közönséges csarab - calluna vulgaris gondozása
calluna vulgaris - közönséges csarab (seprűvirág) - háromszínű csarab -small csarab virág - calluna virág - calluna vulgaris virág -small fehér csarab, pink csarab, calluna vulgaris cserépben -small közönséges csarab - calluna vulgaris gondozása -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Közönséges csarab gondozása

Latin neve: Calluna vulgaris

A Calluna vulgaris, vagyis a közönséges csarab vagy seprűvirág, egy évelő, télálló kis cserje, amely a Calluna nemzetségébe és a hangafélék (Ericaceae) családhoz tartozik. A csarab az egyik legismertebb hegyvidéki és erdei cserje Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. Ezek a területek alkotják természetes élőhelyét.

A csarab alacsony termetű növény, egy törpecserje. Magassága 20-50 cm között változhat, hajtásait sűrűn borítják levelei. A csarab virágai kicsik, hegyesek és sűrűn borítják a hajtásokat, elfedve a leveleit is. A virágok színe a fehértől a rózsaszínen, piroson, lilán át az ibolyáig terjednek. Néhány fajtánál az elnyílt virágok és a tavasz elején megjelenő új hajtások színei különösen élénkek.

Csarab ismertetése

A csarab nagyon sok néven vált ismertté, elterjedt nevei a seprűvirág, calluna, beauty ladies, hanga. Nem összetévesztendő az erika virággal (vékony hanga), ami egy másik növény. Legszembetűnőbb különbség, hogy az erika virágai teltek, trombitaszerűek, nyitott a végük, míg a csarab virágai hegyesek és zárt a végük. Néha latin nevüket keverve Erica vulgaris néven is keresik, de ilyen nevű növény jelenleg nem létezik.

Háromszínű csarab virág, calluna multicolorHáromszínű csarab virág, calluna multicolor - több, különböző színű virág egybeültetve

Erőteljes és hosszan tartó virágzása miatt a csarab népszerű dísznövény, és gyakran használják kertek, teraszok és erkélyek díszítésére. A növény kiválóan alkalmazkodik a hideg éghajlathoz és a savas talajhoz, amelyek megnehezítik más növényeknek a túlélést. A csarabok kellemes és szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak ősszel, amikor sok más növény már befejezte virágzását és így a kerteket is színesebbé teszik.

A méhek is nagyon szeretik a csarab virágait, mert könnyen hozzáférnek és a virágok sok nektárt is tartalmaznak, emiatt méhlegelőkön is hasznos növény. Egyes helyeken specialitásként árulnak Calluna, hanga mézet is.

A közönséges csarab (Calluna vulgaris) Norvégia nemzeti virága. Az őszi hónapokban a csarabok virágzásával azonosítják Norvégiát, részei a norvég hagyományoknak és kultúrának. A fehér csarab Skóciában a jó szerencse jelképe, ahol a csarab ágait gyakran teszik esküvői csokrokba is. Ezt a hagyományt Viktória királynő vitte be Angliába.

A csarab sokoldalú növény és a díszértékén túl, régen szárait használták seprű és ecset készítéséhez, fontak belőle kosarat és még szalmatetőhöz is alkalmazták. Skóciában a 18. század óta használták textíliák festésére. A színek a fás száraiban vannak, amit különböző eljárások révén vontak ki belőle. Leggyakrabban a sárgás, narancs színt.

Csarab gondozása

A csarab gondozása röviden: napos vagy félárnyékos helyre, enyhén savas földbe ültessük. Földjét ne hagyjuk túlságosan kiszáradni, de kerüljük a pangó vizet. Nyáron több öntözést igényelhet. A csarab télálló, fagyálló, jól tolerálja a hideget, de óvjuk a súlyos fagytól.

A csarab gondozása cserépben, balkonládában, kertben és sziklakertben is hasonlóképp történik. Apróbb különbségek vannak csak, melyek alább kifejtésre kerülnek.

Fehér csarab (seprűvirág) - Beauty ladiesFehér csarab (seprűvirág) - Beauty ladies

Fényigénye

Közepes fényigényű, legjobban világos, félárnyékos helyen fejlődik. A teljes napon is jól érzi magát, de a délutáni erős napfénytől inkább védjük. Az erős, közvetlen napfény kiszáríthatja a leveleit és ronthatja a növény állapotát, különösen a nyári hónapokban.

