Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.fabiovisentin.com/
Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima (novenytar.krp.hu) Forrás: http://tateshina.at.webry.info/ -small Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.clemson.edu/ -small Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima (novenytar.krp.hu) Forrás: http://bighugelabs.com/ -small Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.fabiovisentin.com/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Mikulásvirág gondozása

Latin neve: Euphorbia pulcherrima

Mielőtt a mikulásvirág (Euphorbia pucherrima) az adventi és a karácsonyi asztal díszévé vált volna, nagy népszerűségnek örvendett őshonában, Közép-Amerikában. Elsősorban Mexikóból származik, ahol az aztékok a mikulásvirág piros felleveleiből festékanyagot vontak ki, amiből festéket készítettek.

Gyógynövényként is használták, kis mennyiségben a mikulásvirág tejnedvét sebgyógyításra, lázcsillapításra is alkalmazták. Az aztékok számára a mikulásvirág szimbolikus jelentőséggel is bírt, a tisztaság és az újjászületés jelképeként tisztelték.

Elterjedését mégsem ezeknek, hanem díszítő értékének köszönheti. Az 1800-as évek eleje-közepén kezdett ismertté válni az Egyesült Államokban, majd az 1900-as évektől Európában is kezdett egyre népszerűbbé válni.

Az Egyesült Államokban a növényt Joel Ponsett, az első mexikói-amerikai nagykövet népszerűsítette, majd 1828-ban hozta be az Egyesült Államokba. Dél-Karolinai otthonának zöldházában kezdte nevelni őket, később barátainak, majd botanikus kerteknek is adott a virágból. Amerikában róla kapta az angol Poinsettia nevet is.

Az évek múltával egyre nagyobb népszerűséget szerzett a mikulásvirág, mely növényből elsőként az Ecke család több új fajtát hozott létre. Bár a mikulásvirágot leggyakrabban piros színben látjuk, ma már számtalan méretben és színben kapható, találni fehér, sárga és rózsaszín fellevelű mikulásvirág változatokat egyaránt. A méretek is nagyon változatosak, akár 1 méteres példányokkal is találkozhatunk.

Magyarországon mikulásvirág néven ismert az Euphorbia pucherrima, ami utalás a Mikulás ünnepére és a növény gyakori használatára a karácsonyi dekorációban. Ezek miatt nevezik még télapó virágnak, karácsony virágnak, karácsonyi virágnak is. A virág színes fellevelei miatt vált népszerűvé az ünnepi időszakban, különösen a karácsonyi díszítésben. Sok kultúrában a mikulásvirág a karácsony szimbóluma lett.

Mikulásvirág ismertetése

A vadon élő növényeket a nedves, hegyvidéki területeken, trópusi erdőkben találjuk meg, ahol a mikulásvirág jól érzi magát a meleg, trópusi vagy szubtrópusi klímán. Őshonos élőhelyén cserjeként növekszik az erdő aljnövényzetében, ahol a 4 méteres magasságot is elérheti.

A lakásban nevelt mikulásvirág példányok többnyire kisebb méretűek, magasságuk általában 30 cm és 1 méter között van.

A mikulásvirág egy télen díszítő növény, leginkább feltűnő része a színes fellevelek, amelyek leggyakrabban piros színűek, de lehetnek rózsaszínek, fehérek vagy akár sárgák is. A színes fellevelek körül veszik a nagyon apró zöldes-sárgás virágokat, melyek a mikulásvirág színes felleveleinek közepén helyezkednek el. A színes felső levelek alatti levelei sötétzöldek, simák és fényesek.

Mire figyeljünk mikulásvirág vásárlásánál?

Mielőtt megvennénk, ezeket a szép növényeket gondoljuk végig, hogy otthonunkban tudjuk-e majd biztosítani nekik a megfelelő körülményeket, mert e nélkül csak rövid ideig élvezhetjük a mikulásvirág szépségét.

