- Korszerű banki szolgáltatások

Spórolj a rejtett banki költségeiden, válaszd az ingyenes számlavezetést!

Ficus elastica - szobafikusz - fikusz
Ficus elastica - szobafikusz nagylevelű és új levele -small Ficus elastica 'Tineke' - szobafikusz tarka fajta fikusz -small Ficus elastica 'Ruby' - tarka, piros levelű szobafikusz -small Ficus elastica - szobafikusz - fikusz -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Szobafikusz gondozása

Latin neve: Ficus elastica

A Ficus elastica, más néven szobafikusz, egy nagyon népszerű beltéri növény. Eredetileg Délkelet-Ázsiából (India, Nepál, Bhután, Mianmar (Burma), Malajzia, Indonézia) származik. Természetes élőhelyén trópusi környezetben él, ahol magas hőmérséklet és nedves klíma a jellemző.

A Moraceae családba tartozik, mely további népszerű növényeket is magába foglal, mint amilyen például a füge. A szobafikuszokat sokáig dísznövényként termesztették, és az idők során számos változata és keresztezett fajtája alakult ki. Évszázadok óta értékeljük a szobafikuszokat szép, nagy leveleik és díszes megjelenésük miatt.

Szobafikusz ismertetése

A Ficus elastica fényes, nagy levelekkel rendelkezik, amelyek általában sötétzöldek vagy vöröses zöldek. A levelek vastagok és bőrszerűek, jellegzetes, viaszos felülettel. A szobafikusz magassága változó lehet, megfelelő gondozása mellett akár magas fává is növekedhet. Eredeti élőhelyén akár a 30 méteres magasságot is elérheti, de szobanövényként általában alacsonyabb, maximum 2-3 méteresre nő meg.

Ficus elastica - szobafikusz nagylevelű és új leveleFicus elastica - szobafikusz nagy levelei és új levele

A szobafikusz könnyen gondozható, viszonylag ellenálló növény. Jól bírja az alacsonyabb fényviszonyokat és a szárazabb levegőt is, így ideális választás lehet beltéri növénynek. Mint más fikusz fajták, a szobafikusz is hatékonyan tisztítja a levegőt, köszönhetően méretes és vastag leveleinek. Elnyeli a kilélegzett szén-dioxidot, majd azt oxigénné alakítja. Már csak ezért is megérheti otthonunkban tartani.

A Ficus elastica nemcsak dísznövényként ismert, hanem gumitermő növényként is. A szobafikusz nedves körülmények között tejnedvet termel, melyet a gumitermelés során felhasználhatnak gumiként. Azonban a gumiiparban inkább a rokon faj, a Hevea brasiliensis, vagyis a kaucsukfa használatos.

Szobafikusz gondozása

Szobafikusz gondozása röviden: tegyük világos, de közvetlen napsütéstől mentes helyre. Átlagos szobahőmérsékleten - 18-24 °C között - nagyon jól érzi magát, a fagyot nem tolerálja. Mérsékelt vízigényű és mérsékelt tápanyagigényű.

Fényigénye

A szobafikusz a világos helyeket, a szórt fényt szereti, de a közvetlen napsütéstől óvni kell. A túl erős napfény leégetheti a leveleket, ezért olyan helyre érdemes helyezni, ahol közvetlen napfény nem, vagy csak minimálisan éri.

Bár nincs szüksége közvetlen napsütésre, de fény hiányában a szobafikusz levelei sárgulni kezdenek és a növény lassabban nő. Ha jelenlegi helyén nem kap elég fényt, ha tudunk keressünk számára világosabb helyet.

Ha a fikusz új helyén nagyon más a fényviszony, időre lehet szüksége, hogy ehhez alkalmazkodjon. Szükséges lehet, hogy fokozatosan hozzászoktassuk a világosabb környezethez, hogy ne stresszeljük a növényt.

Az egyenletes növekedés érdekében időnként érdemes forgatni a fikuszt. Ezzel megelőzhetjük, hogy a szobafikusz levelei csak egy irányba ágaskodjanak a napfény után.

Hőigénye

A szobafikusz számára ideális az átlagos, 18 - 24 °C közötti szobahőmérséklet. Alacsonyabb hőmérséklet és a kisebb hőmérséklet ingadozások nem károsítják, de túl hideg környezetben növekedése lassabbá válhat.

