Korallvirág sárga - Kalanchoe blossfeldiana (novenytar.krp.hu)
Korallvirág csokor - Kalanchoe blossfeldiana (novenytar.krp.hu) -small Korallvirág - Kalanchoe 2 (novenytar.krp.hu) -small Korallvirág - Kalanchoe 1 (novenytar.krp.hu) -small Korallvirág sárga - Kalanchoe blossfeldiana (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Korallvirág gondozása

Latin neve: Kalanchoe blossfeldiana

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) Madagaszkár szigetéről származik, szereti a meleget. Szaporítása egyszerű dugvány gyökereztetéssel. Télen a fagytól, hidegtől, huzattól óvjuk.

Legtöbben korallvirág néven ismerik, de az üzletekben sokszor csak latin neve, a Kalanchoe blossfeldiana van a cserépen feltüntetve. Bár szokták korall virág néven is keresni, de a hivatalos magyar neve egybeírandó. Néhányan pedig kedveskedve csak korallka néven nevezik.

Virágai pirosak, narancssárgák vagy rózsaszínek. Vázában is mutatós, és vágott virágnak is tartós. Ha ügyesek vagyunk, akkor el tudjuk érni, hogy a cserepes korallvirágunk télen is virágozzon! A januártól júniusig nyíló korallvirág virágai rendszerint pirosak, de előfordulnak narancssárga és rózsaszín hibridek is.

Nyáron mint kerti növény ültethető erkélyre, teraszra, balkon ládába, egy nagyobb virágtartóba vagy akár sziklakertbe vagy virágágyásba is. Ősztől viszont otthonunkat vagy éppen irodánkat, munkahelyünket vagy a gyerekszobát díszíti virágával. Karácsonyra a legszebb asztaldísszé válik vagy akár tavaszi dekoráció is lehet belőle.

Kompakt, kevés helyet foglal (30x30 cm), lassan fejlődik. A virágok magasan a levélzet fölé emelkednek.

Természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Vízben is könnyen gyökereztethető. Előnyös tulajdonsága, hogy hamar alkalmazkodik a környezetéhez. Megél 10 fokon, de akár 25-ön is, nem igényes a napsütésre sem. A korallvirág szereti a közvetlen napfényt, de elvegetál sötét északi fekvésű szobában is.

Igényei, gondozása:

Fényigénye

Rövid nappalos növény a korallvirág, azaz a virágképződéshez legalább napi 12-14 óra megszakítás nélküli sötétségre van szüksége, 6-8 héten át.

A nappalhossz mesterséges fénnyel történő meghosszabbítása - például szobai világítás - meggátolja az újabb virágzást. Szereti a közvetlen napfényt is, de a forró, déltáji tűző naptól óvjuk. Ha legalább 4 órán át kap fényt, biztosan megtartja kompakt formáját, kevesebb fény esetén megnyúlhat.

Hőigénye

Madagaszkárban őshonos, így melegre van szüksége, hogy szépen fejlődjön. Átlagos hőmérsékleten is jól érzi magát, a nyári, tűző naptól azonban óvni kell.

16-26 °C között tartva érzi a legjobban magát és a magas hőmérsékletet is elviseli egészen 35 °C-ig. Túl magas hőmérsékleten elhervadhat és a levelei sérülhetnek.

A korallvirág nem fagytűrő növény, télen legalább 10 °C-ot igényel. 10 °C alatt leveleit elhullajtja. 16 °C alatt tartva már nem számíthatunk virágzásra. Ne tegyük hideg, huzatos helyre, vagy ahova a klímaberendezés a hideg levegőt fújja.

Vízigénye

Mivel szukkulens (pozsgás) növény, vigyázzunk nehogy túlöntözzük, mert a korallvirág hajlamos a gyökérrothadásra. Két locsolás között várjunk, amíg a földje egy kicsit megszikkad és földjének felső 2-3cm-e kiszárad.

Legjobb ha alulról öntözzük, ezáltal elkerülve, hogy a levelei és virágai vizesek legyenek, mivel ez a levelek foltosodását okozhatja. Ha lehet lágy vízzel öntözzük. Jól bírja a száraz levegőt, nem szükséges a levelek permetezése.

Ültetése

A korallvirág ültetéséhez válasszunk vízelvezető lyukkal rendelkező virágcserepet, ne ültessük közvetlenül kaspóba. Töltsük meg a cserepet jó vízelvezető képességű, laza szerkezetű földkeverékkel (például perlit, tőzegmoha és homok).

Ültessük a korallvirágot a cserép közepébe, úgy, hogy a gyökérlabda teteje egy szintben legyen a föld tetejével.

