Orchidea (novenytar.krp.hu)
Orchidea - barnás - Forrás: Flickr.com - fredvanos -small Orchidea - pöttyös - Forrás: flickr.com - arild_storaas -small Orchida színes virágai - Forrás: flickr.com -small Orchidea (novenytar.krp.hu) -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Orchidea gondozása

Latin neve: Orchidea

A lepkeorchidea (Phalenopsis) egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Földünkön több mint harmincezer orchidea faj él, de csak néhány tucat kapható kereskedésben.

Ha valaki orchideát szeretne otthon tartani, érdemes a lepke orchideát választania, mert a tartása könnyebb és egyszerűbb, mint a többi orchideáé.

A növény jellegzetessége a rövid és tömör ovális levél, és a hosszú száron található lepke formájú virág. Az orchidea eredetileg a trópusi erdők lakója, itt a fák tetején él, és nem a talajból veszi fel a tápanyagot, hanem a levegőből, épp ezért ez a növény léggyökereket ereszt. Ezeket a gyökereket ne távolítsuk el a növényről, és soha ne ültessük a növényt virágföldbe, mert a földben a növény megfullad.

Milyen cserépbe ültessük az orchideát és hogyan kell az orchideát átültetni?

Ha átültetésre kerül sor, vásároljunk speciális orchidea ültető közeget, amely kiválóan alkalmas az orchideának, ez általában fenyőkéreg, kókuszrost, perlit, és tőzegmoha keveréke. Már kisebb kiszerelésben is kapható, kertészetekben.

A lepke orchideát két-háromévente egyszer érdemes átültetni, de az új ültető cserép nagysága ne legyen sokkal nagyobb az előző méretnél, mert ilyenkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény nem.

Az átlátszó cserép azért hasznos, mert az orchidea gyökere is képes a fotoszintézisre, hasznosítani tudja a cserépen átjutó fényt, és egyben ellenőrizni is tudjuk a gyökér állapotát. De ha nem kapunk ilyen cserepet, nyugodtan ültessük normál cserépbe a növényt.

A legismertebb színek a hófehér, a lila, rózsaszín, bíbor.

Az orchidea egyik legfontosabb igénye az állandó meleg párás környezet.

A kertészek munkájának köszönhetően ezek az orchideák egyre jobban alkalmazkodnak az európai időjáráshoz, de még mindig nem viselik el tartósan a hideget.

A 10-15 fokos hőmérsékleten a növekedés leáll, és az épp fejlődésben levő bimbók lehullnak. A lepke orchidea hőmérsékleti igénye: télen: 18-23 fok, nyáron: 18-27 fok. A túl meleg és száraz klíma sem tesz jót a növénynek.

Ne tegyük ki a növényt nyáron a 40 fokos kánikulában a kertbe napos helyre, mert levelei könnyen megéghetnek, csak árnyákos védett helyre. Ha az orchidea lakásban van tartva, kerüljük a huzatos helyiséget, erre főleg télen figyeljünk oda.

Az orchidea nyáron inkább levelet növeszt, és télen hoz virágot

Ennek oka, hogy a trópusi őserdőhöz hasonlóan a nappali meleg és az éjszakai lehűlés kedvezően befolyásolja a növény életfolyamatait.

A páratartalom fontos az orchidea számára

A lepke orchidea már 50-60%-os páratartalom mellett is szépen fejlődik, míg a többi faj számára a 70-80%-os páratartalom az ideális. Épp ezért a lepke orchideát könnyen nevelhetjük otthonunkban is.

Figyeljünk oda az orchidea öntözésére is, soha ne álljon alatta a víz, és a permetezéssel is óvatosan bánjunk

Ha az orchidea alatt vagy a leveleken megáll a víz, károsító rothadási folyamat indulhat meg. A növényt inkább reggel, délelőtt permetezzük, mivel így a levelek tövében megálló víz estére el tud párologni, viszont este már az alacsonyabb hőmérsékletben nem, emiatt előfordulhat, hogy a levél elkezd rothadni. Permetezéskor inkább csak a növény levelét spricceljük, a virágát ne, vagy csak ritkább időközönként.

Ráérősebbeknek öntözési mód: bele kell állítani vízbe két vagy egy hetente cserepestől 10 percre, hogy megszívja magát és utána lecsurgatni. Kéthetente tápos legyen a víz.

Mit tegyünk az orchideával, ha elvirágzott?

Az orchidea visszavágásával, metszésével másodvirágzásra serkentjük a növényt

A növényen maradt virágszárat vágjuk le, így másodvirágzásra serkentjük a növényt. A második virágzásnál a virágok kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha az orchidea nem hoz virágot, az a tápanyag hiánya lehet. Visszavágáskor ne teljesen vágjuk vissza. A virág szárának vannak percei és az utolsó 3 percet meg kell hagyni, addig szabad visszavágni. A visszavágással várjunk az elvirágzást követően 1-2 hetet, ugyanis gyakran ezekből a szárakból oldalt bújnak ki a következő szárak.

