- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Primula (kankalin) - sárga, piros, lila
primula (sugár kankalin) - cserépben -small Primula (kankalin) - piros, barna -small Primula (kankalin) - válogatás -small Primula (kankalin) - sárga, piros, lila -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Primula (kankalin) gondozása

Latin neve: Primula

Magyar neve kankalin, de legtöbben már primula néven ismerik ezt a szép, tavasszal virágzó, színes évelő növényt. Számos fajtája őshonos Magyarországon. Például a Sugárkankalin, Szártalan kankalin, Lisztes kankalin, Cifra kankalin, Tavaszi kankalin, Hosszú virágú kankalin, Apró kankalin. Ezek közül a szártalan, cserepes vagy szobai kankalin, amit nőnapra is szoktak ajándékozni. Januártól márciusig minden virágboltban megtalálható. Piros, sárga, rózsaszín, kék és lila színekben is pompázik. A különböző fajok 10-40 cm magasra nőnek. Számos fajtája ismert, egyik mutatósabb, mint a másik, de lényegében mindegyiket ugyanúgy kell gondozni.

A tavaszi vagy más néven orvosi kankalin gyógynövény is. Csillapítja a köhögést, tisztítja a vért, fájdalomcsillapító hatása révén csökkenti a reumatikus fájdalmakat is.

Primula (kankalin) virágok cserépbenPrimula (kankalin) virágok cserépben

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Leginkább a félárnyékot, árnyékot kedveli, de a napfényt is elviseli, ha hűvös- és nedves környezetet biztosítunk számára. Ilyenkor tehetjük ablak közelébe, ablak párkányra, de távol bármilyen fűtőtesttől. A közvetlen, erős napsugaraktól viszont védjük, bár tavasszal, a primula virágzásának idején azért még nem annyira erősek a napsugarak, de ha lehet inkább északi oldalra tegyük.

Levelei ne érintkezzek közvetlenül a hideg ablaküveggel. Kertben úgy válasszuk meg a helyét, hogy tavasszal kicsit több nap érje, nyáron viszont már árnyékban legyen. Ültethetjük a ház északi oldalára. Különösen jól mutat nagy csoportokban a fák alatt, vagy sziklás környezetekben.

Hőigénye:

Ha magról szaporítjuk, vetéstől az első virágzásig 4-10 °C közötti hőmérsékletre van szüksége. Virágzáskor az ideális hőmérséklet 10-15 °C a primula számára. Egyéb időszakban a kicsit melegebbet is elviseli. Télen ismét tartsuk alacsony 4-10 °C-os hőmérsékleten. A fűtött szobát nagyon rosszul viseli.

Vízigénye:

Nagyon vízigényes, ezért rendszeres öntözést igényel. Földjét szinte állandóan nedvesen kell tartani, ha szeretnénk, hogy hosszan virágozzon és folyamatosan növekedjen, de ügyeljünk rá, hogy vízben se álljon, mert gyökerei könnyen elrothadhatnak.

A primula földjét kiszáradni hagyni nem szabad. Ha úgy látjuk, hogy kókadnak a levelei, azonnal öntözzük meg. A leveleket és a virágokat ne érje víz. Inkább öntözzük alulról vagy merítsük vízbe 1 percre. Emeljük ki a cserepet a tálkájából, merítsük vízbe, majd hagyjuk kicsit lecsöpögni és tegyük vissza a tálkába.

Szártalan kankalin virág - sárga primulaSzártalan kankalin virág

További gondozása:

Nagyon igényes növény, ezért ha nem tudjuk minden igényét kielégíteni, akkor sajnos csak rövid ideig lesz lakásunk dísze. Emiatt is van, hogy bár évelő növény, nálunk mégis a legtöbben csak egyévesként tartják. Ha megéri a telet tartsuk hűvös helyen, hogy át tudjon telelni.

A télen vagy kora tavasszal vásárolt szobanövényeket elvirágzásuk utána ha tehetjük ültessük ki a kertbe. Az elnyílt virágokat folyamatosan távolítsuk el. Csípjük ki őket tőből, hogy elég ereje maradjon a növénynek újabb virágok nevelésére. Tápanyagban gazdag, enyhén savas földbe ültessük.

Szaporítása:

A primula magról szaporítása elég nehézkes, ezért házilag inkább tőosztással szokták szaporítani.

Magról szaporítás

Vásárolhatunk magokat vagy ha van otthon is primula, akkor elvirágzást követően gyűjtsük be a magokat. A magok begyűjtése kicsit körülményes, mivel a homokszemnél is kisebbek. A magokat kora tavasszal ültessük tálcára, steril tőzegbe. A tálcát 3-4 hétre helyezzük hűtőbe, ha másképp nem tudunk állandó 4-10 °C-os hőmérsékletet biztosítani. Ezután tartsuk őket szobahőmérsékleten, a magok 15 - 20 °C-on csíráznak.

A csírázáshoz fényre is szükség van, ezért a tálcát üveglappal vagy átlátszó plasztik lappal takarjuk le. Készíthetünk neki miniatűr fóliaházat is. Ezzel megfelelő páratartalmat biztosítunk a csírázáshoz. A megfelelő szellőzésre is ügyeljünk. A csírázás 10 - 30 napon belül indul meg. A magoncokat csírázás után, ha már kellően megerősödtek ültessük 7,5 cm-es cserépbe, enyhén savanyú, tűzeges talajba.

Nyár végén, ha túlélték a kánikulákat, ültessük át őket 15 cm-es cserépbe. A kis primula (kankalin) növények csak a következő tavasszal fognak virágot hozni.

Lila primula - kankalin virágLila primula - kankalin virág

Tőosztással szaporítás

Tőosztással szeptembertől áprilisig szaporítható, de mindig érdemes ezt kora tavasszal végezni. Ha kertben tartjuk a primulát, kétévente amúgy is érdemes tőosztást végezni és így újra elültetni.

Tőosztáskor vegyük ki a növényt a földjéből és válasszuk ketté úgy, hogy mindkét résznek maradjon ugyanannyi gyökere. Próbáljuk meg minél kevésbé megsérteni közben a növényt. Miután szétválasztottuk ültessük vissza a növényeket a földbe.

A primula leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Kertbe ültetve ritkán támadják kártevők, lakásban viszont a levéltetvek a nem megfelelő szellőzés miatt előfordulhatnak.

Kertben a meztelen csigák támadhatják.

Ha túl meleg van a lakásban, akkor a takácsatkák támadhatják.

Levélfoltosságra hajlamos, ilyenkor a sárguló leveleken barna foltok jelennek meg. A fertőzött leveleket minél előbb távolítsuk el, hogy megelőzzük a továbbterjedést és biztosítsunk a virág számára megfelelő szellőzést.

Sárga kankalin virág, primulaSárga kankalin virág, primula

Figyelmeztetés:

A primula levele és hajtása mérgező. A növény levélszőreinek tövében található apró mirigyek olyan tejnedvet termelnek, mely – különösen érzékeny bőrűeknél és kisgyermekeknél – viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben pedig hólyagokat okozhat. Ha pedig valaki véletlenül lenyelné ezt a tejnedvet, akár hányás és hasmenés is lehet a következménye, ezért gyerekektől és állatoktól tartsuk távol!

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!