Az extrém hőmérsékletváltozást rosszul viseli, ne tegyük fűtőtest mellé. A hideg huzattól védeni kell, olyan helyre se tegyük, ahova a klíma fújja a hideg levegőt. A hideg huzat árt a szobafikusznak. Ha hideg, huzatos helyen van levelei besárgulnak, fodrossá válnak, majd lehullanak. Ne tegyük ablak, ajtó közelébe.

A legtöbb fikusz fajta nem tolerálja a fagyos körülményeket, így ha nyáron kitettük a szabadba, télre mindenképp be kell vinni a lakásba.

Vízigénye

Általánosságban a szobafikusz mérsékelt vízigényű. Fontos, hogy földjét ne hagyjuk túlzottan kiszáradni, de ne álljon vízben, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet. Az öntözés legyen alapos. Addig öntözzük, amíg a víz ki nem csordogál már a cserép alján. Ezzel biztosítjuk, hogy a Ficus elastica teljes gyökérzete kapjon vizet. Ezután a felesleges vizet öntsük ki, ne hagyjuk cserepét benne állni.

Megfelelő öntözés esetén a szobafikusz földje mindig kissé nedves, de nem átázott. Öntözés után várjuk meg, míg földjének felső rétege kiszárad, mielőtt újra öntözzük. Ha úgy látjuk, hogy a felső réteg még nedves, akkor várjunk még pár napot az újbóli öntözéssel.

Az öntözés gyakorisága több tényezőtől függ, mint a fény mennyisége, hőmérséklet, páratartalom és a növény mérete. Általánosságban a növekedési időszakában (tavasszal és nyáron) 1-2 hetente öntözzük a szobafikuszt. Pihenő időszakában (ősszel és télen) elég lehet 2-4 hetente öntözni.

A fikusz számára a legideálisabb a szobahőmérsékletű víz, mely lágy, eső vagy szűrt víz. A kemény vízben található ásványi anyagok lerakódhatnak és károsíthatják a növény gyökereit. Magas klór, fluorid vagy egyéb kemikáliákat tartalmazó vízzel ne öntözzük.

Télen kevesebb vizet igényel, növekedése lassul, ilyenkor pihen. Csak akkor öntözzük, ha földjének felső rétege már láthatóan kiszáradt.

Túl kevés víz esetén levelei szárazzá válnak, ropogós szélűvé, majd lehullanak.

Túlöntözés esetén levelei sárgulni kezdenek, lekonyulnak, lehullanak. Gyökérzete puhává, barnává válik.

Tápoldatozása, trágyázása

Fontos a szobafikusz gondozása közben a tápanyag pótlás. Növekedési időszakában (általában tavasszal és nyáron) a fikusz meghálálja a tápanyag utánpótlást. Ezen időszak alatt, 2-4 hetente ajánlott tápoldatos vízzel öntözni. Ha megtehetjük tavasszal trágyázzuk is földjét.

Általános célú, beltéri növényeknek, levéldísz-, szobanövényeknek szánt tápoldatot használjunk. Olyat keressünk, amiben az NPK (nitrogén, foszfor, kálium) egyenlő arányban van, pl 3-3-3. A tápoldatot mindig hígítsuk a dobozon olvasható utasítás szerint. A túlzott tápanyag felhalmozódik a talajban, így károsíthatja a szobafikusz gyökerét és leveleit.

A Ficus elastica nyugalmi időszakában (ez általában ősz és tél) ne tápoldatozzuk. Ezen időszakban lelassul a növekedése, így kevesebb tápanyagot igényel. Tavasszal, az új hajtások megjelenésével elkezdhetjük az újbóli tápoldatozást.

Ha azt látjuk, hogy a szobafikusz leveleinek élei égettek, esetleg só felhalmozódását látjuk földjének felszínén, csökkentsük a tápoldatozás gyakoriságát vagy hígítsuk jobban a tápoldatot.

