Karácsonyi kaktusz (novenytar.krp.hu)
Karácsonyi kaktusz (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://www.tuplantagratis.com/ -small Karácsonyi kaktusz 2 (novenytar.krp.hu) -small Karácsonyi kaktusz 3 (novenytar.krp.hu) -small Karácsonyi kaktusz (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Karácsonyi kaktusz gondozása

Latin neve: Schlumbergera x buckleyi (Zygocactus x buckleyi, Epiphyllum x buckleyi)

A karácsonyi kaktusz Brazíliából származik, ahol a trópusi, vagy szubtrópusi őserdők fáin él. Gyökereivel az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő – sokszor igen kevés – szerves anyagból táplálkozik. Lakásban tartva a karácsonyi kaktusz nem szereti a túl száraz levegőt, a nagy hőingadozást és a változó környezetet.

Nem kedveli a tűző napot. Rövid idő alatt (pár nap is elég) tűző napon levelei szó szerint megégnek és csak lassan gyógyul. A megégett leveleket el lehet távolítani, mivel azok már nem jönnek helyre teljesen, végleg rajtuk marad az égésfolt. A karácsonyi kaktusz jól megvilágított helyet igényel, közvetlen napsütés nélkül. Télen nem túlfűtött, de nem is fűtetlen helyen, fényhez közel, kissé párás helyen érzi jól magát.

Mivel meglehetősen igénytelen növény, sokféle hibás kezelést is képes elviselni. Magyar nevét azért kapta, mert megfelelő körülmények között tartva karácsony táján virágzik. Ha ezt akarjuk, július-augusztusban kevés vizet és tápanyagot adjunk. neki. Ezalatt az új levelek beérnek, és végükben virágkezdemények alakulnak ki. A karácsonyi kaktusz virágzási ideje hosszan elnyúlik: ha jól érzi magát októbertől akár februárig is hozhatja a hajtások csúcsán fehér, piros, rózsaszín, lilásvörös virágait.

Igényei, gondozása:

Ősztől, kb. 15 fokos hőmérsékleten csak mérsékelten öntözzük, de a bimbók megjelenéséig rendszeresen párásítsuk. A nyugalmi időszak elmúltával bimbók megjelenésekor, virágzás alatt bővebben öntözzük és tápoldatozzuk. Ha a csapvíz kemény, akkor használjunk esővizet. Két öntözés között hagyjuk a talaját kiszáradni. Arra kell csak figyelnünk, hogy 22 °C fölé nem menjen a hőmérséklet, mert melegben a virágzás kb. két hétre rövidülhet. Az ideális hőmérséklet a karácsonyi kaktusz számára a 13-21 °C, de nyugalmi időszakban 10-15 °C az optimális.

A fejlődő növényt ne forgassuk, legjobb ennek érdekében a cserepet megjelölni.
Virágzás után a növény elveszti fényét, ami a kb. két hónapig tartó nyugalmi időszak elejét jelzi.

Szaporítása:

A karácsonyi kaktusz házilag könnyen szaporítható, ezért hálás növény. Amikor a virágzást követő tavasszal fejlődni kezd, tehát ledobott virágai helyén új levélkezdemények jelennek meg, akkor 2–2 ízközös hajtásait válasszuk le a régi tőről, és tűzdeljük őket homok és rostos tőzeg keverékébe. Szobaablakban rendszeresen párásítsuk szaporítványainkat! Ha meggyökeresedtek, elkezdhetjük óvatosan tápoldatozni, ami után át is ültethetjük őket.

Ha véletlenül letörnék egy-egy levelét akkor sem kell aggódni, csak bele kell dugni földbe és pillanatok alatt meggyökeresedik. Akár az anyanövény mellé is ültethető, így dúsabbá is tehetjük növényünket.

A karácsonyi kaktusz leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Kevés kártevője ismert. A fehér gyapjasmoly megjelenése túl száraz környezetre vall. Kézi tisztogatással és esőztető, lágy vizes öntözéssel ez többnyire megszüntethető.
A rothadásra nagyon érzékeny: ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta!
A takácsatkák, a viaszos pajzstetvek és a pajzstetvek károsíthatják.

Források:
http://hu.wikipedia.org/
http://www.edenkert.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!