- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Pettyeslevél - Hypoestes phyllostachya (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/nostri-imago/
Pettyeslevél levelei - Hypoestes phyllostachya (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/jroldenettel/ -small Pettyeslevél virága - Hypoestes phyllostachya (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/disneyite/ -small Pettyeslevél virágzik - Hypoestes phyllostachya (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/z_aurelie/ -small Pettyeslevél - Hypoestes phyllostachya (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/nostri-imago/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Pettyeslevél, szeplősarc gondozása

Latin neve: Hypoestes phyllostachya

A pettyeslevél (Hypoestes phyllostachya) Madagaszkár szigetéről származik. A bokor igazi dísze a foltos levélzet. A tojásdad alakú, akár 8 cm-esre is megnövő leveleken világos rózsaszínű pettyek világítanak. A leveleken látható márványos mintázat a halvány rózsaszíntől a mély karmazsinvörösig számtalan színárnyalatban pompázhat, és pöttyös vagy foltos lehet. A levelek széle hullámos. Apró jelentéktelen lila virágai a nyár végén jelennek meg, ezeket nyugodtan csípjük ki, hogy a növény megtartsa kompakt formáját.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Sok napfényre van szüksége. Minél több fényt kap a pettyeslevél annál erőteljesebb lesz a levelek mintázata, de a közvetlen tűző napfénytől óvni kell, mert a levelek nagyon könnyen megperzselődhetnek és ilyenkor bebarnulnak a szélei. Ha viszont nem kap elég napfényt levelei elveszítik mintázatukat.

Hőigénye:

18 - 27°C-os környezetben érzi jól magát. Nem fagytűrő. Ügyeljünk arra, hogy télen se legyen 15°C-nál alacsonyabb a hőmérséklet.

Vízigénye:

A növekedési időszakban (tavasztól nyár végéig) bőven öntözzük, más időszakokban tartsuk a talajt éppen csak nyirkosan. Locsoláshoz lehetőség szerint mészmentes vizet használjunk. Legjobb az ilyen növényeket alulról öntözni. A földnek mindig nyirkosnak kell lennie, de a túlöntözés ugyanúgy ártalmára van, mint a kiszáradás.

Viszonylag magas páratartalmat igényel, viszont hajlamos a penészedésre, ha hagyjuk, hogy a nedvesség összegyűljön a levélzeten. Neveljük a pettyeslevelet más növények társaságában, így növelhetjük a páratartalmat közvetlen környezetében, vagy tegyük kaviccsal vagy agyaggolyókkal teli tálcára a cserepet.

Leveleit csak akkor permetezzük, ha biztosítani tudjuk, hogy ne álljon meg rajta a víz, a penészesedés elkerülése végett.

További gondozása:

A növekedési időszakban ajánlott két hetente tápoldatozni. Télen egyáltalán ne tápoldatozzuk, vagy csak nagyon ritkán.
Ha minden évben átültetjük megfelelő minőségű és tápanyagban gazdag talajba, akkor nem kötelező tápoldatozni.

A pettyeslevél hajlamos a túlburjánzásra, ezért vágjuk le a megnyúlt hajtásokat, így tudjuk szép kompaktnak megtartani. Sok szobanövényt kertészeti nevelése során olyan hormonnal kezelnek, amely gondoskodik arról, hogy "kompakt" módon növekedjék, mindegyik hajtás egyforma hosszú legyen, és hogy tömör hatást keltsen. Miután a hormon elvesztette hatását, a növény természetes hajlamainak megfelelően növekszik.

Évente egyszer, tavasszal ültessük át. A jó minőségű általános virágföldet (amely tartja a nedvességet viszont jó vízelvezetésű) szereti. Nézzük meg, hogy a vásárolt föld jól szellőztetett-e és keverhetünk hozzá homokot vagy perlitet, és tőzegmohát, ha túl tömörnek tűnik.

Hagyjuk, hogy a növény megszokja az új földet, mielőtt elkezdjük újra tápoldatozni. Ha magunk szeretnénk elkészíteni a keveréket, akkor vegyünk: 1 adag kerti földet, 1 adag durva homokot vagy perlitet, 1 adag nedves tőzeget vagy humuszt, és egy kevés mészport majd keverjük össze őket. Mindig lyukas aljú cserepet használjunk.

A pettyeslevél kúszó növekedésű, örökzöld évelő bokor, azonban egyéves növényként is lehet tartani, és a következő év tavaszán dugvány gyökereztetéssel új növényt nevelni.

Ha átteleltetjük ne hagyjuk kiszáradni a tél folyamán. Langyos, mészmentes vízzel öntözzük, hogy elkerüljük a levelek elszíneződését, de csak annyi vizet adjunk neki, hogy talaja nyirkos maradjon.

Távolítsuk el az elhalt virágokat. Tegyünk durva homokot, vagy kavicsot az alátétbe, hogy megtartsuk a vizet és növeljük a nedvességet. Figyeljünk rá, hogy a cserép a kavicson legyen, és ne a vízben. A tavaszi növekedés megindulása előtt erősen vissza kell metszeni, mivel a tél folyamán eléggé megnyurgulhat.

Szaporítása:

A pettyeslevél szaporítása legegyszerűbben hajtásdugványok gyökereztetésével történik. A növekedési időszakban bármikor vághatunk csúcshajtást, amely földbe tűzdelve hamarosan gyökeret ereszt.

A kellő mennyiségű pára érdekében borítsunk átlátszó fóliát vagy üveglapot a szaporítóládára vagy cserépre.

Egy pohár vízben is gyökereztethetjük a dugványokat, és a gyökerek megjelenése után ültessük át cserépbe.

Ha magról akarjuk szaporítani, akkor tavasszal vessük el a magokat, vékonyan takarva.

A pettyeslevél leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Tavasszal ügyeljünk a levéltetvek megjelenésére. Hajlamos a penészesedésre.

Érzékeny a pajzstetvekre is. A levelek fonákján barna pajzstetű korongok jelennek meg. Denaturált szesszel átitatott vattával védekezzünk ellenük.

Ha úgy látjuk, hogy a pettyeslevél levelei lankadnak, a növekedés lelassul, akkor valószínűleg túl hidegben tartjuk, vagy túl sokat öntözzük. Egyszerűen csak helyezzük át a növényt egy melegebb helyre, és csökkentsük az öntözés gyakoriságát.

A fényhiány következtében a levelek megfakulnak elvesztik mintázatukat. Közvetlen tűző napfény hatására a levelek megperzselődhetnek.

Ha az alsó levelek elsárgulnak, majd pedig lehullanak, akkor nem kell megijedni, a pettyeslevél így szabadul meg természetesen az elöregedett leveleitől.

Források:
www.guide-to-houseplants.com
www.viragvarazslat.gportal.hu
www.edenkert.hu
ujember.katolikus.hu

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!