Optimális fényviszonyok mellett szépen növekszik és dús lombozatot hoz, ugyanakkor ha túlságosan árnyékos helyre tesszük, kevésbé lesz dús és kevesebb virágot hoz.

Megfelelő mennyiségű fény mellett, rendszerint ősszel és télen virágzik.

Hőigénye

A csarab egy évelő, télálló törpecserje. Viszonylag hidegtűrő, jobban is érzi magát enyhébb, hűvösebb környezetben. A hidegebb telek sem okoznak gondot számára, mivel ezen időszakban a növények pihennek és alacsonyabb hőmérsékletet is elviselnek.

A magas hőmérséklet és a forró, száraz időjárás nem a legjobb a Calluna vulgaris virágnak és hosszabb távon károsíthatja a növényt. Az extrém hőhullámok és a hosszú, forró nyarak a növény kiszáradását okozhatják.

Tavasszal és nyáron, a csarab aktív növekedési időszaka alatt, a 15-20 °C fokos hőmérséklet az ideális. Télen alacsonyabb hőmérséklet, 0-10 °C az ideális, de ahogy évről évre erősödik a növény, a nagyobb mínuszokat is elviseli.

Vízigénye

A Calluna vulgaris a mérsékelt égövi régiókban őshonos növény, és természetes élőhelyén többnyire alacsony páratartalomhoz szokott. A csarab mérsékelt vízigényű, de rendszeres öntözést igényel. Két öntözés között azonban hagyjuk nagyjából - de ne teljesen - kiszáradni a földjét.

A csarab nem szereti a pangó vizet, ezért jó vízáteresztő képességű földet válasszunk, hogy a gyökerek ne maradjanak sokáig vízben.

A nyári, forró napokon gyakrabban kellhet öntözni. A tavaszi és őszi hónapokban kevésbé igényli az öntözést. A téli hónapokban általában nem szükséges öntözni, de ha télen nincs hó és az eső sem esik, szükségessé válik az öntözése.

Lágy vízzel öntözzük, mert a meszes - vagyis a magas pH-jú - víz megemeli a talaj pH szintjét, ami nem ideális a Calluna növénynek. Ha a csapvíz pH-ja túl magas vagy túl kemény a csapvíz, használhatunk helyette esővizet, szűrt, esetleg desztillált vizet is.

Csüngő, függő csarab - Calluna vulgarisCsüngő, függő csarab - Calluna vulgaris

Tápoldatozása

A csarab nem igényli túlzottan a tápoldatozást, de mérsékelt mennyiségű tápanyag segíthet a növény egészséges növekedésében és virágzásában. Fontos a mértékletesség és a megfelelő időzítés betartása a tápoldatozásnál.

A csarabokat általában tavasszal vagy kora nyáron érdemes tápoldatozni, az aktív növekedési időszakuk alatt. Ősszel és télen ne tápoldatozzuk, ebben az időszakban a növények pihennek.

Enyhén savas talajra van szüksége, ezért olyan tápoldatot vagy alaptrágyát válasszunk, amely enyhén savasítja a talajt, például rododendron vagy azálea trágyát. Az ilyen trágyák segíthetnek a talaj pH-jának megfelelő szinten tartásában.

Csarab ültetése és átültetése

A csarab ültetése egyszerű, de néhány szempontot érdemes figyelembe venni. Földje legyen enyhén savas, 4,5 - 5,5 pH körüli. A földjét savanyíthatjuk rododendron vagy azálea trágyával. Jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, gyökerei nem szeretik a pangó vizet.

A csarab gondozása szempontjából legjobb tavasszal vagy kora ősszel elültetni. Ebben az időszakban a növénynek van ideje gyökereket fejleszteni és megerősödni az évszakváltás előtt.

Ha a csarab a kertbe lesz ültetve, ássunk mély, széles gödröt, nagyjából a gyökérlabda méretének kétszeresét. Helyezzük a növényt a gödörbe és takarjuk be a kiásott földdel. Ügyeljünk arra, hogy a növény a talajszinten maradjon. A csarab ültetése után alaposan öntözzük meg földjét.

