Vitorlavirág 1 - Spathiphyllum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://commons.wikimedia.org/
Vitorlavirág 2 - Spathiphyllum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://picasaweb.google.com/gaalanita81 -small Vitorlavirág 3 - Spathiphyllum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.comunitasanfrancesco.org/ -small Vitorlavirág 4 - Spathiphyllum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.flickr.com/photos/ideonexus/ -small Vitorlavirág 1 - Spathiphyllum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://commons.wikimedia.org/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Vitorlavirág gondozása

Latin neve: Spathiphyllum floribundum, wallisii

A vitorlavirág hibridek Kolumbia és Venezuela trópusi területeiről származnak, ahol párás őserdők aljnövényzete között növekednek. Szobanövényként a kis termetű díszes vitorlavirág (Spatiphyllum floribudum) és a nagyobb illatos vitorlavirág (Spatiphyllum wallisii) a legelterjedtebb. Ez utóbbinak jól ismert a kifejezetten illatos, hazánkban leginkább közkedvelt fajtája, a "Mauna Lea". A vitorlavirág (más néven békeliliom) az egyik legigénytelenebb szobanövény, a konytvirágfélék családjába tartozik.

Alakja bokros, megfelelő méretű cserépben tartva mérete széltében és hosszában egy méter is lehet. Leveleik osztatlanok, lándzsaszerű formájúak, örökzöldek és fényesen csillogók. Erezetük bemélyedő, illetve kidomborodó. Leveleik mindegyike közvetlenül a törzsszerű földbeli rizómákból ered.

A vitorlavirág lándzsa alakú, fényes levelei önmagukban is csodálatosak. A nagyobb változatok virágzata 60-80 cm-es száron fejlődik, kedvező körülmények között egy virágzat hat hétig is díszít, közben a fellevél fehérről halványzöldre vált.

A virágai nem valódiak. Ezek olyan fehér színű fellevelek, melyek díszes köpenyként vitorlaszerűen veszik körül az elég jelentéktelen torzsavirágzatot. Innen ered a magyar neve. A tavaszi virágzás a legerőteljesebb, leggazdagabb, de elhúzódhat egészen szeptemberig.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A közvetlen tűző napfényt nem kedveli, kevesebb fénnyel is beéri, ezért nagyon jó fürdőszobai növény, viszont fényszegény helyen a vitorlavirág keveset vagy egyáltalán nem virágzik.

Hőigénye:

A párás esőerdők növénye, ezért télen-nyáron meleg, 16-20°C-os hőmérsékletet igényel.

Vízigénye:

Rendszeres párásítás szükséges a vitorlavirág számára. A permetezésnél ügyeljünk rá, hogy a virágra ne hulljon a víz, mert akkor a gyönyörű hófehér fellevél megbarnulhat és veszít díszértékéből.

Talaját gyakran, kevés langyos és lehetőleg lágy vízzel öntözve folyamatosan tartsuk nyirkosan, ősztől (októbertől januárig) kissé mérsékeljük a vizet, hagyjuk a növényt pihenni, akkor tavasztól újra számíthatunk a virágaira.
Teremtsünk páradús környezetet számára. Állítsuk a növényt nedvszívó kavicsokkal vagy nedves, durva homokkal teli tálcára.

További gondozása:

Táplálása kora tavasztól késő nyárig kéthetenkénti tápoldatozással oldható meg, virágzási időben mérsékelten, de kell tápoldatozni. Ügyelni kell arra is, hogy tápoldatozáskor a vitorlavirág földje ne legyen száraz, mert ez gyökérperzselést okozhat. A tápoldatozás időnként lombtrágyázással társulhat. Mindig maradéktalanul el kell távolítani a sérült leveleket és az elhervadt virágzatokat.

Átültetése fiatalon évenként szükséges, márciusban, amikor megindul az újbóli hajtásfejlődés. Ehhez a B típusú föld éppúgy megfelel, mint más hasonló, tőzeg alapú földkeverék. Földje durva tőzegrostból, lombföldből és homokból álljon. Valamennyi érett istállótrágyát is keverjünk a földhöz.

Fontos, hogy jó vízáteresztő legyen a közeg. A vitorlavirág gyökérzete viszonylag törékeny, ezért átültetéskor kímélni kell. A nagy növényeknél viszont, melyek már 15-25 cm átmérőjű tartóba kívánkoznak, a gyökérzetet még körbe is lehet nyírni.

Ne kezeljük levélfényesítő szerrel. Elég, ha nedves kendővel finoman letöröljük a levelekre rakódott port.

Szaporítása:

A vitorlavirág szaporítása még lakáskörülmények között is egyszerű, az átültetéssel egy időben tőosztással megoldható. Ha túl sok a rizóma a cserépben, akkor leválaszthatunk belőle. Az óvatosan szétválasztott gyökeres, leveles kis növényeket nekik megfelelő cserépbe ültessük, vigyázzunk ne sérüljenek meg, a kifolyó nedv bőrirritáló anyagot tartalmaz.

Magvetéssel is nevelhetünk új növényeket, ehhez azonban izzasztókamra és talp meleg szükséges. A vitorlavirág vízkultúrás nevelésre is alkalmas.

A vitorlavirág leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Károsítói lehetnek a pajzstetvek és a takácsatkák is, különösen túl száraz körülmények között. Ilyenkor legjobb egy-két napra fóliazsákba zárni. A magas páratartalom csökkenti a fertőzésveszélyt.
A közvetlen erős napfénytől levelei megperzselődhetnek.
Ha tápoldatozáskor száraz a földje, az gyökérperzselést okozhat.
A levélhullás vízhiányra utalhat.
A levelek sárgulása fény- vagy tápanyaghiány következménye.

Figyelmeztetés:

Nedve bőr- és nyálkahártya irritáló anyagot tartalmaz.

Források:
http://www.szepzold.hu/
http://www.ezermester.hu/
http://www.bagira.eu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!