Green Orange növény - Chlorophytum orchidastrum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.ceres.ee/
Green Orange levelei - Chlorophytum orchidastrum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.odla.nu/ -small Green Orange szára - Chlorophytum orchidastrum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.jardinexotique.net/ -small Green Orange virága, termése - Chlorophytum orchidastrum (novenytar.krp.hu) -small Green Orange növény - Chlorophytum orchidastrum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.ceres.ee/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Green Orange (narancsvulkán) gondozása

Latin neve: Chlorophytum orchidastrum (orchidantheroides, amaniense)

Egyszikű, egylaki évelő növény. Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Afrika. Erős növekedésű, a 30–40 cm-t is elérheti. Apró, fehér virágai a töveknél találhatóak, termése toktermés.

Narancsszínű levélnyelei teszik rendkívül friss megjelenésű, érdekes szobanövénnyé. Első ránézésre még a hozzáértő kertész is nehezen mondaná meg a Green Orange-ről (Chlorophytum orchidastrum), hogy a jól ismert csokrosinda (Chlorophytum comosum) közeli rokona.

Felálló narancssárga levélnyelein sötétzöld, széles, ovális leveleket hordoz. Megjelenését is ez teszi különlegessé. A levélnyél és a levél szokatlan színösszeállítása eddig ismeretlen volt a szobanövények vásárlói között. A zöld és a narancs együtt feltűnővé, szokatlan megjelenése divatossá teszi a növényt.

De nem csak színei miatt alkalmas a modern lakások díszítésére. A csokrosindához hasonlóan kevés törődést igényel, így a rohanó, kevés időt otthontöltő emberek is tartósan díszíthetik vele otthonukat.

Angolul nevezik még Fire Flash, Fire Glory, Mandarin Plant, Tangerine, Sierra Leone Lily -nek is.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A félárnyékot kedveli. A lakásban bárhol elhelyezhetjük, ahol találunk méretének megfelelő helyet. A tűző naptól – főként áprilistól októberig – védjük. Ne tegyük ablakba vagy ablak közelébe. Tartsuk legalább 1-2 méterrel messzebb az ablaktól. Az erős napsugárzást nem szereti (a közvetlen fény napégést okozhat a leveleken). A szoba árnyékosabb sarkaiban is tökéletesen fejlődik.

Hőigénye:

Szobahőmérsékleten kitűnően fejlődik. A legjobb hőmérséklet a green orange számára 23 és 29 °C között van, de 18-tól 32 °C-ig még jól érzi magát.

Vízigénye:

Öntözésre elegendő hetente kétszer gondot fordítanunk. Ha a földlabda még nedves, akkor a heti két alkalmat egyre is csökkenthetjük. Arra azonban vigyázzunk, hogy a cserép tartalma ne száradjon ki. Ugyanígy kerüljük a túlöntözést is. Az öntözés után a cserép alján lévő tálkából öntsük ki a fölösleges vizet.

Meleg és száraz időben növeljük a páratartalmat, hogy megelőzzük a levélszélek barnulását. Ilyenkor permetezzük rendszeresen, vagy állítsuk sekély kavicsokkal és kevés vízzel teli alátétre.

További gondozása:

Tápoldatozni a nyári hónapokban havonta kétszer kell, télen elegendő havonta egyszer. Az sem jelent nagy gondot a növénynek, ha néha elfeledkezünk a tápanyag-utánpótlásról, módosult gyökereiben ugyanis sok tápanyagot tartalékol, ezért hónapokon keresztül kielégítően fejlődik a raktározott készleteiből is. A tápoldatot soha ne öntsük a lombozatra, mivel a levelei rendkívül érzékenyek a vegyi anyagokra.

Alkalmanként töröljük le a port a levelekről, hogy egészségesek és fényesek maradjanak.

A Green Orange a laza, tőzeges talajt kedveli, ha kinőtte cserepét B típusú virágföldbe kell átültetni.

Szaporítása:

Magról és sarjhajtással szaporítható. A maghüvelyeket hagyjuk megszáradni a növényen, majd törjük fel őket és gyűjtsük be a magokat. Csíráztatáshoz tegyük nedves papírtörlőbe, majd a magokat tegyük nedves virágföld keverékbe és meleg 21–29 °C-os környezetben tartsuk. A sarjhajtások az anyanövény mellett nőnek, ezeket ültethetjük át másik cserépbe.

A green orange leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Túlöntözés esetén levelei megbarnulnak, lekókadnak.
Túlzott napfény, tűző nap esetén a leveleken égésszerű foltok jelennek meg.

Források:
http://www.bagira.eu/
http://www.novenykatalogus.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!