Jázmin - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.kvetyazahrada.sk/
Jázmin virágai - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/tim-waters/ -small Jázmin futtatva - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.odla.nu/ -small Jázmin - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.odla.nu/ -small Jázmin - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.kvetyazahrada.sk/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Jázmin, sokvirágú gondozása

Latin neve: Jasminum polyanthum

A sokvirágú jázmin virág (Jasminum polyanthum) erőteljes futónövény. A cserepes és a kerti gondozása is hasonlóan történik, de csak enyhén fagytűrő. Télen óvni kell a fagytól.

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben termeszthető dísznövény a sokvirágú jázmin, amely bőséggel nyíló illatos virágairól kapta nevét. Tavasszal és kora nyáron jellegzetesen édes illatú, fehér, csillag alakú virágok lepik el. Alakja és formája a kúszó cserjéhez hasonlít. Afrika, Ázsia és Amerika trópusi vidékeiről származik. Kertbe való kiültetésénél a magassága elérheti a 6 métert, viszont ha cserépbe ültetjük csak 1 méterre nő meg.

Hajtásai hosszúak és részben kúszók, csavarodva, kapaszkodni is képesek, ami egy támasztékkal könnyen irányítható. Levélzete 5-7 kicsúcsosodó levélkéből áll, színük haragoszöld, szélük gyakran hullámos. Virágai aprók, de nagyméretű fürtökben csoportosulnak. Színük fehér, kissé rózsaszín, de ritkán vöröses árnyalatban is láthatók. Illatuk rendkívül erős, fejfájást és migrént is okozhat.

A jázmin virágát már az ókorban is használták krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéshez. A Rómaiak, a Görögök és az Egyiptomiak is termesztették virágáért. Ma is sok országban foglalkoznak a jázmin, különböző fajtáinak termesztésével, mert igen keresett növény az illatszer piacon.

Bár a jázmin egy igen kecses, könnyed, törékeny virágnak tűnik, mégis egy igen erőteljes futó, kúszónövény. Tartása nem okoz nagy gondot. Strapabíró könnyen gondozható lombhullató dísznövény, amely a kellő ápolást virágözönnel hálálja meg.

Igényei, gondozása

Fényigénye

A jázmint világos helyre tegyük, egy kis közvetlen napsütés is érheti, de a forró nyári, tűző naptól óvjuk.

Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát, de ügyelni kell az egyensúlyra. Ha túl árnyékos helyen van megnyúlhat és kevesebb virágot hozhat.

Legjobb az olyan hely számára, ahol minden nap 4-6 óra közvetlen, de nem égető napfény éri. Nagyon meleg területeken jót tehet, ha délután félárnyékos, árnyékos a helye, elkerülve ezzel hogy megperzselődjenek a levelei.

Hőigénye

Fontos a megfelelő hőmérséklet a sokvirágú jázmin virág számára, hogy illatos és bőséges virágzást produkáljon.

Fontos tudni, hogy a magas téli hőmérsékleten bekövetkező teljes lombvesztése után a kihajtás túl korán elkezdődik. Ekkor nagyon szép zöld lombos lehet újra, csak éppen nem hoz virágot. Ez elkerülhető a tavaszi rendszeres szellőztetéssel, mely alacsonyan tartja a környezete léghőmérsékletét és ilyenkor tetvesedni sem fog.

A sokvirágú jázmin virágnak melegre van szüksége a növekedéséhez. Trópusi területről származik, így napközben a 18-24 °C közötti hőmérséklet az ideális számára és a hűvösebb, de 10 °C feletti hőmérséklet éjjel. Kb. 30 °C -ig elviseli a hőséget, de 10 °C alatt már kevésbé érzi jól magát.

Nyáron védett, meleg helyre tegyük, például erkélyre, teraszra de akár kiültethetjük a kertbe is. Télen lehetőleg 10 - 15 °C körüli hőmérsékleten tartsuk, különben nem virágzik, és ha túl melegben telel, ellepik a tetvek. Nem viseli jól a túl nagy hőmérséklet ingadozást, ne tegyük huzatos helyre.

A jázmin gondozásának titka hogy télen egy világos, de hűvös helyen tartsuk, nyáron pedig kint a szabadban, a melegben.

Vízigénye

A földjét tartsuk mindig nedvesen, de ne álljon vízben, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Az intenzív növekedéséhez a jázmin sok vizet - lehetőleg lágy esővizet - igényel. Ne használjunk hideg és meszes vizet.

Két öntözés között hagyjuk földjének felső ~2 cm-nyi részét kiszáradni. Télen csak enyhén nyirkosan tartsuk földjét. Ugyan a jázmin télen kevesebb vizet igényel, de ilyenkor se hagyjuk földjét teljesen kiszáradni.

