Gerbera virág sárga (novenytar.krp.hu)
Gerbera virág sárga, pink (novenytar.krp.hu) -small Gerbera virág sárga, narancssárga (novenytar.krp.hu) -small Gerbera - színes (novenytar.krp.hu) -small Gerbera virág sárga (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Gerbera gondozása

Latin neve: Gerbera

A gerbera rendkívül fényigényes virág, még a tűző napot is elviseli. Ültetése és szaporítása tavasszal esedékes. Jó vízáteresztő és savas földre van szüksége a fejlődéshez. Szereti a meleget, a téli fagyoktól óvni kell. Gyakran kell öntözni és 1-2 évente érdemes átültetni.

A gerbera eredetileg Dél-Afrikából származik, de mára már az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb vágott virág a világon. A nemzetséget Traugott Gerber német botanikus és orvos tiszteletére nevezte el Jan Frederic Gronovius holland botanikus, de ennek oka máig rejtély.

A legismertebb gerbera fajok a Gerbera jamesonii, Gerbera Viridifolia és az ezek keresztezésével létrejött Gerbera hybrida.

A gerbera cserepes növényként nappalik, irodák világos, ablakközeibe, balkonra ajánlott, ahol hosszan virágzik. Évelő növény, virágzása nyáron kezdődik és a tél beálltáig tart. Kertészetekben régebben tél végére hajtatták a virágokat, most már viszont egész évben folyamatosan készülnek a virágüzletek számára a virágzó gerberákkal.

Amilyen kecses virág a gerbera, olyan "rendetlen" a levélzete. Tőrózsában álló húsos leveleinek széle fűrészfogas, a levélfelület erősen bordázott és szőrös. A szabadban nevelt cserepes példányok levelei a szél hatására beszakadoznak.

Igényei, gondozása

Fényigénye

A gerbera rendkívül fényigényes virág, még a tűző napot is elviseli. A lakásban a legvilágosabb ablakba tegyük. Nyáron a szabadba is kitehetjük.

Egy védett, déli fekvésű udvar vagy terasz ideális hely a virág számára. A szabadban tegyük olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri, a szobában pedig, ha a hőmérséklet túllépheti a 25 °C-ot, védjük a tűző déli naptól.

Melegebb éghajlaton óvni kell a tűző naptól. A 30 °C feletti hőségben és tűző napon, levelei és virágai megéghetnek. Ezt megelőzendő, tegyük olyan helyre, ahol a legmelegebb órákban árnyékban lehet.

Hőigénye

A gerbera szereti a meleget. Nappal ideális számára a 20-25 °C közötti, éjjel pedig a 16-18 °C közötti hőmérséklet.

Nappal egészen 30 °C-ig képes tolerálni a magas hőmérsékletet, de a hosszabb ideig tartó hőségben elhervadhat és a hőség a virágzását is akadályozhatja.

Télen legalább 10-12 °C-on kell tartanunk, megfelelő szellőzés mellett. Fagyban vagy túl alacsony hőmérsékleten károsodhat vagy el is halhat, mivel a gerbera érzékeny a fagyokra.

Mivel a virághozamot meghatározza a föld, illetve a gyökerek hőmérséklete is, hűvösebb helyen célszerű kőlapra vagy fekete fóliára tenni a cserepet, hogy a napsugarak alulról is melegítsék.

Vízigénye

A növekedési időszakban gyakran kell öntözni, és kéthetente célszerű tápoldatot keverni az öntözővízhez, hogy bőségesen virágozzon.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj kicsit kiszáradjon, de a növekedési szakaszban állandóan tartsuk a földet nyirkosan. Alacsonyabb hőmérséklet mellett csökkentsük az öntözővíz mennyiségét.

Csak a földjét öntözzük, ne permetezzük a növényt. Öntözés közben ügyeljünk arra, hogy a leveleit ne érje víz.

A pihenési időszakban (november és február között) erősen csökkenteni kell az öntözővíz mennyiségét, tápoldatozni pedig nem szabad. Ilyenkor csak annyira öntözzük a gerberát, hogy elkerüljük a kiszáradást.

Ültetése

A cserepes gerbera átültetése 1-2 évente válik esedékesség. Ezen kívül növekedési időszakban akkor is, ha kinőtte a cserepét vagy a gyökerei már teleszőtték a földjét a cserépben. Az 1-2 évente történő átültetést tavasszal érdemes elvégezni, amikor az új hajtások még éppenhogy elkezdtek nőni.

