- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Jácint - fehér (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://fukszia.freeblog.hu
Jácint - lila (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://www.cambridge2000.com/ -small Jácint - lila - pink (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://hankinslawrenceimages.files.wordpress.com/ -small Jácint - sárga (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://forum.sanomabp.hu/ -small Jácint - fehér (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://fukszia.freeblog.hu -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Jácint gondozása

Latin neve: Hyacinthus orientalis

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) egy tavasszal virágzó hagymás évelő növény, amely a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozik. A jácint nagyon kedvelt gyönyörű, illatos virágai miatt. Gyakran ültetik kertbe és cserépbe is. A jácint virág eredetileg Közép- és Dél-Ázsiában volt őshonos, ahol vadon nőtt évszázadokon keresztül. Európába a 16. században hozták be, majd gyorsan népszerűvé vált élénk színeinek és illatos virágainak köszönhetően.

Hollandia jelentős szerepet játszott a jácint virág termesztésében. A holland botanikusok a 17. században kezdték el a jácint nemesítését, melynek eredménye a változatos színű és formájú jácintok megjelenése. Hollandia ma is a jácint hagymák egyik fő termelője. A jácint napjainkban is népszerű dísznövény, melyet a világ minden táján ültetnek kertbe és cserépbe egyaránt. Számos hibrid változata létezik, amelyek különféle színnel és tulajdonságokkal rendelkeznek.

A jácint a görög mitológiában is jelentős szerepet töltött be. Egy híres történet is kapcsolódik hozzá, amely Hyakinthoszról (Hyacinthus), egy fiatal spártai hercegről és Apollón istenről szól. A történet szerint Apollón isten beleszeretett Hyakinthoszba. Együtt töltötték az időt, versenyeztek, szórakoztak. Azonban az egyik ilyen verseny során, egy féltékeny isten diszkoszával halálosan megsebesítette Hyakinthoszt. Apollón nagyon gyászolta őt, végül a helyet, ahol vére a földre hullott, jácint virággal ajándékozta meg. Ezért a növényt Hyakinthosz emlékére nevezték el.

rózsaszín cserepes jácint virág - Hyacinthus orientalisRózsaszín cserepes jácint virág (Hyacinthus orientalis)

Ezáltal a jácint az ókori görög mitológiában a szerelem, a tragédia és az emlékezés szimbóluma lett. A jácint virága azóta is az újjászületés, az élet és a halál közötti kapcsolatok szimbóluma maradt számos kultúrában.

Jácint ismertetése

A jácint (Hyacinthus orientalis) virágai erős, édes illatúak és sűrű fürtökben nőnek a növény tetején. A jácint virágainak színe változatos lehet, többek között kék, lila, rózsaszín, fehér, sárga és narancs árnyalatokban találhatók meg.

Levelei hosszúak, kardszerűek, jellemzően sötétzöldek és körkörösen nőnek ki a hagymából. A jácint általában 15 - 30 cm magasra nől meg. Virágai kora tavasztól nyílnak, ezért népszerű választás a tavaszi kertekben.

Csodálatos illata mindenkit elvarázsol, elég pár szál a vázába és máris belengi az illata az egész lakást.

Jácint gondozása

Jácint gondozása röviden, egyszerű igényei vannak, napos helyre van szüksége a virágzás érdekében. A hűvösebb időt szereti, ideális számára a 10-15 °C közötti hőmérséklet. Földje legyen vízáteresztő, rendszeres, de mértékkel történő öntözésre van szüksége. Virágzást követően távolítsuk el a hervadt virágokat.

Fényigénye

A jácint számára az ideális hely egy napos vagy részben árnyékos terület, ahol legalább néhány (4-6) órán keresztül közvetlen napfény éri. A megfelelő napfény biztosítja a virágzás intenzitását és tartósságát.

A jácint elviseli a részleges árnyékot is, különösen a melegebb éghajlatokon. Ebben az esetben fontos, hogy a növény azért kapjon némi napfényt a nap folyamán.

Ha olyan területre ültetjük, ahol különösen meleg van és intenzíven süti a nap, akkor az erős délutáni napfénytől védjük egy árnyékoló háló vagy egyéb árnyékoló eszköz használatával. Legjobb, ha olyan helyre tudjuk ültetni, ahol reggel és délelőtt süti a nap, viszont a délutáni erős napsütéses órákban árnyékban van.