Időnként permetezzük a jázmin leveleit, főleg, ha szobai körülmények közt neveljük. Ha szobai körülmények között tartjuk és száraz a levegő, akár naponta is permetezhetjük leveleit, mivel magas páratartalomra van szüksége.

Tápoldatozása

A jázmin virágzási ideje februártól egész júniusig is kitarthat. Fontos, hogy tavasztól adjunk a növénynek rendszeresen tápoldatot, mert ha a talaj kifogy a tápanyagból, nem tud virágot hozni.

Tápanyagellátását hetente, kéthetente tápoldattal kell pótolni. Ehhez közepes töménységű (1 liter vízhez 5ml tápoldat vagy 5g tápsó) oldatot használjunk.

Metszése

A jázmin metszése csak elvirágzás után történjen. Virágzás előtt ne vágjuk vissza a növényt, mert akkor soha nem láthatjuk a hófehér csillag alakú virágözönt. Amikor elvigázott a növény a hajtásokat visszavághatjuk kb. 5-10 cm-re.

Metszeni csak felkopaszodáskor szükséges, vagy ha valamilyen formára - pl. bokor vagy fa -szeretnénk nevelni. Persze, ha nem szeretnénk hagyni túl nagyra nőni, akkor metszeni szükséges.

A visszavágás, metszés elsődleges célja, az elhalt és sérült ágak eltávolítása, a sűrűre nőtt részek kiritkítása, vagy a növény méretének csökkentése.

Hogy elősegítsük a bokrosodást, növekedési időszakban vágjuk vissza az új hajtások hegyeit. Ezáltal a növény több oldalhajtást fog növeszteni, bokros formájú lesz és több virágot is hozhat.

Metszéshez mindig éles és tiszta eszközt használjunk és ferdén, 45 fokos szögben vágjuk a szárakat. Soha ne vágjuk vissza túlságosan. Az erős, fás szárakat már ne bántsuk.

Ültetése

A cserepes jázmint átültetni akkor szükséges, ha gyökerei teljesen átszőtték a földlabdát. Átültetéshez, kiültetéshez minden kerti talaj megfelel számára.

A jázmin kertbe ültetése általában tavasszal vagy ősszel történik, amikor a talaj nedves és enyhe az idő.

Teleltetése

Enyhén fagytűrő, de ha kertben tartjuk, télen érdemes fagymentes helyre vinni vagy eleve védett helyre ültetni. Például egy déli fekvésű fal közelébe.

Tövéhez tegyünk talajtakaró réteget, ezáltal szigetelve, melegen tartva a gyökerét. Sajnos a kemény fagyok esetén kárt szenvedhet, akár a talajig teljesen elhalhat a növény. Ugyanakkor az elhalt részek visszavágása után, tavasszal könnyen lehet, hogy újra növekedni kezd.

Télen növekedése lelassul, kevesebb vizet és tápanyagot igényel. A cserepes jázmint tegyük hűvösebb, de világos helyre.

További gondozása

Mivel futónövényről van szó - futó jázminnak is nevezik -, tartásához fontos, hogy valamilyen támasztékkal szolgáljunk a növénynek. Ez lehet egy drótkarika is vagy egy virágrács, de nyáron akár egy fal mellé is letehetjük a növényt.

Sövénynek ültetve hamar és jól takar, gyorsan betölti szerepét. Kis odafigyeléssel jázmin bokor és jázmin fa forma is kialakítható belőle.

Szaporítása

A jázmin szaporítása könnyű dugványozással, tavasszal vagy nyár elején. A dugványok azonban csak 20°C körüli talajhőmérsékleten gyökeresednek.

Virágzás után vágjunk le 15-20 cm hosszú hajtásokat, és dugjuk le a kert egy árnyékos sarkában vagy egy másik cserépben. Ezután rendszeresen öntözzük. A hajtások néhány hét alatt gyökeret eresztenek.

Ősszel, vagy a következő év tavaszán végleges helyére ültethetjük. Valójában, annyira jól és könnyen gyökeresedik, hogy a kezdők is bátran megpróbálhatják.

A jázmin leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai

  • A túlöntözés gyökérrothadáshoz vezethet.
  • A levelek permetezésével védekezhetünk a takácsatkák ellen.
  • Túl magas szobai hőmérsékleten tetvesedhet.
  • A levelek foltosodását gombásodás okozza. A magas nedvesség idézi elő. Megfelelő szellőztetéssel megelőzhető, megszüntethető. Ilyenkor ne permetezzük vízzel a leveleit.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!