- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Fehér pampafű - Cortaderia selloana gondozása
Pampafű - Cortaderia selloana virága buga -small Óriás pampafű - Cortaderia selloana -small Pampafű virágzása - Cortaderia selloana -small Fehér pampafű - Cortaderia selloana gondozása -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Pampafű gondozása

Latin neve: Cortaderia selloana

A Cortaderia selloana, vagy ahogy általában ismerik, a pampafű Dél-Amerikában, pontosabban Argentína, Uruguay és Brazília Pampas régiójában őshonos. Az őshazájában a pampafű széles területeken nő, jellemzően a pampákon, azaz a dél-amerikai sztyeppe területeken.

Dísznövényként vonzó megjelenése miatt vált népszerűvé és terjedt el szerte a világban. A pampafű a 19. században lett népszerű Európában, később az Egyesült Államokban is. Nagy, látványos, tollszerű bolyhos virágai miatt különleges dísze lehet a kerteknek, de a levágott és megszárított pampafű vázában is szép dísze a lakásnak.

A Cortaderia selloana rendkívül ellenálló és nagyon jól alkalmazkodik a legtöbb környezethez. Invazív természete miatt néhány területen gondot is okozott, mivel más, helyi növényekkel versengve megfojtotta vagy kiszorította azokat. Ennek következtében számos helyen erőfeszítéseket tesznek a terjedésének kontrollálására vagy visszaszorítására, hogy minimalizálják annak hatását az őshonos növényzetre és ökoszisztémára.

Pampafű virága - Cortaderia selloana virága bugaPampafű virága - Cortaderia selloana virága buga

Pampafű ismertetése

A pampafű egy impozáns, díszes örökzöld fűfajta, kifejezetten díszítő célokra ültetik kertekben és parkokban. Levelei hosszúak, keskenyek. A levelek szélei élesek, fűrész szerűek, figyeljünk erre gondozása közben, mert könnyen megvághatnak. A Cortaderia selloana magas, hosszú szárakkal rendelkezik, akár a 3-4 méteres magasságot is elérheti és eléggé terebélyessé tud válni. Ideális vagy normál körülmények 3-4 év alatt éri el teljes méretét.

A pampafű általában a második évtől virágzik. Egy jellegzetes virágzatot hoz létre, amely többnyire erős, hosszú száron kiemelkedik a levélzetből. A pampafű virágai puha, selymes tollazatúak és általában fehér vagy krémszínűek, bár vannak olyan fajták is, amelyek sárga vagy rózsaszín árnyalatúak.

A pampafű virágai többnyire nyár végén, kora ősszel, általában augusztustól szeptember-októberig virágoznak. Ez persze fajtától és az adott éghajlattól is függ.

Érdekesség, hogy a pampafű hatékonyan nyeli el a szén-dioxidot és állít elő ezáltal oxigént, így részben hozzájárul a levegő tisztításához.

Pampafű gondozása

A pampafű gondozása egyszerű, szereti a napfényes környezetet, napos vagy félárnyékos területen fejlődik a legjobban. Vízáteresztő földbe ültessük. Nem igényel különleges gondozást vagy tápanyagpótlást. A sérült, elszáradt virágokat és leveleket érdemes lemetszeni.

Fényigénye

A pampafű a napos vagy félárnyékos helyet szereti. Jól tűri a teljes napsütést, sőt igényli is. A tökéletes növekedéshez naponta legalább hat óra közvetlen napfényre van szüksége.

Az erős napfény segíthet a növény egészséges növekedésében és a bolyhos virágok kialakulásában. Az félárnyékos vagy kevésbé napos területeken kevésbé fejlődhet és kevesebb virágot hozhat.

Fontos megjegyezni, hogy a Cortaderia selloana igencsak alkalmazkodó növény, és viszonylag jól tűri a különböző fényviszonyokat és körülményeket. Általában nem túl válogatós a fényviszonyok tekintetében, azonban a teljes virágzás és optimális növekedés érdekében a naposabb környezetet preferálja. Árnyékos helyre ne ültessük, mert nagyon lassan fog csak fejlődni és nem lesz túl mutatós.

Hőigénye

A pampafű kedveli a meleg környezetet, meglehetősen jól tűri a melegebb időjárást. Általában hőtűrő növényként tartják számon, és viszonylag jól alkalmazkodik a magasabb hőmérsékletekhez.