A jácint a lakásban kerüljön olyan ablakhoz, ahol sok természetes fényt kap, de a délutáni közvetlen tűző naptól a lakásban is óvjuk.

lila jácint virág - Hyacinthus orientalisLila jácint viárg (Hyacinthus orientalis)

Hőigénye

A jácint a hűvösebb hőmérsékletet szereti, főleg a korai növekedési időszaka és a virágzási ideje alatt. Az ideális hőmérséklet számára 10 - 15 °C között van. Viszonylag fagytűrő, a keményebb teleket is képes átvészelni, ha a hagymája a földben van.

A jácint nem szereti a túl meleg, száraz környezetet. Nyáron, amikor a nyugalmi állapotban van, fontos, hogy a hagymákat hűvös és száraz helyen tartsuk.

A jácint a lakásban hűvös, jól szellőző helyen legyen, különösen a virágzása alatt, hogy minél tovább élvezhessük virágait. A magasabb, 25 °C körüli szobahőmérséklet, kedvezőtlen hatással van rá. Ne tegyük melegítőtest mellé.

A jácint rosszul tolerálja a hosszabb ideig tartó magas hőmérsékletet. Túl melegben a virágai gyorsan elhervadhatnak és károsulhat a virág hagymája is.

Vízigénye

A jácint gondozásakor fontos a megfelelő mennyiségű víz biztosítása, különösen a virágzási időszakban. A titok a rendszeres, de mérsékelt öntözés. A jácintnak rendszeres öntözésre van szüksége, de fontos, hogy a növény ne kapjon túl sok vizet. Földje legyen nedves, de ne átázott.

Az öntözést a növény igényeihez kell igazítani. A virágzási időszakban több vízre lehet szüksége, míg a virágzás után, ahogy a levelei elkezdenek sárgulni, később elhalnak, fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, majd végül teljesen elhagyni, hogy a hagymák kiszáradhassanak és felkészüljenek a következő szezonra.

Ha a jácintot lakásban gondozzuk, fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a cserép alján összegyűljön a víz. Tegyük olyan cserépbe, amely megfelelő vízelvezetést biztosít. A cserép alatti tálkából is öntsük ki a felesleges vizet.

A jácint hagymája érzékeny a túlzott öntözésre, könnyen elrothadhat, ezért is szükséges mérsékelten öntözni. Ha a jácint cserépben van, csak akkor öntözzük ismét, ha földjének felső 2-3 cm-re már teljesen száraz.

Trágyázása, tápoldatozása

A jácint meghálálja a tápanyag pótlást. Legjobb, ha már ősszel, a jácint hagyma ültetése folyamán műtrágyát adunk földjéhez, vagy tápoldatos vízzel öntözzük meg ültetés után. Ezt követően tavasszal, amikor elkezd növekedni trágyázhatjuk ismét, vagy öntözhetjük tápoldatos vízzel, egész addig, amíg virágzik.

Amikor a jácint hagymát elültetjük, a legjobb, ha lassan oldódó műtrágyát adunk földjéhez. Ha rendelkezésre áll, használhatunk komposztot is. Ezekkel tudjuk segíteni a virág gyökeresedését. Ha ezek egyike sem áll rendelkezésünkre, akkor tápoldatos vízzel öntözzük meg a frissen elültetett hagymát.

Tavasszal is érdemes trágyázni, amikor a jácint kezd kihajtani. Ekkor a kapott tápanyag segíti a növényt a virágzásban. Másik lehetőség, hogy tápoldatos vízzel öntözzük egészen addig, míg el nem virágzik.

Használjunk általános, lassan oldódó trágyát vagy specifikusan hagymás növényeknek készült trágya keveréket, mely biztosítja a jácint számára a szükséges tápanyagokat, mint a nitrogén, foszfor, kálium. Ezen tápanyagok azonos arányban legyenek a műtrágyában.

Ha tápoldatot használunk, hígítsuk azt fele olyan erősre, mint az útmutató írja. A műtrágyát egyenletesen szórjuk szét a növény körül, de ne szórjuk közvetlenül a hagymához. Ezután alaposan öntözzük meg a talajt, hogy a tápanyagok lejussanak a gyökerekhez.

A jácint elvirágzása után is lehet trágyázni a növényt, hogy segítsük a hagymákat tápanyag gyűjtésében a következő szezonra. Ekkor is érdemes általános műtrágyát használni.

fehér jácint virág kertben - Hyacinthus orientalisFehér jácint virág kertben (Hyacinthus orientalis)

Jácint ültetése

A jácint hagymát általában ősszel ültetjük el, szeptember és november között, amikor már kissé lehűlt az idő, de a jácint hagymának még van ideje gyökeret növeszteni a tél előtt.