Hasonlóan járjunk el, ha a csarab cserépbe vagy balkonládába lesz ültetve. Olyan méretű cserépbe ültessük, amelyben kb kétszer annyi a hely, mint amekkora a növény gyökere.

Átültetésnél óvatosan ássuk ki a földből, vigyázva, hogy gyökerei épségben maradjanak. Ha a csarab cserépben, balkonládában volt, csak lazítsuk meg a széleinél a földet, majd emeljük vagy borítsuk ki belőle a növényt.

Calluna vulgaris - közönséges csarab (seprűvirág)Calluna vulgaris - közönséges csarab (seprűvirág)

Csarab teleltetése

A Calluna vulgaris vagyis a csarab teleltetése viszonylag egyszerű, mivel a növény a hűvös klímához szokott. A kifejlett, megerősödött példányok a mínuszokat is könnyedén elviselik. A legtöbb esetben a csarab télálló, de a még gyenge, fiatal példányokat tő alatt érdemes télre betakarni.

A szabadban, de cserépben tartott Calluna gondozása során ássunk gödröt és helyezzük bele a növényt cserepestől, ez segít melegebben tartani a gyökereit.

A csarab balkonládába történő kihelyezésére a legalkalmasabb idő, amikor már a többi növényt behoztuk a hideg elől.

A csarab gondozása cserépben, a lakásban, mint szobanövény nehezebb vállalkozás lehet. Télen hűvösre van szüksége, ezért olyan helyet keressünk számára, ahol a hőmérséklet maximum 10 -15 °C körül mozog.

A Calluna gondozása során télen kerüljük a tápoldat, műtrágya használatát, hagyjuk pihenni a növényt.

Csarab gondozása nyáron

A csarab gondozása nyáron nehezebb lehet, ha meleg klímájú helyen élünk. A forró nyári napokon való kitettséget el kell kerülni. A hőségtől levelei kiszáradhatnak és elszíneződhetnek. Ügyeljünk arra, hogy félárnyékos helyre tegyük, a délutáni erős napfénytől óvjuk.

A meleg nyári napokon sűrűbben öntözzük, mivel földje gyorsabban kiszárad.

Fehér csarab (Beauty ladies) - Calluna vulgarisFehér csarab (Beauty ladies) - Calluna vulgaris

Csarab metszése, ritkítása

A csarab metszése tavasszal vagy kora nyáron történik. Célja az elnyílt virágok és a sérült hajtások eltávolítása, valamint a növény alakjának és méretének fenntartása.

Miután a virágok elhaltak és elszáradtak, vágjuk le az elnyílt virágokat, ezzel serkentve a növényt a további virágzásra.

Vizsgáljuk meg a növényt és vágjuk le azokat a hajtásokat amelyek elhaltak vagy sérültek. Ezzel elősegítjük az egészséges növekedést.

Formázhatjuk is metszéssel a Calluna vulgaris-t, ha levágjuk azokat a hajtásokat, amelyek túlzottan kinyúltak. Legyünk óvatosak a Calluna gondozása közben, mert a hajtásai nehezen nőnek vissza, ha túlságosan mélyen vágtuk vissza.

Csarab szaporítása

A csarab szaporítása számos módon lehetséges, de legegyszerűbb bujtatással, dugványozással vagy tőosztással.

Csarab szaporítása bujtatással

A bujtatás a legegyszerűbb módszer a csarab gyökereztetésére, egy új növényke létrehozására, viszont a leghosszabb is, ugyanakkor bármikor elvégezhető.

Válasszunk egy aránylag hosszú hajtást és szorítsuk le a földre. Hogy gyorsabban gyökeresedjen, picit be is vághatjuk azon a ponton, ahol a földbe ér a szár. Takarjuk be kevés földdel.

Ha szükséges rögzítsük kis dróttal a hajtást vagy tegyünk rá kavicsot, hogy stabilan a helyén maradjon.

Eltávolítva a rögzítést megnézhetjük, hogy begyökeresedett-e a bujtatott hajtás. Gyengéden húzzuk felfelé a hajtás hegyénél fogva, ha ellenállást érzünk vagy látunk új növekedést a bujtatás helyén, akkor begyökeresedett a hajtásunk.