Rózsaszín mikulásvirág - Euphorbia pulcherrimaRózsaszín mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima

  • Már vásárláskor érdemes a növényt megvizsgálni, mert a nagyobb bevásárló központok száraz meleg levegője miatt a virágok hamar elkezdenek száradni. Ezért azokat a mikulásvirágokat, amelyeken sárgult vagy lankadó, száradó levelet látunk, ne vegyük meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza és a növény pár napon belül tönkre megy.
  • Ha a mikulásvirág celofánba van összefogva, akkor vásárlás előtt bontsuk ki, vizsgáljuk meg a leveleket, vagy kérjünk meg erre egy eladót. A sárguló, lankadó levelek olykor kártevők jelenlétére is utalhatnak.
  • Lehetőleg olyan mikulásvirágot keressünk, amely még nem teljesen virágzik, nem hullajtja a virágporát, mert akkor hosszabb ideig fog díszleni. A virágpor könnyen észrevehető a piros felleveleken.
  • Ha találtunk megfelelő növényt, akkor miután hazavittük, keressünk számára egy világos, de hűvös helyet. Ha olyan növényt vettünk, amelyik celofánba van csomagolva, azonnal bontsuk ki, mert a földje könnyen bepenészedik, valamint a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek és a műanyag csomagolás megfojtja azokat.
  • A téli időszakban a bevásárló központból csak úgy hozzunk ki mikulásvirágot a hideg utcára, ha előtte selyempapírba lett csomagolva, mert a nagy hőmérséklet különbség miatt a mikulásvirág pár perc alatt megfázhat, tehát a lehető legkevesebb hideg érje.

Mikulásvirág gondozása

A mikulásvirág gondozása, ápolása röviden: magas fényigényű, de csak közvetett napfényt kaphat. Öntözzük rendszeresen, de csak mértékkel. 18-24 °C közötti hőmérsékleten érzi jól magát. Huzattól, extrém hőmérsékletváltozásoktól védeni kell.

Összességében, ha nem a trópusi klímán élünk, a mikulásvirág gondozása és ápolása nem a legegyszerűbb feladat (mint ahogy ez lentebb olvasható is lesz), de ha tudjuk biztosítani a szükségleteit, akkor szép és érdekes virágunk lesz mikulásra, karácsonyra és akár nyárra is. Egyéb klímákon talán egyszerűbb a mikulásvirágot a szobában nevelni, mint kint a kertben. Trópusi klímán persze nyugodtan kiültethetjük a szabadba is, a megfelelő fényviszonyok mellett.

Mikulásvirág fényigénye

A Mikulásvirág gondozásának egyik legfontosabb tényezője a fényigénye. A mikulásvirág fényigényes növény, így nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű fényt kapjon a szép növekedés és virágzás érdekében. Ideális számára a közvetett, de világos fény, például lakásban egy ablak közelében, ahol sok természetes fényt kap, de közvetlen napfénytől védve van. Ha túl sötét helyen tartjuk, a növény nem fog jól növekedni és virágozni.

A mikulásvirágot kertbe kiültetve olyan helyet válasszunk, ahol csak kevés átszűrődő napfény van (például lombos fa árnyékában) vagy legyen teljesen árnyékos a hely, közvetlen napfénytől mentes.

Az intenzív, közvetlen napfény megégetheti a mikulásvirág leveleit, felleveleit, míg a túl kevés fény miatt fellevelei elveszíthetik erőteljes színüket, fakóvá válhatnak.

Emellett fontos tudni, hogy a mikulásvirág érzékeny a fényidőszakra, így a virágzáshoz szükség van hosszabb, sötétebb éjszakákra az őszi időszakban. Ezért fontos, hogy éjjel ne legyen kitéve mesterséges fénynek, hogy megőrizze természetes ciklusát és virágozzon.

A mikulásvirág virágzásához és fellevelei színének változásához megfelelő mennyiségű és idejű fényre van szüksége. A fellevelek színeinek előcsalogatásához 8-10 héten keresztül rövidebb nappali időszakra (kb. 12 óra vagy kevesebb) és hosszabb, megszakításmentes sötét időszakra van szüksége. Emiatt is van, hogy általában mikulás és karácsony környékén virágzik, amikor amúgy is rövidebbek a nappalok.

A fényszennyezést, a mesterséges fényt is kerülni kell az éjjeli órákban, amikor sötétben kellene lennie. Ebbe beletartoznak a lámpák, tévé fénye, utcai lámpák, bármilyen egyéb fényforrás. A legegyszerűbb megoldás, ha a sötét időszakra befedjük a növényt, akár egy dobozzal, de hagyjunk annyi rést, hogy a levegő tudjon áramolni körülötte.

Mikulásvirág hőigénye

A mikulásvirág trópusi növény, ezért meleg környezetben érzi magát a legjobban, nappal a 18-24 °C közötti hőmérséklet az ideális számára. A mikulásvirág virágzási időszakában a hűvösebb, 15 - 18°C közötti éjjeli hőmérséklet az ideális.