Földje legyen laza, jól vízáteresztő, adjunk hozzá komposztot vagy más szerves trágyát. A jácint hagymát körülbelül 10-15 cm mélyre ültessük. Ha nagyobb a hagyma, akkor tegyük mélyebbre.

A hagymát úgy helyezzük el, hogy a hegye felfelé nézzen. Temessük be a hagymát, majd gyengéden nyomogassuk le a földet.

Ha szabadba ültettük, akkor használjunk plusz talajtakaró réteget is, hogy segítsünk a nedvesség megőrzésében, valamint védjük a jácint hagymát az extrém időjárástól.

Ha több jácint hagymát is ültetünk, az elültetett hagymák között hagyjunk 10-15 cm távolságot, hogy a levegő át tudjon járni köztük, miután megnőttek.

A jácint ültetése tavasszal is történhet, de nagyon csekély az esély rá, hogy az adott évben virágozzon a növény, mivel ilyenkor nincs meg a jácint hagyma számára a szokásos ciklikusság. Kimarad a téli, hideg pihenési, felkészülési időszak.

Jácint átültetése

A jácint átültetése ritkán szükséges, mivel a növény hagymái általában évekig ugyanazon a helyen maradhatnak, amíg megfelelő gondozásban részesülnek. Azonban, ha mégis szükségessé válik, az átültetés ideális időszaka az ősz, amikor a jácint hagymái nyugalmi állapotban vannak, a levelei és virágzata már elszáradtak.

Óvatosan ássuk ki a hagymákat, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg őket. Ássunk 5-10 cm-rel a hagyma körül, hogy ne tegyünk bennük kárt, majd emeljük ki a hagymát.

Vizsgáljuk meg a hagymákat, hogy látunk-e rajtuk sérülést, rothadást vagy bármilyen betegség jeleit. A nem egészéges hagymákat dobjuk ki.

Ha megjelentek a sarjhagymák is, válasszuk szét őket óvatosan, vigyázva, hogy gyökereik ne sérüljenek.

Ezt követően folytassuk a jácint ültetését, ahogy fentebb részletezve van.

Jácint gondozása cserépben

A jácint gondozása cserépben hasonló a kertben történő neveléshez, de azért van pár különbség. Válasszunk megfelelő méretű cserepet, amely legalább 15-20 cm mély, hogy elegendő hely legyen a jácint hagyma számára. A cserépen legyenek vízelvezető lukak.

Használjunk jó minőségű, jól vízelvezető virágföldet, amely komposztot vagy műtrágyát is tartalmazhat a tápanyagok biztosítása érdekében. Ültessük a jácint hagymát körülbelül 10-15 cm mélyre a cserépben. A hagyma hegyének felfelé kell néznie.

A cserépben nevelt jácintnak is rendszeres, de mérsékelt öntözésre van szüksége. Földje ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen túl vizes. Tegyük a lakásban olyan helyre, ahol sok fényt kaphat.

Jácint virágzása

A jácint kora tavasszal hozza jellegzetes, illatos virágait, általában márciusban vagy áprilisban, az időjárási körülményektől függően. A virágai a növény leglátványosabb részei szépségük és az illatuk miatt. A jácint virágzása körülbelül három hétig tart.

A jácint virágai fürtös virágzatban nyílnak. A virágzat hengeres alakú, a szár tetején helyezkedik el. A virágok sűrűn, egymás mellett helyezkednek el a virágzaton.

lila kerti jácint virágzása - Hyacinthus orientalisLila kerti jácint virágzása (Hyacinthus orientalis)

Jácint gondozása elvirágzás után

A jácint gondozása a virágzás után fontos a következő évi virágzás, az újra virágzás érdekében. Amikor a virágok elhervadtak és elszáradtak vágjuk le az elvirágzott virágzatot a szár aljánál, hogy a növény energiát tudjon visszajuttatni a hagymájába.

A leveleket még ne távolítsuk el, fontos szerepük van a tápanyagok hagymába történő visszajuttatásában. Várjuk meg, amíg a levelek elsárgulnak, elszáradnak, mielőtt eltávolítanánk azokat.

Az elvirágzás után szüksége lehet további tápanyagokra a következő évi újbóli virágzás érdekében. Trágyázzuk vagy locsoljuk tápoldatos vízzel. Folytassuk az öntözést az elvirágzást követően is, hogy a növény gyökerei hidratáltak maradjanak.

Miután a levelei is elszáradtak, a jácint hagymája pihenőidőszakba lép. Ebben az időszakban kevesebb öntözést igényel és nincs szükség tápanyag pótlásra sem.