Ha kertbe szeretnénk ültetni, akkor ezt szintén tavasszal érdemes megtenni, amikor a fagyok már elmúltak és éppen csak megjelentek az új hajtások. A kertben 30-40 cm távolság legyen a virágok között, hogy legyen helyük fejlődni és tudjanak szellőzni.

Neveléséhez tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű földre van szükség. A savanyú (5,5 - 6,5 -ös ph-jú) földet kedveli.

A cserépbe ültetett gerberákat az ültetést követő 2-3 hétig tartsuk félárnyékos helyen, amíg meg nem erősödnek. Ezt követően a gerbera gondozása már a fent leírtak szerint történhet.

Teleltetése

A gerbera Dél-Afrikából származik, ezért meleg szerető virág. A fagyos téli hónapokban védeni kell.

Teleltetésre a 10-12 °C-os veranda vagy télikert alkalmas. Lakásban, szobában tartva 20 °C körüli hőmérséklet lenne az ideális számára. Világos helyre tegyük, ahol elegendő napfény éri, akár közvetett, akár közvetlen.

Kertben a fagyokat nem valószínű, hogy túléli. Javasolt ilyenkor beszedni őket ládába, cserépbe. Ha olyan helyen élünk, ahol télen sem esik a hőmérséklet túlzottan és hosszan 10 °C alá, nyugodtan hagyhatjuk a kertben.

Öntözését a hőmérséklet csökkenésével együtt csökkentsük, hagyjuk kicsit jobban kiszáradni földjét két öntözés között.

Szaporítása

A gerbera szaporítása legegyszerűbben tőosztással történhet, de magvetéssel is lehetséges.

Szaporítása tőosztással

A gerbera tőosztással történő szaporítását tavasszal érdemes végezni, amikor az egészséges és erős növényen épp csak megjelentek az új hajtások. A szaporítással egybeköthető az átültetés, ami szintén ilyenkor esedékes.

A kerti gerbera esetén óvatosan ássuk ki a virágot a földből. A tövétől legalább 10 cm-t hagyjunk minden irányba és mélyen ássunk lefele is, hogy gyökereit ne vágja el az ásó és könnyen ki tudjuk emelni a növényt.

A cserepes gerbera esetén a legegyszerűbb, ha óvatosan megfogjuk a virágot a tövénél és a cserepét tartva, fejreállítjuk azt. Általában így könnyedén kijön a cserépből. Ha mégse, akkor a cserép szélein meglazíthatjuk a földjét.

Ezután a gyökérlabdáról rázzuk le a földet és óvatosan válasszuk szét a növényt és a gyökereit. Kettőnél több részre is bonthatjuk, de mindegyik rész tartalmazzon legalább egy szárat és a hozzá tartozó gyökérzetet. Ha nem tudjuk könnyen szétválasztani, fogjunk egy éles és tiszta kést, majd óvatosan vágjuk el a két rész között.

Miután szétválasztottuk a gerberákat, ültessük is el őket több cserépbe vagy a kertbe.

Arra is van mód, hogy az idősebb hajtásrészeket nyáron homok és tőzeg keverékében meggyökereztessük.

Szaporítása magvetéssel

Ha több gerberát szeretnénk nevelni, tavasszal vessük el könnyen csírázó magvait. (A szaporítóanyag nagyobb választékú vetőmagboltokban beszerezhető). A vetőföld nyolcvan százalék tőzegből és húsz százalék homokból álljon.

Tűzzük a magok hegyes végét a földbe, és csak kevés homokot szitáljunk a vetésre, mert világosban csírázik. Tartsuk a vetőedényt 20-25 fok közötti hőmérsékleten. 15-25 nap elteltével kibújnak a növények, amelyeket 10 centiméteres magasság elérése után átültethetünk külön-külön cserepekbe.

Bolyhos leveleire ne permetezzünk levélfényesítő szert, mert ettől a levélen csúnya fekete foltok képződhetnek. A leveleket ne törölgessük, ecsettel távolítsuk el a szennyeződéseket.

A gerbera leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai

  • Az apró fehér lepkék megjelenése az üvegházi molytetű jelenlétét jelzi. A gerberát és más bolyhos levelű növényeket rovarirtó szerrel átitatott pálcikával kezeljük, magát a növényt ne permetezzük le.
  • A túlöntözés és az alacsony hőmérséklet együtt szürkepenészt (a sűrűn nőtt levelek rothadása) okozhat. Távolítsuk el a beteg leveleket és növeljük a hőmérsékletet - vigyázva, hogy az ne haladja meg a 21 °C-ot - és használjunk gombaölő szert.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!