Ficus elastica 'Tineke' - Szobafikusz tarka fajta fikuszFicus elastica 'Tineke' - Szobafikusz tarka fajta

Általában a tavasz a legjobb időpont az átültetésre, amikor a növények növekedési időszaka kezdődik. Ha azonban a gyökérzet már kifeszítette az edényt, vagy földje túl tömör lett, akkor az átültetés sürgőssé válthat. A szobafikusz ültetéséhez olyan virágcserepet válasszunk, melynek alján vannak vízelvezető lukak. A cserép mérete egy kicsit legyen csak nagyobb, mint az elültetendő fikusz gyökérlabdája. Ezzel megelőzhetjük a túlöntözést és a gyökérrothadást.

A fikusz földjének jó vízáteresztő, laza szerkezetű talajkeveréket használjunk. Beltéri növényeknek szánt univerzális talajkeverék vagy speciális trópusi növényeknek szánt föld is megfelelő. Tőzegmoha, perlit vagy vermikulit keverékével nagyon jó földet készíthetünk számára.

A jobb vízelvezetés érdekében a cserép aljába tehetünk egy rétegben apró kavicsokat. Ezután tegyünk rá egy réteg talajkeveréket, elég helyet hagyva a gyökérlabdának is. Helyezzük a szobafikuszt úgy a cserépbe, hogy a gyökérzet könnyen elterülhessen, és a fikusz ugyanolyan mélyen üljön, mint az előző cserépben. Ha túl mélyen ül, akkor tegyünk még földet a cserép aljába.

Töltsük fel a maradék helyet a gyökér körül a talajkeverékkel. Gyengéden nyomkodjuk le, hogy a fikusz stabilan álljon a cserépben. Az újonnan elültetett vagy átültetett fikuszt öntözzük meg alaposan, hogy földje szépen leülepedjen és a gyökerei körül esetleg megragadt levegőbuborékok megszűnjenek. A cserép alján kifolyt felesleges vizet tálkájából öntsük ki.

Tipp: Átültetés előtt 1-2 nappal a fikusz földjét öntözzük meg alaposan. Ez segít meglazítani a gyökérlabdát és a körülötte lévő földet, így kisebb stressz éri a növényt átültetés közben.

Átültetéskor érdemes a fikusz gyökereit megvizsgálni. Nézzük meg vannak-e közte kártevők, nincs-e rothadás, nem-e túlzsúfolt. A sérült, körkörös gyökereket éles ollóval vagy késsel távolítsuk el.

Szobafikusz téliesítése, teleltetése

A szobafikusz télen is igényli a 18-24 °C közötti hőmérsékletet, ha kell picivel kevesebbel is beéri, viszont 15 °C alatt már nem érzi jól magát. Télen még inkább ügyelni kell arra, hogy ne kapjon huzatot a fikusz. A rövidülő nappalokkal a fény mennyisége csökken, de próbáljuk meg biztosítani a Ficus elastica számára a lehető legtöbb fényt.

Télen a fűtés miatt csökkenhet a lakásban a páratartalom, ennek ellensúlyozására használhatunk párologtatót, ami nem mellesleg nekünk is jót tehet.

Télen a szobafikusz öntözésének gyakoriságát is csökkentsük. Bár néhányan túlgondoskodjuk növényeinket, azért próbáljunk meg ennek ellenállni. Ha a fikusz földjének felső 2-5 cm-e nem száraz, akkor még halasszuk a locsolást.

A fikusz tápoldatozását csökkentsük minimálisra vagy akár el is hagyhatjuk, ugyanis a növény a téli nyugalmi időszakban kevésbé igényli a tápanyagokat, hiszen növekedésének üteme is csökken.

Ne helyezzük a szobafikuszt fűtőtest közelébe, sem pedig olyan helyre, ahol hideg huzat éri.

A Szobafikusz gondozása tavasszal

Tavasszal ébredeznek már a növények, így fokozatosan növeljük a szobafikusz öntözésének gyakoriságát, és elkezdhetjük tápoldatozni. Tavasszal kezdünk gyakrabban szellőztetni, ha szükséges tegyük más helyre a fikuszt, hogy most se kapjon a hideg huzatból.

Ha szükségesség vált a fikusz átültetése, akkor erre a tavasz a legmegfelelőbb idő. Ha nem is nőtte még ki cserepét, 1-2 évente jót tesz a növényeknek, ha felfrissítjük, kicseréljük földjüket.

