Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.cascadecarnivores.com/
Vénusz légycsapója Big mouth - (Dionaea muscipula) (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.plantsystematics.org/ -small Vénusz légycsapója virágai - (Dionaea muscipula) (novenytar.krp.hu) Forrás: http://kuloncvirag.atw.hu/ -small Vénusz légycsapója 3 (Dionaea muscipula) (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.sarracenia.com/ -small Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) (novenytar.krp.hu) Forrás: http://www.cascadecarnivores.com/ -small

Egyveleg.hu - minden ami szórakozás egy helyen - kapcsolj ki nálunk!

Vénusz légycsapója gondozása

Latin neve: Dionaea muscipula

A Vénusz légycsapójaként ismert Dionaea muscipula a húsevő növények királynője. Élve fogja el áldozatát, amelyre rázárulnak a pillák, és a rovar feloldódik a fehérjeoldó emésztőanyagban. Fokozottan védett növény, ma már csupán az Egyesült Államok délkeleti részén, Észak- és Dél-Karolina államban honos. Más rovaremésztő növényfajokhoz - például a kürtvirágokhoz, hízókákhoz, harmatfüvekhez - hasonlóan a nitrogénben szegény talajt kedveli, ezért mocsarak, tőzeglápvidékek lakója.

Ez volt a legelső rovarfogó, ragadozó növény, amellyel a természettudomány foglalkozott: John Ellis angol természettudós küldte el néhány préselt levelét, virágját és rövid leírását az akkor már világhírű botanikusnak, a svéd Carl von Linnének 1769-ben.

A légycsapó kisebb rovarokkal táplálkozik. Érdekes levelei kagylóhoz hasonlítanak, mindkét levélfélen 3-3 érző serte található, amelyek az első érintésre nem reagálnak, csak a második érintés aktiválja őket. Ez lehetővé teszi, hogy egy, a csapdába hullott homokszem, vagy apró mag, vagy rovar jelenlétére se érje el az ingerküszöböt. A levél peremén hosszú, merev nyúlványok, úgynevezett pillák sorakoznak. Édes nektárt termelnek és csábítóan kellemes illatot terjesztenek. Amikor egy rovar megérinti valamelyik érző sertét, az inger hatására a levélpár összezár - a rovar rács mögé kerül. Az ingerre ráadásul a levél számtalan apró mirigyéből fehérjeoldó emésztőanyag termelődik. Az emésztés nagyobb zsákmány esetén 8-10 napig is eltarthat, majd a levél ismét szétnyílik, a rovarból visszamaradt, emészthetetlen részeket lefújja a szél, lemossa az eső, és a Vénusz légycsapója ismét fogadja látogatóit.

A Vénusz légycsapója magasra felnyúló virágokat hoz, nehogy a beporzó rovarok véletlenül saját csapdájába essenek. Azonban amint észrevesszük, hogy a növény virágot akar hozni, azt mielőbb vágjuk le, mert a virágzást még az ideális körülmények között tartott növény is nagyon megsínyli, nálunk viszont valószínűleg belepusztul. Egyébként virága nem olyan látványos, esetleg magjáért hagyhatjuk virágozni. Nagyon apró magokat hoz, melyeket vagy azonnal vessük el, vagy tegyük a hűtőbe.

A növény kertészeti változatai (pl.: Big Mouth, Cross Teeth, Fast, Dentata, Spider,...stb.) valamivel életerősebbek, mint az alapfaj. Különösen a "Giant" fajtanevű növények életerősek. Ezek a változatok több esetben is az alapfaj méreteinek két-, háromszorosára is fejlődhetnek. Gondozásuk általában kevesebb fejtörést okoz, külsejük is sokkal szebb lehet mint a vadon élő Vénusz légycsapójáé.

Néhány alfaja:

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula forma typica) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula forma typica)

  Valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb ragadozó növény. Aktív ragadozó. Rendszeresen virágzik és csíraképes magot köt.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula clone k1) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'clone k1'

  Az átlagnál nagyobb csapókat hoz kurta pillákkal. Kissé hasonlít a dentata-ra.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula Red sawtooth) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'Red sawtooth' (syn.: Cseh gránát)

  A levelek szélei a cápa fogsorára emlékeztetnek, az egész növény vörös színeződésű. Lassan fejlődő, sarjakat nehezen hozó értékes fajta. A légycsapó fajták között az egyik legkeresettebb ritkaság.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula Fused) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'Fused'

  A levelek pillái összeforrtak, szinte tarajt alkotnak a levélszéleken.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula Sawtooth) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'Sawtooth'

  Ritka és különleges mutáció, melynek csapója kissé a cápa fogsorára emlékeztet. A levél belseje sok fény hatására intenzíven színeződik. Fiatal korában a dentata-ra hasonlít.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula Big mouth) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'Big mouth'

