Korallvirág - Kalanchoe 4 (novenytar.krp.hu)
Korallvirág - Kalanchoe 1 (novenytar.krp.hu) -small Korallvirág - Kalanchoe 2 (novenytar.krp.hu) -small Korallvirág - Kalanchoe 3 (novenytar.krp.hu) -small Korallvirág - Kalanchoe 4 (novenytar.krp.hu) -small

Egyveleg.hu - minden ami szórakozás egy helyen - kapcsolj ki nálunk!

Korallvirág gondozása

Latin neve: Kalanchoe blossfeldiana

Madagaszkár szigetéről származik. Virágai pirosak, narancssárgák vagy rózsaszínek. Vázában is mutatós, és vágott virágnak is tartós. Ha ügyesek vagyunk, akkor el tudjuk érni, hogy a cserepes korallvirágunk télen is virágozzon! Januártól júniusig nyíló korallvirág virágai rendszerint pirosak, de előfordulnak narancssárga és rózsaszín hibridek is.
Nyáron mint kerti növény ültethető erkélyre, teraszra, balkon ládába, egy nagyobb virágtartóba vagy akár sziklakertbe vagy virágágyásba is. Ősztől viszont otthonunkat vagy éppen irodánkat, munkahelyünket vagy a gyerekszobát díszíti virágával. Karácsonyra a legszebb asztaldísszé válik vagy akár tavaszi dekoráció is lehet belőle.

Kompakt, kevés helyet foglal (30x30 cm), lassan fejlődik. A virágok magasan a levélzet fölé emelkednek.
Természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Vízben is könnyen gyökereztethető. Előnyös tulajdonsága, hogy hamar alkalmazkodik a környezetéhez. Megél 10 fokon, de akár 25-ön is, nem igényes a napsütésre sem. A korallvirág szereti a közvetlen napfényt, de elvegetál sötét északi fekvésű szobában is.

Igényei, gondozása:

Fényigény, hőigény:

Rövid nappalos növény, azaz a virágképződéshez legalább napi 12-14 óra megszakítás nélküli sötétségre van szüksége 6-8 héten át. A nappalhossz mesterséges fénnyel történő meghosszabbítása - szobai világítás - meggátolja az újabb virágzást. Átlagos hőmérsékleten érzi jól magát, szereti a közvetlen napfényt is. Ha legalább 4 órán át kap fényt, biztosan megtartja kompakt formáját. A nyári, tűző naptól azonban óvni kell. 19-20 °C között tartva érzi a legjobban magát, télen legalább 10 °C-ot igényel, de 16 °C alatt tartva már nem számíthatunk virágzásra, 10 °C alatt leveleit elhullatja.

A korallvirág természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Karácsonyra virágba borul, ha szeptembertől 30 napig este 7 és reggel 8 óra között sötétben tartjuk a növényt, ennek legegyszerűbb módja, ha dobozzal letakarjuk a növényt. A virágzás idején 2-3 hetente tápozhatjuk, mert egy virágzás kimeríti a tápanyag készletét. Hosszan virágzik.

Amikor egy kis virágzat elnyílik, a növényen azonnal vágjuk le a tőről. Ha egyidejűleg a hajtásaiból is levágunk, bokrosodását segítjük. Ilyen módon még alsó leveleinek az elvesztése miatti felkopaszodása is megszüntethető. Ugyanezért egészen rövidre, tő közelben is visszavághatjuk, legalábbis egyes hajtásait.

Vízigénye:

Mivel szukkulens növény, vigyázzunk nehogy túlöntözzük. Két locsolás között várjunk, amíg a földje egy kicsit megszikkad. Ha lehet lágy vízzel öntözzük. Jól bírja a száraz levegőt, nem szükséges a levelek permetezése.

Szaporítása:

Az aktív növekedés időszakában levél- vagy hajtásdugványról szaporítható a korallvirág. Az 5-8 cm hosszú szárról távolítsuk el az alsó leveleket. Olyan mélyre ültessük, hogy az eltávolított levelek helye a talajba kerüljön. Valamivel kevesebb vizet kíván, mint a kifejlett növény. Könnyű talajba ültetve 2-3 hét alatt begyökeresedik, 14-21 napig tartsuk meleg, kissé árnyékos helyen. Ezután végleges helyére kerülhet.

A korallvirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Ha hideg helyiségben tartjuk, akkor a leveleit elhullatja.
A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják.

Források:
http://www.hotdog.hu/
http://www.edenkert.hu/
http://www.kertpont.hu/