Liliom (novenytar.krp.hu)
Liliom - virága (novenytar.krp.hu) -small Liliom - Lilium (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://api.ning.com/ -small Liliom - Lilium 2 (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://kryszta.hupont.hu/ -small Liliom (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2023 - munka.krp.hu

Liliom gondozása

Latin neve: Lilium

A télálló, főként nyáron virágzó hagymások a színes és sokszor nagyon illatos virágjaikért a kertek kiemelkedő növényei, melyek napfényt vagy félárnyékot és jó vízelvezetésű talajt kívánnak. Számos fajuk kitámasztást igényel, mert akár 1 méternél magasabbra is megnőnek és annyi virágot hoznak, hogy a virágok súlya lehúzza a szárat. A liliom hagymája pikkelyes. Levele váltakozó vagy örvös állású. Színes és gyakran nagyon illatos virágáért kedvelik. A viráglepel hat sziromból áll. A lapos mag háromélű toktermésben fejlődik és csak rövid ideig csíraképes.

Igényei, gondozása:

A liliom a napfényes vagy félárnyékos, szélmentes helyet, a sok tápanyagot tartalmazó, jó vízvezető talajt és a nedvességet szereti. Ültetés előtt a talajt mélyen fel kell lazítani. Célszerű a szabadban teleltetni.

Kiszáradásra hajlamosak, így kézhezvétel után lehetőleg azonnal ültessük el őket és amint megindul a növény növekedése, rendszeresen öntözzünk. Tápanyag-igényesek, így lehetőleg jól lebomló természetes anyagokkal (komposzt) vagy tápoldattal segítsük a növekedésüket és virágzásukat. Virágzás után viszont már ne tápoldatozzuk.

Számos kis termetű hibrid cserépbe vagy virágládába is ültethető (3-4 hagyma/cserép elegendő), de mivel a biológiai egyensúly megtartása miatt hidegre van szükségük, így legjobb, ha elvirágzás után kiültetjük őket a kertbe telelni. A liliom elvirágzása után távolítsuk el az elszáradt virágokat, de a leveleket még ne, hogy minél tovább legyen lehetősége a növénynek energiát gyűjteni, ugyanis csak egészséges nagy lombfelület tud szép hagymát nevelni. Ha már most sárgul a lombja, akkor sajnos a hagyma gyenge marad.

Nem szabad túl meleg helyiségben tartani, legjobb lenne a 16-18 fokos hely. Nem szabad fénytelen körülmények között tartani. Tavasszal még nincs tűző nap, ezért ilyenkor nyugodtan tehető déli ablakba, sőt ez is lenne a legjobb. Nem száradhat ki a földje, de ne is álljon benne a víz, a legjobb alulról öntözni. Ha túl sok a víz, akkor a hagymája megrothadhat.

Nagy melegben is elég a liliom számára a heti egyszeri locsolás. Ha alulról öntöztük, fél óra elteltével a megmaradt vizet öntsük ki.

Szaporítása:

A liliom szaporítása a levélszáron megjelenő sarjhagymákkal, a föld alatt található hajtáseredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel lehetséges. A magról vetett példányok 5–6 év alatt fordulnak csak termőre.

A liliom leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Legfontosabb kártevője a vízipocok, ami ellen a virágokat gyakran dróthálóval védik.

Források:
http://hu.wikipedia.org/