Fehér vizes kála
Fehér kála -small Sárga, rózsaszín kála -small Piros, sárga, fekete, fehér, zöld kála -small Fehér vizes kála -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Kála gondozása

Latin neve: Zantedeschia

A kála az orchidea után a második legelegánsabb virágunk. A kála fehér, kecses törékenységet sugárzó virága miatt lett kedvelt. Nem véletlen, hogy még ma is a menyasszonyi csokrok egyik fő virága, de mint szobanövény is egyre ismertebb és elterjedtebb.

Az örökzöld - zöld, fehér kála - fajták Afrika nyugati, trópusi területein honos mocsári, folyóparti növények. A színes hibridek Afrika keleti, sivatagos részén őshonosak, a meleg Indiai-óceán hatását élvezik. A 19. század elején hozták be Európába.

Eredetileg a Calla (Kála) nemzetséget a híres svéd botanikus, Carolus Linnaeus után nevezték el, de miután nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzetséget szét kell választani, a német botanikus Karl Koch az új nemzetséget egy botanikus társáról, az olasz Francesco Zantedeschi-ról nevezte el.

A kála virág jellemzői

Akár a szobai kála gondozása, akár a cserepes vagy kerti kála gondozása a kérdés, fontos tudnunk milyen fajta kála virág van a kezünkben, hogy megfelelően tudjuk azt gondozni.

A kála a kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozik és két fő fajtája van. Ez a két típus az örökzöld kála fajok (a nagy, zöld és fehér virágú kála) és a kisebb színes hibrid kála fajták.

A nagy fehér virágú kála anyák napja környékén kezd virágozni (májustól júniusig). A vágott és a cserepes kála is szép anyák napi ajándék lehet.

A nagy zöld virágúak szinte az év bármely részében virágoznak. A színes hibridek pedig nyáron hozzák virágaikat.

A kála 1m-től 2,5m magasságig is nőhet. Levelei elérhetik a 15 - 45 cm-es hosszúságot is. Virágaiban akár 2-6 héten át is gyönyörködhetünk.

Nyolc kála fajta ismert, melyeket keresztezéssel nemesítettek és ennek eredményeként mára számos, a legkülönbözőbb színekben pompázó kála virág vált elérhetővé. Napjainkban a hagyományos fehér kála mellett pink, orgona, sárga, bordó, narancs, lazac és lila színű kála is vásárolható.

A húsos, nyílhegy alakú levelek fölé hosszan kinyúló nagy virágaival különleges lakászdíszül szolgál. Bár tartása és nevelése nem a legkönnyebb, azért érdemes vele megpróbálkozni.

Kála gondozása, igényei:

Fényigénye:

Örökzöld - zöld, fehér kála

Az örökzöld kála fajtákat meleg éghajlaton világos, de inkább félárnyékos - árnyékos helyen tartsuk.

Meleg nyári napokon, a túl erős napsugarakat nem viselik jól, meg is éghetnek. Hidegebb éghajlaton teljes napsütést igényelnek.

Színes hibrid kála

A színes hibrid kála fajtáknak sok fényre van szüksége. Tartsuk őket világos helyen, mert igénylik a teljes napsütést és árnyékban virágaik nem fejlődnek.

Télen és nyáron is ügyeljünk a megfelelő megvilágításra. Bár igénylik a napfényt, nagy melegben (30 fok felett) már őket is érdemes árnyékolni.

Hőigénye:

Örökzöld - zöld, fehér kála

Az örökzöld kála fajták (Zantedeschia aethiopica - a nagy képen) számára az átlagos meleg megfelel. Nyáron a szabadban is tarthatjuk, de óvjuk gyökerét a túl nagy melegtől és használjunk talajtakarót (fakéreg vagy szalma), hogy hűvösen tartsuk a gyökerét.

Az örökzöld - zöld és fehér kála - nem nagyon szeretik a tűző napot, megéghetnek. Magasabb hőmérsékleten - 23 °C felett - árnyékoljuk a növényt, mert könnyen hőgutát kaphat.

Szeptembertől decemberig hűvös, 10 - 15 °C hőmérsékletű helyet igényel. Virágzáskor 15 °C az ideális az örökzöld kála számára.

Színes hibrid kála

A színes hibrid kála fajtáknak a növekedés időszakában 18 - 23 °C közötti hőmérsékletre van szükségük. Az optimális hőmérséklet nappal 18 °C, éjjel 13 °C lenne.

Tavasszal 13 - 18 °C közötti hőmérsékleten hajtassuk. 13 °C alatti hőmérsékleten abbamarad a növény növekedése.

