Hibiszkusz piros, red - Hibiscus (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://flexistentialist.org/
Hibiszkusz - Hibiscus (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://commons.wikimedia.org/ -small Hibiszkusz rózsaszín, pink - Hibiscus (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.fabiovisentin.com/ -small Hibiszkusz sárga, yellow - Hibiscus (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://mgonline.com/ -small Hibiszkusz piros, red - Hibiscus (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://flexistentialist.org/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Hibiszkusz gondozása

Latin neve: Hibiscus

A hibiszkusz [hibiscus] fajtákat (kínai, szobai, mályvacserje) hasonlóan kell gondozni. Metszése tavasszal és ősszel esedékes, szaporítható magról, dugványról is.

Az egyik legkedveltebb mediterrán növény a hibiszkusz, amely akár a kettő, három méteres magasságot is elérheti. A legismertebb hibiszkusz fajták a kínai hibiszkusz (vagy szobai hibiszkusz), a mocsári hibiszkusz és a mályvacserje (röviden csak mályva). A hibiszkusz nem csak kertben, de teraszon, télikertben, vagy folyosón is nagyon mutatós növény. Nagyméretű egyszerű vagy telt virágai és élénk színválasztéka miatt igen kedvelt kerti és szobai dísznövény lett.

Ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára, egész évben virágzik otthonunkban. Hatalmas tölcsér alakú virágai sajnos csak egy - két napig virágoznak, de kárpótol minket az egész éves bőséges virágfelhozatallal. Rengeteg színben pompázik ez a szép mediterrán növény, a fehértől, a rózsaszínen át, a sárga, bordóig minden színű virágaival találkozhatunk.

A hibiszkusz vagy mályvacserje a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 1200 fajjal, amelyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek. Ázsiából származik. Egyes fajtái tipikus özönnövények, másokat az ember telepített szerte a világon. A hibiszkusz fajták többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él. Közöttük akadnak egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is.

Ismertebb hibiszkusz fajták és azok elterjedt nevei:

 • kínai hibiszkusz, szobai hibiszkusz, szobahibiszkusz vagy rózsamályva (Hibiscus rosa-sinensis)
 • mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos)
 • mályvacserje vagy törökrózsa (Hibiscus syriacus)
 • kenaf vagy rostmályva (Hibiscus cannabinus)
 • kenderlevelű mocsári hibiszkusz (Hibiscus coccineus)
 • tarkalevelű hibiszkusz (Hibiscus purpurea)
 • szudáni hibiszkusz, rozella (Hibiscus sabdariffa L.)
 • csüngő korallhibiszkusz (Hibiscus schizopetalus vagy Hibiscus rosa-sinensis var. schizopetalus)
 • férfiak szerelme (Hibiscus mutabilis)
 • varjúmák (Hibiscus trionum)

A hibiszkuszt nem csak kertben tarthatjuk, hanem egy világos és hűvös előtérbe vagy télikertbe is elhelyezhetjük. Ültessük el egy szép nagy dézsába, vagy ha igazi mediterrán hangulatot szeretnénk otthonunkba, akkor válasszunk egy nagy cserép színű kerámia virágtartót. A mediterrán országokban a hibiszkuszt sövényként is ültetik. Kertekben, tereken sokszor találkozunk ilyen megoldással. Érdemes kipróbálni kertünkben is.

Igényei, gondozása

Fényigénye

A hibiszkusz szereti a világos, fényes teret és imádja a nyári napsütést. Tavasztól őszig napos vagy nagyon világos helyen tartsuk, ilyenkor szüksége van 6-8 óra közvetlen napfényre minden nap. A legjobb, ha a reggeli és délutáni órákban kap közvetlen napfényt, míg a legmelegebb órákban árnyékban lehet.

A lakásban napsütötte ablakba állítsuk ahol több órán keresztül is kap direkt napfényt, de verandán vagy télikertben is nevelhetjük. A lakásban teleltetett hibiszkuszt fokozatosan szoktassuk az erős napfényhez, különben levelei megéghetnek. Ez ugyanúgy igaz bármely szobában tartott hibiszkuszra, amely az adott évben először kerül ki a szabadba.

Bár a hibiszkusz szereti a közvetlen napfényt, de egy kis árnyékot elvisel, főleg a nap legmelegebb óráiban. A túl kevés fény következtében növekedése lelassul és kevesebb virágot hoz, ugyanakkor a túl sok közvetlen napfény hatására eldobhatja virágait, leveleit.

