Sárkányfa (tarka dracéna) - Dracaena marginata - 3 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.carefreeplantdesigns.com/
Sárkányfa (tarka dracéna) levele - Dracaena marginata - 3 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.carefreeplantdesigns.com/ -small Sárkányfa (tarka dracéna) 2 - Dracaena marginata - 3 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.carefreeplantdesigns.com/ -small Sárkányfa (tarka dracéna) 3 - Dracaena marginata - 3 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.carefreeplantdesigns.com/ -small Sárkányfa (tarka dracéna) - Dracaena marginata - 3 (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.carefreeplantdesigns.com/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Sárkányfa (tarka dracéna) gondozása

Latin neve: Dracaena marginata

A sárkányfa a törzs sérülésekor kicsurgó vörös színű, ragadós nedvről kapta a nevét. A fényszegény lakások legszebb szobanövénye. Nem kényes, központi fűtéses helyiségben is fejlődik. Elérheti akár a 100-120 cm-es magasságot. Fásszárú növény, törzse egyenes, hengeres. Afrikából származik.

A virágzási időszaka április - június között van, bár szobai körülmények között nehezen virágoztatható.

A NASA kutatói szobanövényeken tesztelték, hogy milyen hatással vannak azok az adott helyiség levegőjére. A sárkányfa (dracaena marginata) kimagasló értékeket ért el a kísérletben. Így főként ajánlott városi lakásokban nemcsak mint dísznövény, hanem a levegő tisztítására is.

Igényei, gondozása:

Fényigénye, hőigénye:

A egyenletes fejlődés érdekében a legjobb a sárkányfa számára a félárnyékos hely, ahol a növényt közvetlen napfény csak a nap leghidegebb óráiban éri. A sárkányfát csak akkor vigyük ki a szabadba, ha a fagyos időszaknak már vége, általában április - májustól lehet.

Ajánlott a szabadban nagyon világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre tenni, mivel a közvetlen napsütés károsíthatja leveleit. Ideális hőmérséklet számára a 22-26 °C, télen a minimum hőmérséklet 16-18 °C legyen. Ügyeljünk a megfelelő szellőzésre, de óvjuk a növényt a huzattól.

Vízigénye:

A talajt tartsuk nyirkosan, de kerüljük a túlzott öntözést is, mindig hagyjuk a földjét száradni pár napig két öntözés között. Túlöntözéskor könnyen megindulhat a gyökérrothadás. A téli hónapokban kevesebbet öntözzük, főként, ha a hőmérséklet nagyon alacsony.

A sárkányfa kedveli a párás levegőt. Helyezzük cserepét agyaggolyókkal teli tálcára. Rendszeresen permetezzük vízzel, ügyelve, hogy a levelei megszáradjanak, mielőtt közvetlen napfény éri őket.

További gondozása:

A növekedési időszakban tápláljuk növényünket hetente levéldísznövényekhez való tápoldattal. A cserepüket kinőtt példányokat bármikor átültethetjük virágföldbe. Jó vízelvezető virágföldet használjunk, és szükség szerint adjunk a talajhoz sódert a vízelvezetés javítása érdekében.

Átültetni akkor kell, amikor a gyökerek kibújnak a cserép alján. Lehetőleg tavasszal végezzük az átültetést.

A sárkányfa kedvező körülmények között a kétméteres magasságot is eléri. Ha kinőtte a lakást, vissza lehet vágni a kívánt méretre. A metszési felület alatt ki fog hajtani.

Sárkányfát tavasszal vásároljunk, mivel ekkor könnyebben szoktathatjuk az otthoni körülményekhez anélkül, hogy leveleket hullatna. Az ősszel vásárolt növényeknek nehezebb alkalmazkodniuk a megszokott optimális termesztési körülményekhez képest kevésbé ideális otthoni körülményekhez.

Szaporítása:

A sárkányfa leveles csúcsrésze jól felhasználható szaporításhoz is. Ez pár levéllel levágva (ezeket arasznyi méretűre is darabolhatjuk) és vízbe téve vagy nyirkos homokba, még inkább homok és rostos tőzeg egyenlő arányú keverékébe eldugványozva, előbb vagy utóbb meggyökeresedik, ugyanakkor a törzsdugvány is jól használható szaporításhoz.

Gyökeresen 8-10 cm átmérőjű cserépbe ültethetők be homokkal kiegészített lombföld és rostos tőzeg közel egyenlő arányú keverékébe, még inkább a Florasca A vagy B típusföldbe, amely majd az átültetéshez is megfelelő lesz.

Ha van páraszekrényünk, abban gyökereztessük, vagy borítsunk rá átlátszó fóliát, mert a gyökeresedéshez párára és 25 °C körüli hőmérsékletre van szüksége. Ha már gyökeret eresztett, fokozatosan szoktassuk a szobalevegőhöz.

A lefejezett törzsrész érintetlenül hagyható az ismételt kihajtáshoz, vagy a tövénél levágható, hogy innen induljon újra a fejlődése. A visszavágást követően csak nagyon mérsékelt öntözést kíván. Az idővel előtörő hajtások közül csak legfeljebb hármat-négyet érdemes meghagyni, a többi hajtás levágható.

A sárkányfa leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Érzékeny a takácsatkára és az üvegházi molytetűre. Fény hiányában és hűvös száraz helyen a levelek csúcsa elszárad. Ha a sárkányfa túl kevés fényt kap csökkenhet a levelek színének intenzitása.
A hirtelen levélhullás a szárazságnak a vízhiánynak vagy a nedvességhiánynak köszönhető.

A sárkányfa levélfoltossága bíbor szegélyű, halványbarna szabálytalan foltokként jelenik meg. A betegséget okozó gomba a Coniothyrum concentricum vagy a Phyllostica draconis. A beteg leveleket távolítsuk el és égessük el vagy dobjuk ki minél hamarabb és kezeljük a növényt benomil-tartalmú gombaölő szerrel. Ne használjunk rá bordói levet.

Ameddig az lehetséges, a megbetegedett részek, illetve levelek eltávolítása ajánlható ilyenkor, és ez egészen a végleges felkopaszodásig, vagy teljes pusztulásig tarthat, ha az időközbeni visszavágás után sem jön rendbe a sárkányfánk.

Források:
http://www.viragvarazslat.gportal.hu/
http://www.femina.hu/
http://www.ezermester.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!