Ideális esetben a pampafű melegebb klímában, trópusi vagy szubtrópusi területeken fejlődik a legjobban, ahol magasabb hőmérséklet és meleg időjárás jellemző. A melegebb környezet elősegítheti a növény egészséges növekedését és virágzását.

Nyáron a szellőzésre is ügyeljünk, a növény körül legyen elegendő levegőáramlás, különösen a forró napokon. Ez segíthet elkerülni a penészesedést vagy más nedves környezetben előforduló problémát.

Alkalmazkodó képességének köszönhetően a Cortaderia selloana a legkülönfélébb éghajlati körülmények között is elél.

Fehér pampafű - Cortaderia selloana gondozásaFehér pampafű - Cortaderia selloana gondozása

Vízigénye

A pampafű mérsékelt vízigényű növény. Általában jól tűri a szárazabb időszakokat és viszonylag ellenálló a szárazsággal szemben, de rendszeres öntözésre van szüksége a megfelelő növekedéshez és egészséges állapotának fenntartásához.

Nyáron vagy melegebb időszakokban a pampafű gyakrabban szükséges öntözni, különösen ültetés vagy átültetés esetén. Ebben az időszakban fontos megőrizni a nedvességet a talajban, ezzel segítve a Cortaderia selloana gyökérzetének fejlődését.

Téli időszakban vagy hidegebb klímában a vízigény csökkenhet, és kevesebb öntözés is elegendő lehet, de még mindig fontos figyelemmel kísérni a talaj nedvességtartalmát.

Fontos azonban elkerülni a túlzott vízadagolást, mivel a túl nedves talaj károsíthatja a pampafű gyökérzetét és elősegítheti a betegségek kialakulását. Általában érdemes földjét hagyni kiszáradni két öntözés között.

Trágyázása, tápoldatozása

A pampafű viszonylag szerény tápanyagigényű, jól fejlődik jó minőségű kerti talajban, és nem igényel túlzott mennyiségű műtrágyát vagy tápanyagpótlást.

Amennyiben a növényt táplálni kívánjuk, érdemes lassan oldódó, általános célú műtrágyát alkalmazni. A trágyázást célszerű a Cortaderia selloana növekedési időszakában, például tavasszal vagy korai nyáron végezni. Fontos azonban a mértékletesség, mivel a túlzott tápanyag károsíthatja a növényt. A túlzott műtrágya hozzájárulhat a túlzott növekedéshez, amelynek eredményeként a pampafű hajlamos lehet a megingásra és a ledőlésre.

Az alaposan elkészített, gazdag talaj általában elegendő tápanyagot biztosít a Cortaderia selloana számára, ezért a trágyázást mértékletesen kell végezni annak érdekében, hogy a növény egészségesen fejlődjön és ne nyúljon meg, váljon instabillá.

Pampafű ültetése és átültetése

A pampafű ültetését ősszel vagy kora tavasszal végezzük. Válassz olyan helyet, ahol a növény megfelelő mennyiségű napfényt kap. Földje legyen jól vízáteresztő (drenázsolt). Ha a talaj nem megfelelő, keverj hozzá komposztot vagy trágyát, hogy javítsd a vízelvezetést és a tápanyagellátást.

Ültetéshez áss egy gödröt, amely legalább kétszer akkora, mint a növény gyökérzetének terjedelme. Ügyelj arra, hogy a Cortaderia selloana gyökerei ne legyenek szorosan összenyomva. Végezetül tömd ki a körülötte lévő földdel, ügyelve arra, hogy stabilan és egyenesen álljon.

Ültetés után alaposan öntözd meg a növényt, majd a következő időszakban folytasd a rendszeres öntözést, amíg jól be nem gyökeresedik.

A pampafű átültetésére is az ősz vagy kora tavasz a megfelelő idő. Kiásáskor nagyobb gödröt áss, mint a jelenlegi gyökérzet mérete, hogy minél kevésbé sértsd meg a gyökereit.

Ha több pampafüvet ültetsz egymás mellé, ügyelj rá, hogy megfelelő távolságot hagyj közöttük, és később ne legyenek túlzsúfoltak.

