Bromélia sárga - Bromelia (novenytar.krp.hu)
Bromélia piros - Bromelia (novenytar.krp.hu) -small Bromélia sárga 2 - Bromelia (novenytar.krp.hu) -small Bromélia piros 2 - Bromelia (novenytar.krp.hu) -small Bromélia sárga - Bromelia (novenytar.krp.hu) -small

Egyveleg.hu - minden ami szórakozás egy helyen - kapcsolj ki nálunk!

Guzmán bromélia gondozása

Latin neve: Guzmania

A guzmán bromélia a trópusokon őshonos, többségében epifita (fán lakó) növény, hazája eredetileg Nyugat-Indiában, Közép- és Dél-Amerika esőerdőiben van. Levelei a családjába tartozó többi broméliafajhoz hasonlóan tölcsérformájúak, sima szélűek, fényesek és világoszöld színűek. A Guzmán bromélia élénksárga virága a tölcsérek közepéből tör elő, melynek szépségéhez a körülötte lévő élénkvörös és narancssárga levelek is hozzájárulnak. Igazi kis garzon-növény, hiszen magassága alig éri el a 20 cm-t, szélessége pedig általában 30 cm körül mozog.

Télen igazán szépen mutat. Ekkor hozza színes felleveleit a tőlevélrózsa közepén. A levelei puhák, fényesek és sima szélűek, elérhetik a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is.

Bár a párás nedves trópusi őserdőkben élnek, nálunk is igen jól érzik magukat általános szobai körülmények között. Könnyedén nevelhetjük és gondozhatjuk őket.

A kereskedelemben kapható guzmania linguata hibridek virágai akár 6-8 hétig is a legszebb színükben pompázhatnak. Nálunk szobanövényként télen virágzik. Tartós virága, a broméliákra gyakran jellemző tüskék hiánya miatt közkedvelt.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Egész évben világos szűrt fényt igényel, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. Nyáron ne tegyük ki a guzmán broméliát tűző napfénynek, ugyanakkor télen is biztosítsuk számára a jó megvilágítást. Nagyon jól érzi magát félárnyékos helyen is, ahol meleg van.

Hőigénye:

Melegigényes növény. Virágoztatásához magas hőmérséklet, 24°C szükséges, de a már virágokban álló egyedeknek elég a szobahőmérséklet is. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet télen se süllyedjen 15°C alá. A legmegfelelőbb számára a 21°C-os hőmérséklet. Gyakori szellőztetést igényel.

Vízigénye:

A víz minőségére nagyon érzékenyek. Lágy, mészmentes vízzel (esővízzel, 1-2 napos állott csapvízzel) öntözzük a guzmán broméliát. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni. A központi levélrózsában mindig legyen friss víz, hiszen a levélrózsából veszi föl a legtöbb nedvességet. Ha viszont a hőmérséklet 10°C alá csökken, a központi vázát ürítsük ki, különben a növény könnyen megfázhat, s kívül, a tő közelében csúnya "vízszintjelző" csíkok keletkezhetnek. A guzmán bromélia számára nagyon fontos a páratartalom. Nyáron érdemes reggelente permetezni, ugyanakkor a túlzott páratartalom levélfoltosodást okozhat. Télen ritkábban, de ugyancsak ajánlott a levelek permetezése. Ügyeljünk arra, hogy a permetezéshez használt víz szobahőmérsékletű legyen.
A növényt alulról öntözzük, majd fél óra múlva öntsük ki alóla a felesleges vizet. Ha felülről öntöznénk elrohadna a gyökérzete. Öntözzük 1-2 hetente.

További gondozása:

A tápoldatozás kb. 3 hetente javasolt. A leveleken keresztül történő tápanyagfelvétel megszokott ennél a növénynél, ezért rakjunk időnként a permetezőbe kis koncentrációban oldott műtrágyát. Tápoldatozáshoz választhatjuk a 6 hónapig tartó granulátumot. Mivel a guzmán bromélia csal alulról szívja fel a vizet ezért a tálkába tegyük a granulátumot és úgy öntsük rá a vizet.

Ha elvirágzott, ültessük át a növényt kb. 5 cm-rel nagyobb átmérőjű agyagcserépbe. A legmegfelelőbb számára az egy rész tőzegből, egy rész durva homokból és két rész levélhumuszból álló jó vízelvezető talaj.

Szaporítása:

A guzmán bromélia szaporítható sarjakkal és magvetéssel. Mivel 3 éves élettartama során egyszer virágzik, az elvirágzás utáni átültetésnél a növény tövénél növekvő új hajtásokat (sarjakat) ültessük át. Várjuk, meg amíg a kis sarjak elérik a 15-20 cm-es nagyságot, ekkor vágjuk le egy éles késsel az anyatőről, és ültessük el savanyú virágföldbe, egy új cserépbe.
A mag fényen csírázik, ezért földdel ne takarjuk! A talajhőmérséklet mindkét szaporítási mód esetében 22-25°C legyen.

A guzmán bromélia leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Mivel nedves környezetben él a guzmán bromélia, csigák támadhatják meg, még a szobában is nemcsak a kertészetben. Kézzel vagy csiga-csalival távolítsuk el őket.
Az erős napsugárzás vagy a vashiány levélszáradást okozhat.
Pajzstetvek, takácsatkák, gyökértetvek gyakran károsíthatják.

Források:
http://www.femina.hu/
http://www.viragszerviz.hu/
http://www.viragvarazslat.gportal.hu/
http://www.kertpont.hu/