A jácint teleltetése lényegében a jácint hagyma gondozásáról szól. Télen a hagymájának sötétre és hűvösre, fagypont közeli hőmérsékletre van szüksége. Ha a jácint cserépben van, akkor vigyük a cserepet hűvös, sötét helyre következő tavaszig. Közben időnként locsoljuk, hogy ne száradjon ki.

Jácint hajtatása

A jácint kerti dísznövény, de néhány fajtája szobai hajtatásra is alkalmas. A hajtatását már októberben el kell kezdeni. Földdel töltött cserepekbe helyezzük a hagymákat úgy, hogy a csúcsuk kb. 1 - 3 cm-re álljon ki a földből. A cserépnek csak 1-2 cm-el kell nagyobbnak lennie, mint a hagymának. Locsoljuk be a földjét, de ne áztassuk el.

Ültetés után 12 C° alatti hőmérsékleten sötét ládába helyezzük el a cserepeket 2-3 hónapig. Decemberre már csak maximum 5 °C hőmérséklet legyen a helyükön. Időnként öntözzük, hogy ne száradjon ki a földjük és persze a hagymák se.

Az első hajtások megjelenése után néhány napig még tartsuk hűvösen, sötétben a virágokat, majd ahogy a hajtások elérik az 5-8 cm magasságot, fokozatosan szoktassuk a világosabb, melegebb helyhez.

jácint hagyma cserépben - Hyacinthus orientalisJácint hagyma cserépben (Hyacinthus orientalis)

Ha nincs pincénk, de szeretnénk korán virágzó jácintot, akkor, ha az ősszel megvásárolt jácint hagymákat 3 hónapra a hűtőbe tesszük száraz papírzacskóban (5 fok körüli hőmérsékletre), akkor ezzel előre tudjuk hozni a jácint virágzási idejét és már januárban/februárban virágzó, illatos jácint lehet a lakásunkban.

Az ültetés után tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre, földjét tartsuk nedvesen. 3-4 hét elmúltával megindul a rügyképződés, ekkor vigyük a cserepet világos, szobahőmérsékletű helyre és locsoljuk rendszeresen. A virágzás azonban annyira kimeríti a hagymát, hogy ha azt akarjuk, hogy túlélje ezt a beavatkozást, akkor elvirágzás után át kell ültetni a fentebb leírtak szerint, hogy újból erőre kapjon a jácint hagymája.

Jácint szaporítása

A jácint szaporítása többféleképpen lehetséges, de sarjhagymákról a legegyszerűbb, viszont így is pár évbe telik mire virágozni fog.

Jácint szaporítása sarjhagymáról

A jácint hagymája hároméves korig növekszik, ezután erősen sarjadni kezd, azaz kis hagymákat növeszt az eredeti hagyma alján, a gyökérzet fölött. Ősszel, miután a levelek is elszáradtak, emeljük ki a hagymát a földből. Óvatosan válasszuk le a sarjhagymákat, majd a fentebb leírt módon ültessük el őket.

A sarjhagymáról nevelt jácintnak általában pár évre van szüksége, hogy megnőljön és virágot tudjon hozni.

Jácint szaporítása dugványozással

A hagymás dugványozást főleg szakértő kertészet alkalmazzák. A módszer lényege, hogy a kifejlett hagymát kettévágják, majd a fél hagymákat további két részre vágják. Az így kapott részeket steril közegben kell nevelni, amíg új sarjhagymák nem képződnek.

A hagyma vágott felületeit gombaölő szerrel szórjuk vagy permetezzük be, hogy megelőzzük a rothadást. Ültessük a hagyma részeket egy tálcára nedves homok vagy perlit vagy vermikulit keveréket használva ültetőközegként. Végül enyhén fedjük be őket.

Tegyük a tálcát hűvös, sötét helyre és tartsuk folyamatosan enyhén nedvesen. Az új kis hagymák pár hónap múlva meg fognak jelenni. Hagyjuk a sarjhagymákat minimum 1-2 cm-esre megnőni, majd ültessük el őket a jácint ültetése bekezdésben leírtak szerint.

Jácint szaporítása magról

Bár a jácint magról is szaporítható, ez a módszer kimondottan időigényes. Ha mégis rászánjuk magunkat, akkor gyűjtsük össze elvirágzás utána a magokat és ősszel ültessük el őket. A magokat ültessük egy tálcára laza, jól vízáteresztő földkeverékbe. Enyhén fedjük be földdel a magokat és folyamatosan tartsuk kissé nedvesen a földet.

