- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Karácsonyi kaktusz (novenytar.krp.hu)
Karácsonyi kaktusz (novenytar.krp.hu) | Forrás: http://www.tuplantagratis.com/ -small Karácsonyi kaktusz 2 (novenytar.krp.hu) -small Karácsonyi kaktusz 3 (novenytar.krp.hu) -small Karácsonyi kaktusz (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Karácsonyi kaktusz gondozása

Latin neve: Schlumbergera x buckleyi (Zygocactus x buckleyi, Epiphyllum x buckleyi)

A karácsonyi kaktusz, latin nevén Schlumbergera x buckleyi, a kaktuszfélék családjába tartozó hibrid növény. Az eredeti hibrid a Schlumbergera russelliana és a Schlumbergera truncata növények keresztezésével jött létre és R.C. Buckley tiszteletére nevezték el, mivel úgy vélik, hogy ő hozta létre a 19. század közepén. A "Buckleyi" arra a specifikus hibridizációra utal, amely ennek a növénynek a létrehozásához vezetett.

A Schlumbergera kaktusz fajták - melyekből a karácsonyi kaktusz létrejött - Brazília trópusi esőerdeiben őshonosak, ahol epifitaként (többnyire fákon élő, de azokon nem élősködő növényekként) nőnek a fákon és sziklákon.

Karácsonyi kaktusz ismertetése

A karácsonyi kaktusz egy népszerű pozsgás szobanövény. Lapos, tagolt, élénkzöld színű szárakkal rendelkezik, melyek végei fogazottak vagy cikcakkosak. Neve ellenére a karácsonyi kaktusz nem tüskés, nem szúrós növény.

A karácsonyi kaktusz virágzása jellemzően a karácsonyi ünnepi időszakra esik, melyre utal a neve is. Virágai csőszerűek, hosszúkásak és változatos színűek lehetnek, többnyire rózsaszín, vörös, fehér, lila és narancssárga árnyalatúak. A karácsonyi kaktusz virágai a szárak végén csoportosan jelennek meg, a virágzás több hétig is tarthat.

Lassú növekedésű növény, viszont megfelelő gondozás mellett hosszú életű lesz. Átlagosan 30-60 cm-ig növekszik magasságában és széltében is.

A karácsonyi kaktusz elnevezése az ünnepi időszakban való virágzásának köszönhető, ami miatt népszerű díszévé vált az ünnepi dekorációnak. Kellemes hangulatot varázsol az otthonokban az ünnepi időszak alatt.

Karácsonyi kaktusz - Schlumbergera x buckleyiKarácsonyi kaktusz - Schlumbergera x buckleyi

Karácsonyi kaktusz gondozása

Karácsonyi kaktusz gondozása: világos, de közvetlen napfénytől védett helyen tartsuk. 15-24 °C közötti hőmérsékleten érzi jól magát, nyáron melegebbre, télen inkább hűvösebbre van szüksége. Mérsékelt öntözést igényel. Két öntözés között hagyjuk földjének felső rétegét kiszáradni. Növekedési időszakában havonta egyszer tápoldatozzuk.

Karácsonyi kaktusz fényigénye

A karácsonyi kaktusz világos, de közvetlen napfénytől védett helyet igényel. A növekedéshez és a virágzáshoz szüksége van fényre, de a közvetlen napfény károsíthatja, megégetheti a leveleit. Fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol közvetlen napfény nem, vagy csak kevés éri.

Árnyékosabb helyen is jól elvan, de hosszú ideig tartó alacsony fényviszony mellett csökkenhet a növekedése és alacsonyabb lehet a virágzás intenzitása.

Ugyanakkor az őszi időszakban a hosszabb sötét periódusok elősegítik a karácsonyi kaktusz virágzását. Karácsony előtt 6-8 héten át érdemes sötét helyen tartani napi 12-14 órán keresztül.