Miután szépen begyökeresedett, levághatjuk az anyanövényről és elültethetjük, hogy önállóan fejlődjön tovább.

Fehér csarab, pink csarab cserépben - Calluna vulgarisFehér csarab, pink csarab cserépben

Csarab szaporítása dugványozással

A dugványozással kicsit körülményesebb a csarab szaporítása, de gyorsabban gyökeresedik. Legjobb, ha késő nyáron vagy kora ősszel állunk neki, miután a virágzás befejeződött.

Vágjunk le egy kb 15 cm hosszú, egészséges, rugalmas és nem virágzó ágat. A szár alsó feléről távolítsuk el a leveleket és elhalt virágokat.

A dugványokat ültessük kis cserepekbe, tálcákba. Alaposan öntözzük meg a földjét, majd takarjuk le műanyag fóliával vagy üveggel.

A dugványok néhány hét vagy pár hónap alatt elég gyökeret növesztenek. Ha azt látjuk, hogy a szár tetején új zöld növekszik, akkor már átültethetjük őket nagyobb cserepekbe vagy a kívánt helyükre.

Csarab szaporítása tőosztással

Ha elég terjedelmes már az anyanövényünk, a földből kivéve tőosztással egyszerűen szaporítható a Calluna. Arra nagyon ügyeljünk, hogy a leválasztott hajtásokon maradjon elegendő mennyiségű gyökérzet.

Szétválasztás után máris ültethetjük új helyére. A leválasztott hajtást / hajtásokat gondosan öntözzük, hogy gyökérzete szépen megerősödjön.

Csarab szaporítása magról

A csarab magról történő szaporítása időigényes lehet. A magokat ősszel vagy kora tavasszal ültessük el.

Először gyűjtsük össze a friss magokat a virágzás utána. A magokat kissé szárítsuk ki, majd ezt követően ültessük el nedves talajba.

A magokból növekvő növényeknek idő kell, míg eléggé megnőnek és megerősödnek a szabadba ültetéshez.

Csarab virágzása

A csarab virágai aprók, hegyes végűek és sűrűn borítják a növény hajtásait. Virágzata sűrű és gazdag. A virágok a hajtások mentén hosszan sorakoznak.

Csarab virág - Calluna virág - seprűvirágCsarab virág - Calluna virág - seprűvirág

A csarab vagy más néven seprűvirág ősszel virágzik. A virágzás ideje fajtától és éghajlattól függően változhat, de általában szeptember és november között virágzik.

A csarab virágainak természetes színei a fehér, zöld, rózsaszín, pirosas és lilás, viszont a többi szín, a világoszöld, narancssárga, lila, kék, ezüst, mesterségesen festett színek. Ezek a színek nem fognak lekopni az esőtől sem, de idővel - kb 1 év - lenőnek.

A Calluna multicolore vagy a háromszínű csarab, csak a megjelenésének elnevezése. Valójában itt annyi történik, hogy egyetlen cserépbe több, különböző színű Calluna virágot ültetnek együtt.

Narancs csarab, lila csarab, kék csarab, rózsaszín csarab - festett Calluna vulgarisNarancs, kék, lila csarab - festett Calluna vulgaris

A csarab betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

A szürkerothadás (Botrytis cinerea) a csarab levelein és virágzatán megjelenő rothadás. Nedves, párás környezetben fordul elő, így fontos a levelek és virágok szárazon tartása. Ha a csarab szobanövényként, cserépben van nevelve, fontos a szellőztetés, a párás levegő kiengedése is.

A rozsda (Puccinia spp.) sárga vagy narancssárga púpokat okozhat a csarab levelein, ami gyengíti a növényt. Kémiai vagy biológiai rovarirtó szerek használata segíthet az eltávolításában.

Különböző rovarok, például levéltetvek, lepkék és hernyók rághatják a csarab leveleit.

A csigák a csarab leveleit és virágait megrágják. Csigakerítéssel védekezhetünk ellenük.

A túlzott öntözéssel károsíthatjuk a növényt, amitől elrothadhat.

A csarab mérgező?

A csarab nem mérgező, nem veszélyes a kisállatokra, macskákra, kutyákra, valamint az emberre sem. Ugyanakkor fogyasztása nem javasolt.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!