Fontos a tápanyag utánpótlás, használjunk speciális orchidea tápoldatot

Fontos a megfelelő és rendszeres tápanyag utánpótlás. Erre a célra vásároljunk orchideák részére gyártott speciális tápoldatot. Öntözésnél érdemes esővizet, vagy szénsav mentes ásványvizet felhasználni. Ha maradunk a csapvíznél figyeljünk arra ha kemény a víz, akkor megjelennek a levelén fehér foltok, ami tulajdonképpen a vízkő ezért spriccelni csak forralt majd visszahűtött vízzel ajánlott.

Figyeljünk a kártevőkre, betegségekre, főleg a vásárláskor, ne vegyünk meg olyan növényt, amelynek már sárgulnak a levelei, vagy gyanús barna foltokat látunk a leveleken.

Tehát a legfontosabb ápolási tanácsok:

  • Az orchidea növényt egy héten egyszer öntözzük, és soha ne álljon alatta a víz. Érdemes eső, vagy ásványvizet használni a locsoláshoz. Rendszeresen kb. kéthetente egyszer tápoldatozzuk az orchideát speciális orchidea tápoldattal.
  • Világos, meleg, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat. Általában a szórt fény is bőven elég az orchidea számára.
  • Két-háromévente egyszer ültessük át, speciális orchidea közegbe.

A lepke orchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy más szobanövény, de érdemes vele próbálkozni, mert a növény akár 4-5 hónapon keresztül is virágzik. Érdemes több színben is tartani, mert egyik szín kiemeli a másikat.

Az orchidea leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Vízhiány:

Az orchidea vízhiányának első jele, amit legkönnyebben észrevehetünk, amikor a levelek lógnak.

Ennek jó esetben csak az az oka, hogy késik az öntözés. Ilyenkor a gyökérzet egészséges, az ültetőközeg természetesen-száraz. Nincs más dolgunk, mint öntözni, és amíg rendbe jön, párás helyre tenni a növényt. Hiányában a célnak megteszi egy nejlonzacskó, amibe lecsöpögés után belehúzzuk a cserepet. A száját kössük be, legfeljebb a virágszár maradjon szabadon. 3-10 nap múlva a Phalaenopsis újra a régi.

Túlöntözés:

A lankadt levél lehet túlöntözés következménye. Ekkor a gyökerek megpuhultak, és sárgásak. A túlöntözött orchideát legjobb, ha kivesszük óvatosan a cserepéből, megvizsgáljuk, hogy a teljes gyökérzet elhalt-e.

Eltávolítjuk az elpusztult részeket, és visszaültetjük feketefenyőkéreg-zúzalékba, vagy az eredeti közegébe. A virágokat vágjuk le. A nyirkos közeget csak akkor öntözzük újra, ha kezd kiszáradni. Ez esetben feltétlenül zacskózzunk. Meleg, világos helyen, fejlettségi állapottól, fejlődési fázistól függően 1-6 hónap alatt regenerálódik a tő. Teljes gyökérpusztuláskor sajnos kis esély van a sikerre.

Csigajárás:

A levelek árulják el először a csigák jelenlétét. Akkor gyanakodhatunk rájuk, ha a legfontosabb öntözési szabályt, hogy a közeg mindig nedves legyen, kiszáradás és vízben állás nélkül, betartjuk, és mégis kókadt az orchidea.

Leginkább házas, 3-5mm-nél nem nagyobb, barna vagy fekete csigák károsíthatnak. A gyökereket, elsősorban a növekvő gyökérvéget, vagy a tőből frissen hajtó virágszárat fogyasztják. Nem nehéz tőlük megszabadulni, de folyamatos odafigyelés szükséges.

Merítsük vízbe a cserepet egészen a tetejéig. Az állatok felmásznak a cserép szélére, a felső gyökerekhez, és az alsó levelek tövébe. Nagyon nehéz őket észrevenni, sokszor megbújnak a levelek között. Maradéktalanul úgy gyűjthetjük össze a csigákat, ha néhányszor ismételjük a fenti módszert, legcélszerűbb az öntözésekor.

Nincs elég gyökér:

Megfelelő öntözés mellett és kártevőktől mentes ültetőközegben is lehetséges, hogy az orchidea kókad.

Öntözés után valamelyest javul az állapota, de ez átmeneti. Egy idő múlva a kinyílt virágok szirmai sem feszülnek ki. Valószínűleg kedvezőtlen a gyökérzet és a lombozat aránya.

Ilyenkor üvegházban, vagy a már említett zacskóban - mivel a magas páratartalom miatt a párologtatás lecsökken - megszűnnek a tünetek. Pár hónap múlva, mikor a gyökérzet kellően kifejlődik, a normális lakókörnyezetben is jól érzi magát a lepkeorchidea (Phalaenopsis).

Túltáplálás:

Gyökérpusztulást, levélfoltosodást okozhat az orchidea túlzott műtrágyázása.

A gyökerek érzékenyek a felhalmozódott tápsókra. Megelőzhető, ha a tápoldatot csak nagy hígításban alkalmazzuk, és levéltrágyaként. Így is felvehető a növény számára a szükséges tápanyag.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!