Télen csak akkor hagyjuk kint a növényt a szabadban, ha a hőmérséklet nem megy 10-13 °C alá, mivel a gumó megfagy és ez a növény végét jelenti. Télen a kála gumót 6 - 8 °C-on, szárazon tároljuk.

Ezeket a fajtákat hidegebb területeken csak szobanövényként ajánlott tartani.

Vízigénye:

Száraz levegő hatására a levelek hervadnak, ha lakásban tartjuk érdemes időnként permetezni a kála leveleit.

Miután a kála elvirágzott, hagyjuk abba az öntözését és a tápoldatozását is, hogy el tudja kezdeni a pihenő időszakát és a kála gumója (hagymája) ki tudjon száradni, majd el tudjuk rakni télire.

Még meleg, fagymentes éghajlaton is szüksége van a téli pihentetésre.

Örökzöld - zöld, fehér kála

Az örökzöld fajták szeretik a vizet és igénylik is. Folyamatosan nedves talajra van szükségük.

Öntözzük legalább heti kétszer, de ügyeljünk nehogy túlöntözzük, mert akkor a gyökér rothadásnak indulhat.

Színes hibrid kála

A színes hibrideknek száraz, nagyon jó vízáteresztő képességű talajra van szükségük.

Óvatosan öntözzük, mert a gyökere könnyen elkezdhet rohadni.

További gondozása:

Tápoldatozása

A cserepes kála gondozása, ha a kála cserépbe lett ültetve, 8 héten keresztül hetente egyszer öntözzük tápoldatos vízzel. A 8. hét után már csak havonta egyszer adjunk neki tápoldatot. Gumós növényeknek való tápoldatot használjunk.

Ha a kála gumót ültettük el és így kezdjük el a kála nevelését, akkor 8 héten keresztül két hetente adjunk neki tápoldatot. Miután a kála elkezdett virágozni hagyjuk abba a tápoldatozást, ekkor már nincs rá szüksége.

Ha a kála levelén sötét foltok jelennek meg vagy a levelek szélei megégettnek látszanak, akkor lehet, hogy túl sok tápoldatot kapott a virág. Erre nagyon ügyelni kell! Ilyenkor csökkentsük a tápoldat mennyiségét vagy a tápoldatozás gyakoriságát.

Ha ez sem oldotta meg a problémát, akkor győződjünk meg róla, nem öntöztük-e túl a növényt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minél kevesebb napfényt kap, annál több tápanyag pótlásra van szüksége a kálának a megfelelő virágzáshoz.

A kála virág imádja a savanyú talajt, így ha már kibújt a földből tehetünk kávézaccot földjének tetejére trágyázásként.

Kála ültetése, Kála gumó ültetése

A kála virág nagyon gyorsan növekszik, terjeszkedik, ezért ültetéskor hagyjunk számára elég helyet, akár cserépbe ültetjük, akár szabad földbe ültetjük, hogy legyen hova terjeszkednie.

A kála gumóit ültessük körülbelül 7 - 10cm mélyen, jó vízáteresztő képességű földbe. Ha cserépbe ültetjük, a cserép legyen 15 - 20cm magas. A cserepes kála gondozása esetén nagyon fontos szempont a megfelelő méretű cserép kiválasztása.

Ha többet ültetünk egymás mellé, akkor két kála gumó között hagyjunk 20 - 30cm távolságot, mivel néhány kála fajta akár 1.2m magasra is nőhet és a gyökere akár 30cm szélességben is elterülhet.

Közepes minőségű, laza talajtakarót használjunk és gazdag laza talajtakarót a tetejére. A kártevők a cédrust elkerülik, így érdemes cédrus törmeléket használni talajtakaróként.

A talajtakaró segít megtartani a nedvességet túltelítettség nélkül, sőt segíti a kála növekedését is, mintha műtrágya lenne. Földkeveréke laza és humuszban gazdag legyen.

Földje legyen savas kémhatású, mivel a kála a savanyú földet szereti. Ilyenek a tőzeg, a lombföld. Savanyú virágföldkeverék ajánlott.

Kála teleltetése:

A kála virágnak szüksége van a téli pihenésre, teleltetésre. Ahogy beköszönt a hideg és mielőtt még megérkezne az első fagy, szedjük ki a földből.

Fogjuk meg a zöld részeket közvetlenül a föld felett, mozgassuk előre - hátra, hogy meglazuljon a föld körülötte, majd óvatosan húzzuk ki a földből. Ha nem tudjuk kihúzni, próbáljuk meg kézzel kiszedni vagy óvatosan kézi ásóval próbáljuk meg kiemelni.

A kála gumóról vágjuk le teljesen a zöld részeket (leveleket, szárakat), majd pár napra tegyük ki őket a napra, hogy teljesen megszáradjanak.

