- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Rákvirág - Aglaonema virága (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.wschowa.com/
Rákvirág - Aglaonema 1 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://australian-insects.com/ -small Rákvirág - Aglaonema 2 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.myindoorhouseplants.com/ -small Rákvirág - Aglaonema 4 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://mrec.ifas.ufl.edu/ -small Rákvirág - Aglaonema virága (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.wschowa.com/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Rákvirág gondozása

Latin neve: Aglaonema

A rákvirágot - tudományos nevén Aglaonema modestum - magyarul még japán vízipálmának is szokás nevezni, bár a hazája valószínűleg Ázsia trópusi vidékein volt, és nem Japánban, nem is tartozik a pálmafélék közé, sőt vízinövénynek sem minősíthető. A vízhez mindössze annyi köze van, hogy levágott kisebb-nagyobb hajtásai egyszerű csapvízben is évekig elélnek. Akváriumi tartásra is alkalmasak, víz alatt is jól megmaradnak.

Megjelenése megfelel tudományos nevének, miszerint a modestum magyarul szerény. A rákvirág egyszerű, haragoszöld színű, ovális, kihegyesedő, 20-30 cm-es levelei ugyancsak zöld színű, vastag, felálló vagy görbült szárán fejlődnek ki. Idős korában évről-évre lakásban is nyíló, zöldes fellevelű torzsavirágzata jelentéktelen. Ha bogyótermései beérnek, élénkpiros színükkel tartósan díszítenek. Kácium oxalát kristályai miatt a növényi nedv bőrirritációt okozhat, ami gyorsan megszűnik. Fogyasztása tilos!

Igényei, gondozása:

Levelei lándzsahegy alakúak, szélesebbek vagy keskenyebbek, egyöntetű sötétzöldek (Aglaonema modastum) vagy mintásak - ezüstfehér, sárgásfehér foltosak, csíkosak fajtól (Aglaonema crispum, Aglaonema commutatum), fajtától, a nemesítők munkájától függően.

Optimális körülmények között (meleg, párás, tápdús és közepesen világos helyen) kora tavasszal virágait is megismerhetjük. A kontyvirágfélék családjába tartozik, így rá is a tipikus fehér vagy halványzöld virágburokból és torzsavirágzatból felépülő kontyvirág a jellemző, amiből élénkpiros bogyótermés fejlődik. A kifejlett növény az 1m-es magasságot is elérheti.

Átültetni ráérünk akkor, ha már valósággal feszíti a cserepét a fehéres színű, porcos gyökérzete, illetve új leveleket már csak az alsók elvesztésével együtt fejleszt, földje tápanyagkészletének kimerülése jeleként. A típusföldek közül a Florasca B megfelelő számára. Földkeverékének vízáteresztőnek kell lennie, vagy ha eredendően nem ilyen, rostos tőzeg akár egyharmad-fele arányban történő hozzákeverésével célszerű lazítani.

Ha melegebb és száraz szobalevegőn van, hasznos langyos vízzel rendszeresen permetezni a rákvirág lombozatát, ami megszabadítja a leveleit az időközben rárakódott portól is. Öntözése a tartási hely hőmérsékletéhez igazodjon oly módon, hogy ha hűvösben van, a vízpótlása is csak nagyon mérsékelt legyen.

Ha esetleg leveleit vesztve felkopaszodik, akár tövig is visszavágható, újra kihajt, és ismét levelessé válik. Akkor is, ha csak megnyúlt, a legjobb tavasszal a tövétől számított második-harmadik ízrésze felett visszavágni, hogy innen hajtson újra, nem túlnyurgult és elég sűrűn leveles hajtást.

Elhelyezhető szabad falrészre függesztett fali vázában is, mivel tiszta csapvízben ugyancsak lehetséges a vizes gyökereztetés utáni továbbnevelése. Érdekes alakú, lehetőleg sötét színű üvegben is hasonlóan jól tartható, ami összetörhető, ha már annyira belegyökeresedett, hogy át kell telepíteni nagyobb tartóba.