Hőigénye

A hibiszkusz virág trópusi származásából adódóan melegszerető növény. Nyáron 15 - 32 °C között érzi magát a legjobban. Bár nagyon jól viseli a meleget, ha sokáig van kitéve extrém magas hőmérsékletnek, megfelelő vízpótlás nélkül, az megviselheti a növényt.

Egyes fajták érzékenyebbek a hidegre, ilyen a kínai hibiszkusz vagy más néven a szobai hibiszkusz, mely minimum 10 °C-ot igényel, ez alatt sajnos elpusztulhatnak. Más hibiszkusz fajták évelő növényként kint maradhatnak a kertben télen is, és a kisebb fagyokat könnyedén átvészelik. Ilyen például a mályvacserje (mályva) és a mocsári hibiszkusz, mely ha megerősödött a nyár folyamán, akkor nyugodtan teleltethető télen a kertben is.

Tavasszal, a fagyok elmúltával kitehetjük a szobában tartott hibiszkuszt a szabadba is. Télen hűvösebb, 10-12 °C fokos hőmérsékleten, világos helyen tartsuk. Meleg, fűtött szobában ne teleltessük, mert alig vagy egyáltalán nem fog virágozni.

Vízigénye

Sok hibiszkusz kertész hetente egyszer öntözi és tápoldatozza növényét. Ez is elegendő lehet, napi öntözés mellett azonban maximális mértékben garantált a növény tápanyaghoz jutása. A talaja mindig legyen nedves, de ne ússzon a vízben.

Ha cserépben tartjuk, a tálkájából öntsük ki a lefolyt, felesleges vizet. Ha a levegő túl száraz, permetezzük a növényt klórmentes vízzel. Télen ritkítsuk az öntözést.

Általánosságban elmondható, hogy nagy melegek esetén gyakrabban igényli az öntözést. Figyeljük, ha földjének felső 2-3 cm-e tapintásra száraznak tűnik, akkor ideje locsolni.

Ültetése, átültetése

A hibiszkusz ültetéséhez az ideális talaj könnyű és porózus. Könnyen átereszti a levegőt és a vizet, némi nedvességet ugyanakkor mégis megtart. Javasolt a két rész földből, két rész tőzegből és egy rész finom kéregből álló keverék. Ha a konténeres termesztéshez kerti talajt használunk, tőzeg, kéreg, komposzt, perlit és homok hozzáadásával javítsunk fizikai szerkezetén, illetve víz- és tápanyagmegkötő képességén.

A kisebb hibiszkusz virágokat akár évente is átültethetjük nagyobb cserépbe. Ehhez laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet válasszunk. Komposztból és általános virágföldből álló földkeverék jó neki vagy a virágüzletekben kapható B típusú virágföld.

A nagyobbakat csak két-három évente ültessük át, később csak felszíni talajcserét végezzünk. Mindig csak egy számmal nagyobb cserepet válasszunk az átültetéshez, nehogy a növény csak a gyökérképzéssel foglalkozzon, hagyjon energiát a hajtások nevelgetésére is.

Tápoldatozása, tápanyag pótlása

Kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható növénytápot használjunk, a címkét mindig figyelmesen olvassuk el. A folyékony vagy por alakú tápot vízben oldjuk fel és a talaj felszínére juttassuk ki.

A szemcsés tápok és a tabletták fokozatosan és egyenletesen biztosítják a növény tápanyaghoz jutását a kezelésre kiválasztott időszakban. Kedvező hatású a mikroelemeket is tartalmazó komplex növénytápok alkalmazása.

Teleltetése

Az évelő hibiszkusz fajtákat, mint a mályvarózsa (Hibiscus syriacus) és a mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos), ha megerősödtek a nyár folyamán, akkor még a fagyos telű területeken is kint hagyhatjuk a kertben. Ugyanakkor extra védelmet adhatunk számára, ha töve körül befedjük a földet szalmával, levelekkel és egyéb hőt visszatartó talajtakaróval. Ha dézsában vagy cserépben neveltük, akkor viszont érdemes fagymentes helyre vinni, mert nincs annyira zárva a gyökérzete, mintha a földben lenne a kertben.

A nem télálló hibiszkusz fajtákat, mint a kínai hibiszkusz vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis), teleltessük beltérben, ahol minimum 10 °C van, de inkább 15 °C és 21 °C közötti a hőmérséklet.

A hibiszkusz teleltetése közben is szükség van a bőséges napfényre, ezért olyan helyre tegyük, ahol ezt megkapja.