Télen ügyelni kell arra, hogy a hőmérséklet ne essen 10 °C alá, mert az már károsíthatja a növényt, okozhatja a mikulásvirág leveleinek hullását. Hasonlóan a túl magas hőmérséklet is károsíthatja, mely szintén okozhatja a levelek lehullását, a levelek hervadását, fonnyadását, megégését, valamint lelassulhat a növekedése is, mert a túlélésre használja fel energiáit a növekedés helyett.

Nem tűri jól a huzatot, a hirtelen hőmérsékletváltozásokat, ezért fontos, hogy olyan helyen tartsuk, ahol nem éri közvetlenül hideg levegő, például ablakból, ajtóból, de ne tegyük klíma által kifújt levegő irányába se.

Ha a mikulásvirágot a lakásból a kertbe visszük vagy épp fordítva, azt fokozatosan tegyük. Ne tegyük ki hirtelen túl nagy hőmérsékletváltozásnak, adjunk neki pár napot, hogy akklimatizálódjon az új környezetéhez, akár a lakásban, akár a kertben.

A mikulásvirág számára a meleg környezet nemcsak a növekedés, hanem a virágzás szempontjából is fontos. Megfelelő hőmérséklet mellett tudjuk fenntartani egészséges állapotát.

Mikulásvirág vízigénye

A mikulásvirág növénynek mérsékelt öntözésre van szüksége. Fontos, hogy földje egyenletesen nedves legyen, de ne legyen túlzottan vizes, átázott, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. A mikulásvirágot locsoljuk akkor, ha földjének felső rétege (2-3 cm-e) már tapintásra száraznak érződik.

Földje legyen jó vízáteresztő, hogy ne tudjon a növény gyökere "ázni" benne. A mikulásvirág öntözése legyen alapos, locsoljuk addig, amíg a vízelvezető lukakon elkezd kifolyni a víz. Öntözése után ne hagyjuk a cserép alatti tálkában vagy kaspóban a vizet, öntsük azt ki alóla. A növény leveleit ne öntözzük, spricceljük, mert az növeli a betegségek kockázatát.

Általánosságban öntözzük heti egyszer, de melegebb, szárazabb környezetben emeljük a locsolások számát. Az egyik módja a mikulásvirág öntözésének, ha hetente egyszer állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepét. Ha a föld megszívta magát vegyük ki a vízből a cserepet.

Ha a csapvíz só vagy ásványianyag tartalma magas (ilyen például, ha otthonunkban gond a vízkövesedés), akkor idővel az ásványi anyagok felhalmozódhatnak földjében, mely károsíthatja a növényt. Használhatunk öntözéséhez esővizet, desztillált vizet, esetleg szűrt vizet is, megelőzendő az esetleges problémákat.

Bár szereti a mérsékelt, 40-60% körüli páratartalmat, a mikulásvirág leveleit ne permetezzük túlzottan, mert érzékeny a gombás betegségekre. Ha szükséges, inkább a szoba, a környezet páratartalmát növeljük vagy csökkentsük. Amennyiben erre nincs mód, de túl száraz a szoba levegője, maximum napi egyszeri alkalommal, kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.

Leveleinek permetezésénél jobb megoldás lehet, ha párásító tálcára tesszük a cserepét. Ehhez válasszunk a cserép tetejének átmérőjénél nagyobb tálkát, melyet töltsünk ki egyenletesen kavicsokkal és öntsünk bele vizet. Végül a cserepet állítsuk a kövekre úgy, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe.

Fehér mikulásvirág - Euphorbia pulcherrimaFehér mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima

Mikulásvirág tápoldatozása

A mikulásvirág tápoldatozása ajánlott a növekedési időszakában (tavasszal és nyáron), valamint virágzásakor. Ezen időszakokban két-három hetente adjunk neki tápoldatos vizet, maximum a tápoldat csomagolásán feltüntetett hígítással. Ősszel és télen, amikor felkészül a virágzásra és miután elvirágzott, csökkenteni kell a tápanyag utánpótlást, később teljesen abba is hagyhatjuk.

Tápoldatot akkortól kaphat, mikor a friss hajtások, levelek megjelennek a növényen, ennek ideje változó lehet.

Használjunk kiegyensúlyozott hatóanyag tartalmú tápoldatot, melyben az NPK (nitrogén, foszfor, kálium) aránya azonos vagy közel azonos, például 10-10-10 vagy 20-20-20 arányú. Szobanövényeknek vagy levéldísznövényeknek készült tápoldat általában jó a számára. A legjobb, ha a tápoldat az NPK hármasa mellett tartalmaz még nyomelemeket is, mint a vas, mangán és magnézium.