Pampafű nevelése cserépben, dézsában, konténerben

A pampafű nevelhető cserépben vagy konténerben, dézsában is, ehhez ajánlott kisebb méretű fajtát választani. Még ekkor is nagyobb méretű és mély edényt válasszunk számára, hogy a gyökérrendszerének legyen elegendő helye. Egy 45-60 cm átmérőjű edény jó választás lehet.

Ezt követően a pampafű ültetése a fent leírtak szerint történjen. A cserépben nevelt pampafüvet télen fagymentes helyre kell vinni.

Pampafű téliesítése, teleltetése

Általánosságban véve a pampafű jól viseli a hidegebb hőmérsékletet, de a kemény telek, a hosszan tartó fagyok károsíthatják vagy akár el is pusztíthatják, ezért foglalkozunk a pampafű téliesítésével.

Extrém hideg esetén tövét érdemes betakargatni szalmával vagy falevelekkel, ezzel védve a hideg széltől és fagytól. A pampafű összekötése a tél elején esedékes. A pampafű összekötése segít melegebben tartani a növényt. Szorosan kössük össze, hogy ne tudjon átfújni rajta a szél, de vigyázzunk, nehogy kárt tegyünk benne a kötözéssel. Erős fagyok idejére extra védelemként akár körbe is tekerhetjük vastagabb ruhaanyaggal.

Télen a pampafű szárát le lehet vágni (nem kötelező), de ezt csak virágzás után, ősszel vagy kora tavasszal tegyük. Télen a vízigénye csökken, de érdemes földjét időnként ellenőrizni, hogy ne legyen kiszáradva.

A pampafű gondozása tavasszal

A tavasz ideális idő a metszéshez. Ha még nem tetted meg ősszel, most visszavághatsz minden elszáradt vagy sérült szárat. Ez ösztönzi az új hajtások és virágok fejlődését. A tápanyag utánpótlást, trágyázást is ilyenkor érdemes elvégezni.

A tavaszi hónapokban növekszik a vízigénye, hiszen ilyenkor indul növekedésnek. A pampafű ültetése vagy átültetése is tavasszal esedékes.

Pampafű virágzása - Cortaderia selloanaPampafű virágzása - Cortaderia selloana

Pampafű metszése, ritkítása

A pampafű metszésének célja általában az elszáradt, sérült vagy túlzottan növekvő részek eltávolítása. A túlzott növekedést vagy a Cortaderia selloana túlzott terjedését is szabályozhatod metszéssel. Használj éles, tiszta metszőollót, hogy ne sérüljön a növény.

A pampafű metszése során ne vágj mélyen a növénybe, mert ez károsíthatja, gyengítheti. Azonban virágzás után - általában ősszel vagy kora tavasszal -, a hervadt virágok és a száraz szárak eltávolítása elősegítheti az új növekedést, a virágzást és a megjelenését is javítja.

Téliesítéskor, valamint az új növekedés ösztönzésének céljából az egész növényt visszametszheted, a talajtól 15-30 cm magasságig. Ha szép zöld, egészséges a növényed, nem szükséges visszametszeni.

Pampafű szaporítása

A pampafű szaporítása legegyszerűbb tőosztással, de magról is szaporítható. Sőt, fiatal, gyökértelen szárhajtásait is elültetheted, valamint egyes szárhajtásai léggyökereket is hoznak. Ezen hajtásokat a gyökérzettel együtt leválasztva, szintén elültetheted.

Pampafű szaporítása tőosztással

A pampafű szaporítása tőosztással ősszel vagy tavasszal végezhető el. Ássuk ki a növényt és válasszuk annyi részre, ahány felé szeretnénk ültetni. Ügyeljünk arra, hogy mindegyik résznek legyen bőven gyökere.

Miután szétválasztottuk, a fentebb már leírt módon ültessük el az új példányokat.

Pampafű szaporítása magról

A pampafű szaporítása magról a virágzását követően történhet. Ekkor gyűjtsük be a pampafű magokat. A magokat kora tavasszal nedves, jól vízáteresztő talajba tegyük, enyhén nyomjuk a földbe, de ne takarjuk be.

Tartsuk napos és meleg helyen, öntözzük rendszeresen, hogy a talaj nedvességtartalma megfelelő legyen a mag csírázástatása során. Ugyanakkor ügyeljünk rá, hogy ne álljon meg benne a víz, mert ez rothadáshoz vezethet.

Amikor a palánták elég erősek és kialakulnak rajtuk az első igazi levelek - általában 6-8 hét után - átültethetők nagyobb edényekbe vagy a kertbe.