A hibiszkusz teleltetése alatt csökkentsük az öntözését, mivel a hideg hatására nyugalmi állapotba kerül, nem vagy csak kevésbé növekszik. Ilyenkor hagyjuk szinte kiszáradni a földjét két öntözés között.

Télen beltérben, ha a fűtéstől száraz a levegő, ajánlott párásítani a növénynek. Ezt megtehetjük úgy, ha egy tálkába kavicsokat teszünk és feltöltjük vízzel, majd a cserepe alá tesszük a tálkát. A cserép a köveken álljon és ne a vízben.

További gondozása

A hibiszkusz gondozása szempontjából legfontosabb igénye, tavasztól őszig a rendszeres tápanyag utánpótlás, és a tavaszi és őszi metszése. Minél többet metsszük a növényt, annál több virágot és dúsabb növekedést kapunk.

Az egészséges hibiszkusz növénynek nincs nyugalmi időszaka, akár egész évben virágozhat ha megfelelőek a hőmérsékleti viszonyok. Egyenletes tápoldatozás mellett a növény folyamatosan gyönyörű szép virágokat fog hozni. Ha a trópusi szépség konténeres nevelése mellett döntünk, megkíméljük magunkat a fonálférgekkel és más kártevőkkel, valamint a szárazsággal, faggyal és a tápanyaghiánnyal szembeni küzdelmektől.

Metszése

Nagyon ajánlott a hibiszkusz metszése, mert ezzel tudjuk serkenteni a dúsabb, bokros növekedést és a bőségesebb virághozamot, mivel a hibiszkusz csak az új vesszőkön hoz virágot. Valamint a metszés során távolítjuk el a sérült ágakat.

Tavasszal és ősszel érdemes egyszer visszametszeni és a formáját is alakíthatjuk metszéssel. Az átteleltetett növényt tavasz elején erőteljesen metsszük vissza, hogy a következő évben is bőségesen virágozzon.

A fiatal növényt a sűrűbb elágazódás érdekében vágjuk vissza.

A hibiszkusz metszése során mindig hagyjuk meg az ág külső oldalán elhelyezkedő első leveleket, így az új hajtás kifelé fog nőni.

A hibiszkusz metszésével szabadon formálhatjuk is a növényt. Sövényt is készíthetünk belőle, több kis bokor forma is kialakítható egymás mellett, sőt a hibiszkusz fa formára is alakítható. Igaz ehhez nem csak metszésre van szükség.

Hibiszkusz fa

A mályvacserje (Hibiscus syriacus) és a kínai hibiszkusz vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) a legalkalmasabb a fa formára alakításhoz. A legegyszerűbb, ha pár erős szárat meghagyunk és az azokból oldalra ágazó hajtásokat levágjuk. Ez folyamatos feladat, ahogy nől a növény le kell metszeni az oldalirányú hajtásokat, egészen a kívánt magasság eléréséig. Ha szükséges támasztékot is adhatunk mellé, hogy a fa törzs szép egyenes legyen. Felfele irányban pedig igazítsuk a lombkorona formáját.

Másik lehetőség a fonott törzsű hibiszkusz fa forma. Ez egyel nehezebb művelet, de kis türelemmel és odafigyeléssel kivitelezhető. Válasszunk 3 - 4 erős fő hajtást vagy ültessünk egymás mellé 3 - 4 erős fő hajtással (szárral) rendelkező növényt. Ezekről a szárakról folyamatosan távolítsuk el az oldalhajtásokat és amíg még zöldes színűek, kezdjük el őket összefonni. Kissé lazára vegyük a fonatot, hogy maradjon helye a száraknak vastagodni. Időbe telik, mivel addig kell a fonást folytatni, amilyen magasra szeretnénk, hogy nőjön a fa "törzse". A lombkorona kialakításával, metszésével érjük el a végleges fa formát.

A fonott törzsű hibiszkusz fa érdekessége lehet, ha több, különböző színű hibiszkusz virágot választunk hozzá. Így a fa lombkoronája több színben fog pompázni. A "lombkoronában" lévő hajtásokat hagyhatjuk kuszán is vagy eligazgathatjuk, hogy a lombozat minden oldalán más színű virág kapjon helyet.

Szaporítása

Hibiszkusz szaporítása magról

A kerti hibiszkusz fajták szaporítása magról egyszerű, mivel a szabadban a rovarok könnyen beporozzák. Ha a magokat begyűjtöttük, száraz helyen pihentessük, majd tavasszal, március elején lehet elvetni.