Karácsonyi kaktusz hőigénye

A karácsonyi kaktusz kedveli a hűvösebb környezetet, de aránylag jól alkalmazkodik a szobahőmérséklethez is. A számára optimális hőmérséklet 15-21 °C között van. A magas, 24 °C feletti hőmérsékletet kerülni kell, mert a növény gyengébben fejlődhet és elmaradhat a virágzása is.

A karácsonyi kaktusz virágzásának elősegítése érdekében érdemes az éjszakai hőmérsékletet kicsit alacsonyabban tartani, körülbelül 12-15 °C körül. Ezt elérhetjük, ha hűvösebb helyre tesszük éjszakára a növényt. Ezzel elősegíthetjük a virágbimbók megjelenését.

Lehetőleg olyan helyen tartsuk, ahol védve van a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól is. Ne tegyük fűtőtest közelébe és a klíma vagy ventilátor által kifújt levegő irányába se.

Karácsonyi kaktusz vízigénye

A karácsonyi kaktusz mérsékelt öntözést igényel, a túlzott öntözés gyökérrothadáshoz vezethet. Földje legyen mindig kissé nedves, de ne túl nedves. Akkor öntözzük, amikor földjének felső rétege (2-3 cm-e) már kiszáradt. Ekkor alaposan öntözzük meg. Öntözzük addig, amíg cserepének alján el nem kezd kifolyni a víz.

Nyáron és a virágzási időszakban általában gyakrabban szükséges öntözni, míg télen kevesebb vizet igényel. Természetesen a lakás páratartalma is befolyásolhatja az öntözés gyakoriságát.

Fontos, hogy olyan cserépbe ültessük, mely alsó lukakkal rendelkezik, hogy cserepéből ki tudjon folyni a felesleges víz, az ne álljon meg a gyökereknél. A cserép alatti tálkából öntsük is ki a felesleges vizet.

Amennyiben lehetséges lágy vízzel (például esővízzel vagy szűrt vízzel) öntözzük, mivel a kemény víz sótartalma károsíthatja a növényt. Ha erre nincs lehetőségünk, hagyjunk csapvizet állni legalább egy estén át és csak utána öntözzünk vele. Használjunk szobahőmérsékletű vizet, hogy ne okozzunk stresszt a növénynek.

A mérsékelt és a magasabb páratartalmat kedveli, hiszen trópusi esőerdőkből származik. Ajánlott leveleit időnként vízzel permetezni, hogy növeljük a páratartalmat. Permetezés helyett állíthatjuk párásító tálcára is.

Karácsonyi kaktusz tápoldatozása

A karácsonyi kaktusz meghálálja a rendszeres tápoldatozást a növekedési időszaka alatt. Az egészséges növekedéshez és virágzáshoz szüksége van rendszeres, de mérsékelt tápanyagutánpótlásra.

Használjunk kiegyensúlyozott tápoldatot, mely egyenlő arányban tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot is, például 10-10-10 vagy 20-20-20 formában. Használhatunk általános virágzó növényeknek vagy kaktuszoknak szánt tápoldatot is, de kerülni kell a túl magas nitrogén tartalmú tápoldatokat, mivel ezek megnyúlást és gyenge virágzást okozhatnak.

Tápoldatozzuk a karácsonyi kaktuszt a növekedési időszakban, ez általában tavasztól nyár végéig tart. Ez idő alatt havonta egyszer öntözzük tápoldatos vízzel. Ősszel csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát, télen pedig egyáltalán ne tápoldatozzuk.

A tápoldatot fele olyan erősségűre hígítsuk, mint az a csomagoláson fel van tüntetve, mivel a karácsonyi kaktusz érzékeny a túlzott tápoldatozásra, gyökereit a túl sok tápanyag megégetheti.

Azáltal is óvhatjuk gyökereit, ha tápoldatozás előtt tiszta vízzel megöntözzük, hogy földje nedves legyen, majd csak ezt követően öntözzük meg a tápoldatos vízzel.