Pampafű szaporítása szárhajtásról

A pampafű könnyen szaporítható szárhajtásról is. Legegyszerűbb, ha találunk olyan hajtást, amelyik gyökereket növesztett. Ezeket leválasztva már el is ültethetjük őket. A szép zöld gyökérrel rendelkezőket tudjuk elültetni, amelyiknek már sárga, száraz a gyökere, azzal ne próbálkozzunk.

Ne csüggedjünk, ha csak olyan hajtást találtunk, amelyiknek nincs gyökere. Ezt is el tudjuk ültetni, kis szerencsével gyorsan gyökeret fog növeszteni és növekedésben utoléri a már gyökeres hajtást is.

A videó bemutatja a pampafű szárhajtással történő szaporítását:

Pampafű fajták

A Cortaderia selloana a legismertebb pampafű fajta, több termesztett változata és variációja is létezik különböző színekben, méretekben és különböző klímához való alkalmazkodásra. Ezek a variációk különbözhetnek a tollas bugák színében (például fehér, rózsaszín vagy bézs), a magasságban vagy a levél szerkezetében.

Egyes pampafű fajtákat direkt úgy nemesítettek, hogy azok aránylag kis méretűek (alacsonyak) legyenek és akár cserépben vagy dézsában is lehessen ezeket tartani. Ilyen például az Cortaderia selloana 'Evita' (a törpe pampafű) vagy a Mini Pampa.

A Cortaderia selloana 'Pumila' fajta szintén kisebb termetű, alacsonyabb növény, amely a tipikus pampafűhöz képest kevésbé magasra nő. A 'Pumila' alacsonyabb, bokrosabb formája miatt gyakran kedvelt kisebb kertekben vagy konténerekben.

A rózsaszín virágú pampafű fajta megtalálható Cortaderia selloana Rosea, Cortaderia selloana ‘Pink Feather’ vagy Pink pampas néven is.

A Cortaderia selloana 'Sunningdale Silver' avagy az ezüstös pampafű fajtának levelei ezüstös fehér színűek, ami szép kontrasztot hoz létre a többi növénnyel a kertben.

A Cortaderia selloana 'Gold Band', avagy a tarka levelű pampafű leveleinek széle aranysárga színű, bugái fehérek.

Óriás pampafű - Cortaderia selloanaÓriás pampafű - Cortaderia selloana

A pampafű betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

Túlzott öntözés esetén gyökérrothadás léphet fel. Ennek jelei lehetnek ha a pampafű levelei sárgulnak, barnulnak, lekonyulnak. Földjének szaga is árulkodhat erről, bűzössé válhat, bár ezt a szabadban nehezebb észrevenni.

Gyökérrothadás esetén gyorsan kell cselekedni. Ássuk ki a növényt a földből, vágjuk le a rothadt gyökereket és hagyjuk pár óráig a növényt a levegőn, hogy gyökérzete ki tudjon száradni. Később ültessük újra el, de a következő 2-3 hétben csak mérsékelten öntözzük.

Gomba és penész támadhatja meg nedves környezetben és nem megfelelő levegőáramlás mellett. Például túl sok eső után, ha nem tud kiszáradni, vagy ha túl sűrűn lett ültetve és nem járja át a levegő a Cortaderia selloana leveleinek közét.

Gomba és penész fertőzés jelei a lisztharmatos levél, ha fekete pöttyök jelennek meg a levélen, vagy a levél színe homályossá válik. Gombaölő szerekkel történő permetezéssel lehet kezelni.

Levéltetvek, lisztbogarak / pajzstetvek és takácsatkák lehetnek a pampafű kártevői. A leveleken elszíneződött foltok vagy a rovarok jelenléte esetén kezelni kell a növényt. A levelek közti hálósodás a takácsatkák jelenlétét jelzi.

Első lépésként alaposan le kell mosni a növény leveleit és levélközeit is, majd a kártevőket rovarölő szerrel történő permetezéssel távolíthatjuk el a növényről. A kezelést lehet meg kell később ismételni, ha nagyobb a fertőzöttség.

A pampafű mérgező?

A pampafű nem mérgező, nem veszélyes a kisállatokra, például macskákra, kutyákra, valamint az emberre sem. Ugyanakkor fogyasztása nem javasolt.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!