Liliom (novenytar.krp.hu)
Liliom - virága (novenytar.krp.hu) -small Liliom - Lilium (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://api.ning.com/ -small Liliom - Lilium 2 (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://kryszta.hupont.hu/ -small Liliom (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Liliom gondozása

Latin neve: Lilium

A télálló, főként nyáron virágzó hagymások, mint a liliom is, a színes és sokszor nagyon illatos virágjaikért a kertek kiemelkedő növényei, melyek napfényt vagy félárnyékot és jó vízelvezetésű talajt kívánnak. Számos fajuk kitámasztást igényel, mert akár 1 méternél magasabbra is megnőnek és annyi virágot hoznak, hogy a virágok súlya lehúzza a szárat.

A liliom hagymája pikkelyes. Levele váltakozó vagy örvös állású. Színes és gyakran nagyon illatos virágáért kedvelik. A viráglepel hat sziromból áll. A lapos mag háromélű toktermésben fejlődik és csak rövid ideig csíraképes.

Megfelelő gondozással és megfelelő fényviszonyok mellett a liliom lenyűgöző virágzást produkál, amely egy csipetnyi eleganciát és szépséget kölcsönöz bármely kertnek vagy lakásnak.

Liliom gondozása, igényei:

Fényigénye

A liliom a napfényes vagy félárnyékos, szélmentes helyet szereti. Nem szabad fénytelen körülmények között tartani.

Tavasszal még nincs tűző nap, ezért ilyenkor nyugodtan tehető déli ablakba, sőt ez is lenne a legjobb, viszont nyáron már inkább olyan helyre tegyük, ahol délelőtt kap több napfényt, délután pedig kevesebbet. Lakásban napfényesebb helyre kell tenni, mint a kertben. A túl sok közvetlen napfény a virág elhervadását vagy megperzselődését okozhatja.

Hőigénye

A liliom általában a mérsékelt hőmérsékletet részesíti előnyben és fajtól függően különböző hőmérsékletet visel el.

Nem szabad túl meleg helyiségben tartani, legjobb számára a 16-20 fokos környezet. Ha megoldható, a cserepes liliom éjszakára kerüljön hűvösebb helyre, ez elősegíti a fejlődését. A kertben ugye ez a napszakoknak köszönhetően adott.

A hirtelen hőmérséklet változásra érzékeny, ezért ne tegyük klíma vagy ventilátor közelébe. Hasonlóan a túl magas hőmérséklet sem ideális, hőstresszt okozhat a liliomnak, ami miatt a virágai elhervadhatnak és idő előtt lepotyoghatnak.

Vízigénye

Nem száradhat ki a földje, de ne is álljon benne a víz, a legjobb alulról öntözni.

Nagy melegben is elég a liliom számára a heti egyszeri vagy kétszeri locsolás, attól függően mennyire száraz a környezete. Ilyenkor alaposan öntözzük meg. Általánosságban a földje legyen nedves de ne álljon vízben. Fontos, hogy hagyjuk a felső földréteget kiszáradni két öntözés között.

Ha túl sok a víz, akkor a liliom hagymája megrothadhat. Ha alulról öntöztük, fél óra elteltével a megmaradt vizet öntsük ki.

Liliom ültetése

A liliom a sok tápanyagot tartalmazó, jó vízáteresztő talajt és a nedvességet szereti.

Ültetés előtt a talajt mélyen fel kell lazítani. Tápanyag-igényes, így lehetőleg jól lebomló természetes anyagokkal (komposzt) vagy tápoldattal segítsük a növekedését és virágzását. Virágzás után viszont már ne tápoldatozzuk.

Kiszáradásra hajlamos a liliom hagyma, így kézhezvétel után lehetőleg azonnal ültessük el és amint megindul a növény növekedése, rendszeresen öntözzünk.

Akár cserépbe, akár kertbe ültetjük, a liliom hagymának ássunk egy gödröt, mely elég mély, hogy teljesen el lehessen fedni a hagymát és a tetejére még legalább a hagyma magassága mennyiségű föld kerüljön. Ez azt is jelenti, hogy egy legalább 15-20 cm magas cserép lenne ideális számára. A hagyma csúcsa mindig felfelé nézzen, hiszen itt fog kihajtani is. Ültetéskor elég mérsékelten megöntözni, hiszen a hagyma tárol magában nedvességet.

Liliom teleltetése

Enyhe tél esetén célszerű a szabadban teleltetni és ilyenkor tavasszal már várhatjuk is, hogy virágozzon. Ugyanakkor azon területeken, ahol hidegebb, fagyosabb a tél érdemes óvatosan kiemelni a liliom hagymát a földből. Ezután távolítsuk el a felesleges földet és helyezzük a hagymát hűvös és sötét helyre, például pincébe vagy garázsba, ahol azért cserélődik a levegő.

A liliom elvirágzása után távolítsuk el az elszáradt virágokat, de a leveleket még ne, hogy minél tovább legyen lehetősége a növénynek energiát gyűjteni, ugyanis csak egészséges nagy lombfelület tud szép hagymát nevelni. Ha már most sárgul a lombja, akkor sajnos a hagyma gyenge marad. Ajánlott megvárni, amíg a levelek maguktól elhalnak és csak ezután kiemelni a földből a hagymát.

Cserepes liliom esetén hasonlóan járjunk el. Emeljük ki a földből a hagymát és tegyük hűvös helyre. Ha van erkélyünk és enyhe a tél, akár cserepestől is kitehetjük.

Teleltetés ideje alatt alkalmanként megspriccelhetjük kevés vízzel a hagymákat, hogy ne száradjanak ki teljesen. Érdemes néha ránézni a hagymákra azért is, hogy lássuk nem rothadnak-e vagy mutatják betegség jeleit.

Kora tavasszal vegyük elő a hagymákat és ültessük el őket újra.

Cserepes liliom

Számos kis termetű hibrid liliom cserépbe vagy virágládába is ültethető (3-4 hagyma/cserép elegendő), de mivel a biológiai egyensúly megtartása miatt hidegre van szükségük, így legjobb, ha elvirágzás után kiültetjük őket a kertbe telelni.

Szaporítása:

A liliom szaporítása a levélszáron megjelenő sarjhagymákkal, a föld alatt található hajtáseredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel lehetséges. A magról vetett példányok 5–6 év alatt fordulnak csak termőre.

A liliom leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

  • Legfontosabb kártevője a vízipocok, ami ellen a virágokat gyakran dróthálóval védik.
  • Túlöntözés esetén a hagyma elrothadhat.

Figyelmeztetés:

A liliom mérgező, egyes részei toxikus hatással lehetnek az állatokra, főként a cicákra. A hagymája, levele és virága is veszélyes lehet a kisállatokra nézve, ha azt elfogyasztják. Veseelégtelenséget és egyéb komolyabb egészségügyi problémát okozhat, akár végzetes is lehet.

Emberekre nézve a liliom részeinek elfogyasztása hasmenést, hányást, fejfájást okozhat. Ugyanakkor nagy mennyiségben fogyasztva embereknél is komoly egészségügyi problémát okozhat.

Gyerekektől és kisállatoktól tartsuk távol a növényt.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!