Szobafikusz metszése, ritkítása

A szobafikusz metszése általában két fő célból történik. Az egyik az elöregedett vagy sérült hajtások eltávolítása. A másik cél pedig az alakítás, amelynek során formálhatjuk a növényt a kívánt alakra, valamint a fikusz méretét és sűrűségét is szabályozhatjuk vele.

Az év folyamán bármikor metszhetjük a növényt, de a legjobb, ha ezt tavasszal, legkésőbb kora nyáron tesszük, amikor a fikusz aktívan növekszik. Ekkor könnyebben regenerálódik és az elágazódás is gyorsabb. A téli hónapokban kerüljük a túlzott ritkítást.

Elöregedett, sérült levelek és hajtások eltávolítása

Vágjuk le azokat a leveleket, hajtásokat, amelyek elszáradtak, elhaltak vagy sérültek. Az elhalt, beteg levelek és hajtások eltávolításával megelőzzük, hogy az esetleges fertőzések tovább terjedjenek.

Ritkítás

Ha a fikusz túl sűrűvé vált, távolítsuk el a belső részeken lévő hajtásokat, hogy több fény jusson a növény többi részéhez és jobban átjárja a levegő. Óvatosan metszünk, hogy ne károsítsuk a növényt. Eltávolíthatunk egész ágcsoportokat vagy csak különálló ágacskákat, melyek túlzsúfoltak vagy egymáshoz dörzsölődnek. Közvetlenül azon pont felett vágjunk, ahol egy másik ággal vagy a törzzsel találkozik a levágni kívánt ágacska.

Formázás, méret megtartása

Ha a szobafikuszt kívánt formára szeretnénk alakítani, metszéssel formázzuk a hajtásokat. Ez lehetővé teszi, hogy a növény szép és egyenletes legyen. Ha a fikusz magasságát szeretnénk kordában tartani, kezdjük a metszést a legmagasabb, leghosszabb gallyak levágásával.

Erősebb metszés után rendszeresen öntözzük, hogy segítsünk neki a regenerálódásban.

Szobafikusz szaporítása

A szobafikusz szaporítása levél- vagy szárdugványról a legegyszerűbb, bár a gyökeresedés így is eltarthat pár hétig vagy hónapig. Bármelyiket választjuk a legjobb, ha azt tavasszal tesszük, főleg ha a fikusz metszése is tervbe lett véve.

Szobafikusz szaporítása szárdugványról

Válasszunk egy egészséges, erős hajtást, mely legalább 10-15 cm hosszú. Ügyeljünk arra, hogy a hajtásokon legyenek egészséges levelek.

Vágjuk le a kiválasztott hajtást éles, tiszta metszőollóval vagy késsel. A vágás legyen ferde, a szár aljáról érdemes eltávolítani a leveleket, hogy csak a felső részen maradjanak levelek.

Ha szeretnénk, a fikusz dugványokat előkezelhetjük gyökereztető hormonba mártással, ami elősegíti az új gyökerek gyorsabb megjelenését.

Ültessük a dugványt nedves, jó vízáteresztő földbe, vagy mód van rá, akkor speciális dugványozó talajba. Készítsünk egy lukat (pl, dugjunk egy ceruzát a földbe), majd helyezzük bele a dugványt.

Ügyeljünk rá, hogy a dugványokat ne túl mélyre ültessük, de legalább egy szárcsomó (ahol levágtuk a levelet) kerüljön a föld alá.

Helyezzük a Ficus elastica dugványokat meleg és nedves környezetbe. Ezt elérhetjük úgy is, ha a dugványt cserepestől befedjük műanyag zacskóval vagy befőttesüveget teszünk rá, ezáltal egy mini zöldház hatást érhetünk el. Ez segíti a nedvesség megtartását és serkenti a gyökerek kialakulását.

Időnként ellenőrizzük a kis fikusz dugványokat, hogy kialakultak-e már a gyökerek. Ez a folyamat néhány héttől, akár néhány hónapig tarthat.

Amikor a dugványoknak már elég gyökere van, átültethetjük őket nagyobb cserépbe, konténerbe, ahol elkezdhetjük a kis fikusz szokásos gondozását.