A növény gyökereit megvédhetjük a tápoldat okozta megégéstől, ha a tápoldatos öntözés előtt sima vízzel átitatjuk földjét.

A tápoldatozás alatt érdemes figyelni a növényt és a látottak alapján módosítani a tápoldatozás gyakoriságán. Például a mikulásvirág sárguló levelei, a visszamaradott fejlődés, a gyenge virágzás mind jele lehet a túl sok tápanyagnak vagy éppen annak hiányának.

Mikulásvirág ültetése és átültetése

A legtöbb esetben a mikulásvirágot cserepes növényként tartjuk a lakásban, szobában, ezért elsősorban átültetésről esik szó, bár ültetése és átültetése is hasonlóan történik. A mikulásvirág átültetésekor fontos, hogy körültekintően járjunk el, ne sértsük meg a növényt. Az átültetés ideális időszaka tavasszal van, amikor a növény már elvirágzott és növekedési fázisába lép, megjelennek az új zöld levelek.

Legjobb, ha először megtörténik a mikulásvirág metszése, majd ezt követheti az átültetése. Átültetéskor előző cserepénél csak egy kicsivel (2-3 cm-el) nagyobb átmérőjű cserepet válasszunk. A cserép alján legyen vízelvezető nyílás (kis lukak), hogy a felesleges víz ki tudjon folyni.

Használjunk laza, jó vízáteresztő képességű, enyhén savanyú földet. A legjobb az olyan föld, mely tőzeg, perlit, homok vagy vermikulit keveréket is tartalmaz a jobb vízáteresztés érdekében.

Átültetés előtt alaposan öntözzük meg a mikulásvirágot, ez segít fellazítani földjét, így könnyebben ki tudjuk venni majd cserepéből. Könnyebb lesz gyökereiről a földet leválasztani, ezzel a gyökérzet sérülését csökkenthetjük. Óvatosan vegyük ki a növényt régi cserepéből, vigyázzunk gyökereire. Ha a gyökerek erősen körbe tekeredtek, lazítsuk meg őket óvatosan.

Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a növényt ugyanazon a mélységen helyezzük el az új cserépben, mint ahogy a régi cserépben volt. Ne ültessük túl mélyre, szárát ne temessük be földdel magasabban, mint előző cserepében volt, mert az károsíthatja a gyökereket, rothadást eredményezhet.

Ha szükséges vágjuk le a sérült, nem egészséges gyökereket. Az egészséges gyökerek fehérek és kemények.

Töltsük fel a gyökérlabda körül a friss földdel a cserepet és gyengéden nyomkodjuk le a földet, ahogy haladunk a feltöltéssel. Hagyjunk kis helyet a cserép tetején az öntözéshez. A növény gyökérnyaka a talajszinttel legyen egy szinten.

A mikulásvirág átültetése végeztével alaposan öntözzük azt meg, amíg a vízelvezető lukakon elkezd kifolyni a víz. Ez segít, hogy földje leülepedjen, jobban zárjon a gyökerei körül, eltávozzanak a gyökerek körüli nem kívánt levegőbuborékok.

A mikulásvirág átültetése után várjunk 2-3 hetet a tápoldatozással. Hagyjuk, hogy alkalmazkodjon új cserepéhez és földjéhez.

Mikulásvirág teleltetése, téliesítése

A mikulásvirág, latin nevén az Euphorbia pucherrima növénynek a téli időszakban speciális gondozásra van szüksége, hogy megőrizze egészségét és a következő évben is szép színes levelekkel és virágokkal ajándékozzon meg minket.

A mikulásvirág télen is igényli a sok, de csak közvetett napfényt. Ideális esetben nappal 18 - 24 °C, éjjel 15 - 18 °C közötti hőmérsékletet biztosítsunk számára. Kerülni kell a hideg huzatot és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.

A mikulásvirágnak teleltetése során kevesebb vízre van szüksége, csak akkor öntözzük, ha a talaj felső rétege elég száraznak tűnik már. A tápoldatozását is fokozatosan csökkenteni szükséges, majd el is hagyhatjuk.

A fentebbi mikulásvirág fényigénye, öntözése és hőigénye bekezdésekben részletesebb útmutatást kapsz a mikulásvirág téli gondozásáról.

Sárga mikulásvirág - Euphorbia pulcherrimaSárga mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima

A Mikulásvirág gondozása nyáron

A mikulásvirág gondozása nyáron eltér picit a téli ápolásától, mivel ebben az időszakban a növény aktív növekedési fázisban van. Ilyenkor a korábban leírtak szerint nyugodtan tápoldatozhatjuk, hogy segítsük fejlődését.