Karácsonyi kaktusz ültetése és átültetése

A karácsonyi kaktusz átültetése 2-3 évente szükségessé válhat, amikor gyökérzete már kinőtte cserepét vagy ha földje már túlzottan összeesett, kimerült. Az átültetést tavasszal vagy legkésőbb nyár elején végezzük, amikor az aktív növekedési időszaka elkezdődik. Ne ültessük át virágzás előtt vagy az alatt.

Válasszunk olyan cserepet, mely csak kicsit (2 - 5 cm átmérővel) nagyobb az előzőnél. A túl nagy cserépben a talaj nedves maradhat, ami túlöntözéssel kapcsolatos problémákhoz vezethet, például a növény gyökerei károsodhatnak. A cserép alján legyenek vízelvezető lukak, hogy az öntözés utáni felesleges víz el tudjon folyni.

A karácsonyi kaktusz átültetéséhez használjunk jó vízelvezető képességű földet. Vásárolhatunk kaktuszok és pozsgás növények számára összeállított speciális földet vagy keverhetünk általános virágföldet tőzeggel, homokkal és perlittel a jobb vízelvezetés érdekében.

Egy vagy két nappal az átültetés előtt érdemes meglocsolni, hogy a növény hidratált legyen, valamint így a földjéből is könnyebb lesz kivenni. A karácsonyi kaktusz átültetésekor óvatosan bánjunk gyökereivel, ne sértsük meg őket. Ha szükséges, finoman tisztítsuk le a gyökerekről a régi földet. Ekkor meg is tudjuk vizsgálni gyökereit. Ha sérült vagy elhalt gyökereket látunk, távolítsuk el azt.

A karácsonyi kaktusz ültetésekor először tegyünk a cserép aljába egy réget friss földet, majd helyezzük a növényt a cserép közepébe. Figyeljünk oda, hogy a gyökérlabda teteje egy szintben legyen a föld felszínével, ne ültessük mélyebbre, mint az előző cserépben volt. Ezt követően töltsük fel a gyökerek körül a friss földdel, majd enyhén nyomkodjuk le a földet. Csak enyhén nyomkodjuk, hogy biztosítsuk a megfelelő levegőzést a gyökerek körül.

A karácsonyi kaktuszt átültetése után mérsékelten öntözzük csak. Földje legyen nedves, de ne átázott. A következő öntözés előtt hagyjuk földjének felső rétegét kiszáradni. A tápoldatozással is várjunk pár hetet. Adjunk időt a növénynek, hogy megszokja új földjét.

Karácsonyi kaktusz téliesítése, teleltetése

A karácsonyi kaktusz gondozása télen kevesebb öntözési feladattal jár, a pihenési időszakban csökkenteni kell a karácsonyi kaktusz önözését. Akkor öntözzük csak meg a növényt, amikor földjének felső rétege teljesen kiszáradt már, hogy elkerüljük a túlöntözés okozta gyökérrothadást. Télen a tápoldatozást hagyjuk el teljesen, nincs rá szüksége, még a virágzás alatt sem.

Ha száraz a lakás levegője, akkor biztosítani kell a növény számára a megfelelő páratartalmat. Ezt megtehetjük spricceléssel vagy állíthatjuk cserepét párásító tálcára is. Ha van otthon párásító készülékünk, azt is használhatjuk.

Bár télen általában kevesebb a természetes fény, fontos, hogy a növény továbbra is világos helyen legyen, de közvetlen napfénytől védve. A legideálisabb, ha állandó 15 - 21 °C közötti hőmérsékleten tudjuk tartani. A hirtelen hőmérsékletváltozásokat nem szereti. A huzattól védeni kell, ezért ne tegyük ajtó vagy ablak mellé, valamint fűtő- és hűtő berendezések közelébe se.

A Karácsonyi kaktusz virágzása

A karácsonyi kaktusz virágzásának ideje általában november és január között van, ami miatt gyakran társítják a karácsonyi időszakkal. A virágzási időszak hossza változó lehet, függ a növény környezetétől és gondozásától is, általában több héten át tart.