Szobafikusz szaporítása levéldugványról

Levéldugványról is szaporítható a szobafikusz. Vágjuk le a levelet ott, ahol az ággal találkozik és fontos, hogy az ágból vagy a törzsből is vágjunk ki egy kis darabkát. Nedvesítsük meg ezt az alsó részt, majd ültessük és gondozzuk ugyanúgy, mint a szárdugvány esetében tennénk.

Ficus elastica 'Ruby' - tarka, piros levelű szobafikuszFicus elastica 'Ruby' - tarka, piros levelű szobafikusz

A szobafikusz virágzása

A szobafikusznak vannak virágai, de beltéri körülmények között csak ritkán virágzik vagy ha virágzik is, virágai észrevétlenek maradnak. A szobafikusz virágai aprók és észrevétlenek lehetnek, mivel nem feltűnők vagy díszesek, mint más növények virágai. A virágok általában a levelek alatt vagy a hajtások tövében helyezkednek el, zöldes vagy krémszínűek lehetnek.

Elég változó lehet, hogy mikor virágzik a fikusz. Több tényezőtől függhet, a környezettől, a növény korától.. Általánosságban az idősebb, fejlettebb fikuszok nagyobb eséllyel virágoznak, mint fiatalabb társaik. A szobafikusz virágzása az év során bármikor megtörténhet. Legesélyesebb akkor, ha meleg, párás és világos helyen tartjuk.

Szobafikusz fajták

Mindegyik szobafikusz fajta nagylevelű fikusz, melynek nemcsak levelei, hanem maga a növény is nagyra tud nőni.

Ficus elastica: Az eredeti fikusz, mely óriási fává is kinőheti magát. Sötétzöld, fényes, nagy levelekkel rendelkezik.

Ficus elastica 'Tineke': A Ficus elastica ezen fajtája tarka, nagy levelekkel rendelkezik, zöld, krémes és rózsaszínes árnyalatokkal. Színes lombozata miatt nagyra értékelik, és szemet gyönyörködtető kiegészítője a beltéri növénygyűjteményeknek.

Ficus elastica 'Ruby': A Ficus elastica másik fajtája, a 'Ruby' sötétvörös vagy bordó színű nagy levelekkel rendelkezik, amelyek merész színfoltot kölcsönöznek a beltéri tereknek. Feltűnő lombozata, egyedi megjelenése miatt keresettek.

További fikusz fajták

A Ficus elastica, azaz a szobafikusz családjában számos másik hasonló és hasonlóan közkedvelt fajta megtalálható.

A lantlevelű fikusz (Ficus lyrata) nagy, hegedű alakú levelekkel rendelkezik, melyek sötétzöld színűek és nagyon dekoratívak. A lantlevelű fikusz is népszerű beltéri dísznövény, hasonlóan a szobafikuszhoz.

A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) egy másik közeli rokonságban álló fajta. Ez a fajta kisebb, ovális alakú levelekkel rendelkezik, melyek kecsesen lógnak a karcsú ágakon. Apró levelei miatt sokan őt is kislevelű fikusz, esetleg apró levelű fikusz névvel illetik.

A kislevelű fikusz vagy aprólevelű fikusz (Ficus microcarpa) levelei aprók, fényes felületűek, kerekded formájúak. Eredeti élőhelyén hatalmas fává növekedhet. Kis kézügyességgel mi magunk is megpróbálhatunk belőle kis bonsai fát nevelni.

A fikusz ginseng bonsai (Ficus microcarpa 'Ginseng') kimondottan bonsai faként lett nevelve. A kislevelű fikusz egy hibrid változata. Apró törzzsel rendelkezik, viszont levelei ugyanolyanok. Ez a fikusz különösen alkalmas kis terekbe, bonsai gyűjteményekbe.

A fikusz ginseng (Ficus retusa) népszerű vastag, hagymás törzse és kicsi, ovális alakú levelei miatt. Egyedülálló törzsformája és könnyű gondozása miatt gyakran bonsai faként nevelik.