Hőmérséklet igénye tavasszal és nyáron is változatlanul 18 - 24 °C közötti. A nappal vigyázzunk, nehogy megégjenek a levelei, nyáron is védjük a közvetlen napfénytől. Ha kiültettük a kertbe vigyázzunk, hogy maximum szűrt fény érje, de jobb, ha árnyékban tartjuk. A mikulásvirág nyáron, ahogy emelkedik a hőmérséklet gyakrabban igényli az öntözést is, figyeljünk rá, ne hagyjuk földjét teljesen kiszáradni.

Mikulásvirág metszése, ritkítása

A mikulásvirág metszése fontos lépés az egészségének és formájának megőrzéséhez. A mikulásvirág metszése segíti a növény növekedését, elősegíti a virágzást. A legjobb időszak a mikulásvirág metszésére a virágzás után, általában tavasszal vagy kora nyáron, a virágok elnyílását, valamint az új levélkék megjelenését követően.

Odaadó gondozása esetén a mikulásvirág februárra elvirágzik, és áprilisig lassanként megszabadul színes felleveleitől. Nem túl napfényes helyen tartott mikulásvirágnál ez hamarabb is bekövetkezhet.

A növény metszéséhez használjunk éles, tiszta metszőollót vagy kést. A tompa vagy koszos eszközök kárt tehetnek a növényben, annak megbetegedéséhez vezethetnek.

A mikulásvirág szárában lévő tejnedv mérgező hatású, ezért viseljünk kesztyűt, hogy elkerüljük a közvetlen érintkezést. Ha a növény nedve mégis bőrünkre kerülne, gyorsan öblítsük azt le szappanos vízzel. A növény nedve a mikulásvirágot is károsíthatja, ha sokáig a szárain vagy levelein marad, ezért nedves papírtörlővel vagy ronggyal töröljük azt le.

Távolítsuk el az elhalt, sérült vagy gyenge hajtásokat és leveleket, hogy egészségesebben tudjon fejlődni. Ha úgy érezzük túl sűrű a mikulásvirágunk, ritkítsuk meg az oldalhajtások lemetszésével, de ne vigyük túlzásba, ne távolítsunk el minden új hajtást, maximum a növény 30%-át. A ritkítással segítjük a növény levelei közötti jobb levegőáramlást.

A ritkítás után választhatunk, hogy meg szeretnénk-e tartani a mikulásvirág kicsi, kompakt méretét, esetleg hagyjuk nagyobbra növekedni, ugyanis eredeti élőhelyén méretes, nagy bokorrá tud fejlődni. Ugyanakkor a mikulásvirág metszésével elősegítjük az új hajtások növekedését és formázhatjuk is vele a növényt.

Ha a kompakt méret mellett döntöttünk, metsszük vissza a hajtásokat a növény alapjától (földjének tetejétől) mérve kb 10 - 20 cm hosszúságúra, attól függően, hogy mekkora méretet szeretnénk elérni. A kompakt forma megőrzése érdekében a nyár folyamán nézzünk rá többször is. Távolítsuk el a nem kívánatos oldalhajtások, ha úgy látjuk növekedett, szárait is visszavághatjuk a kívánt méretig. Fontos, hogy a visszavágott szárakon maradjon 3-4 levél, hogy a növény tudjon fotoszintetizálni, ezáltal energiát gyűjteni.

Választhatjuk, hogy hagyjuk a növényt növekedni, nagy bokorrá fejlődni, abban az esetben, ha képesek vagyunk trópusi igényeit kielégíteni az év minden szakában. Ebben az esetben elég, ha a metszéssel csak formázzuk a növényt, levágjuk a túlzottan kiágaskodó szárakat, oldalhajtásokat.

Október végén, november elején már ne metsszük a növényt, ilyenkor már nem lesz képes megfelelően regenerálódni. A nappalok rövidülésével a mikulásvirág felkészül a virágzásra és fellevelei színének megváltoztatására. Így mikulás és karácsony idejére már dús és színes virágunk lehet otthonunkban.

A lemetszett hajtásokkal szaporíthatjuk a mikulásvirágot, ebben az esetben a metszést megelőző napon önözzük meg, hogy a gyökereken keresztül a felső hajtásokba is eljusson a víz, a tápanyag. Metszést követően következhet a mikulásvirág átültetése.