Télire tároljuk a gumókat száraz tőzegmohában egy papírzacskóban. A zacskót hagyjuk nyitva, hogy levegőzzenek a gumók.

Teleltetéshez az ideális hőmérséklet 10-13°C a számára.

Kála szaporítása:

Magvetéssel

A kála virágjából a magokat szeptemberben, októberben, de még az első fagy előtt gyűjtsük be. A maghüvelyeket a kifejlett virágokban találjuk. A hüvelyek kis villanykörtékhez hasonlítanak és akkor kell őket begyűjteni, mikor már világoszöldek.

Vágjuk le a hüvelyeket a szárról, majd szedjük le a levél borítást és hagyjuk őket megszáradni. Sárgás fehér színűvé válnak majd, miután teljesen megszáradtak. Nem kell napra tenni őket a szárításhoz, de legyenek fagytól védett helyen.

Kála magról szaporítása, maghüvely, csíráztatás

Ezt követően gyűjtsük ki a magokat a hüvelyekből. Nedvesítsünk meg egy papírtörlőt és tegyük egy tányérra. A tányért tegyük hűvös helyre. Nem kell napfényesnek lennie, akár a pincébe is tehetjük.

Szórjuk a kála magokat a papírtörlőre úgy, hogy azok ne érintkezzenek egymással. Fedjük le a magokat egy másik benedvesített papírtörlővel, majd hagyjuk így. Tartsuk folyamatosan nedvesen a papírtörlőket. A csírázást 3-5 napon belül várhatjuk. A ki nem hajtott magokat dobjuk ki.

A kicsírázott magot ültessük el. A cserepeket 3/4-ig töltsük fel palántázáshoz való virágfölddel és ültessük a magokat éppen csak a felszínre. A magok legyenek felül és a csírák kerüljenek a földbe.

Minden cserepet állítsunk vízzel teli tálkába, így alulról szívódik fel a víz. Ha felülről öntöznénk, a magok belerothadnának a földbe.

Felülről permetezzük vízzel a talajt, hogy fenntartsuk a nedvességet anélkül, hogy túlöntöznénk. Egy alkalommal 3-4 spriccelés elég is. A növekedés 1-2 héten belül indul be.

A kála magvetéssel való szaporításának hátránya, hogy az új növények 3 évig nem fognak virágot hozni.

Rizómájának (kála gumó) osztásával

Miután kiszedtük a kála gumóját a földből, de még a téli pihentetés előtt, válasszuk szét a rizómákat egy éles késsel. Minden szétválasztott gumónak legyen gyökere.

Ezután már eltehetjük őket télire, majd tavasszal a fenti, kála ültetése részben leírtak alapján ültessük el.

A kála betegségei, kártevője, pusztulásának főbb okai:

  • Ha sötét foltok jelennek meg a kála levelén vagy a levelek szélei megégettnek látszanak, akkor csökkentsük a tápoldat mennyiségét vagy gyakoriságát. Ha továbbra sincs javulás, akkor győződjünk meg róla, nem öntöztük-e túl.
  • Száraz levegő hatására a levelek hervadnak, ha lakásban tartjuk érdemes időnként permetezni a leveleit.
  • A kála leveleinek megnyúlása fényhiányra utal.
  • A takácsatka a kála leveleinek alsó részét károsítja és eldeformálja. A támadás erősségétől függően a növények megállnak a fejlődésben vagy teljesen elszáradnak. Ha észreveszed őket egy erős kerti slaggal spricceld végig a leveleit. A legjobb ha mosogatószeres vízzel spricceljük le a kála leveleit, a vízsugárnak viszont erősnek kell lennie.
  • A gyökerek elderesedésének tünetei: a kála levelei elsárgulnak és elhervadnak. A növény lassan nől, majd meghal. A gyökerek és a rizómák sötét feketék és rothadtak. Hideg nedves körülmények között alakul ki.
  • A szürke rothadás tünetei: a kocsány, később a kála virágainak és a leveleinek rothadásával jelenik meg. A bimbók nem nyílnak ki, hanem elszáradnak. Általában a betegség télen terjed könnyen. Védekezés ellene: kerüljük a felülről öntözést, tartsuk alacsonyan a páratartalmat és gondoskodjunk a jó légáramlásról.

Figyelmeztetés:

A kála mérgező, az egész növény mérgezőnek számít. Ha valaki úgy dönt elfogyasztaná, ne tegye! Lenyelése, megrágása száj- és torokirritációt okozhat. Súlyosabb esetben nyáladzás, hányás is jelentkezhet. Macskákat, kutyákat és kisgyerekeket tartsuk távol a növénytől.

Néhány embernél a kála megérintése allergiás reakciót válthat ki, akár bőrgyulladást is.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!