Tulipán sárga
Tulipán fehér -small Tulipán lila -small Tulipán cakkos -small Tulipán sárga -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Tulipán gondozása

Latin neve: Tulipa

A tulipán a tavasz egyik legkedveltebb és legváltozatosabb hagymás virága, számtalan színben, formában és méretben található meg. A kerti tulipánok között találhatók teltvirágúak, sallangos szirmúak, papagájvirág szerűek is.

Könnyen gondozható, jóformán bárhol megmarad, nem igényel különösebb ráfordítást és mégis gyönyörű virágpompával hálálja meg még ezt a kevés törődést is.

A tulipán a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide. A tulipán neve a fárszi (perzsa) "toliban" szóból származik, mivel alakja hasonlít az iszlám világban használt fejfedőre, a turbánra.

Legismertebb tulipán fajták:

Botanikai tulipánok, Kaufmanniana tulipán hibridek, Greigii tulipán hibridek, Darwin hibrid tulipánok, Rojtos tulipánok, Papagáj tulipánok, Viridiflora tulipán hibridek, Rembrandt tulipán hibridek.

sárga piros tulipán lakásban vázában

Tulipán virágzása

A tulipán virágzása viszonylag hosszú, vannak korai és kései fajták is. Korán virít a szimpla, korai tulipán, utána következik a telt korai, majd a Darwin hibridek, végül a papagáj tulipán virágzik májusban.

A különböző tulipán fajták márciustól május, júniusig virágoznak, de a legtöbb tulipán fajta április elejétől május közepéig virágzik. Az időjárástól is függ, ahogy melegszik az idő elkezdődik a virágzás, majd amikor már nagyon meleg lesz számukra befejeződik a tulipánok virágzása.

Igényei, gondozása:

Tulipán ültetése

A tulipán hagymákat szeptember közepétől október közepéig ültessük ki, amíg a talaj fagymentes. Mindenhol megél, de ha lehet a kert napos, meleg, szélvédett, de levegős részébe ültessük, ahol a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezik és elég laza a szerkezete.

A kertészetek ősszel kezdik el árulni a tulipán hagymákat. A kövérebb, nagyobb (8-10 cm átmérőjű) hagymákat válasszuk, mivel azok a legalkalmasabbak a virágoztatásra. Előfordul, hogy tavasszal is találunk tulipán hagymát a boltokban, de ezeket már ne vásároljuk meg.

A talajt legalább egy hónappal az ültetés előtt ajánlott 25-30 cm mélyen felásni és trágyát beledolgozni. Ha szükséges, az ültetési területet jól öntözzük meg, hogy átnedvesedjen.

A tulipán foltokban, csoportokban ültetve a legszebb, de telepíthetjük ágyásokba vagy sorokba, gyepszegélyen, illetve évelő virágok közé is. Ültetéskor a tőtávolság legalább 10 cm legyen, de 15-20 cm a legideálisabb. Az ültetés mélysége érje el a tulipán hagyma magasságának két és félszeresét. Takarjuk be őket kétszer annyi földdel, mint amilyen magas a virághagyma maga. Ha túl mélyre ültetjük a tulipán hagymákat, akkor nem tudnak a felszínre törni. Az elültetés után öntözzük meg jól a virágágyat.

sárga tulipán kertben gyepbe ültetett

A tulipán talaját rendszeresen lazítsuk és ha kell gyomtalanítsuk. Őszi szárazság esetén locsoljuk, különben a gyökerek a fagyokig nem erősödnek meg és elpusztulnak. Ha nem száraz az ősz, akkor nincs szükség extra locsolásra. Ha száraz a tavasz és a nyár, akkor öntözzük, hogy elvirágzás után a tulipán hagymák jól fejlődjenek.

Ha gyepbe ültetünk, először hagymaültetővel emeljük ki a gyepkorongot és a földet, majd az így keletkezett gödröcskének az alját töltsük föl komposzttal és kevés homokkal. Állítsuk bele a hagymát, hordjunk rá komposztot és végezetül helyezzük vissza a gyepkorongot. Így a gyepből előbújó tulipánok igazi tavaszi hangulatot közvetítenek.

További gondozása

Arra mindenképp gondoljunk, hogy az elvirágzást követően a tulipánnak még mindig szüksége van a levelére. A tulipán hagymák ültetése előtt gondoljuk át hova kerülnek, mert ugyan nagyon jól mutat egy virágzó folt a zöld gyepen, de azt is vegyük figyelembe, hogy az elvirágzást követően legalább hat hétig (általában júniusig) nem szabad levágni a leveleket.

