- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Fokföldi Ibolya - Afrikai Ibolya 2 (novenytar.krp.hu)
Fokföldi Ibolya - Afrikai Ibolya (novenytar.krp.hu) -small Fokföldi Ibolya - Afrikai Ibolya 3 (novenytar.krp.hu) -small Fokföldi Ibolya - Afrikai Ibolya 4 (novenytar.krp.hu) -small Fokföldi Ibolya - Afrikai Ibolya 2 (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Fokföldi ibolya gondozása

Latin neve: Saintpaulia

Az afrikai ibolya, elterjedtebb nevén fokföldi ibolya. Neve kétszeresen is megtévesztő, hiszen egyrészt Fokföldtől nagyon messze él, másrészt rendszertanilag távol áll az ibolyafajoktól. Virága is csak némileg hasonlít az ibolyáéhoz.

Magassága 6–15 cm. Levelei ovális alakúak, hosszúságuk 2,5–8 cm melyek egy 2–10 cm-es szár végén vannak. Rengeteg színben virágzik. Főleg kékeslila, bíbor, rózsaszín és néha fehér virágú változatait árusítják.

Igényei, gondozása:

Fényigény:

Mivel fényigényes, csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően. A tűző naptól viszont óvni kell, mert hatására a leveleken száraz, barna foltok alakulhatnak ki. Kevés fény hatására a növény felnyurgul, a levészárak megnyúlnak. A legjobb, ha keleti fekvésű ablakba tesszük. Ha a konyhaablakunk ilyen, akkor az lesz neki a tökéletes hely, ugyanis ha szoktunk főzőcskézni, akkor itt még párát is kap.

Hőigény:

Trópusi származása miatt a 18-22 °C-os kiegyenlített hőmérsékletet és a mérsékelten párás (60%) relatív páratartalmú környezetet kedveli. Bár páraigénye elég magas, viszont a leveleket soha ne permetezzük, mert az foltosodásukhoz, rothadásukhoz vezethet. A nagyobb (>30 °C feletti) melegeket is teljesen jó elviseli a fokföldi ibolya, ha a fény és páraigényét megfelelően kielégítjük.

Vízigény:

Ügyeljünk arra, hogy mindig alulról öntözzük. 15 perc után borítsuk ki a vizet, ami ottmaradt az alátétben, ezzel elkerülhető az álló vízzel járó gyökér- és tőrothadás. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az alsó leveli kókadni kezdenek, általában a túlöntözésre és a pangó vízre gyanakodhatunk kiváltó okként. Leveleit permetezni nem szabad, ezért is fontos az alulról történő öntözés

További gondozása:

Laza, jól levegőző talajban érzi jól magát. A virágboltokban kapható hagyományos talajkeverék megfelelő számára, de azt még esetleg kiegészíthetjük egyharmad részben tőzeggel, valamint egy kevés dolomitporral és szuperfoszfáttal is gazdagíthatjuk. Az elhalt leveleket mielőbb távolítsuk el, mert a tő rothadásához vezethet ha a növényen hagyjuk. Ugyanígy az elvirágzott virágszárakat is távolítsuk el, ha tudjuk, akkor teljesen tőből. Ezzel több erőt hagyunk a fokföldi ibolyánknak és újabb virágokat is tud nevelni.

Ha sikerült túlöntözni - például a levelek már nagyon kókadtak - akkor véletlenül se adjunk neki további vizet. Sőt inkább amíg nem érezzük teljesen száraznak a földjét, ne is locsoljuk újra (persze kiszárítani sem kell).

Másik megoldás, hogy azonnal vegyük ki a fokföldi ibolyát a cserépből, óvatosan szedjük le gyökeréről a földet és hagyjuk fél - 1 napig száradni. Papírtörlővel akár meg is próbálhatjuk felszívni gyökérzetéről a vizet. Ezután ültessük el újra, de csak mérsékelten kezdjük el újra locsolni.

Szaporítása:

Levéldugványról szaporítsuk. A növényről válasszunk le néhány levelet 3–5 cm-es levélnyéllel, és gyökereztetésre állítsuk vízbe, majd tegyük meleg helyre. A vizet kétnaponta cseréljük. Amikor a gyökeresedést követően már apró levelek is kifejlődtek, ültessük át tápdús, laza virágföldbe, és neveljük tovább.

Források:
http://www.viragszerviz.hu/
http://hu.wikipedia.org/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!