A magoncok nevelése nem nehéz feladat, de azért odafigyelést igényel. Célszerű a vetést már úgy végezni, hogy kis cserepekbe vetünk 2-4 szem magot majd miután kikeltek, a gyengébb magoncot eltávolítani. A második évben már ki lehet ültetni a szabadba.

A szobai hibiszkusz fajták sokkal igényesebbek, ezek szaporítása nem olyan egyszerű, mivel nemesítési folyamatokkal jöttek létre, ezáltal a szaporodási képességük jelentősen csökkent. Nehezen porozódnak be, és a magok is nehezen érnek be. Ha mégis sikerül magot szerezni, akkor az eljárás ugyanaz, mint a kerti fajtánál, annyi különbséggel, hogy ezek a magoncok érzékenyek a hidegre és a huzatra.

Hibiszkusz szaporítása dugványozással

Az esetek többségében a hibiszkusz szaporítása hajtásdugványozással történik. Ez nehéz lehet, mert a levágott hajtásrész nem mindig képes meggyökeresedni. Próbálkozhatunk homokban, tőzegben és vízben való gyökereztetéssel is, de a szakkönyvek ajánlják a segítő hormonok alkalmazását is.

Vetőmagboltokban általában kapható gyökereztetőszer por formájában. Alkalmazása nem kötelező, de javasolt, ha biztos eredményt szeretnénk elérni.

A legfontosabb, hogy fiatal, még nem fásodott hajtásrészt válasszunk le, amely teljesen egészséges. Az alsó levelet vagy leveleket távolítsuk el, és ültessük a hajtást nedves tőzegbe vagy homokba. Fontos a laza szerkezetű talaj, mert ebben könnyebben megindul a gyökérképződés.

Az elültetett növénykéket takarjuk le fóliával és tegyük félárnyékos helyre. A nedvességet folyamatosan ellenőrizzük, mert ha a tőzeg kiszárad, nehezen nyeri vissza a laza szerkezetét. Ha sikeresen begyökeresedett, akkor figyelni kell a kártevőkre is.

A hibiszkusz leggyakoribb betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

 • Mivel a legtöbb hibiszkuszt sajnos előszeretettel támadják meg a tetvek és más kártevők, ezért tavasszal és ősszel érdemes megelőző permetezést végezni, hogy a megtelepedett rovarok még kikelés előtt elpusztuljanak. Egy - egy gerezd fokhagyma a cserépbe ledugva is megoldhatja a kellemetlen kártevők látogatását. Tavasszal csalánlével végezhetünk lemosó permetezést, amit követhet a vegyszeres kezelés.
 • Esetenként előfordulhat, hogy a hibiszkusz levelei sárgulnak. Ezt okozhatja az elégtelen vagy túlzott öntözés, vagy a hirtelen hőmérséklet változás.
 • Ha a hibiszkusz levele fonnyad vagy hullajtja, az új levelek előtörését elősegíthetjük, ha a növényt kissé visszavágjuk. Okozhatja a túl sok közvetlen és erős napfény vagy a túlzásba vitt öntözés.
 • Előfordul, hogy a hibiszkusz ledobja a bimbót. Ez nem betegség, hanem egy fiziológiai rendellenesség, amikor a hibiszkusz bimbói leesnek mielőtt még kinyíltak volna. Környezeti stressz okozza, mint például a hőmérséklet ingadozás, nem megfelelő öntözés vagy nagyon kevés fény.
 • Túlzott öntözés miatt - mivel ilyenkor vízben áll - gyökereit gombás fertőzés támadhatja meg, mely gyökérrothadáshoz vezet.
 • A lisztharmat fehér, porszerű réteget alkot a levelein és szárain és még akár a bimbókon is. Ez egy gombás fertőzés, mely a magas páratartalom vagy rossz szellőzés következtében alakul ki.
 • A rozsda is egy gombás fertőzés, ilyenkor rozsdás elszíneződés jelenik meg a levél hátoldalán. A levelek sárgulását, elhullajtását, satnya növekedést okozhat. Párás, nedves környezetben és megfelelő szellőzés hiányában alakul ki.
 • A levélfoltosodást gombás vagy bakteriális betegség okozza, a leveleken kerek vagy szabálytalan formájú foltokat okoz. Ezek a foltok barnák, feketék vagy sárgák lehetnek. Távolítsuk el a fertőzött leveleket és kezeljük permetezőszerrel a növényt.

Így is ismerheted: hibiszkusz, hibiscus, mályvacserje, mályva, kínai hibiszkusz, szobai hibiszkusz, mocsári hibiszkusz

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!