérzékenyek, tehát fedetlenül sose sétáljunk velük a fagyos időben.

A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt ez a növény. Hosszas és fáradságos munka és kutatás eredménye, hogy ma már sok kertészetben és néhány szobában sikerrel nevelik.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Egész évben világos helyet igényel, de nyáron óvnunk kell a közvetlen napsütéstől. Télen amennyire csak lehet tegyük fényre, nyáron inkább szűrt napfényen tartsuk.

Hőigénye:

A flamingóvirág egész évben meleg helyet kíván, télen se legyen 18°C-nál hidegebb helyiségben.

Vízigénye:

A talaja legyen mindig nedves, de óvakodjunk a pangó víztől, abba a gyökér belefulladhat. A legjobb, ha kavicságyon tartjuk, amely mindig legyen vizes. Két öntözés között hagyjuk részlegesen kiszáradni a talajt. Kerüljük a meszes öntözővizet, mert az a növény pusztulásához vezethet.

Egy kiadós öntözés után a flamingóvirág "sírni" kezd, ezért nem ajánlatos furnérozott bútorra helyezni. Ha túl gyakran "sír", akkor csökkentsük a víz mennyiségét.

Magas páraigényű növény, különösen a virágzás idején fontos számára a magas páratartalom, ezért leveleit gyakran permetezzük. A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével.

További gondozása:

Az idősebb flamingóvirág töveket a fővirágzás után tavasszal 2-3 évenként ültetjük át, óvatosan, mert a gyökér könnyen törik. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszén darabokból és lombföldből álljon. A föld és öntözővíz ne legyen lúgos kémhatású.

A flamingóvirág virágzása sok otthonban elmarad. Ennek az oka, hogy a növény a virágzással nagyon sok tápoldatot elveszít, ezért a következő virágzáshoz nem marad elég tápanyag. Fontos hogy kellő méretű cserépbe legyen a növény ültetve. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet.

Virágzás után az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, így marad a virág egészséges. Szükség esetén az öregebb leveleket is vágjuk le, és távolítsuk el. Hagyjunk elegendő helyet az edényben, ahhoz, hogy talajt tudjunk hozzáadni, mivel a szárból további gyökerek fejlődnek ki.

Szaporítása:

Tőosztással vagy az oldalhajtások dugványozásával szaporítható. Nagyon gyakran hajt, így szaporítása könnyű. Magokkal is lehet próbálkozni, de hónapokba is beletelhet, amíg a kis flamingóvirágok kifejlődnek.

A flamingóvirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt megviseli, ilyenkor a levélcsúcsok elsárgulnak.
Túlöntözés esetén gyökere elrohadhat.
Meleg és száraz levegő esetén takácsatka és levéltetű támadhatja meg.

Figyelmeztetés:

A flamingóvirág látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya izgató hatású szaponint tartalmaz, ezáltal gyengén mérgező is. Bőr- és nyálkahártya izgalmat, esetleg hányást is okozhat.

Források:
http://www.novenykatalogus.hu/
http://www.tuja.hu/
http://www.szepzold.hu/
http://www.bagira.eu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!