Csokrosinda - Chlorophytum comosum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.gamtininkai.lt/
Csokrosinda nagy - Chlorophytum comosum (novenytar.krp.hu) -small Csokrosinda virága - Chlorophytum comosum (novenytar.krp.hu) -small Csokrosinda levelei - Chlorophytum comosum (novenytar.krp.hu) -small Csokrosinda - Chlorophytum comosum (novenytar.krp.hu) - Forrás: http://www.gamtininkai.lt/ -small

Bérkalkulátor 2024 - munka.krp.hu

Zöldike (Csokrosinda) - csüngő, csíkos gondozása

Latin neve: Chlorophytum comosum

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Afrika. Eredendően zöld lombszínére utal a görög szavakból képzett nemzetségneve, úgy mint a khloros = zöld, a phiton = növény. Az igazán kedvelt fajtája azonban már csíkos, és ezért "tarkalevelű", helyesebben azonban csíkos csokrosinda névvel szokás illetni, a hozzáértő növényismerők által, vagyis cv. Variegatum, népnyelven pedig zöldike. Ez a kedves csíkos vidám növény kezdő kertészeknek a legjobb választás, mert tartása nagyon könnyű, szinte elpusztíthatatlan.

A keskeny leveleket hosszanti zöld-fehér csíkok tarkítják. A fehér virágok nyáron, hosszú, merev hajtásokon fejlődnek, és amikor elvirágoznak, a hajtáscsúcsokon levélsarjak jelennek meg. A cserepet emelvényre, ablakpárkányra helyezve vagy felfüggesztve az indák szabadon fejlődhetnek. A fiatal egyedek szélesebb levelei később elkeskenyednek. A 'Vittatum' fajta zöld levelein középen fehér sáv húzódik, a 'Variegatum' levelén zöld alapon fehér szegély van.

Nem csak dekoratív formája, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi. A jól ápolt zöldike egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meg lehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk. Ahogy ezek megnagyobbodnak, fejlődnek a következők. Párásabb környezetben még gyökeret is ereszthetnek a levegőben. Felszaporodva akár az egész cserepet eltakarhatják, körös-körül.

A NASA kutatói szobanövényeken tesztelték, hogy milyen hatással vannak azok az adott helyiség levegőjére. A zöldike (Chlorophytum comosum) kimagasló értékeket ért el a kísérletben. Így főként ajánlott városi lakásokban, irodákban nemcsak mint dísznövény, hanem a levegő tisztítására is. Ez a kis zöld lény ugyanis 96%-ban képes megkötni a helyiség levegőjében található széndioxidot.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A legszebb színeződés világos helyen alakul ki, viszont a túlzott közvetlen napsütés megperzseli a leveleket. A zöldike a téli hónapokban elvisel néhány óra közvetlen napsütést. Viszont, ha nincs elég fény számára, akkor a levelek tarkasága meghalványul.

A csíkos változatnak több fényre, míg a sima zöld levelű fajtának kevesebb fényre van szüksége. Jól érzi magát félárnyékos helyen is, de a virágzáshoz szüksége van fényre.

Hőigénye:

Jól tűri a hideget, ha a földje száraz még a 7 - 10 °C-os hőmérsékletet is elviseli. A más szobanövények számára túl magas hőmérsékletet is jól bírja. Ősztől tavaszig hűvösebb helyet igényel és kevesebb vizet. Tegyük távolabb a radiátortól, de ne kerüljön sötét helyre.

Vízigénye:

Tavasztól őszig, a növekedési időszak alatt bőségesen öntözzük, de két öntözés között hagyjuk a földet csaknem teljesen kiszáradni. A növény ne álljon vízben. Tél folyamán a zöldike kevesebb vizet igényel.

Átlagosnál magasabb hőmérséklet (> 25 °C) és száraz levegő esetén naponta permetezzük a leveleket. A legjobb ezt reggel elvégezni. Egyébként nincs feltétlen szüksége külön párásításra.