Jól nevelhető vízkultúrás edénypárban is, tőzeg vagy tőzeges homok keverékében, tápoldattal ellátva. Minden esetben fokozhatja a fejlődését a nyári időszakban rendszeresen, másfél-két hetes időközökben megismételhető tápsózása vagy legfeljebb fél százalék körüli töménységű tápoldattal történő táplálása.

Más, szerény igényű, másféle lombalakulású és így jó hozzáillő növényekkel összeültetve egy ehhez elég nagy, közös tartóedénybe (ugyancsak laza, tőzeges földbe) szintén nagyon mutatós lehet.

Fényigény:

Eltűri a számára nem kimondottan ideális feltételeket is. A lakás sötétebb zugaiban is elvegetál, maximum le kell mondanunk a rákvirág mintás leveleinek látványáról. Rosszul megvilágított helyen is viszonylag szépen fejlődik, de csökken mintázottsága.

Általános szabály, hogy minél mintásabb levelű a növény, annál igényesebb, annál kevésbé viseli el a sötétséget. Fontos viszont, hogy tartsuk távol a közvetlen napfénytől is, illetve a huzattól és a füstös levegőtől. Félárnyékot kedvel.

Hőigény:

Meleg kedvelő. Utálja a hirtelen hőmérséklet ingadozásokat, az erős huzatot. 18 és 30 fok között tartható, de a hőingadozás nem lehet nagyobb 10 foknál. Túl hidegben, vagy túl melegben levelei sárgulni kezdenek. Sötét szobában, lépcsőházban, irodában jól tartható.

Nagyon huzatos ablak, ajtó közelében viszont ne tartsuk. A ház legsötétebb zugában is megél. Persze, ha fényen tartjuk, akkor mutatja legszebb formáját. Másik előnye, hogy bármilyen növénnyel összeültethető.

Vízigény:

Öntözzük mérsékelten lehetőleg lágy, langyos vízzel, a virágföldet engedjük kiszáradni két öntözés között. A heti egyszeri öntözés megoldja vízellátását.

A rákvirág igényli a magas páratartalmat, ezért rendszeresen permetezzük a leveleit gyenge vízsugárral. A cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Szaporítása:

Felnyurgulásra hajlamos. Megnyúlt növényünket tavasszal 2-3 szemre vágjuk vissza. Szaporítása megújítási céllal levágott szárrészeinek meggyökereztetésével a legkönnyebb, amit csupán vízbe állításukkal is rendszerint el lehet érni, többnyire már egy hónapon (3-4 héten) belül.

A levéltelen, és rövidebb-hosszabb részekre felvágott törzsdarabjai némileg vontatottabban gyökeresednek meg (6 hét után), még nyirkos homokba eldugványozva is.

A meggyökeresedésüket követően legjobb őket kettesével-hármasával egybeültetni egy közös tartóedénybe.

A visszavágásból maradt gyökeres rész ugyancsak minden esetben megtartható továbbneveléshez, hiszen ez is rövid időn belül dúsan, erőteljesen kihajt, és még szebbé válhat, mint amilyen volt.

A rákvirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

A túl meleg vagy hideg miatt a rákvirág levelei is lehullhatnak. Melegben levéltetvek és a fehér viaszbevonatú, emiatt parányi vattacsomókra emlékeztető viaszos vagy gyapjas tetvek is könnyen ellepik. Nyomukban csillogó mézharmat és az ebben megtelepedő fekete, csúf bevonatot okozó korompenész gomba is feltűnhet. Fellépésükkor vizes ruhával sorra le kell törölgetni a leveleket, szárrészeket, és ezt követően kerülhet sor hatékony növényvédő szer ismételt, több alkalommal szükséges alkalmazására.

Források:
http://www.ezermester.hu/
http://lhp.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!