A karácsonyi kaktusz virágai változatos színűek lehetnek. A leggyakoribb színei a rózsaszín, a magenta, a piros több árnyalata, és a fehér. Ritkább változatok a narancs és a sárga virágú karácsonyi kaktusz, ebből talán a legritkább a sárga virágú. A Schlumbergera truncata (Hálaadási kaktusz) esetében jellemzőbb inkább a sárga színű virág. Ez a kaktusz jellemzően inkább novemberben kezd el virágozni, míg a karácsonyi kaktusz inkább decemberben, az ünnepek idején.

Karácsonyi kaktusz virágzás kezdete - Schlumbergera-x-buckleyiKarácsonyi kaktusz virágzás kezdete - Schlumbergera-x-buckleyi

A virágbimbók a növény hajtásainak (a levélzet) végén jelennek meg. Miután a kis virágbimbók megjelentek ajánlatos már nem mozgatni a növényt, mert ez a bimbók lepotyogását eredményezheti. Virágai hosszúkásak, cső alakúak, egymás után több rétegben vannak a szirmai.

A karácsonyi kaktusz virágainak beporzása történhet természetes módon vagy kézzel. A beporzás után van rá esély, hogy a virágok apró gyümölcsöt hozzanak, bár ez nem jellemző a lakásban tartott növények esetében.

A Karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyi kaktusz virágoztatásához hosszabb sötét időszakokra van szükség az őszi hónapokban. Naponta 12-14 órán át tartsuk a növényt sötét helyen 6-8 héten keresztül, ugyanakkor a megrövidített nappalok folyamán továbbra is világosra, de nem közvetlen napfényre van szüksége. Ezzel eredeti élőhelyéhez hasonló őszi / téli körülményeket tudunk teremteni.

A hosszabb sötét időszakot biztosíthatjuk számára akár úgy is, ha ezekben a hetekben lefedjük egy fekete szövettel, vagy befedjük egy dobozzal estére. A bimbók megjelenését követően már nem szükséges meghosszabbítani a sötét időszakot.

A bimbók megjelenéséig az öntözés gyakoriságát is csökkentsük, hagyjuk a szokásosnál kicsit jobban kiszáradni földjét.

A karácsonyi kaktusz virágoztatásához a legjobb, ha éjjel 10-15 °C, nappal 15-21 °C közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani számára, legalább a virágbimbók megjelenéséig. Ajánlott a virágzás alatt is hasonló körülményeket biztosítani, hogy hosszabban tartson a virágzása.

A Karácsonyi kaktusz gondozása tavasszal

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei túlnőtték a cserepet, vagy földje kimerült, akkor a tavasz a legideálisabb időszak az átültetésre. Ahogy tavasszal a növekedési időszakába lép a növény, a tápoldatozást is elkezdhetjük, valamint növelhetjük az öntözés gyakoriságát.

Karácsonyi kaktusz metszése, ritkítása

A karácsonyi kaktusz metszése és ritkítása segít abban, hogy a növény egészségesen növekedjen, új hajtásokat hozzon, szép formájú legyen és gazdagon virágozzon. A karácsonyi kaktusz metszését röviddel a virágzás után, télen vagy kora tavasszal érdemes elvégezni, hogy a növénynek legyen ideje regenerálódni az aktív növekedési időszak alatt.

A metszéshez használjunk éles és tiszta ollót vagy metszőollót, megelőzve bárminemű fertőzést. A kis levélkék találkozási pontjánál metszünk, ne vágjuk ketté a levélkéket, de le is csippenthetjük kézzel.

A metszés elsődleges célja a növény egészségének megőrzése. Vizsgáljuk meg a növényt és távolítsuk el az elöregedett, sérült, beteg, sárguló szegmenseket. Ezt az év folyamán bármikor megtehetjük, ha szükséges.