A mikulásvirág újravirágoztatása

Az élénk piros vagy sárga, fehér felső levelek nem a mikulásvirág virágai. A mikulásvirág virága apró, mondhatni jelentéktelen méretű, zöldes-sárgás színű és a színes fellevelek közepén helyezkedik el. A mikulásvirág (Euphorbia pucherrima) eredeti élőhelyén november, december körül kezd virágozni, amikor rövidülnek a nappalok. Megfelelő gondozás mellett virágzási ideje általában 2-3 hónapig tart, virágai 4-6 hétig tartanak ki, mielőtt elszáradnának.

Eredeti élőhelyének fényviszonyai miatt a mikulásvirág rövid nappalos növény. Ha újra szeretnénk virágoztatni különleges körülményeket kell teremtenünk számára. Szeptember végétől, október elejétől kezdve nappal tartsuk továbbra is közvetlen napfénytől védett, de világos helyen. Ugyanakkor az esti órákat meg kell hosszabbítanunk számára.

Takarjuk le vagy helyezzük sötét helyre, esetleg fedjük be egy dobozzal, tegyük be egy szekrénybe minden nap legalább 12-14 órára a virágképződésig, azaz 2 hónapon keresztül. Például mindennap este 6-7 órától reggel 8-9 óráig.

A legkisebb fény már megállítja a mikulásvirág virágzását (a lámpa fénye, a beszűrődő utcai fények, a tévé fénye), ezért olyan helyet, vagy megoldást válasszunk számára, ahol semmi fény nem éri. Ha egy napig is elfelejtjük letakarni, nem fog virágozni. Ehhez akár be is állíthatunk emlékeztetőt minden napra két hónapig, nehogy kárba menjen az addig végzett munka.

Ha mindent jól csináltunk karácsonykor már pompásan kivirult mikulásvirágnak örvendezhetünk. A színes fellevelek kialakulásához is ugyanezekre a meghosszabbított éjjelekre van szüksége.

Általában miután elvirágzott a növény, nyugalmi állapotba kerül. Ilyenkor a mikulásvirág elveszti leveleit, egészen felkopaszodik. Legtöbben tévesen azt hihetik, hogy növényük elszáradt, pedig nem így van. Egyszerűen metsszük vissza és gondozzuk tovább. Az is lehetséges, hogy a mikulásvirág nem veszti el leveleit, és fellevelei is késő tavaszig, sőt nyárig is virítanak, ekkor hagyhatjuk nyugodtan fejlődni, és a hajtásokat csak nyár végén - augusztusban - vágjuk le.

Mikulásvirág szaporítása

A mikulásvirág szaporítása legegyszerűbben dugványozással és a mikulásvirág hajtások gyökereztetésével végezhető, de a virágzás után összegyűjtött magról is szaporítható, bár ez kissé körülményesebb, egy kis beporzási feladattal is járhat.

Mikulásvirág szaporítása dugványozással

A mikulásvirág szaporítása dugványozással általában tavasszal vagy kora nyáron esedékes. Ebben az időszakban a mikulásvirág metszése után számtalan dugványt kaphatunk, amit felhasználhatunk a szaporításhoz. Ugyanakkor a nyár folyamán bármikor vághatunk le hajtásokat a szaporításhoz.

Válasszunk egészséges hajtásokat, melyeken sok levél található. Tiszta, éles metszőollóval vagy késsel vágjunk le 10-20 cm hosszú szárakat. Az alsó leveleket távolítsuk el hogy ültetés után ne érjenek a talajhoz, de minimum 2 levél maradjon a szárak tetején.

A levágott szárakból kicsordogálhat a növény tejnedve, ez ne érintkezzen a bőrünkkel, mert bőrirritációt okozhat. A dugványok vágása utána néhány percig hagyjuk, hogy a tejnedv megszáradjon vagy tegyük gyorsan a dugványok szárának vágott részét meleg (nem forró) vízbe, ami megállítja a tejnedv kifolyását. Ha van rá mód, a dugványok vágott végét mártsuk gyökeresedési hormonba.

Ezt követően dönthetünk a mikulásvirágok vízben történő gyökereztetése mellett vagy egyből földbe is ültethetjük a dugványokat.

A mikulásvirág hajtások vízben gyökereztetve 4-5 héten belül meggyökereznek, az egyből a földbe ültetett dugványok is 1-2 hónap alatt meggyökeresednek. Előnye a mikulásvirág vízben történő gyökereztetésének, hogy folyamatosan követhetjük növényünk gyökérzetének fejlődését.