  Magyarra lefordítva "nagy szájú" utal a csapójának a szokatlanul nagy méretére. Érdekessége, hogy télen is megtartja a levelei nagy részét, nem pusztul vissza mint a forma typica.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula fine tooth x red) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'fine tooth x red'

  Az Ausztrál Triffid Park nemesítése ez az életerős növény. A pillák hosszúak és igen vékonyak, míg a csapók belseje (kellő napfény hatására) intenzív vörös színben pompázik.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula Royal red) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'Royal red' (syn: all red)

  Ausztrál fajta, szövettenyészetben alakult ki mutációval. Az előbbi növénnyel szemben ez a légycsapó abszolút vörös, zöld színnek a növényen szinte nyoma sincs. Talán a fiatal levelek kicsit olajosan zöldek.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula cross teeth) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'cross teeth'

  Fogai keresztben állnak, mintha összekócolódtak volna. A rovarfogásban nem akadályozza!

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula Red dragon) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'Red dragon' (syn: Akai ryu)

  A növényt az Atlantai Botanikus Kert egyik kertésze, Ron Gagliardo hozta létre hosszú szelekcióval. A vénusz légycsapó szinte teljesen vörös formája, nem sokkal több, mint egy évtizeddel ezelőtt nemesítették ki. A pillák alatt a csapók vékony csíkban smaragdzöldek, amúgy az egész növény sötétvörös. A szín intenzív megvilágítás hatására jelentkezik! Találó név rá: Vörös sárkány.

 • Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula clone dentata) - Forrás: http://vizi-husevonoveny.hu/Dionaea muscipula 'clone dentata'

  Szintén szövettenyészetben alakult ki mutációval. Még európai viszonylatban is ritkán kapható légycsapófajta. Igen látványos, pillái hiányoznak, "fogatlan". Ugyanolyan könnyen tartható, mint a többi típusa. Sok fény hatására a csapók belseje itt is szépen vörösödik. Kifejlett állapotban valamivel kisebb, mint az alapfaj.

Számos videó található a növényről, táplálkozásáról youtube-on a "vénusz légycsapója" vagy a "dionaea muscipula" szavakra keresve, valamint a gondozásáról is található sok segítő videó.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A vénusz légycsapója a világos, napos helyet kedveli. Nyáron minél több közvetlen napsütést kívánnak optimális fejlődésükhöz, bár az enyhe árnyék - különösen kánikula idején - nem károsítja növényeinket, legfeljebb színeik kissé fakóbbak lesznek. Legjobb számára a napi 12-14 óra napsütés. Ha erre nincs lehetőség akkor neoncsővel világíthatjuk napi 6-8 órát a kapott fény mellett. Erre a célra a legjobb az Osram Fluora, vagy Osram Biolux fénycső, ezek direkt növények számára gyártott fénycsövek, (maximumuk a vörös, és a kék spektrumban van). Magas UV sugárzás esetén árnyékold, 26°C felett már jobb árnyékosabb helyre tenni. Sok napsütés esetén a csapók belseje szépen bepirosodik. Zárt üvegbe vagy teljesen zárt terráriumban közvetlen napsütés hatására elpusztulhat a nagy melegtől.

Hőigénye:

Tavasztól őszig 20-22°C fokos hőmérséklet a legkedvezőbb a számára, télen, a nyugalmi időszakában 3-10°C fokos helyiségben érzi jól magát. A vénusz légycsapója rövid ideig a gyenge fagyokat is elviseli. Fontos, hogy lehetőleg ne tartsuk 28-30°C foknál magasabb hőmérsékleten. Szintén érdemes odafigyelni (télen-nyáron egyaránt) a sok friss levegőre, mely a gombás fertőzések kialakulásának kockázatát csökkenti.

Vízigénye:

A vénusz légycsapója tartásához mindenképpen párás környezetre van szükség. Florárium a legjobb megoldás, de egy állandó vízzel teli tálca körülötte is megteszi. Floráriumnak használhatunk egy régi akváriumot vagy terráriumot is. 100% tőzegmoha (Novobalt) teljesen megfelelő számára, bár van aki ezt 50% mészmentes homokkal keveri. Csak lágy vízzel szabad öntözni, desztillált víz (nem ioncserélt), felforralt és lehűtött csapvíz vagy esővíz is megfelel a célnak. A szimpla csapvíztől a növény elpusztulhat, az ásványvízben pedig túl sok az ásványi anyag. Alulról öntözzük, szerencsére floráriumban ezt nagyon ritkán kell megtenni.