Ha a növény túlzsúfolttá vált vagy nagyon sűrű a levélzete, akkor néhány szegmens eltávolításával javíthatjuk a légáramlást és a fény is eljuthat a növény középső részeihez.

Metszéssel formázhatjuk is a növényt, ha van egy két hajtása, mely hosszabb a többinél, vagy más irányba nől, mint a többi, vagy ha egyszerűen csak kompaktabb méretű, formásabb növényt szeretnénk. Csípjük le ezeket a szegmenseket két levél találkozási pontjánál. A hajtásvégek lecsípése, visszavágása serkentheti az oldalhajtások növekedését és a növény sűrűbbé válását.

A levágott egészséges hajtásokat ne dobjuk ki! Felhasználhatjuk ezeket a szaporításhoz, hasonlóan a letört karácsonyi kaktusz hajtásokat is használhatjuk szaporításhoz.

Karácsonyi kaktusz szaporítása

A karácsonyi kaktusz szaporítása viszonyleg egyszerű folyamat és általában hajtásdugványokkal történik. Könnyen gyökeresedik, akár földbe dugjuk, akár vízben történik a karácsonyi kaktusz gyökereztetése. A metszés közben levágott egészséges hajtásokat bátran gyökereztessük meg, így akár dúsabbá is tehetjük növényünket, ha az új hajtást az anyanövény mellé ültetjük. A véletlenül letört karácsonyi kaktusz hajtásokat is bátran gyökereztethetjük, szaporíthatjuk.

Karácsonyi kaktusz szaporítása hajtásdugványról

A karácsonyi kaktusz szaporításához válasszunk egészséges, kemény, szép zöld, kifejlett, de nem túl öreg hajtásokat, melyek 2-4 levélből állnak és körülbelül 7-10 cm hosszúak. Óvatosan csípjük vagy vágjuk le a kiválasztott hajtásokat. A választott hajtás legalsó levelét megfogva és óvatosan csavarva is elválaszthatjuk az anyanövénytől.

Ezt követően hagyjuk a dugványokat néhány óráig, vagy maximum egy napig a levegőn, hogy a vágott végük enyhén beszáradjon. Ez csökkenti a rothadás kockázatát a dugvány ültetésekor.

Töltsünk meg egy kis cserepet jó vízáteresztő, kaktuszoknak vagy pozsgásoknak szánt földdel (vagy az ültetés részben leírtak alapján készítsünk földkeveréket), nedvesítsük be a földet, majd a dugvány vágott végét nyomjunk a földbe 2-3 cm mélyen. Óvatosan nyomkodjuk meg a dugvány körül a földet, hogy stabilan álljon a cserépben.

Elültetést követően csak mérsékelten öntözzük. Földje legyen enyhén nedves, de ne ázzon a vízben. Bár szüksége van vízre a fejlődéshez, de a földjében lévő túl sok víz rothadást okozhat. A kis dugványok körül érdemes magasabb páratartalmat teremteni. Spricceljük meg néha, vagy cserepét állítsuk párásító tálcára.

Alternatívaként a karácsonyi kaktusz szaporítása vízben is lehetséges, így láthatjuk a gyökerek fejlődését. Tapasztalatok alapján, otthoni környezetben így gyorsabban gyökerezik meg a dugvány. Ha a karácsonyi kaktusz szaporításához ezt választjuk, töltsük meg üvegünket, poharunkat szobahőmérsékletű vízzel, majd tegyük a dugvány vágott végét a vízbe. Ne merítsük el benne, maximum az alsó levél feléig érjen a víz. Néhány naponta cseréljük a vizet.

A dugványokat helyezzük világos, de közvetlen napfénytől védett helyre. Az ajánlott hőmérséklet 18-26 °C között van, mivel gyökereztetéshez jobb számukra a melegebb környezet. A dugványok néhány hét alatt gyökeresedni kezdenek. Amikor már elég erős gyökereik vannak, ha szükség van rá átültethetjük őket megfelelő méretű cserépbe és gondozhatjuk őket a továbbiakban, mint a felnőtt növényeket.