További gondozása:

Táplálása márciustól szeptemberig (a növekedési időszakban) kéthetenkénti tápoldatozással a legmegfelelőbb. Tápdús föld, még inkább földszerűvé érett trágya elterítése is segítheti korosabb állapotában a jobb tápanyagellátást, mert ebből az öntözővíz moshatja a gyökerekhez a tápanyagokat. Ősztől tavaszig már nem szabad tápoldatozni.

Az átültetés, az erre már rászoruló idősebb példány esetében, a legkedvezőbb tavasszal, de a nyári időszak végéig erre bármikor sor kerülhet. Gyors fejlődése miatt többnyire évente szükség van az átültetésre. Tápdús föld, illetve földkeverék megfelelő a zöldike számára, amilyen a Florasca B típusföld is.

Amíg fiatal, földje tőzeggel lazítható, egytized arányban adagolva, később viszont inkább ugyanilyen arányban agyag bekeverés kedvező.

A tarkaság megőrzése érdekében, tartózkodni kell a túlságosan tápdús és kiváltképpen a nitrogénben nagyon gazdag föld vagy keverék alkalmazásától. Aránylag nagy cserepet kíván, dús, megvastagodott gyökerei miatt.

Szaporítása:

A zöldike szaporítása is egyszerű. Az elterebélyesedését követő átültetésekor több részre szétszedhető. Még egyszerűbb azonban, ha a virág szárán fejlődött és rendszerint már gyökeres sarjnövénykéiből kerül leválasztásra egy vagy akár több is, a szaporításhoz. Ezek lehetőleg mindjárt kettesével vagy hármasával, közvetlenül beültethetők jó minőségű földbe, ekkor még legfeljebb közepes méretű, kb. 8 cm átmérőjű cserépbe.

Utána árnyas és nem huzatos helyre téve, valamint a túlzott párolgás ellen legalább pár napig fóliatasakkal vagy befőttesüveggel lefedve legjobb tartani a jó begyökeresedésig, amit az újabb levelek fejlődésnek indulása jelez.

Többnyire elegendő csak egy év múlva átültetni nagyobb cserépbe. Az osztással kapott tőrész is ugyanilyen kezelést kíván a továbbneveléshez. A szaporítás ilyen módon annyira biztonságos, hogy ezzel bárki nyugodtan megpróbálkozhat.

Gyökereztethetjük úgy is a zöldikét, hogy az indájáról leválasztott hajtásokat vízzel félig töltött edénybe tesszük, majd ha kigyökereztek csak ezután tesszük földbe, vagy mielőtt levágnánk a hajtást a növényről, földbe dugjuk, megvárjuk míg meggyökeresedik, majd eztán vágjuk csak le.

Első évben ritkán hoz sarjat, tehát ne keseregjünk, ha csak levelei fejlődnek.

A zöldike leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Kevés fényben és túl meleg helyen nagyon megnyúlik, levelei is pusztulásnak indulnak.

A levélcsúcsok barnulása a túl kevés, még gyakrabban a túl sok víztől adódik, és ez utóbbi esetben gyökérrothadás is bekövetkezhet.

Fejlődési zavar következik be, ha feléli földje tápanyagtartalmát, ami azonban elkerülhető, ha időben átültetjük, amikor a húsos, porcos, fehéres színű gyökerei láthatóvá vállnak a tartóedénye pereménél.

Ha túl száraz a levegő zöldike levelei bebarnulhatnak, töredezhetnek, ilyenkor permetezzük a leveleket.

Ha azt látjuk, hogy a levelek kifakulnak, és szürkés háló van rajtuk, akkor tudhatjuk, hogy a vörös takácsatkák támadták meg őket. Természetes növényvédőkkel megóvhatjuk növényünket.

Források:
http://www.florapack.hu/
http://www.ezermester.hu/
http://www.viragvarazslat.gportal.hu/

Like-old a Facebook oldalát!

Kérünk, hogy támogass minket! Neked csak egy
kattintás, de nekünk nagyon sokat jelent.

Már kedvelem az oldalt!