Rengeteg vízre van szüksége. Mivel mocsaras területen él, nyáron célszerű cserepestől 1-2cm vízbe állítani. Kirohasztani nem lehet, a természetes élőhelyén akár hetekig víz alá kerülhet. Télen a növény nyugalmi időszakában a fejlődése lelassul, egyes fajok kissé vissza is pusztulnak. Ekkor csak annyira locsoljuk, hogy földje épphogy nyirkos legyen, kiszáradni hagyni ekkor sem szabad.

További gondozása:

A leveleinek jellege évszakonként változik. A vénusz légycsapója tavasszal széles, viszonylag nagy leveleket fejleszt, a nyári levelei hosszabbak, az ősziek pedig kicsik. Ezt a növényt nem szabad tápoldatokkal kezelni, mert akkor kevés csapdát fejleszt. Ha éhezik, akkor a csapdák belső oldala élénkpiros színű lesz. Minthogy a virágok sok tápanyagot használnak fel, ezért ezeket célszerű mielőbb levágni.

A vénusz légycsapója a legszebben terráriumban vagy nagyobb méretű üveggömbben érzi magát, ahol a levegő folyamatosan párás. A fiatal növény 2-3 éves korában nevel először csapdákat. Tavasszal, a növekedési időszak megkezdése előtt ültessük át, kizárólag rostos mohatőzeget (pédául Novobalt-ot) használjunk erre a célra. Ha be tudunk szerezni mészmentes homokot (Magyarországon elég kevés helyen van) akkor 50-50% -ban rostos mohatőzeg és mosott homok keverékébe ültessük. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a homok megfelelő inkább ne kockáztassunk, mert tiszta tőzegben is tökéletesen fejlődnek a növények. Átültetni legalább 2 évente célszerű.

Ha igazán sokáig életben akarjuk tartani kedvencünket, akkor az akvárium tetejére tegyünk speciális fénycsövet (izzó szakboltból beszerezhető) és napi 16 órás megvilágítást alkalmazzunk a fényszegény hónapokban.

A csapdákat feleslegesen ne ingereljük (ugyanis 2-5 összecsukódás után a csapda működésképtelenné válik, leszárad), és ne etessük a növényt. (Pláne ne adjunk neki párizsit, szalámit, sonkát és egyéb "nyalánkságokat"! A felvágottakban található adalékok és tartósítószerek károsíthatják a növényt). Ha nem jut rovarhoz hosszabb ideig, akkor sem lesz semmi baja. Csak akkor tápláljuk mesterségesen a növényt, ha másképp nem jut táplálékhoz. Ha nem tudjuk megállni az "etetését" akkor legalább arra figyeljünk, hogy mit adunk neki. A legeslegjobb a még életben lévő légy (nem véletlenül vénusz légycsapója a neve), de igazából mindegy milyen rovart adunk neki, megeszik szinte mindent (egyes rafináltabb bogarak akár ki is rághatják magukat). Érdemes a csapó méretének 1/3-adát kitevő bogarat adni neki. Nyugalmi időszakban egyáltalán nem szabad etetni. Ha egy csapó elfog egy legyet, akkor az akár hetekig is emésztheti. Miután újra kinyílik csipesszel óvatosan ki kell szedni a szájából a maradékot, figyeljünk arra, hogy ne ingereljük közben a csapót, nehogy újra becsukódjon.

A kedvező körülmények között tartott növények akár 20-25 évig is élnek.

Teleltetése:

Télálló növény, amennyiben már legalább 2-3 éves. Az egy éves magoncok fagyos helyen történő teleltetése igen kockázatos. Minél öregebb és erősebb egy vénusz, annál jobban bírja a téli fagyot, de -5°C foknál hidegebbet a különösen robosztus öreg tövek se kapjanak hosszabb ideig. Igényli a hideg téli nyugalmi időszakot. A meleg helyen teleltetett vénuszok legyengülnek, fogékonyabbakká válnak a betegségekre és a kártevőkre. A nyugalmi időszakának betartása nagyon fontos (okt-nov-dec-jan), ilyenkor a legjobb ha fokozatosan csökkentjük a hőmérsékletet 3-10°C-ig, eközben kevesebbet is locsoljuk. Télen fényből is kevesebbet kap. Hamar észre fogja venni, hogy mi a helyzet, és nyugalmi időszakra "kapcsol". Érdekes hogy növekedése ebben az időszakban sem áll le, csak lelassul, a csapók nagy részét is gyakran elveszti (elfeketednek), de tavasszal annál többet hoz. Ebben az időszakban nem kell etetni és nem szabad szaporítani.

Szaporítása:

Szaporítása történhet magvetéssel (hosszadalmasabb, magról általában 4-5 év alatt nő meg), tőosztással, levéldugványozással. A magokat ősszel vagy kora tavasszal, vizes savanyú tőzeg felszínére szórjuk takarás nélkül, majd néhány hónapig a szabadban tartjuk. Fontos, hogy a tőzeg ne száradjon ki.