Meg kell várni míg a növényen a virág és az összes levél is teljesen elszárad, mert ekkor minden fontos tápanyag visszahúzódik a hagymába. Ezután fel lehet szedni a hagymákat. Ha idő előtt levágjuk a leveleket, jövőre elmarad a virágzás. Elvirágzást követően viszont a virágszárat érdemes visszavágni. A tulipánokat 2-3 évente újítani kell.

Tulipán ültetése tavasszal cserépben

Ha ősszel lekéstünk a kiültetésről, tavasszal még cserépben meghajtathatjuk a hagymákat, ám pont azért van ősszel a tulipán ültetési ideje, mert a hideg fontos tényező a növény fejlődésében.

Ha a tulipánt cserépbe szeretnénk ültetni, akkor egy egyszerű módszerrel megoldhatjuk a lakásban is a tulipán hagyma teleltetését. Tegyük a tulipán hagymát egy papírzacskóban körülbelül 2-3 hónapra a hűtőbe. Ha van zöldséges rekesz, ott lesz a legjobb helye. A tulipán hagymának mindenképpen szüksége van teleltetésre és ezzel a módszerrel lényegében lemásoljuk azt, ahogyan a kertben a tulipánok telelnek.

A teleltetés végén vegyük ki a tulipán hagymát a hűtőből és ültessük a cserépbe. Használjunk általános virágföldet. Mivel a tulipán tavaszi virág, így a cserépben is alacsonyabb hőmérsékletre lesz szüksége. A 15-20 °C közötti hőmérséklet a legideálisabb arra, hogy a hagymák meggyökerezzenek és elinduljon a tulipán növekedése. A cserepet tegyük világos, de hűvös helyre, semmiképpen se radiátor közelébe és nagyon kevés vizet adjunk neki.

tulipán sárga kertben

Ha tavasszal kapunk egy cserepes tulipánt, elvirágzás után ne dobjuk ki a növényt, hanem a tulipán hagymát tegyük félre őszig, majd ültessük ki a kertbe vagy az erkélyre, így jövőre újra gyönyörködhetünk szépségben.

Szaporítása:

Legegyszerűbb hagymával, de magról is lehetséges. A magról szaporított tulipán kb. három év alatt fejlődik virágzóképes egyeddé. Maggyűjtéskor a magtokokat le kell törni.

Tulipán gondozása vázában:

Ha megtanuljuk hogyan gondozzuk a frissen vágott tulipánt vázában, az lehetőséget ad arra, hogy akár 10 napig is gyönyörködhessünk benne otthonunkban.

A tulipán gyönyörű kerti növény, amit sokan szeretnének bevinni otthonukba is, azonban ha levágtuk gyorsan elpusztul vagy nem tartja meg a kertben látható szépségét. Számos technika van arra, hogy minél többet kihozzunk a tulipánból.

Készítsük fel a tulipánt a vázában tartásra:

 • Távolítsunk el minden levelet a szárról, ami víz alá kerülne vázába helyezése után.
 • Vágjuk meg a szárát, hogy megakadályozzuk a levegő beáramlását és a legjobb lehetőséget biztosítsuk a víz felvételéhez.
 • Vágjuk akkorára a szárat, hogy kétszer akkora maradjon, mint a váza magassága, amibe tesszük. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon fehér rész, így növeljük a tulipán vízfelvételét.
 • Ha lehet víz alatt vágjuk a szárat, így biztosítani tudjuk, hogy ne kerüljön levegő a szárba.
 • Mindig átlósan vágjunk és használjunk éles kést vagy ollót, hogy ne roncsolódjon a szára és elkerüljük a levegő beáramlását.

tulipán fehér vázában

Gondozása vázában:

 • Két naponta vágjunk le kb. 2 cm-t a szárból, hogy továbbra is biztosítsuk a folyamatos vízfelvételt.
 • Ellenőrizzük gyakran a vázában lévő vizet, ha szükséges pótoljuk.
 • Tartsuk tisztán a vázát, cseréljük gyakran a vizet.
 • Adjunk tápoldatot a vízhez.
 • Tegyük a vázát hűvös helyre, kerülve a közvetlen napfényt, hősugárzót és száraz helyeket.
 • Extra tipp: tegyünk pár jégkockát a vázába, hogy lehűtsük a vázában lévő vizet.

A tulipán leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

 • Túl nagy melegben ragadós, zöld tömegben szaporodhatnak el a virágfejeken a levéltetvek, ilyenkor rovarölő szerrel kezeljük.
 • Ha a gyökerei nem jutnak elegendő nedvességhez, az a virágzás elmaradását okozhatja.
 • A pockok és vakondok kedvelt csemegéje a lédús hagyma, ez ellen szoktak árulni műanyagból vagy dróthálóból készült ültető kosarakat.
 • Előfordul, hogy gondos kezelés ellenére sem virágzik a tulipán, ennek oka nem mindig a kezelésben keresendő, léteznek rövid életű fajták.

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!