A földbe ültetett dugványok szárát mélyen ültessük a földbe, úgy, hogy csak a felső levelek látszódjanak ki a talajból. Öntözzük meg és földjét tartsuk folyamatosan enyhén nedvesen, de ne túl vizesen. A cserepet fedjük le egy zacskóval vagy üveggel, hogy párás környezetet teremtsünk a gyökeresedéshez. Amikor a gyökeresedés megtörtént, elkezdhetjük szellőztetni a takarást, majd fokozatosan megszüntetni azt. Az újonc mikulásvirágokat tartsuk meleg, 20 - 24 °C -os hőmérsékleten, világos helyen.

Amikor már szépen, erősen meggyökeresedett a földben a növényünk (ez általában 1-2 hónap), átültethetjük nagyobb cserépbe. Legjobb, ha 2-3 száranként ültetjük el a dugványokat, mivel egy dúsabb növény szebb látványt nyújt. 2-4 hetente tápoldatozzuk egészen őszig.

Az anyanövényen elég 3-4 új hajtást hagyni, hogy sikeresen bepiruljanak következő alkalommal. Ha túl sok hajtás van úgyis csak kevés fog bepirulni. Szükség esetén az anyanövényt vissza lehet vágni és csak 3-4 cm-t hagyni a törzsből.

Mikulásvirág szaporítása magról

Általában a mikulásvirág virágai tavaszra elszáradnak, így begyűjthetjük a magokat a mikulásvirág szaporításához. A mikulásvirágnak van hím és női része is, így be tudja saját magát vagy a mellette lévő virágokat is porozni. A szabadban ugye a rovarok elvégzik a beporzást, de mivel általában a mikulásvirág szobában nevelt növény, így ezt nekünk kell elvégezni.

Egy vattás fültisztító pálcikával gyengéden dörzsöljük meg minden virágát, biztosítva, hogy fel is vegyünk pollent és át is vigyünk a másik virágra pollent. Idővel észrevehetjük a maghüvelyek megjelenését, melyek zöld, gömb alakban nőnek a virágok tetején egy száron. Amikor a virágok elszáradnak, gyűjtsük be a maghüvelyeket és papírzacskóban tároljuk azokat egy száraz helyen, amíg a maghüvelyek barnává és szárazzá válnak. Ekkor kivehetjük a magokat a maghüvelyekből.

A hüvelyen belül található magok kicsik és sötétek. A magoknak a csírázáshoz szüksége van hidegre, kicsit hasonlóan a hagymás növényekhez, ezért tegyük a magokat kb. három hónapig hideg helyre, például hűtőbe. A három hónap letelte után elültethetjük a magot kb. 4 cm mélyen a földbe. A csírázás eltarthat pár hétig, ez idő alatt végig tartsuk földjét melegen és nedvesen. Miután előbújtak az új hajtások a mikulásvirág gondozása mehet a megszokott módon tovább.

Mikulásvirág virága, virágzásaMikulásvirág virága a színes fellevelek közepén helyezkedik el

A mikulásvirág betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

A közkedvelt karácsonyi virág, a mikulásvirág sem mentes sajnos a betegségektől, kártevőktől, de általában igényeinek nem megfelelő kielégítése szokta a legtöbb problémát okozni.

Mikulásvirág betegségei

A túlzott öntözés következtében bakteriális fertőzés léphet fel, mely gyökérrothadáshoz vezet. Okozhatja a mikulásvirág leveleinek sárgulását, hervadását. Ilyenkor a gyökerei puhává válnak.

Egy gombás betegség hatására a leveleken sötét foltok jelenhetnek meg, azaz levélfoltosodás alakul ki, melyet például a mikulásvirág kézi permetezővel történő párásítása válthat ki vagy a túl magas páratartalom. A beteg leveleket távolítsuk el és biztosítsunk jobb szellőzést a növény számára.

A szürkerothadás vagy botrytis gombás betegség, amely szürke penész formájában jelentkezik a növény levelein, szárain és virágain. Magas páratartalom vagy a levelek spriccelése és a nem megfelelő szellőzés idézheti elő. Az érintett részeket távolítsuk el és tartsuk növényt szárazon, tegyük jól szellőző helyre.

A növényt megtámadhatja a lisztharmat nevű gombás betegség, mely fehér, poros rétegként jelenik meg a leveleken és szárakon. Okozhatja a túl magas páratartalom, a rossz szellőzés. A beteg részeket távolítsuk el, ha szükséges használjunk gombaölő készítményt.