A tálcát tegyük egy világos, de közvetlen napfénytől mentes helyre. Több hétig is eltarthat, mire a magok kicsíráznak. A jácint magoncokat folyamatosan gondozni kell, ahogy növekednek mindig nagyobb és nagyobb cserépbe vagy tálcába át kell őket ültetni.

A magról nevelt jácint esetén akár 3-5 évbe is telhet, mire felnőtt, virágzóképes növényt kapunk. Azt is fontos tudni, hogy a magról nevelt jácint nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint az anyanövény.

A Jácint betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

A jácint (Hyacinthus orientalis) növény betegségei és kártevői a növény gyengülését, fejlődésének visszamaradását vagy akár pusztulását okozhatják. A gumók rothadása (Xantomonas hyacinti) a legelterjedtebb betegsége a jácint családjának.

Betegségek

Bazális rothadás egy gombás betegség, mely a jácint hagymáját támadja, annak rothadását okozza. Tünetei a puha hagyma, visszamarad fejlődés és elmaradó virágzás. Megelőzni tudjuk azzal, hogy jól vízáteresztő földbe ültetjük a jácint hagymát. A fertőzött hagymagumót távolítsuk el és dobjuk ki.

Fuzáriumos rothadás egy gombás betegség, mely szintén a hagyma rothadásához vezet. Tünetei lehetnek az elszíneződött, rothadó hagyma, nem fejlődő, virágot nem hozó növény. Gombaölő szerrel kezeljük a növényt. Túl előrehaladott fertőzés esetén dobjuk ki a beteg növényt.

A szürkepenész (Botrytis) egy gombás fertőzés, mely a növény leveleit és virágait támadja. Tünetei a szürke, bolyhos penész a leveleken, virágokon, valamint barna foltok. Megelőzésként biztosítsuk a jó légáramlást a növény körül, valamint kerüljük a felülről történő öntözést. Távolítsuk el a fertőzött leveleket, virágokat.

Kártevők

A levéltetvek apró, puha testű rovarok, melyek a növény nedvéből táplálkoznak. Tünetei lehetnek a ragadós maradványok a leveleken, torzult növekedés és fekete kormos penész. Kezelésére használjunk rovarölő szereket vagy próbálkozhatunk természetesebb szappanos lemosással is. Utóbbi sajnos nem biztos, hogy teljes sikert eredményez.

A nematódák a talajban élő fonálférgek károsíthatják a jácint gyökereit és hagymáját. Tünetei lehetnek a gyenge növekedés, valamint sárgulást és elhalát okozhat. Rovarölő szerrel védekezhetünk ellene.

Környezeti tényezők, a jácint helytelen gondozása

Túlöntözés következtében vagy nem jó vízáteresztő föld használata során a jácint hagymája elrothadhat, valamint egyéb gombás vagy bakteriális fertőzések támadhatják meg.

Ha a jácint túl kevés fényt kap növekedése lelassulhat, virágzása nem lesz teljes, ritkásabb lesz.

lila kerti jácint virág - Hyacinthus orientalisLila kerti jácint virág (Hyacinthus orientalis)

A Jácint mérgező?

A jácint minden része (levelei, szárak, virágok, hagymája) tartalmaz mérgező anyagokat, de különösen a hagymával kell óvatosan bánni. Méreganyagai a kalcium-oxalát kristályok és alkaloidok, melyek főként a hagymában találhatók. Ezek, akár csak a kézről is a szervezetbe jutva kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat okoznak, mivel irritálják a nyálkahártyát.

A jácint gondozása során is érdemes óvatosnak lenni, és kesztyűt viselni a hagymák ültetése vagy átültetése közben, hogy elkerüljük a bőrirritációt. Ha bármilyen irritáció lép fel a növény kezelését követően, alaposan mossuk meg a kezünket szappannal és vízzel.

Mérgezés esetén az első panasz a hányinger és az émelygés, de a vérnyomás csökkenés is előfordulhat. Előbbieket azonban ne elmulasztani igyekezzünk, a hánytatás célravezetőbb. A szájüreget öblögessük vízzel, adagoljunk a betegnek aktív szenet, segíthet néhány pohár tej elfogyasztása is, annak kalciumtartalma ugyanis részben kicsapja az oxalátkristályokat.

Súlyosabb mérgezés esetén - például, ha kisgyermek szervezetébe került a méregből - gyomormosásra is szükség lehet. Vérnyomás csökkenés és súlyos folyadékvesztés esetén folyadék- és elektrolitpótlás szükséges.

Gyermekekre és kisállatokra nézve a jácint minden része nagyon mérgezőnek számít.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!