A szobafikusz betegségei, kártevői, pusztulásának főbb okai

A Ficus elastica, mint bármely más szobanövény is, érzékeny lehet bizonyos betegségekre és kártevőkre, valamint számos tényező okozhatja a szobafikusz állapotának romlását. Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú a fikusz egészégének megőrzésében. Ha a növény állapota hanyatlik, betegség jelei mutatkoznak, érdemes azonosítani a problémát és megfelelő intézkedéseket tenni annak megoldása érdekében.

Betegségek

A levélfoltosodást gombás vagy baktériumos megbetegedés okozhatja. A Ficus elastica levelein sötét foltok, elváltozások jelennek meg. Ezek a foltok megnagyobbodhatnak, később a levél elhullását eredményezhetik. Javítsuk a légáramlást a növény körül, kerüljük a felülről öntözést, valamint távolítsuk el az érintett leveleket, hogy elkerüljük a további terjedést. Súlyosabb esetben végezzünk gombaölő kezelést.

A lisztharmat gombás megbetegedés, ami fehér porszerű képződményként látható a fikusz levelein. Párás környezetben, rossz levegőáramlás mellett fordul elő. Csökkentsük a páratartalmat a növény körül és javítsuk a légáramlást. Ha szükséges ritkítsuk meg a növényt, hogy könnyebben átjárja a levegő. Súlyos fertőzés esetén gombaölő kezelésre lehet szükség.

Kártevők

A pajzstetvek, levéltetvek gyakran támadják meg a szobafikuszt, és károsíthatják a növényt, azzal hogy kiszívják a növény nedvét, főleg a levelekből. Tünetei lehetnek a sárguló, kiszáradó, elhulló levelek. A pajzstetvek apró, ovális alakú kis puklikként látható a fikusz levelein és szárain. Lemoshatjuk szappanos vízzel a növényt. Szükség esetén használhatunk rovarölő lemosást, permetezést is.

A takácsatkák apró kártevők, melyek száraz körülmények között szívogatják a növényi nedvet. Ennek tünetei lehetnek a levelek foltosodása, pókhálószerű képződések, lehulló levelek. Eltávolításukhoz végezzünk szappanos vizes lemosást vagy használjunk rovarölőszert. A megelőzés érdekében növeljük a páratartalmat a fikusz környezetében.

A lisztbogarak fehér, gyapotszerű tömegben csoportosulnak a szobafikusz levelein és szárain. Hasonlóan a többi kártevőhöz ezek is a növény nedvét szívogatják. Eltávolíthatjuk őket alkoholba mártott vattapamacsos letörléssel, szükség esetén használhatunk rovarírtó szereket.

Környezeti tényezők, a fikusz helytelen gondozása

Túlzott öntözés vagy nem eléggé vízáteresztő föld gyökérrothadáshoz vezethet, melyet gomba okoz, mely nedves környezetben érzi jól magát. Tünetei lehetnek puha, sárguló lekonyuló levelek, a növény vizesedése, a szárak puhulása. A fikusz gondozása közben fordítsunk nagy figyelmet az öntözésre.

Hiányos öntözés levélhulláshoz, a levelek elszáradásához vezethet. Kezdetben a fikusz leveleinek szélei ropogóssá válnak, bebarnulnak, sárgulnak, majd az egész levél elszárad.

Ha a fikusz nem kap elég fényt, az lassíthatja a növény növekedését. Azt tapasztalhatjuk, hogy bár minden mást megadunk neki, mégsem növekszik.

Tápanyaghiány vagy túlzott tápanyag: A szobafikuszoknak megfelelő tápanyagokra van szükségük, és ha hiányzik vagy túl sok van belőlük a talajban, akkor ez befolyásolhatja a növény állapotát.

A szobafikusz mérgező?

Igen, a szobafikusz, mint a legtöbb fikusz fajta elfogyasztva toxikus lehet a kisállatokra valamint emberre is. A fikuszok tejszerű latex anyagot (növényi nedv) tartalmaznak, mely irritációt és allergiás reakciót válthat ki a bőrrel érintkezve.

A növény bármely részének (levelek, szára, növényi nedv) elfogyasztása kisállatoknál valamint embereknél a következő tüneteket okozhatja: száj irritáció, nyáladzás, hányás, hasmenés.

Ha kisgyermek vagy kisállat van a háztartásban különösen fontos odafigyelni, hogy a növény ne legyen könnyen hozzáférhető számára.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!