Természetesen a vízben gyökereztetett dugványokat mindenképp el kell ültetnünk földbe. A vízben gyökereztetett kaktusz esetén, kb. 3 cm hosszúra nőtt gyökerek esetén már elültethetjük a dugványokat cserépbe.

Karácsonyi kaktusz piros virága - Schlumbergera x buckleyiKarácsonyi kaktusz piros virága - Schlumbergera x buckleyi

Karácsonyi kaktusz fajták

A karácsonyi kaktusz, azaz a Schlumbergera x buckleyi a Schlumbergera nemzetségbe tartozik, amely a kaktuszfélék (Cactaceae) családjának része. A Schlumbergera nemzetségben több fajta is található, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a Schlumbergera x buckleyi.

Schlumbergera truncata, más néven a hálaadáskaktusz vagy őszi kaktusz. Ez a fajta a leggyakoribb Schlumbergera faj, és jellegzetes fogazott leveleiről és élénk, látványos virágairól ismerhető fel. Virágzása jellemzően ősszel kezdődik, a hálaadás időszakában. A karácsonyi kaktusz egyik szülőfaja.

Schlumbergera russelliana, Schlumbergera x buckleyi (a karácsonyi kaktusz) egyik szülőfaja. Ez a faj is színes virágokat termel, és a Schlumbergera x buckleyi-hoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Schlumbergera opuntioides, egy ritkábban előforduló fajta, amelynek levelei és virágai eltérő megjelenésűek lehetnek a többi fajtához képest. A növény kisebb, és virágai is eltérőek lehetnek.

A Schlumbergera nemzetség fajai mind hasonló gondozási igényekkel rendelkeznek, például mérsékelt öntözéssel, megfelelő fényviszonyokkal, és a túlzott melegtől vagy hidegtől való védelemmel. A fajok közötti különbségek a virágzási időszakban, a virágok színeiben és formájában, valamint a levelek alakjában és méretében mutatkoznak meg.

A Karácsonyi kaktusz betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

A Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi) meglehetősen igénytelen, ellenálló növény, ezért sokféle hibás kezelést is képes elviselni, de néhány betegség, kártevő és környezeti tényező okozhat problémát, vagy akár a növény pusztulásához is vezethet.

Karácsonyi kaktusz betegségei

A túlzott öntözés bakteriális fertőzését okozhat, mely gyökérrothadáshoz vezet. Ennek jelei lehetnek, ha a karácsonyi kaktusz fonnyad, levelei sárgulnak, puha tapintásúak és földjéhez közel büdös szag érződik. Ezt leginkább megelőzni lehet, azzal, hogy nem öntözzük túl a növényt.

Ha már nagy a baj, a megmentéséhez, a még egészségesebb részeit csípjük le és próbáljuk azokkal szaporítani, azaz kezdjük elölről a nevelését. Megpróbálkozhatunk a földjéből kivenni, kicsit száradni hagyni (1-2 nap), majd új földbe, újra elültetni is, de ha a gyökerek elhaltak, ez már nem valószínű, hogy segíteni fog.

A szürkepenész (Botrytis blight) egy gombás fertőzés, amikor szürke, bolyhos képződmény van a növényen. Mielőbb távolítsuk el a növény fertőzött részeit és kezeljük a növényt penészölő szerrel. Szürkepenész leginkább a magas páratartalom és a növény körüli elégtelen légmozgás miatt alakulhat ki, ezért csökkentsük a növény körül a lakásban a páratartalmat és tegyük olyan helyre a növényt, ahol van légmozgás.

Karácsonyi kaktusz kártevői

A pajzstetvek apró, lapos rovarok, melyek a növény nedvét szívják. Elszaporodásuk következtében, a karácsonyi kaktusz levelei kiszáradnak, elsárgulnak. Jelenlétükben a leveleken ragacsos bevonat keletkezik. Általában nagyon aprók, de elérhetik az 1-2mm-es méretet is, melyet már szabad szemmel is jól láthatunk.

