Kövirózsa - Sempervivoideae (novenytar.krp.hu)
Kövirózsa virága - Sempervivoideae (novenytar.krp.hu) -small Kövirózsa virágzata - Sempervivoideae (novenytar.krp.hu) -small Kövirózsa virágzata 2 - Sempervivoideae (novenytar.krp.hu) -small Kövirózsa - Sempervivoideae (novenytar.krp.hu) -small

Egyveleg.hu - minden ami szórakozás egy helyen - kapcsolj ki nálunk!

Kövirózsa gondozása

Latin neve: Sempervivum

A kövirózsa a varjúhájfélék (Crassulaceae) kövirózsaformák (Sempervivoideae) alcsaládjának két nemzetsége. Alakjuk hasonlósága miatt időnként „kövirózsának” nevezik még az Aeonium, a Tacitus és az Echeveria nemzetség tagjait, sőt, más tőrózsás növényeket is, de szűkebb értelemben csak a télálló Sempervivum és Jovibarba nemzetség tagjait tekintjük kövirózsának (a Jovibarbát korábban a Sempervivum alnemzetségeként kezelték). Magyarországon két fajuk honos, mindkettő védett.
Főleg Európában gyakori, jellegzetes levélrózsái többnyire a hegyvidékek sziklás, napos lejtőin tűnnek fel. A karsztsziklagyep egyik jellegzetes növénye.

Pozsgás (levélszukkulens) évelő, sok sarjat nevelő, talajtakaró vagy párnás. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek; csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes; a színük zöld, kékes vagy pirosas.
A kövirózsa kétivarú, aktinomorf virágai vastag, pozsgás levelekkel vagy pikkelylevelekkel borított száron a kifejlett tőlevélrózsák közepéből emelkednek ki, és annak csúcsán, bogernyővirágzatban nyílnak a nyári hónapokban. Színük fajonként más és más: többnyire fehér, sárga, rózsaszínű, piros, számtalan árnyalattal. Az elvirágzott tőrózsák elpusztulnak, de az addigra legyökerezett sarjak tovább élnek és áttelelnek. Erre utal a Sempervivum nemzetség – és vele az alcsalád – neve is (semper = mindig, állandóan; vivum = élő, eleven).

Igényei, gondozása:

Szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja: minél több a fény, annál jobban fejlődik. Csak a pangó vizet nem tűri: olyan helyekről, ahol a víznek nincs lefolyása, könnyen kirothad. A kövirózsa sekélyen gyökerezik, legalkalmasabb számára a kevés humuszt tartalmazó, laza, jó vízáteresztő talaj.

Szaporítása:

Óvatosan csúsztassunk egy ültető kanalat a kövirózsa egyik sarja alá, a talajba. Nem kell túlságosan mélyre ásnunk, mert olyan sekélyen gyökerezik, hogy gyakorlatilag kézzel ki lehet húzni a talajból. De ne próbáljuk így kivenni a növényt, mert károsíthatjuk a gyökereket. Ha kinn van a talajból, egy jó éles késsel vágjuk el az indát, hogy elválasszuk a sarjnövényt. A sarjakat egy-két napig tartsuk hűvös, árnyékos helyen, amíg a vágási felületet teljesen be nem borítja a kallusz. Így megakadályozzuk a rothadást. Ezután ültessük át a kövirózsát az új helyére.

A kövirózsát nem csak sziklakertbe lehet telepíteni, lapos növénytálban, más pozsgások társaságában is szépen díszlik. Kőpárkányon vagy kivágott fa törzsén különösen, sőt, télen a verandán is üde látvány egy-egy kövirózsás tál. Könnyen szaporítható magvetéssel is, de csak a fajtaazonos, úgynevezett F1-hibrid magját érdemes elvetni. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb meggyökereztetni a tőlevélrózsát. Az ültetőföld ne bővelkedjék tápanyagban, a szerény igényű kövirózsa megelégszik bármilyen homokos, köves talajjal, csak az a fontos, hogy az esővíz könnyen elfolyjék a gyökerei közül. Agyagos talajú kertben folyami homokot és kavicsot kell szétteríteni tíz centiméter vastagon, közé pedig néhány nagyobb követ, illetve szikladarabot kell tenni. Kirándulás közben sok szép formájú, lyukacsos követ lehet találni, ezek réseibe, repedéseibe némi földdel egy-egy levélrózsa kerülhet. Az így beültetett kő magában is állhat a külső, napos ablakpárkányon, ahol bizonyos idő elteltével mozgalmas kövirózsacsalád "ver tanyát".

A kövirózsa leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

A szárazság és fényhiányos megnyúlás. A megnyúlás a fényhiánnyal és a nem megfelelő tápanyagellátással hozható összefüggésbe. Ha csökken a fény mennyisége, de a hőmérséklet is alacsonyabb - például ősszel -, nem következik be ez a deformáció. Ha azonban a fényintenzitás csökkenése magas hőmérséklettel párosul - mondjuk gyomok árnyékolása esetén - az a levelek megnyúlását vonja maga után.

Források:
http://hu.wikipedia.org/
http://www.edenkert.hu/
http://www.nana.hu/
http://www.kertpont.hu/