Kroton (csodacserje) 1 - Codiaeum variegatum (novenytar.krp.hu)
Kroton (csodacserje) 2 - Codiaeum variegatum (novenytar.krp.hu) -small Kroton (csodacserje) 3 - Codiaeum variegatum (novenytar.krp.hu) -small Kroton (csodacserje) 4 - Codiaeum variegatum (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.florapack.hu/ -small Kroton (csodacserje) 1 - Codiaeum variegatum (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Kroton (csodacserje) gondozása

Latin neve: Codiaeum (variegatum)

A kroton, vagy más nevén a csodacserje, latin nevén pedig Codiaenum a kutyatejfélék családjába (Euphorbiaceae) tartozik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy tejnedve van (amivel pedig vigyázzunk, mert allergiás reakciót okozhat). Legismertebb képviselője a tarka (levelű) kroton (csodacserje) (Codiaeum variegatum) és fajtái, melyek nemcsak színben és levélnagyságban különbözhetnek, de vannak úgynevezett fűzlevelű fajták is. A Kroton örökzöld növény, előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Ázsia, India és Indonézia.

A kroton az egyik legszebb és legszínesebb levéldísznövény. Megjelenésével érdemelte ki magyar nevét: csodacserje vagy csodafa. A kertészetekben számtalan fajtájával találkozhatunk, pöttyös, foltos, csíkos mintázatú, rózsaszín, sárga, narancsszínű, piros és majdnem fekete, keskeny vagy széles, ovális vagy karéjos leveleikkel káprázatnak el. A színek a növény életkorával egyre sötétebbekké válhatnak. Igazán szép, akár méteres magasságot is meghaladó kis fácska vagy elágazó bokor lehet belőle.

Sok helyen olvashatjuk, hogy csak tapasztalt hobbikertészeknek való növény, kezdők nem mindig boldogulnak vele, mivel rendkívül igényes növény, főleg fiatal korában. Kis odafigyeléssel viszont gyönyörű növényt varázsolhatunk belőle.

Érdemes kisebb példányt választani belőle, és "kísérletezni", hogy megtaláljuk lakásunkban az optimális helyét. A kisebb növényt könnyebben szállítjuk haza, egyszerűbb a lakásban is másik helyre állítani, ha elsőre nem találtuk meg a helyét. Az ára is jóval kedvezőbb, a nagyobb példányok jóval drágábbak.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Rendkívül fényigényes, ezért világos helyen tartsuk, a délelőtti (9-11) vagy délutáni (17-estig) 1-2 órás napfényt elviseli, sőt szükséges neki, különben levelei zöldessárgák maradnak, a pirosas árnyalatok nem jelennek meg. Ugyanakkor a déli tűző naptól óvni kell, ilyenkor a függöny árnyékolását igényel. Minél több fényt kap, annál gazdagabb lesz növényünk színvilága.

Hőigénye:

Egész évben meleget kíván, ha a hőmérséklet 15°C alá csökken, lehullatja leveleit, ezért nyáron 22–26°C, télen pedig 19°C-os egyenletes hőmérséklet legyen neki biztosítva.

A huzatot nem tűri. Szállításkor, különösen ha télen visszük haza ne elégedjünk meg egy celofán, vagy papírborítással, melegen "öltöztessük fel". A lakásban olyan helyre tegyük, ahol állandó a hőmérséklet, sem szellőztetéskor, sem fűtéskor nem változik jelentősen. Szellőztetéskor semmi esetre se hagyjuk a krotont nyitott ajtó vagy ablak közelében.

Vízigénye:

A földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de sose áztassuk el, mivel a pangó víz károsíthatja gyökereit. Az öntözővíz hőmérséklete ne legyen sokkal hidegebb a levegő és a talaj hőmérsékleténél, mert a gyökerek is érzékenyek a hidegre. A nyári melegben akár kétnaponta is öntözhetjük vagy amikor a földlabda teteje megszikkadt, télen 3-4 naponta öntözzük meg.

A párás meleget kedveli, ezért fiatal korában minden héten legalább egyszer zuhanyozzuk le langyos vízzel vagy naponta permetezzük. Vigyázat, a csapvíz foltokat hagy a levélen, használjunk lágy vizet (esővíz, ásványvíz).