Szaporítani leginkább tőosztással érdemes. A tőosztást csak akkor célszerű elvégezni, ha a tő már közel azonos méretű több növénykéből áll (ha jól érzi magát, előbb-utóbb megsokszorozódik a növény töve). Ujjaink közé fogva, a lemosott gyökerű növényt annyi felé szedjük, ahány felé könnyen engedi magát, és nem annyifelé amennyit mi akarunk.
A növénynek csupán 6-8 levele képződik, az idősebbek tősarjakat fejlesztenek. Tehát ha 6-8-nál több levelet látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy már új kis növénykénk vált le az anyanövényről.

Ha levéldugványozással szeretnénk szaporítani, akkor letépünk néhány egészséges levelet a növényről, oly módon, hogy a levél fehér, alapi része is a levélen maradjon (ezért célszerű az átültetéskor elvégezni ezt a műveletet). Ezután a letépett levél fehér alapját kb. 2-3 cm mélyen vizes tőzegbe dugjuk, és ujjainkkal enyhén tömörítjük körülötte a tőzeget. Alaposan belocsoljuk, majd lefóliázva (pl. folpack) szórt fényes/félárnyékos helyen gondozzuk, kerülve a talaj kiszáradását. Néhány hét elteltével várható az új kis növény megjelenése.

A vénusz légycsapója leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Levéltetű megtámadhatja a növényt, de szerencsére ez legtöbbször nem egy végzetes baj. Ilyenkor a pillák végei elfeketedhetnek és kisebb, esetleg eldeformálódott levelek nőhetnek egészségesek helyett. Sajnos általában ezek a levéltetvek túl kicsik ahhoz, hogy elkapja őket a légycsapó.
A legjobb gyógymód a levéltetű vagy más kártevő ellen az, hogy az egész növényt víz alá merítjük 2-3 napra. Egy héten belül ismételjük meg még egyszer a búvárkodást, hogy biztosan elpusztuljon az összes nemkívánatos rovar. Ezenkívül lehetséges a levéltetvek vegyszerrel való elpusztítása. Ilyen szer például az Orthene ami golyócskák és spray formájában is kapható. A kis golyókból egy nagyon keveset (10-20 szemet) szórjunk a légycsapó földjére. A méreg felszívódik a gyökereken, majd bekerül a levelekbe, amitől a tetvek elpusztulnak, ez nem ártalmas a növényre.

Kártevők a növény földjében is megtelepedhetnek. Ilyen nagyon veszélyes rovar például a gombalégy (fungus gnat) lárvája. Ezek az apró fehér kis férgek szabad szemmel is láthatók, ha közelről megnézzük a növény földjét. Ha sokáig élősködnek a légycsapó talajában, akkor megölhetik azt, szóval ha nem tűnnek el maguktól és egyre rosszabbul néz ki a vénusz légycsapónk, akkor bizony orvosolni kell a dolgot.
Legelőször érdemes a vízbe merítős módszert alkalmazni (a növényt 2-3 napig teljes egészében víz alá helyezzük). Ha ezzel nem sikerül kiirtani a lárvákat, akkor vegyszert kell alkalmaznunk. Erre szintén megfelel a fent említett Orthene. Ugyanúgy használjuk, mint a levéltetvek kiirtásánál. (A golyócskákból 10-20 szemet szórjunk a növény földjére.)

A növény a folyamatosan nedves földet kedveli. Sajnos a penészgomba is így van ezzel. A föld felszínén és a növényen is megjelenhet a fehér vagy szürke színű gombafonal (pl. szürkepenészé), de legtöbbször csak a föld alatt telepedik meg. Ha a növény levelei sorba megfeketednek látszólag ok nélkül, akkor óvatosan túrjuk meg a földjét és nézzük meg hátha gomba telepedett meg rajta. A levelek elfeketedését nem kizárólag a gomba okozhatja, vízhiány esetén is tapasztalhatunk ilyen tüneteket, télen pedig természetes a csapók elhullása.
A penészgomba megtelepedése megelőzhető. Mindig vágjuk le az elhalt leveleket, biztosítsunk sok napfényt a növénynek és soha ne műtrágyázzuk. Ha mégis megtelepedne a penészgomba, akkor szobanövényekhez használható gombaölőszert kell vásárolnunk, amit az használati utasítás alapján alkalmazzunk. Ilyen folyékony gombaölőszer például a Daconil 2787.

Források:
http://www.origo.hu/
http://hu.wikipedia.org/
http://www.balintgazda.hu/
http://www.gazlap.hu/
http://www.carnivorous.eoldal.hu/
http://vizi-husevonoveny.hu/
http://www.liszi.info/