A mikulásvirág egy másik betegsége lehet a bakteriális daganat, bakteriális rák, melyet többféle baktérium is okozhat. A fertőzött növényi részeken sötét, nedves vagy fekete foltok jelennek meg, melyek idővel növekednek. A növényen gümős szerkezetek jelennek meg, amelyek a daganatok kialakulását jelzik. A levelek, szárak elhalását, sárgulását okozza. A betegség gyakran fertőzött ültetőanyaggal vagy fertőzött eszközökkel terjed és a túl nedves környezet kedvez terjedésének. A fertőzött részeket mielőbb el kell távolítani, a használt eszközöket pedig alaposan meg kell tisztítani.

Mikulásvirág kártevői

A pajzstetvek gyakori kártevők a mikulásvirágon. Fehér, viasz szerű bevonatként vagy barna foltokként jelennek meg a leveleken, a szárakon. Távolítsuk el őket alkohollal vagy végezzünk rovarirtó szeres lemosást.

A levéltetvek apró rovarok, amelyek a növény nedvét szívják. A levél fonákján vagy a szárain találhatók meg. Használjunk rovarirtó szeres lemosást a kezelésükre.

A takácsatkák apró pókszerű rovarok, amelyek a levelek fonákján és a szárakon találhatók meg, ahol szívják a növény nedvét. Finom pókhálók megjelenésével vehetjük észre legkönnyebben jelenlétüket. Kezelésként használjunk rovarirtó szeres lemosást.

Környezeti tényezők, a mikulásvirág helytelen gondozása

Extrém, hirtelen hőmérsékletváltozások, huzat, túl hideg mind okozhatják a mikulásvirág leveleinek hullását.

Ha túl kevés a víz, túl ritkán öntözzük, akkor a növény elhervadhat, elkókadhat, kiszáradhat. Földjét tartsuk mindig enyhén nedvesen, de ne álljon a vízben.

A mikulásvirág túlzott öntözése gyökérrothadáshoz vezethet. Két öntözés közt hagyjuk földjének felső rétegét kiszáradni. Mind a túlzott, mind az alulöntözése okozhatja a mikulásvirág leveleinek sárgulását.

A túl kevés fény a mikulásvirág megnyúlását okozhatja és levelei fakóvá válhatnak, sárgulhatnak. Keressünk olyan helyet számára, ahol jóval több fényt kaphat.

A túl sok közvetlen napfény hatására levelei megéghetnek, elszáradhatnak. Tegyük árnyékosabb, közvetlen napfénytől mentes, de világos helyre.

Alacsony páratartalom okozhatja a levélszélek barnulását, kunkorodását. Növeljük a szoba páratartalmát vagy tegyünk párásító tálcát a növény alá.

A túl sok tápoldat a gyökerek kiégését okozhatja, a gyökér sérülése miatt nem tud elég vizet és tápanyagot felvenni a növény. Ez vezethet gyenge növekedéshez, megjelenhet megperzseltnek, megégettnek látszó levelek formájában, amikor a mikulásvirág leveleinek szélei sárgulnak, barnulnak. Súlyosabb esetben a mikulásvirág levele hullik is.

Túl kevés tápoldat, tápanyag gyenge, lassú növekedést eredményezhet, fakó leveleket

A mikulásvirág mérgező?

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) mérgező lehet. Az Euphorbiaceae családhoz tartozó növényekre általában jellemző, hogy tejnedvet választanak ki, ami mérgező hatású lehet. A mikulásvirág tejnedve irritációt okozhat a bőrön vagy a nyálkahártyán. Ha a tejnedv érintkezik a bőrrel, az viszketést, bőrkiütést vagy égő érzést okozhat. A mikulásvirág részeinek, például a levelek, szárak elfogyasztása, lenyelése hányást, hányingert, hasmenést vagy gyomorfájdalmat okozhat.

A családban mindenkit, főleg a kis gyermekeket figyelmeztetni kell, hogy ne nyúljanak a növényhez, mivel ha egy kissé is megsérül a levele vagy a szára, rögtön levezni kezd. Ilyenkor egy puha szalvétával le kell törölni a tejnedvet, és jól kezet kell mosni utána. Ne tegyük olyan helyre ahol bármilyen háziállat hozzáférhet!

Amikor átültetjük, főleg amikor metsszük a mikulásvirágot, mindig használjunk kesztyűt, hogy megelőzzük az esetleges problémákat. Ha mégis a bőrre kerülne, bő vízzel alaposan mossuk le, mérgezés esetén pedig bő folyadékfogyasztás javasolt.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!