Elültetése után öntözzük meg alaposan, majd hagyjuk a földjét részlegesen kiszáradni, mielőtt újra megöntöznénk.

A virág növekedési időszakában használhatunk vízben oldódó, kiegyensúlyozott összetételű tápoldatot minden második vagy negyedik héten.

Teleltetése - Gondozása télen

A korallvirág érzékeny a hideg hőmérsékletre, levelei sérülhetnek vagy teljesen el is halhatnak, ha hosszabb ideig fagynak vagy 10 °C alatti hőmérsékletnek van kitéve. A téli hónapok során tartsuk meleg és jól megvilágított helyen távol huzattól és a hideg ablakoktól.

Télen a korallvirág kevesebb öntözést igényel, ilyenkor nyugalmi állapotba kerül. A tápoldatozást is csökkentsük télen.

Metszése

A korallvirág metszése vagy visszavágása jótékony hatással van a növekedésére. Ezáltal tömzsibb, bokrosabb formában fog növekedni.

A legjobb ha virágzás után metsszük, hogy megtartsa formáját és növekedésre ösztönözzük. Ez jellemzően késő télen, vagy kora tavasszal esedékes. Ugyanakkor az elhalt, elszáradt vagy hervadt virágokat és az elhalt, elsárgult leveleket azonnal távolítsuk el. Az elhalt virágokat lecsíphetjük kézzel vagy az egész virágszárat levághatjuk a tövénél metszőollóval. Az elhalt vagy beteges leveleket a tövüknél metsszük le.

A virág metszéséhez használjunk éles és tiszta metszőollót. A szárak egyharmad hosszát nyugodtan levághatjuk, ezáltal pedig formázhatjuk is a növényt. A megnyúlt vagy szálkás szárakat is eltávolíthatjuk, hogy sűrűbb maradjon a növény.

Korallvirág virágoztatása

A korallvirág természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon.

Karácsonyra virágba borul, ha szeptembertől 30 napig este 7 és reggel 8 óra között sötétben tartjuk a növényt. Ennek legegyszerűbb módja, ha dobozzal letakarjuk. A virágzás idején 2-3 hetente tápozhatjuk, mert egy virágzás kimeríti a tápanyag készletét. Hosszan virágzik.

Amikor egy kis virágzat elnyílik a növényen, azonnal vágjuk le a tőről. Ha egyidejűleg a hajtásaiból is levágunk, a bokrosodását segítjük. Ilyen módon még alsó leveleinek az elvesztése miatti felkopaszodása is megszüntethető. Ugyanezért egészen rövidre, tő közelben is visszavághatjuk, legalábbis egyes hajtásait.

Korallvirág szaporítása

Az aktív növekedés időszakában levél- vagy hajtásdugványról szaporítható a korallvirág. Szaporításhoz válasszunk egy egészséges szárat. Az 5-8 cm hosszú szárról távolítsuk el az alsó leveleket, de hagyjunk legalább 2-3 levelet a szár tetején.

Ha van rá elég időnk, akkor hagyjuk a levágott szárat 1-2 napig a levegőn száradni. Ültetés előtt belemárthatjuk a szár vágott végét gyökereztető hormon porba is.

Olyan mélyre ültessük a szaporításra szánt dugványt, hogy az eltávolított levelek helye a talajba kerüljön. Valamivel kevesebb vizet kíván, mint a kifejlett növény. Könnyű talajba ültetve 2-3 hét alatt begyökeresedik. Ültetést követően 14-21 napig tartsuk meleg, világos, de tűző naptól mentes helyen. Miután gyökeret eresztett és elkezdett új hajtásokat hozni, végleges helyére kerülhet.

A korallvirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai

  • Ha hideg helyiségben tartjuk, akkor a leveleit elhullajtja.
  • Túlöntözés esetén a gyökerei elrothadhatnak
  • A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják.

Miért nyúlik meg a korallvirág?

A korallvirág akkor nyúlik meg ha nem kap elég napfényt.

Ha metszés után megnyúltnak látszik, tegyük olyan helyre, ahol bőven kap közvetlen napfényt és meleget is. Amennyiben ez nem segít, szükséges lehet egy picit nagyobb cserépbe átültetni a bokrosabb növekedés érdekében.

Figyelmeztetés:

A korallvirág teljes egésze mérgező elfogyasztva. Vigyázzunk nehogy kutyánk vagy macskánk és egyéb kisállataink megrágcsálják. Elfogyasztása hasmenést, hányást és általános rosszullétet okoz. Nagyon kis méretű állatok esetén nagy mennyiség elfogyasztása halálos is lehet.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!