A gyorsabb megoldás, ha tetvek elleni szerrel permetezzük a leveleit. Kitartással manuálisan is eltávolíthatjuk a tetveket a levelekről, például egy benedvesített fültisztító pálcával. Ezt követően ajánlott alaposan le is mosni a leveleket szappanos vízzel. Sajnos ez a kezelés nem mindig 100%-os, ezért elképzelhető, hogy többször is újra meg kell ismételni.

A levéltetvek hasonlóan a pajzstetvekhez szintén a növény nedvét szívják és szintén ragacsos váladékot hagynak maguk után. Különbség, hogy mozgékonyabbak, könnyebb észrevenni őket. Lehetnek zöld vagy fekete színűek is. A növény ugyanolyan kezelést igényel, mint a pajzstetvek esetén.

A lisztbogarak fehér, szőrös kis kártevők, hasonlóan a pajzs- és levéltetvekhez a növény nedveit szívják és ragacsot termelnek. Ha a leveleken fehér, lisztes vagy vattaszerű dolgot látunk, akkor valószínűleg vele van dolgunk. Denaturált szeszbe mártott fültisztító pálcával leszedegethetjük őket a növényről vagy használhatunk rovarölőszeres lemosást.

A fehér gyapjasmoly megjelenése túl száraz környezetre vall. Kézi tisztogatással és esőztető, lágy vizes öntözéssel ez többnyire megszüntethető.

A takácsatkák apró kártevők, melyek finom hálókat hoznak létre a növényen, miközben a növény nedvét szívogatják. Szeretik a száraz levegőt, így elsősorban a páratartalom növelésével védekezhetünk ellenük. A kártevők kezelésére rovarölő lemosást tudunk alkalmazni.

Környezeti tényezők, a Karácsonyi kaktusz helytelen gondozása

A rothadásra nagyon érzékeny, nem szabad túlöntözni, tálkájából mindig öntsük ki a felesleges vizet. A túlzott öntözés miatti rothadás következtébe a karácsonyi kaktusz fonnyadhat, levelei puhává válnak.

Alulöntözés következtében a karácsonyi kaktusz levele lehullhat, fonnyadhat, az egész növény száraznak látszik, nem pozsgásnak, üdének. Ha ezt tapasztaljuk, öntözzük meg a növényt, hogy újra erőre kapjon.

A túl sok közvetlen napfény megégetheti leveleit, ekkor a karácsonyi kaktusz levele piros, rózsaszín, vagy lilás színűvé változhat és elszáradhat. Nem nagyon szereti a közvetlen napfényt, ezért helyezzük át világos, de közvetlen napfénytől védett helyre.

Túl kevés fény esetén lelassul a növekedése, gyengébbé válik a növény. Fontos számára, hogy világos helyen legyen, de közvetlen napfény ne, vagy csak minimálisan érje.

Túl alacsony páratartalom, túl száraz levegő szintén okozhatja, azt, hogy a karácsonyi kaktusz levele lehullik, elszárad. Ha a többi lehetséges okot kizártuk, akkor megoldásként növeljük a növény körül a páratartalmat, vizes permet vagy párásítótálca használatával.

Túlzott tápoldatozás a karácsonyi kaktusz leveleinek sárgulását, barnulását, a levelek lehullását és a növény gyenge fejlődését okozhatja. Ha ezt tapasztaljuk hagyjuk abba a tápoldatozást és amíg nem tapasztalunk javulást ne is használjunk tápoldatot.

A Karácsonyi kaktusz mérgező?

A karácsonyi kaktusz (Schlumbergera x buckleyi) nem mérgező növény az emberekere és az állatokra. Emiatt biztonságos választás lehet olyan otthonokban, melyekben kisgyerekek vagy kisállatok vannak. Ugyanakkor nagy mennyiségben elfogyasztva okozhat gyomorpanaszokat, például hányást vagy hasmenést, de általánosságban véve nem mérgező.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!