Ha a környezetébe erősebben párologtató növényeket állítunk, kedvező mikroklíma alakul ki krotonunknak. Mikor már bokros cserjévé válik és nehezen változtatjuk helyét, elég ha 2-3 naponként permetezzük, főleg télen.

Esetenként öntözés helyett helyesebb az ismételt langyos vizes permetezése. A páraigényét úgy is biztosíthatjuk, hogy cserepét kavicstálcára állítjuk.

További gondozása:

Nyáron hetente, télen a hőmérséklettől függően 2-3 hetente tápoldatozzuk a levélfejlesztés serkentése érdekében. Nyáron a Vitaflóra levéldísznövény tápoldat adagolásával kényelmesen jóllakathatjuk a csodacserjét, de télen a fényszegény időszakban a Vitaflóra "Muskátli és balkonnövény" tápoldattal biztosíthatjuk a megfelelő kálium és foszfor arányt, ugyanakkor ezek helyett általános szobanövényeknek való tápoldatot is használhatunk. A tápoldatozást végezhetjük ritkábban is a fentebb írtaknál.

Általában elég két évente tavasszal átültetni a krotont, ha már kinőtte cserepét (pl. kibújt a gyökere az edény alján), idősebb töveknél megfelelő tápoldatozás mellett elég a tavaszi felszíni talajcsere. A tápdús, laza, enyhén savanyú, tőzeges talajt kedveli.

Virágai kicsik, jelentéktelenek, ezért ajánlatos lecsípni őket a növényről, még mielőtt kinyílnának. Általában csak az idősebb példányokon jelennek meg, de léteznek kivételek is.

Nagy páraigénye miatt nyáron is inkább a lakásban tartsuk, elhelyezésénél erre is gondoljunk. Korábban nyerünk bokros növényt, ha a hajtást 6-8 levél felett visszacsípjük.

Idősebb korban a kroton szára elkezd fásodni, és az alsó leveleket lehullajtja, ez természetes folyamat, de ha a fiatal növény hullajtja a leveleket az a nem megfelelő környezet és kezelés hatása.

Szaporítása:

Hajtásdugványról könnyen szaporítható, a megvágott dugványt meleg vízbe dobjuk, hogy ezzel megakadályozzuk a tejnedv kifolyását - ami a hajtás lankadását okozná. A kis dugványokat üvegekben, vízben, állandó magas hőmérsékleten (24–26°C) gyökereztessük.

A gyökeres növényt óvatosan - mert fehér, pamutszerű gyökere könnyen törik - ültessük homokos gyepszín- vagy marhatrágyaföld keverékébe. Nem kedveli a nagy cserepet, ezt a kétévenkénti átültetésnél tartsuk szem előtt.

Ha felkopaszodott, vagy rothadásnak indult a gyökere a növényt dugványozással történő szaporítással tudjuk megmenteni. Lényegében új növényt nevelünk a régi helyett.

A kroton leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Fény és meleg hiánya esetén a levelek elszíntelenednek. A túlzott tápoldatozás – különösen nitrogénnel – a levélszíneződés rovására mehet.

Ha a kroton nem érzi jól magát, leveleit lehullatja. Ha a levél széle megbarnult, az alacsony páratartalom, vagy tápanyaghiány okozta a bajt. Ha a levél ép volt, a növény valószínűleg huzatot kapott. 15°C alatti hőmérséklet esetén, vagy ha huzatban áll elhullajtja leveleit.

Ha meleg helyen túl száraz a levegő a levelek hátoldalát fehér viasszal borított tetvek, felületüket apró barna korong alakú pajzstetvek lepik el vagy sárgafoltosodást okozó atkák jelennek meg piros pöttyök formájában a leveleken és a virágokon. Langyos vízzel mossuk le a kártevőket, és gazdaboltokban beszerezhető permetszerrel kezeljük a növényt. A tartási körülmények javításával megelőzhetjük a további bajt.

Ajánlatos már megelőző jelleggel védekezni ellenük, hatékony növényvédő készítmény ismételt használatával, amint a fertőzés feltűnik.

Figyelmeztetés:

A növény nedve mérgező, allergizáló hatású, alaposan mossunk kezet, ha dugványozáskor, vagy levél megsértésekor a nedve bőrünkhöz ért! Gyerekektől, háziállatoktól tartsuk távol a növényt.

Források:
http://www.zoldujsag.hu/
http://www.ezermester.hu/
http://www.edenkert.hu/
http://www.viragvarazslat.gportal.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!