Jázmin - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.kvetyazahrada.sk/
Jázmin virágai - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/tim-waters/ -small Jázmin futtatva - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.odla.nu/ -small Jázmin - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.odla.nu/ -small Jázmin - Jasminum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.kvetyazahrada.sk/ -small

Egyveleg.hu - minden ami szórakozás egy helyen - kapcsolj ki nálunk!

Jázmin, sokvirágú gondozása

Latin neve: Jasminum polyanthum

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben termeszthető dísznövény a sokvirágú jázmin, amely bőséggel nyíló virágairól kapta nevét. Tavasszal és kora nyáron jellegzetesen édes illatú, fehér, csillag alakú virágok lepik el. Alakja és formája a kúszó cserjéhez hasonlít, Afrika, Ázsia és Amerika trópusi vidékeiről származik. Kertbe való kiültetésénél magassága elérheti a 6 métert, viszont ha cserépbe ültetjük csak 1 méterre nő meg.

Hajtásai hosszúak és részben kúszók, csavarodva, kapaszkodni is képesek, ami egy támasztékkal könnyen irányítható. Levélzete 5-7 kicsúcsosodó levélkéből áll, színük haragoszöld, szélük gyakran hullámos. Virágai aprók, de nagyméretű fürtökben csoportosulnak. Színük fehér, kissé rózsaszín, de ritkán vöröses árnyalatban is láthatók. Illatuk rendkívül erős, fejfájást és migrént is okozhat.

Bár a jázmin egy igen kecses, könnyed, törékeny virágnak tűnik, mégis egy igen erőteljes kúszónövény. A jázmin virágát már az ókorban is használták krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéshez. A Rómaiak, a Görögök és az Egyiptomiak is termesztették virágáért. Ma is sok országban foglalkoznak a jázmin, különböző fajtáinak termesztésével, mert igen keresett növény az illatszer piacon.

Tartása nem okoz nagy gondot, strapabíró könnyen gondozható lombhullató dísznövény, amely a kellő ápolást virágözönnel hálálja meg.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A jázmint világos, napos helyre rakjuk, egy kis közvetlen napsütés is érheti, de a forró nyári naptól óvjuk. Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát.

Hőigénye:

Télen lehetőleg 7-10°C körüli hőmérsékleten tartsuk, különben nem virágzik, és ha túl melegben telel, ellepik a tetvek. Nyáron viszont védett, meleg helyre tegyük, például erkélyre, teraszra vagy akár kitehetjük a kertbe is.

Vízigénye:

A földjét tartsuk mindig nedvesen, az intenzív növekedéséhez sok vizet - lehetőleg lágy esővizet - igényel. Ne használjunk hideg és meszes vizet. Télen csak enyhén nyirkosan tartsuk földjét. Időnként permetezzük a jázmin leveleit, főleg, ha szobai körülmények közt neveljük. Ha szobai körülmények között tartjuk és száraz a levegő, akár naponta is permetezhetjük leveleit.

További gondozása:

A jázmin virágzási ideje februártól egész júniusig is kitarthat. Fontos, hogy tavasztól adjunk a növénynek rendszeresen tápoldatot, mert ha a talaj kifogy a tápanyagból, nem tud virágot hozni. Tápanyagellátását hetente, kéthetente tápoldattal kell pótolni, ehhez közepes töménységű (1 liter vízhez 5ml tápoldat vagy 5g tápsó) oldatot használjunk. Metszeni csak a felkopaszodáskor szükséges, átültetni pedig csak akkor, ha gyökerei teljesen átszőtték a földlabdát. Átültetéshez, kiültetéshez minden kerti talaj megfelel számára.

Amikor elvigázott a növény a hajtásokat vágjuk vissza kb. 5-10 cm-re. Virágzás előtt ne vágjuk vissza a növényt, mert akkor soha nem láthatjuk a hófehér csillag alakú virágözönt. A jázmin gondozásának titka hogy télen egy világos, de hűvös helyen tartsuk, nyáron pedig kint a szabadban, a melegben.

Fontos tudni, hogy magas téli hőmérsékleten bekövetkező teljes lombvesztése után a kihajtás túl korán elkezdődik, és nagyon szép zöld lombos lehet újra, csak éppen nem hoz virágot. Ez elkerülhető a tavaszi rendszeres szellőztetéssel, mely alacsonyan tartja a környezete léghőmérsékletét, és ilyenkor tetvesedni sem fog.

Mivel futónövényről van szó, tartásához fontos, hogy valamilyen támasztékkal szolgáljunk a növénynek, ez lehet egy drót karika is vagy egy virágrács, de nyáron akár egy fal mellé is letehetjük a növényt. Sövénynek ültetve hamar és jól takar, gyorsan betölti szerepét.

Szaporítása:

A jázmint könnyen szaporíthatjuk dugványozással tavasszal vagy nyár elején. A dugványok azonban csak 20°C körüli talajhőmérsékleten gyökeresednek. Virágzás után vágjunk le 15-20cm hosszú hajtásokat, és dugjuk le a kert egy árnyékos sarkában. Rendszeresen öntözzük. A hajtások néhány hét alatt gyökeret eresztenek. Ősszel, vagy a következő év tavaszán végleges helyére ültethetjük. Valójában, annyira jól és könnyen gyökeresedik, hogy a kezdők is bátran megpróbálhatják.

A jázmin leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

A levelek permetezésével védekezhetünk a takácsatkák ellen.
Túl magas szobai hőmérsékleten tetvesedhet.

Források:
http://www.ezermester.hu/
http://www.kertvarazsmagazin.hu/
http://www.edenkert.hu/
http://probalkozas.lapunk.hu/